ODLUKA

O MANIFESTACIJAMA I PROGRAMIMA U OBLASTI KULTURE OD ZNAČAJA ZA GRAD

("Sl. list grada Niša", br. 5/2018 - prečišćen tekst)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se: manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Niš (u daljem tekstu: Grad), Savet za kulturno stvaralaštvo, projekti u oblasti kulture koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada na osnovu javnog konkursa, ostale manifestacije, programi i projekti koji se mogu finansirati ili sufinansirati sredstvima budžeta Grada i druga pitanja od značaja za ostvarivanje potreba građana u ovoj oblasti.

I STALNE MANIFESTACIJE

Član 2

Stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad su one koje svojim značajem i sadržajima afirmišu Grad i zadovoljavaju kulturne potrebe građana Niša.

Član 3

Stalne manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad su:

1. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti Niš"

2. Internacionalne horske svečanosti

3. Likovna kolonija "Sićevo"

4. Književna kolonija "Sićevo"

5. Niške internacionalne muzičke svečanosti "Nimus"

6. "Majska pesma" - festival dečije muzike

7. "Nisomnia"- muzički festival

8. Internacionalni Nišville džez festival

9. Novogodišnji koncert

10. Međunarodni festival horske duhovne muzike "Muzički edikt"

Član 4

Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti Niš", je manifestacija jednogodišnje produkcije dugometražnih igranih filmova domaće proizvodnje i ima takmičarski karakter.

Festival je osnovan 1966. godine i održava se svake godine poslednje nedelje avgusta.

Organizator i realizator Festivala je Niški kulturni centar.

Član 5

Internacionalne horske svečanosti su manifestacija amaterskog horskog i muzičkog stvaralaštva međunarodnog i takmičarskog karaktera.

Horske svečanosti su kao festival osnovane 1966. godine i održavaju se svake druge godine u prvoj nedelji jula meseca.

Organizator i realizator Horskih svečanosti je Niški kulturni centar u saradnji sa Niškim simfonijskim orkestrom.

Član 6

Likovna kolonija "Sićevo" je manifestacija likovnih umetnika i ima međunarodni karakter.

Likovna kolonija je osnovana 1905. godine i održava se svake godine početkom septembra u Sićevu.

Organizator i realizator Kolonije je Galerija savremene likovne umetnosti.

Član 7

Književna kolonija "Sićevo" je manifestacija književnih ostvarenja, osnovana 1991. godine, održava se u Sićevu svake godine u toku septembra meseca i ima međunarodni karakter.

Organizator i realizator Kolonije je Niški kulturni centar.

Član 8

Niške internacionalne muzičke svečanosti "Nimus" je manifestacija simfonijske, kamerne, horske i resital muzike međunarodnog karaktera, osnovana 1975. godine.

"Nimus" se održava u sali Niškog simfonijskog orkestra svake godine oktobra/novembra.

Organizator i realizator "Nimus"-a je Niški simfonijski orkestar u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Član 9

"Majska pesma" - Festival dečije muzike je manifestacija amaterskog dečijeg stvaralaštva koja okuplja decu predškolskog i školskog uzrasta do 15 godina i ima takmičarski karakter.

Festival je osnovan 1974. godine i održava se svake godine u maju mesecu.

Organizator i realizator Festivala je Dečiji centar.

Član 10

"Nisomnia" - muzički festival je manifestacija muzičkog stvaralaštva iz oblasti popularne muzike, osnovana 2002. godine i ima međunarodni karakter.

Festival se održava na prostoru niške Tvrđave svake godine u toku leta.

Organizator i realizator festivala je Niški kulturni centar.

Član 11

Internacionalni Nišville džez festival održava se svake godine u prvoj polovini avgusta u organizaciji Fondacije "Nišville". Manifestacija se održava počev od 1981. godine.

Član 12

Novogodišnji koncert bečkih valcera održava se svake godine početkom januara meseca u organizaciji "Omladinska filharmonija grada Niša, Naisus". Manifestacija se održava počev od 1996. godine.

Član 13

Međunarodni festival horske duhovne muzike "Muzički edikt", održava se bijenalno, svake neparne godine u mesecu junu. Organizator je Niška crkvena pevačka družina "Branko". Festival se održava od 2009 godine.

Član 14

Stalne manifestacije se organizuju u skladu sa pravilima o organizaciji i radu manifestacije, koje donosi Skupština Grada.

Pravilima o organizaciji i radu manifestacije bliže se određuje karakter i cilj manifestacije, organi i tela manifestacije, zadaci i način njihovog rada, lice koje predstavlja manifestaciju, broj članova Saveta manifestacije, njihov mandat i druga pitanja od značaja za manifestaciju.

