ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list grada Užica", br. 42/2016 i 43/2017)

Član 1

Ovom odlukom uvode se lokalne komunalne takse (u daljem tekstu: komunalne takse) koje plaćaju pravna i fizička lica za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Užice i utvrđuje se visina, olakšice, rokovi i način plaćanja.

Visina komunalne takse utvrđuje se taksenom tarifom koja je sastavni deo ove Odluke.

Član 2

Komunalne takse uvode se za:

1. Isticanje firme na poslovnom prostoru;

2. Korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

3. Držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

4. Korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija, u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti,

5. Držanje sredstava za igru ("zabavne igre"),

6. Korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja,

7. Zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Član 3

Obveznik komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 4

Obaveza iz člana 1. ove odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta ili usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Taksena obaveza traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 5

Komunalne takse se ne plaćaju za korišćenje prava, predmeta i usluga od strane državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Član 6

Obveznici komunalne takse koja se naplaćuje u godišnjem iznosu dužni su da podnesu prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu komunalne takse nadležnom organu najkasnije do 31. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje komunalne takse, odnosno u roku od 15 dana od dana korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena komunalna taksa.

Uz zahtev za isticanje firme na poslovnom prostoru obveznik podnosi i dokaz o visini godišnjeg prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.

Obveznik komunalne takse dužan je da svaku nastalu promenu prijavi nadležnom organu u roku od 15 dana od dana nastanka promene.

U slučaju da obveznik ne podnese prijavu u navedenim rokovima nadležni organ će doneti rešenje na osnovu akta organa koji vrši upis u registar, kao i na osnovu podataka drugih nadležnih organa.

Član 7

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara kazniće se takseni obveznik - fizičko lice koji u propisanom roku ne prijavi postojanje osnova za utvrđivanje obaveze plaćanja komunalna takse.

Novčanom kaznom u iznosu od 500.000 dinara kazniće se takseni obveznik- pravno lice, novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara preduzetnik koji u propisanom roku ne prijave postojanje osnova za plaćanje takse i ne plate taksu.

Za prekršaj iz stava 2. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara.

Član 8

Sastavi deo ove Odluke je Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate, prekršajnih odredbi i ostalog, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakona o porezima na imovinu.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom Odlukom primenjuju se odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi.

Član 9

Naplata komunalne takse vrši se preko Gradske uprave za finansije.

Član 10

Kontrolu zauzeća ili korišćenja prostora na javnim površinama vrše komunalna inspekcija i komunalna policija.

Član 11

Područja, odnosno zone grada utvrđene su Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje gradskog zemljišta ("Sl. list grada Užica", br 6/03...i 25/10).

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list grada Užica" broj 35/2015).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica", a primenjivaće se od 01.01.2017. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Užica", br. 43/2017)

Član 2

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica".

 

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1

Za isticanje firme na poslovnom prostoru (u daljem tekstu: firmarina) taksa se utvrđuje zavisno od vrste delatnosti, veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i po zonama, a srazmerno vremenu obavljanja delatnosti, i to:

1. Za pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnike, a obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka, taksu plaćaju u godišnjem iznosu, i to:

- u prvoj A zoni

319.000,00 dinara

- u prvoj zoni

207.000,00 dinara

- u drugoj zoni

135.000,00 dinara

- u trećoj zoni

88.000,00 dinara

- u četvrtoj zoni

57.000,00 dinara

- u petoj zoni

38.000,00 dinara

- u šestoj zoni

24.000,00 dinara

1a. Za delatnost proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte taksa se utvrđuje u godišnjem iznosu, i to:

- za svaku poslovnu jedinicu, koja se nalazi uz magistralni put u iznosu od 319.000,00 dinara,

- za ostale poslovne jedinice zavisno od zone u kojoj se nalaze, u iznosima koji su navedeni u tački 1.

2. Preduzetnici i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica (a ne obavljaju delatnosti pod tačkom 1. i 1a), a imaju godišnji prihod do 50.000.000,00 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru.

3. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, kao i preduzetnici i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50.000.000,00 dinara (a ne obavljaju delatnost pod tačkom 1. i 1a), plaćaju taksu u godišnjem iznosu, i to:

- u prvoj A zoni

64.000,00 dinara

- u prvoj zoni

58.000,00 dinara

- u drugoj zoni

45.000,00 dinara

- u trećoj zoni

39.000,00 dinara

- u četvrtoj zoni

32.000,00 dinara

- u petoj zoni

29.000,00 dinara

- u šestoj zoni

26.000,00 dinara

4. Pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica (a ne obavljaju delatnost pod tačkom 1. i 1a), plaćaju taksu u godišnjem iznosu, i to:

- u prvoj A zoni

96.000,00 dinara

- u prvoj zoni

91.000,00 dinara

- u drugoj zoni

87.000,00 dinara

- u trećoj zoni

82.000,00 dinara

- u četvrtoj zoni

77.000,00 dinara

- u petoj zoni

72.000,00 dinara

- u šestoj zoni

67.000,00 dinara.

5. Plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se zanatske radnje starih zanata i domaće radinosti u smislu člana 3. i 4. Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima odnosno poslovima domaće radinosti ("Sl. glasnik RS", broj 9/96).

6. Pravna lica i preduzetnici koja su na osnovu akta o registraciji registrovani kod nadležnog organa za obavljanje proizvodne delatnosti, plaćaju taksu utvrđenu ovim tarifnim brojem umanjenu za 20%, osim obveznika koji su registrovani za obavljanje proizvodnje hleba i peciva koji plaćaju taksu utvrđenu ovim tarifnim brojem umanjenu za 50%.

7. Pravna lica i preduzetnici koji delatnost obavljaju u više izdvojenih poslovnih jedinica, imaju umanjenje 50% na svaku sledeću istaknutu firmu, osim za delatnosti pod tačkama 1. i 1a. Prvom istaknutom firmom smatra se firma istaknuta na poslovnom prostoru u najvišoj zoni.

Ukoliko obveznik ostvaruje umanjenje po više osnova, maksimalno umanjenje ne može biti veće od 50% od obaveze koja bi bila utvrđena po ovom tarifnom broju.

NAPOMENA:

1. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se za sedište, predstavništvo i svaku poslovnu jedinicu, odnosno za svaku istaknutu firmu.

Firma u smislu ove taksene tarife jeste svaki istaknuti naziv ili ime koji upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja delatnost.

Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

Ako se u jednom objektu nalazi više pravnih lica ili preduzetnika koji obavljaju određenu delatnost i imaju istaknutu firmu, taksa se obračunava i plaća za svaku istaknutu firmu.

2. Utvrđivanje, kontrolu i naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši Gradska uprava za finansije.

3. Taksa se plaća tromesečno u roku od 45 dana od dana početka tromesečja na uplatni račun javnih prihoda broj 840-716111843-35.

Tarifni broj 2

Za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.), taksa se plaća na godišnjem nivou za pravna lica i preduzetnike u iznosu od 20% od takse predviđene u tarifnom broju 1- isticanje firme na poslovnom prostoru.

Preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnosti: bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka), koja imaju godišnji prohod do 50.000.000,00 dinara ne plaćaju komunalnu taksu iz stava 1.

NAPOMENA:

1. Takseni obveznik je pravno lice i preduzetnik.

2. Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje, kontroliše i naplaćuje Gradska uprava za finansije, Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, a na osnovu rešenja Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove.

2. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta grada Užica, organizatori manifestacija kada je pokrovitelj Grad Užice i javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad Užice, a po odobrenju Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove.

3. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se za svaki istaknuti reklamni pano odnosno istaknutu firmu van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave.

4. Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714431843-12.

Tarifni broj 3

Za držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, plaća se komunalna taksa u jednokratnom iznosu na godišnjem nivou i to:

1) - za teretna vozila:

 

- za kamione do 2 t nosivosti -

1.690,00 dinara,

- za kamione od 2 t do 5 t nosivosti -

2.250,00 dinara,

- za kamione od 5 t do 12 t nosivosti -

3.940,00 dinara,

- za kamione preko 12 t nosivosti -

5.620,00 dinara,

2) za teretne i radne prikolice (za putničke automobile) -

560,00 dinara,

3) za putnička vozila:

 

- do 1.150 cm3 -

560,00 dinara,

- preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3 -

1.120,00 dinara,

- preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3 -

1.680,00 dinara,

- preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3 -

2.250,00 dinara,

- preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3 -

3.400,00 dinara,

- preko 3.000 cm3-

5.620,00 dinara;

4) za motocikle:

 

- do 125 cm3 -

450,00 dinara,

- preko 125 cm3 do 250 cm3 -

670,00 dinara,

- preko 250 cm3do 500 cm3 -

1.120,00 dinara,

- preko 500 cm3 do 1.200 cm3 -

1.360,00 dinara,

- preko 1.200 cm3 -

1.680,00 dinara;

5) za autobuse i kombi buseve 50,00 dinara po registrovanom sedištu;

 

6) za priključna vozila: teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta:

- 1 t nosivosti -

450,00 dinara,

- od 1 t do 5 t nosivosti -

780,00 dinara,

- od 5 t do 10 t nosivosti -

1.070,00 dinara

- od 10 t do 12 t nosivosti -

1.470,00 dinara,

- nosivosti preko 12 t -

2.250,00 dinara;

