UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA, RASPISANIH ZA 4. MART 2018. GODINE

("Sl. list grada Beograda", br. 4/2018)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuje postupak sprovođenja izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, raspisanih za 4. mart 2018. godine.

II ORGANI ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 2

Organi za sprovođenje izbora su Gradska izborna komisija i birački odbori.

Organi za sprovođenje izbora rade u stalnom i proširenom sastavu.

Članove organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu, koji su određeni u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, utvrđuje Gradska izborna komisija na osnovu obaveštenja podnosilaca proglašenih izbornih lista.

Članovi organa za sprovođenje izbora i njihovi zamenici mogu biti samo građani koji imaju izborno pravo, kao i prebivalište na teritoriji Grada Beograda.

Članovima i zamenicima članova Gradske izborne komisije i biračkih odbora prestaje funkcija u ovim organima kad prihvate kandidaturu za odbornika.

Gradska izborna komisija

Član 3

Gradska izborna komisija postupa u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika, Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i ovim uputstvom.

Gradska izborna komisija radi u stalnom sastavu (imenovani članovi) i u proširenom sastavu (opunomoćeni članovi).

Gradska izborna komisija radi u sednicama. Javnost rada Gradske izborne komisije obezbeđuje se u skladu sa Poslovnikom Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija može da ovlasti svog člana ili zamenika člana (u daljem tekstu: koordinator Gradske izborne komisije) da u gradskim opštinama Grada Beograda obavlja pojedine radnje koje su vezane za pripremu, organizaciju i sprovođenje izbora u ime Gradske izborne komisije.

Prošireni sastav Gradske izborne komisije

Član 4

Pravo na člana i zamenika člana Gradske izborne komisije u proširenom sastavu ima onaj podnosilac proglašene izborne liste za izbor odbornika Skupštine Grada Beograda kome je rešenjem Gradske izborne komisije utvrđeno da ispunjava uslove za određivanje opunomoćenog predstavnika u prošireni sastav Gradske izborne komisije.

Za člana i zamenika člana Gradske izborne komisije u proširenom sastavu može da bude određeno samo ono lice koje ima izborno pravo i prebivalište na teritoriji Grada Beograda.

U obaveštenju podnosioca izborne liste o određivanju svog opunomoćenog predstavnika u prošireni sastav Gradske izborne komisije, treba da se navede ime i prezime lica, jedinstveni matični broj građana (u daljem tekstu: JMBG), prebivalište i adresa stanovanja, broj mobilnog telefona za kontakt i adresa za prijem elektronske pošte.

Gradska izborna komisija utvrđuje prošireni sastav u roku od 24 časa od prijema obaveštenja o licima koja ulaze u prošireni sastav.

Ako podnosilac izborne liste ne odredi opunomoćenog predstavnika u Gradskoj izbornoj komisiji najkasnije pet dana pre dana određenog za održavanje izbora, Gradska izborna komisija nastavlja da radi i da punovažno odlučuje bez predstavnika podnosioca izborne liste.

Birački odbori

Član 5

Biračke odbore obrazuje Gradska izborna komisija u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Birački odbori obrazovani za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda obavljaju poslove koji su određeni Zakonom o lokalnim izborima, Zakonom o izboru narodnih poslanika, ovim uputstvom i Pravilima o radu biračkih odbora.

Stalni sastav biračkog odbora

Član 6

Birački odbor u stalnom sastavu čine predsednik, četiri člana i njihovi zamenici.

Predsednike, članove i zamenike članova biračkih odbora u stalnom sastavu imenuje Gradska izborna komisija.

Rešenje o imenovanju biračkih odbora u stalnom sastavu Gradska izborna komisija donosi u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, raspisanih za 4. mart 2018. godine (u daljem tekstu: Rokovnik).

Član 7

Predsednici biračkih odbora, zamenici predsednika, članovi i zamenici članova biračkih odbora u stalnom sastavu imenuju se na predlog odborničkih grupa u Skupštini Grada Beograda.

Broj mesta predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom sastavu svih biračkih odbora na teritoriji Grada Beograda koji pripada svakoj odborničkoj grupi mora da bude srazmeran njenoj zastupljenosti u Skupštini Grada Beograda na dan raspisivanja izbora.

Član 8

Predlozi za imenovanje predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova biračkih odbora sačinjavaju se u skladu sa numeričkim prikazom merila za imenovanje članova biračkih odbora po gradskim opštinama, koji utvrđuje Gradska izborna komisija i blagovremeno dostavlja odborničkim grupama u Skupštini Grada Beograda.

Član 9

Predloge za imenovanje lica u biračke odbore u stalnom sastavu, odborničke grupe dostavljaju načelnicima/ zamenicima načelnika uprava gradskih opština.

Nijedna politička stranka ili stranačka koalicija ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu biračkog odbora.

Predlog za imenovanje lica u biračke odbore u stalnom sastavu podnosi predsednik odborničke grupe ili lice koje on za to ovlasti.

Predsednik odborničke grupe dužan je da Gradskoj izbornoj komisiji do roka propisanog u Rokovniku dostavi spisak lica koja su ovlašćena da za određenu gradsku opštinu podnose predloge za imenovanje lica u biračke odbore u stalnom sastavu. Gradska izborna komisija će bez odlaganja dostaviti spisak lica koja su ovlašćena da za određenu gradsku opštinu podnose predloge za imenovanje lica u biračke odbore u stalnom sastavu načelnicima/zamenicima načelnika uprava gradskih opština.

Za svako lice koje je ovlašćeno da podnese predlog za imenovanje lica u biračke odbore u stalnom sastavu navode se: ime i prezime, broj lične karte, prebivalište i adresa stanovanja, broj mobilnog telefona za kontakt i naziv gradske opštine za koju se izdaje ovlašćenje.

Ovlašćenje za predlaganje lica u biračke odbore u stalnom sastavu ne može se preneti na treće lice.

Član 10

Predlozi iz člana 7. ovog uputstva, dostavljaju se načelnicima/zamenicima načelnika uprava gradskih opština u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku. Na svakom predlogu za imenovanje lica u biračke odbore se prilikom prijema evidentira datum i vreme prijema.

U predlogu za imenovanje predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika navode se sledeći podaci o predloženim članovima stalnog sastava biračkih odbora: ime i prezime lica, JMBG, prebivalište i adresa stanovanja i broj mobilnog telefona za kontakt.

