PRAVILNIK
O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA RASPOREĐIVANJE BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA ZDRAVSTVO U VRŠENJU OSNIVAČKIH PRAVA NAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se postupak i kriterijumi za raspoređivanje sredstava Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), koja su u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2018. godinu ("Službeni list APV", broj 57/17), na osnovu člana 13. stav 1. tačka 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09-drugi zakon, 88/10, 99/10, 57/11, 119/12, 45/13 - drugi zakon, 93/14, 96/15, 106/15 i 105/17 - drugi zakon), obezbeđena za vršenje osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, u skladu sa zakonom i Planom mreže zdravstvenih ustanova - sredstava za realizaciju programske aktivnosti 1001 Izgradnja i opremanje zdravstvenih ustanova u državnoj svojini čiji je osnivač AP Vojvodina, u okviru programa 1807 Razvoj infrastrukture zdravstvenih ustanova.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika dodeljuju se za finansiranje, odnosno sufinansiranje:

- izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova, odnosno za investiciono ulaganje, investiciono-tekuće održavanje prostorija, medicinske i nemedicinske opreme i prevoznih sredstava i opreme u oblasti integrisanog zdravstvenog informacionog sistema;

- hitne kapitalne popravke za koje se sredstva ne obezbeđuju na osnovu ugovora zaključenog s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima, a koje su neophodne za obavljanje delatnosti zdravstvene ustanove (npr. velike popravke, kapitalni remont, zamena bitnih sastavnih delova osnovnog sredstva čija je trajnost kraća od veka upotrebe osnovnog sredstva kao celine, popravka krova, zamena stolarije na zgradama i sl.).

Član 3

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika mogu biti dodeljena zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, u skladu s Planom mreže zdravstvenih ustanova.

Član 4

Sredstva za namene utvrđene članom 2. ovog pravilnika dodeljuju se putem javnog konkursa.

Javni konkurs iz stava 1. ovog člana raspisuje se najmanje jednom godišnje.

Član 5

Javni konkurs iz člana 4. ovog pravilnika raspisuje Sekretarijat, a objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs.

Član 6

Javni konkurs iz člana 4. ovog pravilnika sadrži podatke o aktu na osnovu kog se on raspisuje, podatke o visini ukupnih sredstava predviđenih za dodelu po javnom konkursu, pravo učešća na javnom konkursu, podatke o zadatku koji je predmet javnog konkursa i o roku za njegov završetak, podatke o načinu i roku za podnošenje prijava, odnosno o roku do kada je konkurs otvoren, te o kriterijumima za ocenu prijava, kao i druge podatke koji su važni za njegovo sprovođenje.

Član 7

Prijava na javni konkurs podnosi se u jednom primerku, na obrascu prijave čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat.

Član 8

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje su podnela neovlašćena lica i prijave koje nisu podnete na propisanom obrascu - neće se razmatrati.

Član 9

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava sprovodi komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za zdravstvo rešenjem kojim se utvrđuju zadaci i sastav komisije. Komisija se obrazuje za svaki konkurs posebno.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i dva člana koji se imenuju iz reda zaposlenih u Sekretarijatu; komisija radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik, a odluke donosi većinom od ukupnog broja članova. Komisija na prvoj sednici bira predsednika komisije koji koordinira radom komisije i vodi sednice.

Članovi komisije nakon donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana potpisuju izjavu kojom potvrđuju da u predmetnom javnom konkursu nisu u sukobu interesa. Ukoliko u toku postupka javnog konkursa saznaju da mogu doći u sukob interesa, članovi komisije o tome bez odlaganja obaveštavaju pokrajinskog sekretara za zdravstvo, a koji preduzima potrebne mere kako ne bi došlo do štetnih posledica u daljem toku postupka javnog konkursa.

Član 10

Nakon razmatranja i procene prijava prispelih na javni konkurs prema kriterijumima utvrđenim ovim pravilnikom, komisija sačinjava bodovnu listu i obrazloženi predlog za dodelu sredstava po javnom konkursu i dostavlja ga pokrajinskom sekretaru za zdravstvo.

O dodeli sredstava odlučuje rešenjem pokrajinski sekretar za zdravstvo, u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta.

Rešenje iz stava 3. ovog člana jeste konačno i objavljuje se na internet stranici Sekretarijata.

Na osnovu rešenja iz stava 3. ovog člana, Sekretarijat i korisnik sredstava zaključuju ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Član 11

Pre donošenja rešenja iz člana 10. ovog pravilnika, Sekretarijat je dužan da od pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove finansija pribavi odobrenje za preuzimanje obaveza, putem odobrenog zahteva za preuzimanje obaveza.

Član 12

Za zaključivanje ugovora kojim se preuzimaju obaveze čija je vrednost veća od pet miliona dinara, Sekretarijat je dužan da pribavi pravno mišljenje Pravobranilaštva Autonomne pokrajine Vojvodine, a - na zahtev pokrajinskog organa nadležnog za poslove finansija - i za ugovore kojima se preuzimaju obaveze čija je vrednost manja od pet miliona dinara.

