ODLUKA

O NEŠKODLJIVOM UKLANJANJU LEŠEVA ŽIVOTINJA

("Sl. list grada Užica", br. 43/2017)

Član 1

Ovom Odlukom o neškodljivom uklanjanju leševa životinja (u daljem tekstu: Odluka) uređuje se način i uslovi neškodljivog uklanjanja leševa životinja telesne mase do 50 kg na teritoriji gradskog urbanog područja Grada Užica, kao i obaveze JKP "Bioktoš" kao javnog komunalnog preduzeća koje obavlja komunalnu delatnost zoohigijene i JKP "Regionalni centar za upravljanje otpadom "Duboko" Užice (u daljem tekstu JKP "Duboko") kao javnog preduzeća uz čiju saglasnost je na lokaciji Deponije postavljena rashladna komora za čuvanje uginulih životinja.

Leševi životinja iz stava 1. ovog člana, u skladu sa Pravilnikom o načinu razvrstavanja i postupanja sa sporednim proizvodima životinjskog porekla, veterinarsko-sanitarnim uslovima za izgradnju objekata za sakupljanje, preradu i uništavanje sporednih proizvoda životinjskog porekla, načinu sprovođenja službene kontrole i samokontrole, kao i uslovima za stočna groblja i jame grobnice ("Službeni glasnik RS" 31/11, 97/13, 15/15 i 61/17) - u daljem tekstu: Pravilnik, spadaju u materijal Kategorije 1 i Kategorije 2.

Član 2

Pojmovi upotrebljeni u ovoj Odluci, u skladu sa Zakonom imaju sledeće značenje:

1. Držanje životinja jeste gajenje i briga o životinjama, osim uzgoja životinja;

2. Životinje su domaći papkari i kopitari (domaća goveda, uključujući vrste rodova Bubalus i Bison, svinje, ovce, koze i domaći kopitari uključujući konje, magarce, mazge i mule), živina (gajene ptice uključujući kokoške, ćurke, guske, patke, morke, ptice koje se ne smatraju domaćim, ali se uzgajaju kao domaće životinje; lagomorfi (zečevi, kunići i drugi glodari) druge životinje i ptice koje nisu živina (životinje i ptice u zoološkom vrtu, psi, mačke, pčele, svilena buba, divlje životinje, gmizavci, laboratorijske i eksperimentalne životinje);

3. Objekat za privremeno čuvanje leševa životinja jeste termoizolovana komora dimenzija 3,0 x 3,0 x 2,6 m, sa uređajem za hlađenje i održavanje temperature materijala od +2 °C do +4°C.

4. Leš životinje u smislu ove odluke je leš životinje težine do 50 kg.

5. Materijal Kategorije 1 obuhvata sledeće sporedne proizvode životinjskog porekla, i to: leš životinja i sve pripadajuće delove, uključujući kožu:

(1) životinja kod kojih postoji sumnja ili potvrda prisustva zarazne bolesti TSE,

(2) uginulih ili ubijenih životinja u toku sprovođenja mera za sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorenjivanje TSE (transmisivne spongioformne encefalopatije-bolest "ludih krava"),

(3) kućnih ljubimaca i životinja iz zoološkog vrta i cirkusa, izuzev farmski uzgajanih životinja i divljih životinja, (4) oglednih životinja,

(5) divljih životinja kod kojih postoji sumnja ili potvrda prisustva zarazne bolesti koja se može preneti na životinje ili ljude.

(6) telo ili delovi tela životinje koji u vreme njihovog uklanjanja sadrže SRM (specifični rizični materijal);

6. Materijal Kategorije 2 obuhvata sledeće sporedne proizvode životinjskog porekla, i to: životinje, kao i delove životinja koje su uginule ili su ubijene, uključujući i životinje ubijene radi iskorenjivanja zaraznih bolesti, osim klanjem ili ubijanjem za ishranu ljudi.

Član 3

Poslovi neškodljivog uklanjanja leševa životinja obuhvataju:

- neškodljivo uklanjanje leševa životinja sa javne površine i objekta vlasnika sa čišćenjem i dezinfekcijom mesta na kome se nalazi leš životinje,

- prevoz specijalnim vozilom do objekta za privremeno skladištenje,

- pranje i dezinfekciju vozila za prevoz i kontejnera,

- privremeno čuvanje u objektu sa kontrolisanom temperaturom i

- predaju na preradu ili uništavanje ovlašćenoj ustanovi (kafileriji) na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude i životnu sredinu.

Poslovi iz stava 1. ovog člana obavljaju se u skladu sa propisima kojima se uređuje način neškodljivog uklanjanja i iskorišćavanja životinjskih leševa.

Ugovor sa ovlašćenom kafilerijom o preuzimanju i tretmanu životinjskih leševa zaključuje JKP "Bioktoš".

Ugovorom iz stava 3. ovog člana mora se obezbediti blagovremeno preuzimanje životinjskih leševa od strane ovlašćene kafilerije.

JKP "Bioktoš" propisaće posebna uputstva za postupanje radnika na poslovima uklanjanja, prevoza, privremenog čuvanja leševa životinja i vođenja evidencije o preuzetim i predatim leševima životinja, po vrstama i količinama.

Član 4

Poslove neškodljivog uklanjanja leševa i prevoz do objekta za privremeno skladištenje vrši zoohigijenska služba JKP "Bioktoš".