Član 15

Stalnom manifestacijom upravlja Savet manifestacije, koji obrazuje Skupština Grada, iz reda stručnih i javnih radnika i poznavaoca oblasti kulture.

Rad članova Saveta je volonterski.

Član 16

Savet manifestacija u okviru prava i dužnosti:

- donosi poslovnik o svom radu;

- donosi program i finansijski plan manifestacije;

- imenuje članove organa i tela manifestacije i uređuje njihov rad;

- ukoliko manifestacija ima takmičarski karakter donosi pravilnik o zvaničnim nagradama i priznanjima manifestacije i imenuje žiri za ocenu umetničkih dometa i dodelu nagrada i priznanja;

- određuje učesnike manifestacije, utvrđuje propozicije i odlučuje o drugim pitanjima od interesa za uspešnu organizaciju manifestacije;

- određuje mesto, vreme i dužinu trajanja manifestacije, stručnih rasprava, tribina i drugih pratećih manifestacija;

- sačinjava izveštaj o realizaciji programa i daje finansijski izveštaj manifestacije;

- koordinira aktivnosti svih učesnika manifestacije u cilju ostvarenja programa manifestacije;

- donosi i druge akte u vezi ostvarivanja ciljeva manifestacije i vrši druge poslove vezane za održavanje manifestacije.

Član 17

Savet manifestacije dostavlja Sekretarijatu nadležnom za poslove kulture program i finansijski plan na koje sekretarijat daje saglasnost uz pribavljeno mišljenje sekretarijata nadležnog za poslove finansija.

Savet manifestacije, u roku od 30 dana od završetka manifestacije, podnosi sekretarijatu nadležnom za poslove kulture izveštaj o realizaciji programa i finansijski izveštaj manifestacije.

Rad Saveta manifestacije je dostupan javnosti.

Član 18

Ustanove koje su organizatori i realizatori stalnih manifestacija dužne su da, najkasnije do 1. septembra tekuće godine, utvrde predračun troškova potrebnih za realizaciju stalne manifestacije, radi planiranja sredstava u budžetu Grada za narednu godinu.

Član 19

Stalne manifestacije finansiraju se sredstvima: budžeta Grada, nadležnog ministarstva, iz prihoda od prodatih ulaznica, od sponzora, donatora i drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 20

U finansiranju programa stalnih manifestacija mogu učestvovati pravna i fizička lica, u cilju promocije imena, zaštitnog znaka, ugleda, aktivnosti ili proizvoda, osim političkih stranaka, koalicija i drugih političkih organizacija.

Pravna i fizička lica, koja učestvuju u finansiranju programa stalnih manifestacija, a bave se proizvodnjom ili prodajom proizvoda ili pružanjem usluga čije je reklamiranje zabranjeno zakonom (duvan, alkohol, lekovi, stručno medicinske usluge, metode i rezultati, proizvodi namenjeni deci koji mogu naškoditi njihovim interesima i dr.) ne mogu u vremenu i prostoru gde se održavaju programi stalnih manifestacija isticati reklame za te proizvode i usluge.

Član 21

Ukoliko je program stalne manifestacije sponzorisan, to se može označiti identifikacijom sponzora na početku ili na kraju programa, a izuzetno u toku programa samo između celina ili tokom prirodnih prekida.

Sponzor ne može, ni pod kojim uslovima, da utiče na sadržaj programa manifestacije koji je sponzorisao.

II SAVET ZA KULTURNO STVARALAŠTVO

Član 22

Savet za kulturno stvaralaštvo obrazuje Gradonačelnik iz reda lica koja su se istakla svojom profesijom ili radom u oblasti kulture.

Savet za kulturno stvaralaštvo ima predsednika i 8 članova.

Rešenjem o obrazovanju Saveta određuje se njegov delokrug rada i mandat.

Rad članova Saveta za kulturno stvaralaštvo je volonterski i dostupan javnosti.

Za potrebe Saveta za kulturno stvaralaštvo stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove obavlja sekretarijat nadležan za poslove kulture.

Član 23

Savet za kulturno stvaralaštvo u okviru prava i dužnosti:

- sagledava potrebe u oblasti kulture, daje predloge, mišljenja i preporuke organima Grada;

- učestvuje u izradi predloga plana razvoja kulture;

- predlaže programe i projekte koji će se finansirati, odnosno sufinansirati iz budžeta Grada, mimo redovnih konkursa, a koje nije bilo moguće unapred planirati;

- donosi poslovnik o radu;

- obavlja i druge poslove u skladu sa ovom odlukom i rešenjem o obrazovanju Saveta za kulturno stvaralaštvo.