Član 13

Prijave za dodelu sredstava za izgradnju, održavanje i opremanje zdravstvenih ustanova, odnosno za investiciono ulaganje, investiciono-tekuće održavanje prostorija, medicinske i nemedicinske opreme i prevoznih sredstava, kao i opreme u oblasti integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, procenjuju se prema sledećim kriterijumima:

- stepen neophodnosti realizacije izgradnje, održavanja, odnosno opremanja zdravstvene ustanove za organizaciju rada i obavljanje delatnosti zdravstvene ustanove;

- doprinos unapređivanju dostupnosti i pristupačnosti zdravstvene zaštite, odnosno skraćenju čekanja na zdravstvenu uslugu;

- postojanje naloga inspekcije za postupanje;

- doprinos uvođenju i primeni novih zdravstvenih tehnologija;

- visina traženih sredstava, te odnos troškova i očekivanih rezultata.

Član 14

U okviru prvog kriterijuma - stepen neophodnosti realizacije izgradnje, održavanja, odnosno opremanja zdravstvene ustanove za organizaciju rada i obavljanje delatnosti zdravstvene ustanove - ukupan broj bodova koji se može dodeliti jeste 30.

U okviru drugog kriterijuma - doprinos unapređivanju dostupnosti i pristupačnosti zdravstvene zaštite, odnosno skraćenju čekanja na zdravstvenu uslugu - ukupan broj bodova koji se može dodeliti jeste 25.

U okviru trećeg kriterijuma - postojanje naloga inspekcije za postupanje - ukupan broj bodova koji se može dodeliti jeste 15.

U okviru četvrtog kriterijuma - doprinos uvođenju i primeni novih zdravstvenih tehnologija - ukupan broj bodova koji se može dodeliti jeste 15.

U okviru petog kriterijuma - visina traženih sredstava i odnos troškova i očekivanih rezultata - ukupan broj bodova koji se može dodeliti jeste 15.

Član 15

Prijave za dodelu sredstava za hitne kapitalne popravke za koje se sredstva ne obezbeđuju na osnovu ugovora zaključenog s Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima, a koje su neophodne za obavljanje delatnosti zdravstvene ustanove, procenjuju se prema sledećim kriterijumima:

- stepen hitnosti popravke - imajući u vidu nemogućnost pružanja zdravstvenih usluga, obavljanja delatnosti i organizaciju procesa rada zdravstvene ustanove;

- nemogućnost obezbeđenja sredstava iz drugih izvora;

- visina traženih sredstava;

- uzrok nastanka kvara odnosno štete (npr. viša sila, elementarna nepogoda, druge nepredviđene okolnosti, istek garantnog roka i dr.).

Član 16

U okviru prvog kriterijuma - stepen hitnost popravke imajući u vidu nemogućnost pružanja zdravstvenih usluga, obavljanja delatnosti i organizaciju procesa rada zdravstvene ustanove - ukupan broj bodova koji se može dodeliti jeste 50.

U okviru drugog kriterijuma - nemogućnost obezbeđenja sredstava iz drugih izvora - ukupan broj bodova koji se može dodeliti jeste 15.

U okviru trećeg kriterijuma - visina traženih sredstava - ukupan broj bodova koji se može dodeli jeste 15.

U okviru četvrtog kriterijuma - uzrok nastanka kvara odnosno štete - ukupan broj bodova koji se može dodeliti jeste 20.

Član 17

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račun korisnika sredstava, na osnovu ugovora iz člana 10. stav 4. ovog pravilnika, u skladu s likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 18

Sredstva dodeljena po javnom konkursu korisnici sredstava mogu koristiti isključivo za namene za koje su dodeljena i u obavezi su da izvrše povraćaj neutrošenih sredstva. Ukoliko bude utvrđeno da korisnik sredstava nije sredstva koristio namenski, Sekretarijat zadržava pravo da zatraži povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom, računajući od dana uplate do dana povrata dodeljenih sredstava.

Sredstva iz stava 1. ovog člana podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja služba budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine. Stoga, korisnik sredstava dužan je da ovoj službi omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava po predmetu ugovora kod korisnika sredstava.

Član 19

Korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da u svim javnim publikacijama i objavljivanjima o aktivnostima koji se finansiraju po javnom konkursu navedu da je u njihovom finansiranju učestvovala Autonomna pokrajina Vojvodina, odnosno Sekretarijat.

Korisnici sredstava iz stava 1. ovog člana dužni su da Sekretarijatu podnesu izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 dana od roka utvrđenog za realizaciju, s dokumentacijom o njihovom namenskom korišćenju, koju je overilo odgovorno lice.

Član 20

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o postupku i kriterijumima za raspoređivanje budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo u vršenju osnivačkih prava nad zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina broj: 138-021-4/2017 od 18. januara 2017. godine ("Službeni list APV", broj 3/17).

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".