7) za vučna vozila (tegljače):

 

- čija je snaga motora do 66 kilovata -

1.680,00 dinara,

- čija je snaga motora od 66 - 96 kilovata -

2.250,00 dinara,

- čija je snaga motora od 96 - 132 kilovata -

2.830,00 dinara,

- čija je snaga motora od 132 - 177 kilovata -

3.400 dinara,

- čija je snaga motora preko 177 kilovata -

4.520 dinara;

8) za radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela 1.120,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se vatrogasna vozila, vozila MUP-a, sanitetska vozila, vozila za iznošenje smeća i pranje ulica.

2. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za putnička i druga prevozna sredstva invalidnih i hendikepiranih lica sa 80 i više procenata invalidnosti ako im vozilo služi za ličnu upotrebu.

3. Taksa iz ovog tarifnog broja umanjena za 50% plaća se:

- za vozila Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi,

- za putnička vozila dobrovoljnih davalaca krvi koji su 20 i više puta dali krv

4. Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se jednokratno prilikom registracije vozila.

5. Organ nadležan za registraciju vozila ne može izvršiti registraciju motornog vozila bez dokaza o plaćenoj taksi.

6. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714513843-04.

Tarifni broj 4

Za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, plaća se taksa i to:

1. Za kioske i druge privremene montažne objekte od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora u dnevnom iznosu, i to:

- na području Ia zone

5,00 dinara

- na području I zone

4,00 dinara

- na području II zone

3,00 dinara

- na području III zone

2,00 dinara

2. Za pokretne tezge, stolove i sl, na kojima se vrši prodaja robe, od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora u dnevnom iznosu, i to:

- na području Ia zone

45,00 dinara

- na području I zone

29,00 dinara

- na području II zone

22,00 dinara

- na području III zone

16,00 dinara

3. Za uređaje i konzervatore za sladoled, kremove, kokice i osvežavajuća bezalkoholna pića, kao i druge uređaje za proizvodnju hrane namenjene prodaji, plaća se po aparatu dnevno, i to:

- na području Ia zone

102,00 dinara

- na području I zone

67,00 dinara

- na području II zone

54,00 dinara

- na području III zone

44,00 dinara

4. Za korišćenje trotoara i javnog prostora od strane ugostiteljskih preduzeća, samostalnih radnji i dr, plaća se, od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora u dnevnom iznosu, i to:

- Trg partizana

20,00 dinara

- ulica Dimitrija Tucovića (na potezu od raskrsnice sa ulicom Strahinjića bana do raskrsnice sa ulicom Nikole Pašića)

15,00 dinara

- na području Ia zone

8,00 dinara

- na području I zone

5,00 dinara

- na području II zone

3,00 dinara

- na području III zone

2,00 dinara

4a. Za korišćenje trotoara i javnih površina od strane ugostiteljskih preduzeća, samostalnih radnji i dr. u zatvorenim baštama taksa se utvrđuje i iznosu uvećanom 50% u odnosu na taksu određenu u tački 4.

5. Za korišćenje javnih površina u komercijalne i druge svrhe, osim onih navedenih u tačkama 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 i 10 ovog Tarifnog broja taksa se plaća u dnevnom iznosu od 110,00 dinara od svakog celog ili započetog kvadratnog metra korišćenog prostora

6. Za korišćenje javne površine za iznajmljivanje dečjih automobila, motora, vozića i sl. taksa se plaća po vozilu dnevno i to:

- dečji automobili i motori

17,00 dinara

- dečji vozići i sl.

50,00 dinara

7. Za korišćenje javne površine za prodaju cveća taksa se plaća dnevno po m2 u iznosu od 3,00 dinara.

8. Za delatnost koja se povremeno obavlja van sedišta radnje, na vašarima, proslavama i sl. plaća se taksa u iznosu od 182,00 dinara dnevno po m2.

Obveznik plaćanja ove komunalne takse je organizator kome je rešenjem nadležne Gradske uprave odobrena organizacija vašara, proslava i sl.

Obveznik je u obavezi da naplaćena sredstva uplati na uplatni račun javnih prihoda po ovom tarifnom broju.

9. Za objekte zabave za decu gde se lokacija dobija po osnovu oglasa, plaća se dnevno po m2 7,00 dinara.

10. Za priređivanje izložbi, za zabavne parkove, cirkuse i druge objekte zabavnih radnji plaća se dnevno po m2 7,00 dinara.