Načelnici/zamenici načelnika uprava gradskih opština objedinjuju sve primljene predloge za imenovanje predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika, isključivo u obrascu koju dostavlja Gradska izborna komisija. Popunjenu tabelu dostavljaju Gradskoj izbornoj komisiji u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku radi donošenja rešenja o imenovanju stalnog sastava biračkog odbora. Prilikom objedinjavanja predloga za imenovanje stalnog sastava biračkih odbora, načelnici/zamenici načelnika uprava gradskih opština moraju da vode računa o zakonskim ograničenjima iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

U rešenju o imenovanju stalnog sastava biračkog odbora se navode sledeći podaci o predstavniku: ime i prezime, adresa prebivališta i politička pripadnost ili naziv stranke, odnosno stranačke koalicije ili grupe građana na čiji predlog je imenovan.

Ako neka odbornička grupa blagovremeno ne dostavi predlog za imenovanje člana stalnog sastava biračkog odbora, Gradska izborna komisija u stalni sastav biračkog odbora imenuje lice odgovarajuće za vršenje ove dužnosti.

Član 11

Koordinatori Gradske izborne komisije, zajedno sa načelnicima/zamenicima načelnika gradskih opština, dužni su da blagovremeno obave obuku svih predsednika i zamenika predsednika i članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom sastavu sa teritorije gradske opštine za koju su imenovani.

Koordinatori Gradske izborne komisije su dužni da o vremenu i mestu održavanja obuke iz stava 1. ovog člana obaveste lica ovlašćena za predlaganje lica u biračke odbore u stalnom sastavu.

Obuka iz stava 1. ovog člana mora da obuhvati pravila o sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu i procedure primopredaje izbornog materijala između biračkih odbora i koordinatora Gradske izborne komisije pre i posle glasanja. Prilikom sprovođenja obuke iz stava 1. ovog člana posebna pažnja mora se obratiti na pravilno popunjavanje zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu i pravilno sprovođenje logičkoračunske kontrole rezultata glasanja.

Član 12

Članovi biračkih odbora u stalnom sastavu unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija imenuju se na predlog Ministarstva pravde, tako da u njima ne bude nijedno lice koje radi u Ministarstvu pravde i koje glasa u zavodu.

Predloge za imenovanje članova biračkih odbora u stalnom sastavu unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, Ministarstvo pravde dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Prošireni sastav biračkog odbora

Član 13

Prošireni sastav biračkog odbora čine opunomoćeni predstavnici podnosilaca proglašenih izbornih lista kandidata za odbornike koji su ispunili uslove za određivanje svojih predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora.

Predlog za imenovanje lica u biračke odbore u proširenom sastavu podnosi podnosilac izborne liste ili lice koje on za to ovlasti.

Podnosilac izborne liste dužan je da Gradskoj izbornoj komisiji do roka propisanog u Rokovniku dostavi spisak lica koja su ovlašćena da za određenu gradsku opštinu podnose predloge za imenovanje lica u biračke odbore u proširenom sastavu. Gradska izborna komisija će bez odlaganja dostaviti spisak lica koja su ovlašćena da za određenu gradsku opštinu podnose predloge za imenovanje lica u biračke odbore u proširenom sastavu načelnicima/zamenicima načelnika uprava gradskih opština.

Za svako lice koje je ovlašćeno da podnese predlog za imenovanje lica u biračke odbore u proširenom sastavu navode se: ime i prezime, broj lične karte, prebivalište i adresa stanovanja, broj mobilnog telefona za kontakt i naziv gradske opštine za koju se izdaje ovlašćenje.

Ovlašćenje za predlaganje lica u biračke odbore u proširenom sastavu ne može se preneti na treće lice.

Član 14

Predlog za imenovanje članova biračkih odbora u proširenom sastavu unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija dostavljaju se neposredno Gradskoj izbornoj komisiji u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku, isključivo od strane ovlašćenog podnosioca izborne liste.

Član 15

Svaki podnosilac proglašene izborne liste može da predloži samo jednog člana i jednog zamenika u prošireni sastav biračkog odbora.

Član 16

Nakon proglašenja izborne liste, Gradska izborna komisija donosi rešenje o ispunjenju ili neispunjenju uslova da podnosilac izborne liste predloži svoje predstavnike u prošireni sastav biračkih odbora i dostavlja ga podnosiocu izborne liste u roku od 24 časa od donošenja.

Član 17

Predlozi iz člana 13. ovog uputstva za imenovanje predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora, dostavljaju se načelnicima/zamenicima načelnika uprava gradskih opština u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku. Na svakom predlogu za imenovanje lica u prošireni sastav biračkih odbora se prilikom prijema evidentira datum i vreme prijema.

U predlogu za imenovanje predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika u proširenom sastavu navode se sledeći podaci: ime i prezime lica, JMBG, prebivalište i adresa stanovanja i broj mobilnog telefona za kontakt.

Načelnici/zamenici načelnika uprava gradskih opština objedinjuju sve primljene predloge za imenovanje predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika, u obrascu tabele koju dostavlja Gradska izborna komisija i dostavljaju Gradskoj izbornoj komisiji u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku radi donošenja rešenja o imenovanju proširenog sastava biračkog odbora. Prilikom objedinjavanja predloga za imenovanje proširenog sastava biračkih odbora, načelnici/zamenici načelnika uprava gradskih opština moraju da vode računa o zakonskim ograničenjima iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

U rešenju o imenovanju proširenog sastava biračkog odbora se navode sledeći podaci o predstavniku: ime i prezime, adresa prebivališta i politička pripadnost ili naziv stranke, odnosno stranačke koalicije ili grupe građana na čiji predlog je imenovan.

Izborna komisija imenuje članove i zamenike članova biračkih odbora u proširenom sastavu u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Ako podnosilac izborne liste ne predloži predstavnika u prošireni sastav biračkih odbora u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku, birački odbor radi i punovažno odlučuje bez predstavnika tog podnosioca izborne liste.

Provera izbornog prava za članove biračkih odbora

Član 18

U birački odbor imenuju se lica koja imaju izborno pravo.

