ODLUKA
O PRAZNICIMA GRADA I MANIFESTACIJAMA U OBLASTI KULTURE I TURIZMA OD ZNAČAJA ZA GRAD VRANJE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 31/2017)

Član 1

Ovom Odlukom ustanovljavaju se praznici i manifestacije u oblasti kulture i turizma koje obeležava grad, uređuje način organizovanja i finansiranja istih i druga pitanja od značaja za rad manifestacija.

Član 2

Praznici grada Vranja su:

- Dan grada Vranja

31. januar - Dan oslobođenja Vranja 1878. godine i

- Gradska slava

Sveta Trojica - Duhovski ponedeljak.

Na svečan način grad obeležava i

- 7. septembar - Dan oslobođenja Vranja od fašizma u II svetskom ratu i

- 4. oktobar - Dan oslobođenja Vranja u I svetskom ratu.

Član 3

Na dane praznika grada, grad dodeljuje javna priznanja fizičkim i pravnim licima.

Uslovi, postupak dodele i uručenja javnih priznanja na dane praznika grada uređen je Odlukom o javnim priznanjima grada Vranja("Služ. Glasnik grada Vranja", br. 29/09, 2/11 i 23/11 - prečišćen tekst).

Član 4

Manifestacije u oblasti kulture koje organizuje grad Vranje i obezbeđuje sredstva za njihovo finansiranje i sufinansiranje preko svojih organa su:

- Svetosavska nedelja

- Borini pozorišni dani

- Dani Vranja

- Memorijal Bakije Bakića

- Maj mesec muzike

- Dani karanfila

- Svetski dečji festival animiranog filma "Zlatni puž" (bijenalni karakter)

- Internacionalna dečja radionica "Zlatni puž" (bijenalni karakter)

Grad obeležava i sledeće državne praznike i značajne datume: 15. februar- Dan državnosti, 24. mart-sećanje na žrtve NATO bombardovanja, 9. maj - Dan pobede, 11. novembar-Dan primirja.

Grad može da organizuje svečani doček na trgovima za Novu Godinu i Pravoslavnu Novu godinu po Julijanskom kalendaru.

Grad može učestvovati u organizaciji i finansiranju manifestacija: Borini književni dani, Festival vranjske gradske pesme, Međunarodna smotra folklora, Piano samer festival (Piano summer), Dani Vranja u Beogradu, Gitarijada, Brucošijada, kao i drugim manifestacijama u oblasti kulture koje su od značaja za grad Vranje, u skladu sa zakonom i opštim aktima organa grada.

Član 5

Sredstva za obeležavanje praznika i organizaciju kulturno-turističkih manifestacija grada Vranja obezbeđuju se u budžetu grada.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, sredstva za održavanje manifestacija se obezbeđuju i iz drugih izvora (donacija, sponzorstva i td.) u skladu sa zakonom.

Član 6

Na predlog Gradonačelnika, Gradsko veće formira organizacione odbore zadužene za obeležavanje određenog praznika ili organizovanje kulturno-turističke manifestacije grada.

Zadatak organizacionog odbora je da utvrdi program obeležavanja značajnih dana i praznika Grada Vranja, kao i program kulturno-turističkih manifestacija i da se stara o realizaciji istih.

Rešenjem o imenovanju članova organizacionih odbora koje donosi Gradsko veće, pored sastava odbora, regulišu se i obaveze i mandat članova odbora.

Član 7

Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".