11. Za ostala naseljena mesta takse iz tačke 1, 2, 3 i 4. iznose 50% od takse koja se plaća za III zonu.

NAPOMENA:

1. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se za svako zauzimanje ili korišćenje površine javne namene bez obzira da li je korisnik prostora, odnosno obveznik takse pribavio za to potrebno odobrenje.

2. Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje, kontroliše i naplaćuje Gradska uprava za finansije, Odeljenje za lokalnu poresku administraciju, a na osnovu rešenja Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove.

3. Taksa za korišćenje trotoara i prostora na javnim površinama od strane ugostiteljskih preduzeća i samostalnih radnji plaća se mesečno, do 15-og u mesecu za tekući mesec, a za ostale obveznike po ovom tarifnom broju - po prijemu rešenja.

4. Za postavljanje kioska Udruženja lica sa invaliditetom registrovanih za određene delatnosti u kojima delatnost obavljaju lica sa invaliditetom, ne plaća se komunalna taksa.

5. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta grada Užica, organizatori manifestacija kada je pokrovitelj Grad Užice i javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad Užice na površinama javne namene koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje

6. Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju ni organizacije koje priređuju manifestacije u humanitarne svrhe.

7. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje prostora na javnim površinama radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti.

Ako se pored štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti prodaje i neka druga roba, onda se taksa plaća u celokupnom propisanom iznosu iz ovog tarifnog broja.

8. Komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja za povremeno korišćenje prostora na javnim površinama na pokretnim objektima za vreme održavanja, vašara, izložbi i drugih tradicionalnih manifestacija, humanitarne, verske i druge registrovane neprofitne organizacije, plaćaju u visini 20% od propisanog iznosa u stavu 1.tački 1. ovog tarifnog broja.

9. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741531843-77.

Tarifni broj 5

Za držanje sredstava za igru ("zabavne igre") (zabavne igre na računarima, simulatorima, video automatima, fliperima, bilijar, pikado i sl.) plaća se taksa po aparatu u iznosu po 50,00 dinara dnevno.

NAPOMENA:

1. Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je korisnik prostora (pravno lice ili preduzetnik-fizičko lice), koje drži-priređuje zabavne igre na osnovu akta nadležnog organa o registraciji delatnosti.

2. Takseni obveznik je dužan da prijavi držanje sredstava- aparata za zabavnu igru Gradskoj upravi za finansije, koja vrši utvrđivanje obaveze po ovom tarifnom broju.

Prijava sadrži ime i prezime korisnika prostora, adresu, vrstu, marku, tip i serijski broj aparata i vreme držanja aparata. Prijava se podnosi u roku od 8 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, odnosno dana početka korišćenja aparata.

3. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o utvrđivanju obaveze, na uplatni račun javnih prihoda broj 840-714572843-29.

Tarifni broj 6

Za korišćenje slobodne površine za kampove, postavljanje šatora ili druge oblike privremenog korišćenja plaća se za svaki kvadratni metar zauzete površine dnevno u iznosu od 15,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksu iz ovog tarifnog broja plaća lice koje koristi prostor za kampovanje, odnosno postavljanje šatora. Naplatu takse vrši Gradska uprava za finansije.

2. Taksa po ovom tarifnom broju uplaćuje se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741533843-91.

Tarifni broj 7

1. Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova, utvrđuje se komunalna taksa dnevno i to:

- pri izgradnji objekata dnevno po m2 zauzete površine

40,00 dinara

2. Pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza i trotoara dnevno po m2 plaća se

50,00 din.

3. Pri zauzimanju javnih površina koje zahtevaju zabranu kretanja vozila i pešaka i parkiranja vozila plaća se
do 2 sata

550,00 dinara i

preko 2 sata

2.200,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Taksa iz tačke 1, 2. i 3. plaća se srazmerno vremenu korišćenja.

2. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja povećava se za 50% ukoliko se dozvoljeni rok za raskopavanje, odnosno zauzimanje javnih površina produžava za 15 dana, a ukoliko se rok produži više od 15 dana taksa se povećava za 100%.

3. Taksu iz tačke 2. i 3. plaća investitor, odnosno izvođač radova uz zahtev za odobrenje za raskopavanje odnosno zauzeće.

4. Taksa iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzeće javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.

5. Taksu iz tačke 2. i 3. ovog tarifnog broja u iznosu od 50% od predviđene tarife plaća izvođač radova ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog izgradnje komunalne primarne infrastrukture.

6. Taksu iz tačaka od 1. do 3. ovog tarifnog broja naplaćuje Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove grada Užica prilikom izdavanja odobrenja za raskopavanje odnosno zauzeće javne površine.

7. Taksa po ovom tarifnom broju plaća se na uplatni račun javnih prihoda broj 840-741535843-08.