Prilikom podnošenja predloga za imenovanje članova i zamenika članova biračkih odbora od strane ovlašćenih predlagača, uprave gradskih opština vrše proveru izbornog prava za svako predloženo lice, tako što na pisani zbirni predlog za imenovanje lica u biračke odbore stavljaju pečat kojim potvrđuju da predložena lica imaju izborno pravo. Ako neko lice koje je predloženo u sastav biračkog odbora nema izborno pravo, uprave gradskih opština o tome obaveštavaju predlagače.

Zamena člana biračkog odbora

Član 19

Zamenu člana biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu vrši Gradska izborna komisija na zahtev ovlašćenog predlagača, koji se podnosi načelniku/zameniku načelnika u nadležnoj gradskoj opštini u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Posle predaje izbornog materijala biračkim odborima, Gradska izborna komisija može da na zahtev ovlašćenog predlagača zameni člana ili zamenika člana biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu ako je član ili zamenik člana biračkog odbora sprečen, odsutan ili postoje zakonska ograničenja za njegovo imenovanje, u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Zakonska ograničenja

Član 20

Isto lice ne može istovremeno da bude član dva biračka odbora.

Prilikom imenovanja i zamene članova biračkog odbora, Gradska izborna komisija će po službenoj dužnosti paziti na zakonska ograničenja iz člana 29. stav 4. i člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Ako postoji odnos iz kojeg proističe zabrana prilikom imenovanja ili zamene članova biračkih odbora, lice koje ne može da bude u sastavu biračkog odbora određuje se primenom sledećih kriterijuma:

1. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između predsednika biračkog odbora i drugog člana ili zamenika člana biračkog odbora, u sastav biračkog odbora biće imenovano lice koje je predloženo za predsednika biračkog odbora;

2. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između lica u stalnom sastavu biračkog odbora, u sastav biračkog odbora biće imenovan predstavnik onog predlagača čiji je predlog za imenovanje ranije podnet;

3. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između člana u stalnom sastavu i člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude član u proširenom sastavu;

4. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između člana u stalnom sastavu i zamenika člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude zamenik člana u proširenom sastavu;

5. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između zamenika člana u stalnom sastavu i zamenika člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude zamenik člana u proširenom sastavu;

6. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između zamenika člana u stalnom sastavu i člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude član u proširenom sastavu;

7. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između člana i zamenika člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude zamenik člana u proširenom sastavu;

8. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između dva člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude član u proširenom sastavu koji je kasnije predložen u prošireni sastav biračkog odbora;

9. ako odnos iz kojeg proističe zabrana postoji između dva zamenika člana u proširenom sastavu, u sastavu biračkog odbora ne može da bude zamenik člana u proširenom sastavu koji je kasnije predložen u prošireni sastav biračkog odbora.

Kao trenutak predlaganja članova biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu uzima se trenutak kada je načelnik/zamenik načelnika uprave gradske opštine primio predlog odborničke grupe odnosno podnosioca izborne liste, za biračko mesto na kojem se pojavio odnos iz kojeg proističe zabrana, o čemu Gradsku izbornu komisiju obaveštava načelnik/zamenik načelnika uprave gradske opštine.

Gradska izborna komisija razrešava člana u biračkom odboru koji, primenom kriterijuma iz ovog člana, ne može da bude u biračkom odboru. Ako ovlašćeni predlagač nije blagovremeno predložio njegovu zamenu i ako su istekli rokovi iz člana 19. ovog uputstva za zamenu lica u biračkom odboru, Gradska izborna komisija razrešava člana biračkog odbora u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

III PODNOŠENJE IZBORNE LISTE

Ko može da podnese izbornu listu

Član 21

Izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Beograda (u daljem tekstu: izborna lista) mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka i grupe građana, čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi. (u daljem tekstu: podnosilac izborne liste).

Podnosilac izborne liste ne može biti koalicija koju čine registrovana politička stranka i grupa građana.

Član 22

Izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Beograda u ime registrovane političke stranke može podneti samo lice koje je politička stranka ovlastila.

Ovlašćenje za podnošenje izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Grada Beograda u ime političke stranke podnosi se na propisanom obrascu.

Član 23

Koaliciju registrovanih političkih stranaka (u daljem tekstu: stranačka koalicija) obrazuju najmanje dve registrovane političke stranke pisanim sporazumom (u daljem tekstu: koalicioni sporazum) koji se overava u skladu sa Zakonom o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Koalicioni sporazum obavezno sadrži naziv stranačke koalicije, navođenje da se obrazuje radi podnošenja izborne liste kandidata za odbornike Skupštine Grada Beograda i podatke o licu koje se ovlašćuje za podnošenje izborne liste (ime i prezime, JMBG i prebivalište i adresa stanovanja, navedeni prema podacima iz lične karte).

Koalicioni sporazum mora da bude overen pre početka prikupljanja potpisa podrške birača koji podržavaju izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Beograda.

Izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Beograda u ime stranačke koalicije podnose najviše dva ovlašćena lica.

Predlog izborne liste u ime stranačke koalicije može da podnese samo lice koje je za to ovlašćeno u koalicionom sporazumu i ono ne mora da ima posebno ovlašćenje.

Član 24

Grupu građana obrazuje najmanje deset birača pisanim sporazumom koji se overava u skladu sa Zakonom o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.

Sporazum o obrazovanju grupe građana obavezno sadrži naziv grupe građana, navođenje da se obrazuje radi podnošenja izborne liste za izbor odbornika Skupštine Grada Beograda, podatke o licima koja su je obrazovala (ime i prezime, JMBG, prebivalište i adresa stanovanja, navedeni prema podacima iz lične karte) i podatke o licu koje je ovlašćeno za podnošenje izborne liste za izbor odbornika Skupštine Grada Beograda (ime i prezime, JMBG, prebivalište i adresa stanovanja, navedeni prema podacima iz lične karte).

Sporazum o obrazovanju grupe građana mora da bude overen pre početka prikupljanja potpisa podrške birača koji podržavaju izbornu listu.

Predlog izborne liste u ime grupe građana može da podnese samo lice koje je za to ovlašćeno u sporazumu o obrazovanju grupe građana i ono ne mora da ima posebno ovlašćenje.

Član 25

Lice koje je ovlašćeno za podnošenje izborne liste, ovlašćeno je u ime podnosioca izborne liste da vrši i sve druge radnje u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, osim ako podnosilac izborne liste drukčije ne odredi.