JKP "Bioktoš" obavlja poslove samostalno, na osnovu prijave građana, po nalogu komunalne inspekcije odnosno komunalne policije, kao i po nalogu veterinarske inspekcije, inspekcije zaštite životne sredine i saobraćajne policije u okviru njihovih nadležnosti.

Kada je životinja uginula pod okolnostima koje se ne smatraju uobičajenim, ili kada se radi o lešu divlje životinje, leš životinje može biti uklonjen samo po nalogu veterinarskog inspektora.

Prevoz do objekta za privremeno skladištenje životinjskih leševa vrši se specijalizovanim vozilom.

Vozilo za prevoz životinjskih leševa se pere i dezinfikuje posle svake intervencije.

Leševi se sakupljaju u namenske kese ili kontejnere koji obezbeđuju vodonepropusnost i kontakt životinjskog leša ili njegovih izlučevina sa okolinom.

Mesto na kome se nalazi leš životinje čisti se i dezinfikuje u skladu sa propisima ili posebnim uputstvom veterinarskog inspektora.

JKP "Bioktoš" je dužno da obuči radnike za postupanje sa leševima životinja i za vođenje evidencije u skladu sa zakonom, kao i da im obezbedi odgovarajuću opremu.

Član 5

JKP "Bioktoš" je dužan da organizuje uklanjanje i prevoz životinjskih leševa u radno vreme, a izvan radnog vremena, subotom, nedeljom i praznikom, u roku od dva sata od prijema naloga, a najkasnije do 18.00 sati.

Član 6

Privremeno skladištenje životinjskih leševa do otpremanja u kafileriju vrši se u namenskom objektu - rashladnoj komori dimenzija najmanje 3,0 x 3,0 x 2,6 m sa limenim - prohromskim podom.

Skladištenje sakupljenih životinjskih leševa i životinjskih leševa nađenih u komunalnom otpadu u objekat - rashladnu komoru vrši se u kesama odnosno kontejnerima u kojima su sakupljeni.

Objekat - rashladna komora se mora redovno čistiti i dezinfikovati.

Pristup objektu - rashladnoj komori dozvoljen je samo ovlašćenim licima JKP "Bioktoš" i JKP "Duboko".

Član 7

Upravljanje objektom za privremeno skladištenje životinjskih leševa i otpremu u kafileriju vrši JKP "Bioktoš".

Objekat - rashladna komora postavljena je na lokaciji JKP "Duboko".

JKP "Duboko" obezbeđuje čuvarsku službu i priključak na električnu struju kompleksa.

Član 8

U objektu - rashladnoj komori se obavlja sakupljanje, postupanje, privremeno skladištenje i otpremanje samo neprerađenog materijala Kategorije 1, odnosno Kategorije 2 iz člana 2. ove Odluke.

Materijal Kategorije 1 i Kategorije 2 do otpreme u kafileriju, privremeno će se skladišti u objektu u skladu sa Pravilnikom.

Materijal Kategorije 1 i Kategorije 2 se otprema na dalje postupanje u kafileriju najmanje jedanput u sedam dana, bez obzira na količinu sakupljenog materijala.

O materijalu koji se skladišti i otprema vodi se uredna evidencija o telesnim masama uginulih životinja u trenutku prijema (procena), datumu i vremenu prijema, imenima vlasnika, izdatim potvrdama, otpremljenim količinama u kafileriju, datumu i vremenu otpreme.

Član 9

Troškovi neškodljivog uklanjanja životinjskih leševa obuhvataju naknadu za poslove i usluge iz člana 3. ove Odluke i obračunavaju se u skladu sa cenovnikom koji donosi JKP "Bioktoš" uz saglasnost Gradskog veća.

JKP "Bioktoš" će uknjižiti objekat u svoju knjigovodstvenu evidenciju.

U izdvojenim troškovima prema budžetu grada Užica, izdvojiće se fiksni troškovi potrošnje električne energije, održavanja rashladne komore, troškovi sredstava za dezinfekciju, troškovi radnika koji su angažovani na sakupljanju leševa životinja, troškovi odvoza i tretmana otpada u kafileriju i drugi troškovi koji proisteknu pri obavljanju ove delatnosti.

Troškove neškodljivog uklanjanja životinjskih leševa snosi vlasnik uginule životinje ili lice koje je izazvalo uginuće životinje.

Troškove neškodljivog uklanjanja životinjskih leševa iz stava 1. ovog člana sa javnih površina i saobraćajnica do objekta snosi grad Užice ukoliko vlasnik životinje odnosno lice koje je izazvalo uginuće životinje nije poznato ili je do uginuća došlo zbog povreda koje su naneli psi lutalice.

Način i postupak obračuna i naplate troškova iz stava 1. ovog člana utvrdiće se posebnim pravilnikom i cenovnikom koji donosi Gradsko veće grada Užica na predlog JKP "Bioktoš" i Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Užica.

Sredstva za pokriće troškova iz stava 3. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Užica. Plaćanje troškova koji proisteknu tokom obavljanja navedene delatnosti vrši se ispostavljanjem mesečnih situacija.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Odeljenja za zaštitu životne sredine grada Užica.

Član 11

Inspekcijski nadzor i kontrolu nad sprovođenjem ove Odluke vrši komunalna inspekcija, odnosno komunalna policija u skladu sa Odlukom o držanju životinja na području grada Užica ("Službeni list grada Užica", broj 5/12, 40/14 i 30/16).

Član 12

Uputstva iz člana 3. st. 5., pravilnik i cenovnik iz čl. 9. st. 4 (*) ove Odluke doneće se u roku od 30 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".