Podnošenje izborne liste

Član 26

Izborne liste podnose se Gradskoj izbornoj komisiji u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, Ulica Kraljice Marije broj 1, mala sala na 20. spratu, u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku, na propisanom obrascu u pisanom i elektronskom obliku.

Sadržina izborne liste

Član 27

Izborna lista sadrži:

1. naziv podnosioca izborne liste;

2. naziv izborne liste;

3. ime i prezime nosioca izborne liste ako je određen;

4. podatke o svim kandidatima za odbornike (redni broj na izbornoj listi, ime i prezime, godina rođenja, zanimanje, prebivalište i adresa stanovanja);

5. ime i prezime i potpis lica koje je ovlašćeno da podnese izbornu listu.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, u izbornoj listi se navodi stranačka pripadnost svakog kandidata sa liste.

Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na izbornoj listi (prva tri mesta, druga tri mesta i tako do kraja liste) mora biti najmanje po jedan kandidat - pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi.

Sadržina izborne liste u pisanom obliku i izborne liste u elektronskom obliku mora biti istovetna.

Ime i prezime kandidata za odbornika koji je pripadnik nacionalne manjine upisuje se u skladu sa pravilima srpskog jezika i ćiriličkog pisma, a može biti upisano i u skladu sa pravilima jezika i pisma pripadnika nacionalne manjine.

Naziv podnosioca izborne liste

Član 28

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, dužna je da u izbornoj listi svoj naziv kao podnosioca izborne liste navede prema nazivu iz akta o registraciji političke stranke.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, dužna je da u izbornoj listi kao naziv podnosioca navede naziv stranačke koalicije iz sporazuma o obrazovanju stranačke koalicije, pri čemu naziv podnosioca mora da na početku sadrži reč Koalicija.

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv podnosioca mora da na početku naziva sadrži oznaku Grupa građana. Grupa građana dužna je da u izbornoj listi kao naziv podnosioca, posle oznake Grupa građana, navede svoj naziv iz sporazuma o obrazovanju grupe građana. Naziv grupe građana ne može da sadrži reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv ili skraćeni naziv registrovane političke stranke.

Naziv izborne liste

Član 29

Ako izbornu listu podnosi politička stranka, naziv izborne liste mora da sadrži naziv političke stranke iz akta o registraciji. U naziv izborne liste može se uključiti i ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste.

Ako izbornu listu podnosi stranačka koalicija, naziv izborne liste sadrži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju stranačke koalicije. U naziv izborne liste mogu se uključiti i imena najviše dva nosioca izborne liste.

Ako izbornu listu podnosi grupa građana, naziv izborne liste sadrži naziv utvrđen sporazumom o obrazovanju grupe građana. U naziv izborne liste može se uključiti ime i prezime lica koje grupa građana odredi kao nosioca izborne liste. Naziv izborne liste grupe građana ne može da sadrži reč "stranka" ni u jednom padežu, niti naziv ili skraćeni naziv registrovane političke stranke.

Dokumentacija koja se dostavlja uz izbornu listu

Član 30

Uz izbornu listu prilaže se sledeća dokumentacija:

1. Ovlašćenje lica da podnese izbornu listu;

2. Pisana saglasnost nosioca izborne liste da pristaje da bude nosilac izborne liste;

3. Potvrda o izbornom pravu za svakog kandidata za odbornika, ne starija od šest meseci;

4. Pisana izjava za svakog kandidata za odbornika da prihvata da bude kandidat za odbornika;

5. Potvrda o prebivalištu za svakog kandidata za odbornika, ne starija od šest meseci;

6. Uverenje o državljanstvu za svakog kandidata za odbornika, ne starije od šest meseci;

7. Spisak birača koji podržavaju izbornu listu u pisanoj i elektronskoj formi, koji mora biti istovetan;

8. Izjava birača da podržava izbornu listu kandidata za odbornike, overena u skladu sa Zakonom o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa;

9. Overen sporazum o obrazovanju stranačke koalicije ili o obrazovanju grupe građana - ako je izbornu listu podnela stranačka koalicija ili grupa građana;

10. Izjava o korišćenju sredstava iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje (član 21. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti);

11. Pisani predlog da se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina, uz dokaz iz odgovarajućeg registra.

Dokumentacija koja se prilaže uz izbornu listu pod rednim brojevima 3, 5. i 6, može biti priložena i u overenoj fotokopiji.

Član 31

Prilikom podnošenja izborne liste, podnosilac izborne liste koji namerava da za finansiranje izborne kampanje koristi sredstva iz javnih izvora, Gradskoj izbornoj komisiji predaje pisanu izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Nakon proglašenja izborne liste, Gradska izborna komisija izjavu iz stava 1. ovog člana, uz rešenje o proglašenju izborne liste, bez odlaganja dostavlja Sekretarijatu za finansije Gradske uprave Grada Beograda.

Član 32

Podnosilac izborne liste koji namerava da stekne položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina dužan je da prilikom podnošenja izborne liste Gradskoj izbornoj komisiji priloži pisani predlog da mu se pri proglašenju izborne liste utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine, odnosno koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

Stranačka koalicija može da stekne položaj koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina ako svaka od političkih stranaka koje su obrazovale stranačku koaliciju ispunjava uslove da joj se utvrdi položaj političke stranke nacionalne manjine.

Gradska izborna komisija pri proglašenju izborne liste, odlučuje da li podnosilac izborne liste ima položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

Proglašenje izborne liste

Član 33

Gradska izborna komisija donosi rešenje o proglašenju izborne liste ako ispunjava sve uslove predviđene zakonom i ovim uputstvom, najkasnije u roku od 24 časa od prijema izborne liste. Izborna lista se proglašava pod rednim brojem po redosledu proglašenja.

Izbornu listu koja je podneta neblagovremeno Gradska izborna komisija će rešenjem odbaciti.

Ako izborna lista sadrži nedostatke i podnosilac liste ih, po zaključku Gradske izborne komisije, ne otkloni u roku od 48 časova, Gradska izborna komisija će rešenjem odbiti proglašenje izborne liste.

Ako pojedini kandidat na proglašenoj izbornoj listi pravosnažnom sudskom odlukom bude lišen poslovne sposobnosti, izgubi državljanstvo Republike Srbije, odustane od kandidature ili ako nastupi njegova smrt, podnosilac izborne liste gubi pravo da predloži novog kandidata.

Podnosilac izborne liste može povući listu najkasnije do dana utvrđivanja zbirne izborne liste, u kom slučaju prestaje funkcija predstavnika podnosioca liste u svim organima za sprovođenje izbora, kao i sva prava koja mu u tom svojstvu pripadaju.

IV ZBIRNA IZBORNA LISTA

Član 34

Zbirna izborna lista sadrži sve izborne liste, sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.

Redosled izbornih lista na zbirnoj izbornoj listi utvrđuje se prema redosledu njihovog proglašavanja.

Gradska izborna komisija utvrđuje i objavljuje zbirnu izbornu listu kandidata za odbornike Skupštine Grada Beograda "Službenom listu Grada Beograda", najkasnije deset dana pre dana održavanja izbora.

V BIRAČKA MESTA

Nadležnost za određivanje biračkih mesta

Član 35

Gradska izborna komisija određuje i oglašava u "Službenom listu Grada Beograda" biračka mesta na kojima će se glasati za izbor odbornika Skupštine Grada Beograda, na osnovu predloga uprava gradskih opština Grada Beograda.

Predloge iz stava 1. ovog člana, uprave gradskih opština dostavljaju Gradskoj izbornoj komisiji u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Biračka mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija određuju se na predlog Ministarstva pravde, koji se dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Rešenje o određivanju biračkih mesta na kojima će se glasati za izbor odbornika Skupštine Grada Beograda, Gradska izborna komisija donosi u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Član 36

Ministarstvo odbrane dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji podatke o biračima koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, najkasnije tri dana pre dana zaključenja biračkog spiska.

Po dobijanju podataka od Ministarstva odbrane, Gradska izborna komisija u saradnji sa upravama Gradskih opština utvrđuje na kojim biračkim mestima glasaju birači iz stava 1. ovog člana.

Na osnovu podataka iz stava 2. ovog člana, Gradska izborna komisija posebnim rešenjem određuje na kojim će već određenim biračkim mestima glasati birači koji su na dan održavanja izbora nalaziti na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

Način određivanja biračkih mesta

Član 37

Biračka mesta određuju se s obzirom na broj birača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7,00 do 20,00 časova.

Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača.

U izuzetnim slučajevima, može se odrediti biračko mesto i za manje od 100 birača, ako bi, zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja, stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano.

Biračko mesto može da obuhvati deo naseljenog mesta, jedno naseljeno mesto ili više naseljenih mesta.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje s kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu (ulica, selo, zaselak, naselje i sl.).

Za biračka mesta se, po pravilu, određuju prostorije u objektima u javnoj svojini, a samo izuzetno u objektima u privatnoj svojini.

Predlog uprava gradskih opština da biračko mesto bude u objektu u privatnoj svojini mora biti obrazložen.

Biračko mesto ne može da bude u: verskom objektu, objektu u vlasništvu političke stranke ili koji koristi politička stranka, kao i objektu u vlasništvu kandidata za narodnog poslanika, odnosno odbornika, ili člana njegove porodice.

Prilikom određivanja biračkog mesta, voditi računa da biračko mesto bude pristupačno osobama sa invaliditetom.

Za biračka mesta se, gde god je to moguće, određuju prostorije u prizemlju objekta u kojem se nalazi biračko mesto.

Svi objekti u kojima se nalaze prostorije određene kao biračka mesta, bez obzira na to da li su u javnoj ili privatnoj svojini, dok traje glasanje smatraju se objektima u javnoj upotrebi, u smislu Zakona o kretanju uz pomoć psa vodiča ("Službeni glasnik RS", broj 29/15).

Uređivanje biračkih mesta

Član 38

Uprave gradskih opština dužne su da blagovremeno obezbede da prostor koji je određen kao biračko mesto bude uređen na način koji je propisan Zakonom o izboru narodnih poslanika, pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora da bude uređena na način koji omogućuje tajnost glasanja i nesmetano sprovođenje glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, državna zastava Republike Srbije, zbirna izborna lista i izvod iz rešenja o određivanju biračkih mesta.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista (političkih stranaka, stranačkih koalicija, grupa građana) i drugog propagandnog materijala.

Birački odbor obezbediće licima koja prate rad biračkog odbora (posmatračima) odgovarajuće mesto sa koga mogu da prate tok glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja.

VI JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK

Upis u jedinstveni birački spisak

Član 39

U deo Jedinstvenog biračkog spiska za Grad Beograd (u daljem tekstu: birački spisak) upisuju se lica koja ispune opšte uslove za sticanje biračkog prava, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i maloletna lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora.

Gradska uprava Grada Beograda vrši upis u birački spisak po službenoj dužnosti ili na zahtev građana, a preko ovlašćenih lica zaposlenih u upravama gradskih opština.

Upis birača u birački spisak po službenoj dužnosti i po zahtevu građana vrši se prema mestu prijavljenog prebivališta do njegovog zaključenja, odnosno u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Od zaključenja biračkog spiska, odnosno u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku, birači koji nisu upisani u birački spisak upisuju se na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji se dostavljaju Gradskoj upravi Grada Beograda.

Promene u biračkom spisku

Član 40

Promene u biračkom spisku (upisu, brisanje iz biračkog spiska ili izmena, dopuna ili ispravka neke činjenice o biraču) vrše se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku.

Promene u biračkom spisku po službenoj dužnosti vrše uprave gradskih opština Grada Beograda do zaključenja biračkog spiska, odnosno u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Promene u biračkom spisku na osnovu zahteva građana, do zaključenja biračkog spiska vrše uprave gradskih opština Grada Beograda, a nakon zaključenja biračkog spiska, vrši Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Pravo podnosioca izborne liste na uvid i podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku

Član 41

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i na podnošenje zahteva za promenu u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani, u skladu sa Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku ("Službeni glasnik RS", broj 15/12).

Pravo na uvid u birački spisak obuhvata pravo podnosioca izborne liste ili lica koje on ovlasti da izvrši uvid u deo ili ceo birački spisak. Pravo na uvid u birački spisak podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti ima u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Zaključenje biračkog spiska

Član 42

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zaključuje birački spisak 15 dana pre dana izbora, odnosno u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku i u rešenju utvrđuje ukupan broj birača u Gradu Beogradu, za područje gradskih opština i na svakom biračkom mestu na kojem se sprovodi glasanje.

Ukupan broj birača obuhvata birače upisane u birački spisak prema biračkim mestima utvrđenim rešenjem Gradske izborne komisije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji rešenje o zaključenju biračkog spiska u roku od 24 časa od zaključenja biračkog spiska, odnosno u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Objavljivanje ukupnog broja birača

Član 43

Pošto primi rešenje o zaključenju biračkog spiska, Gradska izborna komisija odmah objavljuje u "Službenom listu Grada Beograda" ukupan broj birača u Gradu Beogradu.

Dostavljanje izvoda i posebnih izvoda iz biračkog spiska

Član 44

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave priprema i overava štampane izvode iz biračkog spiska, razvrstane po gradskim opštinama i biračkim mestima, kao i posebne izvode iz biračkog spiska za glasanje birača koji se nalaze na izvršenju zavodskih sankcija i dostavlja ih Gradskoj upravi Grada Beograda u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Dostavljanje rešenja o naknadnim promenama u biračkom spisku

Član 45

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavlja Gradskoj upravi Grada Beograda sva rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku i koja obavezno sadrže broj i naziv biračkog mesta na kojem birač glasa, a koje je donelo od zaključenja biračkog spiska, u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Gradska uprava Grada Beograda bez odlaganja dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku.

Član 46

Gradska izborna komisija, na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, unosi promene u izvode iz biračkog spiska, uzimajući u obzir samo ona rešenja koja primila u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Upis promena u izvod iz biračkog spiska, unosi se prema podacima iz rešenja na kojima se zasnivaju promene u biračkom spisku, počev od rednog broja 1, na kraju izvoda iz biračkog spiska, na posebnoj strani, pod nazivom: "Naknadne promene".

Utvrđivanje i objavljivanje konačnog broja birača

Član 47

Gradska izborna komisija, odmah nakon upisa promena iz člana 45. ovog uputstva, utvrđuje i objavljuje u "Službenom listu Grada Beograda" konačan broj birača u Gradu Beogradu.

VII OBAVEŠTENJE O DANU I VREMENU ODRŽAVANJA IZBORA

Član 48

Dostavu obaveštenja biračima u Gradu Beogradu o danu i vremenu održavanja izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome birač glasa i brojem pod kojim je upisan u izvod iz biračkog spiska, vrši se najkasnije pet dana pre dana održavanja izbora, odnosno u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

VIII PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKIM ODBORIMA PRE GLASANJA

Obezbeđivanje izbornog materijala

Član 49

Izborni materijal za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda obezbeđuje Gradska izborna komisija.

Gradska izborna komisija za svaki birački odbor, blagovremeno obezbeđuje:

1. glasačku kutiju;

2. dva seta paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja;

3. dva spreja za obeležavanje prsta birača;

4. dve UV lampe;

5. vreću za odlaganje izbornog materijala, sigurnosne zatvornice za pečaćenje vreće i nalepnicu za obeležavanje vreće za odlaganje izbornog materijala;

6. pribor za pisanje;

7. pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala (pečat i pečatni vosak);

8. koverte za odlaganje glasačkih listića i potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta;

9. ostali materijal (baterije, makaze, lenjir, lepljivu traku i dr.).

Uprave gradskih opština dužne su da blagovremeno obezbede prostor za bezbedno čuvanje izbornog materijala.

Član 50

Gradska izborna komisija za svaki birački odbor obezbeđuje sledeći izborni materijal:

1. Zbirna izborna lista u dva primerka;

2. Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod);

3. Rešenje o imenovanju biračkog odbora u stalnom sastavu;

4. Rešenje o imenovanju biračkog odbora u proširenom sastavu;

5. Izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu, odnosno poseban izvod iz biračkog spiska za glasanje birača unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija;

6. Poseban izvod iz biračkog spiska, ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije;

7. Potreban broj glasačkih listića koji odgovara broju birača koji su upisani u izvode iz tač. 5. i 6. stava 1. ovog člana;

8. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije;

9. Obrazac potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta;

10. Obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine Grada Beograda (u daljem tekstu: Zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka;

11. Obrazac evidencije o prisustvu članova i zamenika članova biračkog odbora u stalnom sastavu na biračkom mestu u dva primerka;

12. Obrazac evidencije o prisustvu članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu na biračkom mestu u dva primerka

13. Ovlašćenja posmatrača za praćenje rada biračkih odbora;

14. Pravila o radu biračkih odbora;

15. Državnu zastavu Republike Srbije.

Predaja izbornog materijala

Član 51

Štampani izborni materijal koordinatori Gradske izborne komisije preuzimaju od nadležne štamparije u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Izborni materijal iz člana 50. ovog uputstva, koordinatori Gradske izborne komisije, u saradnji sa angažovanim licima iz uprava gradskih opština, razvrstavaju po biračkim mestima u sedištu gradskih opština.

Koordinatori Gradske izborne komisije razvrstani izborni materijal, zajedno s ostalim materijalom koji je obezbedila Gradska izborna komisija (glasačke kutije, paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala, sprej, UV lampe i koverte za odlaganje glasačkih listića), predaju biračkim odborima, u sedištu gradskih opština. O obavljenoj primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

Nakon predaje izbornog materijala biračkim odborima, izborni materijal se stavlja u vreću za odlaganje izbornog materijala, koja se u prisustvu koordinatora Gradske izborne komisije i biračkog odbora pečati sigurnosnom zatvornicom, čiji se serijski broj upisuje u zapisnik o primopredaji. Birački odbor je dužan da prenese izborni materijal na biračko mesto. Vreća sa izbornim materijalom ne sme se otvarati pre nego što se birački odbor na dan glasanja okupi na biračkom mestu.

Gradska izborna komisija je dužna da o vremenu, mestu i rasporedu primopredaje izbornog materijala biračkim odborima obavesti lica ovlašćena za predlaganje lica u biračke odbore u stalnom i proširenom sastavu.

IX PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA GRADSKOJ IZBORNOJ KOMISIJI POSLE GLASANJA

Predaja izbornog materijala koordinatorima Gradske izborne komisije

Član 52

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja predaje koordinatorima Gradske izborne komisije u sedištu gradskih opština sledeći izborni materijal:

1. prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora;

2. izvod iz biračkog spiska po kojem se glasalo na biračkom mestu;

3. poseban izvod iz biračkog spiska, ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije;

4. zapečaćeni koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije;

5. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići;

6. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići;

7. zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići;

8. zapečaćeni koverat u koji su stavljene potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta;

9. sigurnosna zatvornica koja je korišćena za pečaćenje vreće sa izbornim materijalom prilikom primopredaje izbornog materijala između koordinatora Gradske izborne komisije i biračkih odbora.

O primopredaji iz stava 1. ovog člana sastavlja se zapisnik na propisanom obrascu.

Uprave gradskih opština dužne su da blagovremeno obezbede prostor za prijem izbornog materijala i vršenje logičko-računske kontrole rezultata glasanja.

Pošto se obavi primopredaja materijala iz stava 1. ovog člana, materijal iz stava 1, tač. 4-7. se stavlja u vreću za odlaganje izbornog materijala koja se u prisustvu koordinatora Gradske izborne komisije i članova biračkog odbora koji su predali materijal pečati sigurnosnom zatvornicom, čiji se serijski broj upisuje u zapisnik o primopredaji iz stava 2. ovog člana.

Zapisnik o radu biračkog odbora, izvod iz biračkog spiska i koverat sa potvrdama o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta, koordinatori Gradske izborne komisije ne stavljaju u vreće sa ostalim izbornim materijalom, već ih pakuju odvojeno od ostalog izbornog materijala. Navedeni izborni materijal koordinatori Gradske izborne komisije donose u sedište Gradske izborne komisije i predaju predsedniku ili zameniku predsednika, koji dostavljaju Zapisnike o radu biračkog odbora na statističku obradu stručnoj službi Gradske izborne komisije zaduženoj za statističku obradu podataka.

Pošto preuzmu izborni materijal od svih biračkih odbora, koordinatori Gradske izborne komisije, preuzeti izborni materijal odmah donose u sedište Gradske izborne komisije.

X STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasački listići

Član 53

Glasački listići za izbor odbornika Skupštine Grada Beograda štampaće se u Beogradu, u nadležnoj štampariji.

Glasački listići štampaće se na hartiji zaštićenoj vodenim žigom.

Broj glasačkih listića koji se štampaju mora da bude jednak broju birača koji su upisani u birački spisak.

Gradska izborna komisija rešenjem, koje se objavljuje u "Službenom listu Grada Beograda", utvrđuje broj glasačkih listića koji se štampa, kao i broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može da bude veći od 0,5% od ukupnog broja birača.

Gradska izborna komisija propisuje tekst, oblik i izgled glasačkih listića.

Upotreba jezika i pisama

Član 54

Tekst glasačkog listića i ostalog izbornog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Priprema za štampanje glasačkih listića

Član 55

Nakon donošenja odluke o tekstu, obliku i izgledu glasačkih listića, Gradska izborna komisija sačinjava uzorak glasačkog listića koji overava predsednik Gradske izborne komisije svojim potpisom i pečatom Gradske izborne komisije.

Na osnovu overenog uzorka glasačkog listića, štamparija izrađuje grafičke ploče.

Proces štampanja započinje stavljanjem grafičkih ploča u mašine za štampanje, u prisustvu članova i zamenika članova Gradske izborne komisije i ovlašćenih predstavnika podnosilaca izbornih lista.

Uništavanje grafičkih ploča

Član 56

Odmah po završetku štampanja, komisija koju čine predstavnici Gradske izborne komisije, podnosilaca izbornih lista i štamparije, uništava kompjutersku pripremu za izradu grafičkih ploča i grafičke ploče.

Nadzor nad štampanjem i primopredajom glasačkih listića

Član 57

Štampanje glasačkih listića nadzire Gradska izborna komisija.

Gradska izborna komisija je dužna da omogući javnost štampanja glasačkih listića.

Predstavnici podnosilaca izbornih lista imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i njihovom dostavljanju Gradskoj izbornoj komisiji i biračkim odborima.

Gradska izborna komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

Ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dostavlja Gradskoj izbornoj komisiji u pisanom obliku obaveštenje o licima koja će prisustvovati štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića, u kojem se za svako to lice navodi ime i prezime, broj lične karte i broj mobilnog telefona.

Predstavnici podnosilaca izbornih lista koji prisustvuju predaji glasačkih listića koordinatorima Gradske izborne komisije i primopredaji glasačkih listića biračkim odborima, moraju da imaju ovlašćenje za prisustvovanje navedenim radnjama, koje sadrži ime i prezime predstavnika, broj lične karte i broj mobilnog telefona.

Nadležna štamparija je dužna da vodi evidenciju prisustva predstavnika podnosilaca izbornih lista štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića.

Glasačka kutija

Član 58

Za glasanje na izborima za odbornike Skupštine Grada Beograda koristi se glasačka kutija izrađena prema Uputstvu o obliku i dimenzijama glasačke kutije ("Službeni glasnik RS", broj 42/00).

Sprej za obeležavanje prsta birača

Član 59

Obeležavanje prsta birača kao znak da je birač glasao vrši se sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe.

XI STATISTIČKA OBRADA PODATAKA

Član 60

Stručna služba Gradske izborne komisije zadužena za statističku obradu podataka, određuje lice koje će po završetku glasanja, prisustvovati primopredaji izbornog materijala između biračkih odbora i koordinatora Gradske izborne komisije i izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora, kao i pripremiti podatke o privremenim rezultatima izbora.

Stručna služba Gradske izborne komisije zadužena za statističku obradu podataka, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora koje joj dostavlja predsednik ili zamenik predsednika Gradske izborne komisije u sedištu, obavlja statističku obradu podataka o rezultatima izbora.

Statistička obrada podataka o rezultatima izbora obavlja se u sedištu Gradske izborne komisije, u Beogradu, ulica Kraljice Marije broj 1.

Podnosioci izbornih lista imaju pravo da predlože po jedno lice koje će prisustvovati statističkoj obradi podataka o rezultatima izbora u sedištu gradskih opština i sedištu Gradske izborne komisije.

Ovlašćeno lice podnosilaca izbornih lista dostavljaju Gradskoj izbornoj komisiji u pisanom obliku obaveštenje o licima koja će prisustvovati statističkoj obradi podataka o rezultatima izbora, sa podacima o licima koja će prisustvovati obradi, i to: imenom i prezimenom, prebivalištem i adresom stanovanja i brojem lične karte.

Član 61

Ako se prilikom primopredaje izbornog materijala između članova biračkog odbora i koordinatora Gradske izborne komisije u sedištu gradskih opština utvrdi da u zapisniku o radu biračkog odbora postoje logičko-računske greške koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika, a koje ne utiču na utvrđivanje rezultata izbora, koordinator Gradske izborne komisije je ovlašćen da, u saradnji sa prisutnim članom stručne službe zadužene za statističku obradu podataka, zajedno sa prisutnim članom biračkog odbora, izvrši i parafira ispravku tih omaški.

Ako se prilikom statističke obrade podataka u sedištu Gradske izborne komisije od strane stručne službe Gradske izborne komisije zadužene za statističku obradu podataka utvrdi da u zapisniku o radu biračkog odbora postoje logičko-računske greške koje su posledica očigledne omaške u popunjavanju zapisnika, a koje nisu prethodno otklonjene i koje ne utiču na utvrđivanje rezultata izbora, predsednik ili zamenik predsednika Gradske izborne komisije je ovlašćen da, u saradnji sa prisutnim članom stručne službe zadužene za statističku obradu podataka, izvrši i parafira ispravku tih omaški.

XII PRAĆENJE RADA ORGANA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Domaći posmatrači

Član 62

Zainteresovana registrovana udruženja čiji se ciljevi ostvaruju u oblasti izbora koja žele da prate rad organa za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda podnose prijavu Gradskoj izbornoj komisiji u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Uz prijavu za praćenje rada organa za sprovođenje izbora prilaže se izvod iz Registra udruženja i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače (domaći posmatrači).

Udruženje može za posmatrača da prijavi samo punoletnog državljanina Republike Srbije.

Udruženje ne može za posmatrača da prijavi člana organa angažovanog na sprovođenju izbora, kao ni kandidata na izborima.

Sednici Gradske izborne komisije može da prisustvuje jedan posmatrač ispred istog udruženja.

Rad pojedinog biračkog odbora može pratiti jedan posmatrač ispred istog udruženja.

Ispunjenost uslova za praćenje rada organa na sprovođenju izbora konstatuje predsedavajući na sednici Gradske izborne komisije.

Strani posmatrači

Član 63

Zainteresovane međunarodne i strane organizacije i udruženja koja žele da prate rad organa za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda podnose prijavu Gradskoj izbornoj komisiji u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Uz prijavu se prilaže i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače (strani posmatrači), kao i spisak eventualnih prevodilaca koji će biti u pratnji prijavljenih posmatrača.

Prijavu i spisak posmatrača, Gradska izborna komisija bez odlaganja dostavlja Ministarstvu spoljnih poslova, koje je dužno da svoje mišljenje o prijavi dostavi Gradskoj izbornoj komisiji u roku od tri dana od dana kada je prijavu primilo.

Ako je mišljenje Ministarstva spoljnih poslova pozitivno, Gradska izborna komisija podneće izveštaj na svojoj sednici.

Ispunjenost uslova da strani posmatrači prate rad organa na sprovođenju izbora konstatuje predsedavajući na sednici Gradske izborne komisije.

Član 64

Zainteresovani predstavnici stranih država koji žele da prate rad biračkih odbora podnose prijavu Gradskoj izbornoj komisiji preko Ministarstva spoljnih poslova, u skladu sa rokom propisanim u Rokovniku.

Uz prijavu se prilaže i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače (strani posmatrači), kao i spisak eventualnih prevodilaca koji će biti u pratnji prijavljenih posmatrača.

Ministarstvo spoljnih poslova prosleđuje prijavu i spisak stranih posmatrača sa mišljenjem Gradskoj izbornoj komisiji u roku od tri dana od dana kada je prijavu primilo.

Ako je mišljenje Ministarstva spoljnih poslova pozitivno, Gradska izborna komisija podneće izveštaj na svojoj sednici.

Ispunjenost uslova da strani posmatrači prate rad organa na sprovođenju izbora konstatuje predsedavajući na sednici Gradske izborne komisije.

Ovlašćenje i akreditacije

Član 65

Po konstataciji o ispunjenosti uslova za praćenje rada organa na sprovođenju izbora, Gradska izborna komisija podnosiocu prijave izdaje odgovarajuće ovlašćenje, a domaćim i stranim posmatračima i prevodiocima odgovarajuće akreditacije u koje se upisuju neophodni podaci iz spiska priloženog uz prijavu.

Troškove praćenja rada organa za sprovođenje izbora snose podnosioci prijave čiji posmatrači prate izbore.

Položaj posmatrača

Član 66

Posmatrači, kao i prevodioci u njihovoj pratnji, dužni su da akreditacije nose na vidnom mestu.

Organi za sprovođenje izbora dužni su da posmatračima i prevodiocima u njihovoj pratnji omoguće nesmetano praćenje svake izborne radnje.

Prevodilac nema pravo da na biračkom mestu boravi bez posmatrača u čijoj je pratnji.

Gradska izborna komisija i birački odbori su dužni da u zapisnicima o svom radu konstatuju prisustvo posmatrača.

Član 67

Posmatrači rada Gradske izborne komisije u sedištu Gradske izborne komisije dužni su da se kreću u okviru ovlašćenja koja su dobili od Gradske izborne komisije.

Posmatrači rada biračkog odbora dužni su da postupaju po pravilima o održavanju reda na biračkom mestu.

Birački odbor može da udalji posmatrača s biračkog mesta ako se posmatrač ne pridržava pravila o održavanju reda na biračkom mestu, ako na biračkom mestu koristi mobilni telefon ili druga sredstva veza i komunikacija, a posebno ako se na bilo koji način meša u rad biračkog odbora.

Birački odbor je dužan da o udaljenju posmatrača i razlozima za udaljenje odmah obavesti Gradsku izbornu komisiju preko koordinatora.

Gradska izborna komisija može da posmatraču oduzme akreditaciju ako se posmatrač ne ponaša u okviru svojih ovlašćenja.

XIII SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 68

Sredstva za rad organa za sprovođenje izbora, izborni materijal i druge troškove sprovođenja izbora, obezbeđena su Odlukom o budžetu grada Beograda za 2018. godinu na razdelu Sekretarijata za upravu.

Nalogodavac za raspolaganje sredstvima je sekretar Sekretarijata za upravu.

XIV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 69

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".