III PROJEKTI U KULTURI KOJI SE FINANSIRAJU ILI SUFINANSIRAJU SREDSTVIMA IZ BUDŽETA GRADA NA OSNOVU JAVNOG KONKURSA

Član 24

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje kulturnih programa i projekata, kao i umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u pojedinim oblastima kulturne delatnosti, obezbeđuju se u budžetu Grada Niša, a dodeljuju se u skladu sa propisima kojima se uređuje kontrola državne pomoći i drugim zakonima.

Finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi Grada, vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Član 25

Konkurs za izbor projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi Grada, raspisuje Gradonačelnik, za svaku narednu budžetsku godinu najkasnije 30 dana od dana usvajanja budžeta za narednu godinu.

Konkurs sprovodi Komisija za izbor projekata u kulturi (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje Gradonačelnik iz reda lica koja su se istakla svojom profesijom ili radom u oblasti kulture.

Komisija se u svom radu rukovodi načelima kulturnog razvoja utvrđenih Zakonom, Strategijom i Planom razvoja kulture.

Komisija ima predsednika i 6 članova.

Rešenjem o obrazovanju Komisije određuje se njen delokrug rada i mandat.

Rad članova Komisije je volonterski i dostupan je javnosti.

Za potrebe Komisije stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove obavlja sekretarijat nadležan za poslove kulture.

Član 26

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove kulture, izuzev ustanova kulture čiji je osnivač Grad, udruženja u kulturi, umetnici, saradnici, odnosno stručnjaci u kulturi kojima je taj status utvrđen u skladu sa Zakonom, kao i drugi subjekti u kulturi čije je sedište, odnosno prebivalište na teritoriji Grada.

Član 27

Konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Grada.

Konkurs sadrži:

- oblasti kulturne delatnosti za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike na konkursu,

- merila i kriterijume za izbor projekata,

- maksimalan iznos sredstava kojim će se projekat finansirati ili sufinansirati,

- način prijavljivanja na konkurs,

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs,

- rok za podnošenje prijave na konkurs,

- organ kome se prijava podnosi,

- način objavljivanja rezultata konkursa i

- pravo na prigovor i kome se prigovor podnosi.

Član 28

Prijava na konkurs i projekat se podnose preko sekretarijata nadležnog za poslove kulture na obrascima koji se preuzimaju sa sajta Grada.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, kao i prijave onih učesnika na konkursu koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata sredstvima iz budžeta Grada, a nisu podneli izveštaj o realizaciji projekta, Komisija neće razmatrati.

Član 29

Učesnici na konkursu uz prijavu podnose projekat koji sadrži:

- naziv projekta,

- osnovne podatke o učesniku na konkursu (naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj za pravna lica, odnosno ime i prezime, prebivalište i matični broj za fizička lica i broj tekućeg računa),

- osnovne podatke o eventualnim partnerima na projektu,

- cilj projekta,

- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način i plan realizacije, očekivani rezultati projekta, mogući rizici, održivost i evaluaciju projekta),

- finansijski plan projekta (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada i drugih izvora) i

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i korišćenje sredstava.

Član 30

Učesnik na konkursu uz prijavu prilaže rešenje o upisu u odgovarajući registar, ako je pravno lice, ili fotokopiju lične karte i rešenje o upisu u odgovarajući registar privrednog subjekta preko koga će biti realizovan projekat, ako je fizičko lice.

Član 31

Merila i kriterijumi za izbor projekata su:

- doprinos razvoju i podsticanju kulturnog i umetničkog stvaralaštva od lokalnog značaja,

- kvalitet i sadržajna inovativnost ponuđenog projekta,

- doprinos istraživanju, zaštiti, afirmaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa,

- doprinos razvoju međunarodne kulturne saradnje,

- doprinos očuvanju, stvaranju, razvoju i predstavljanju kulture nacionalnih manjina,

- doprinos stvaranju kulturnih sadržaja namenjenih deci i mladima,

- doprinos razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i njihova dostupnost širem krugu konzumenata,

- širenje i unapređivanje edukacije u oblasti kulture,

- nastavak višegodišnjih projekata koji su imali značajne rezultate u prethodnom periodu i

- otvorenost i dostupnost kulturnih sadržaja javnosti i građanima.

Član 32

Pre odlučivanja o izboru projekata i iznosima sredstava iz budžeta Grada kojima će se finansirati odnosno sufinansirati izabrani projekti, Komisija može učesnicima na konkursu sugerisati da izvrše određene modifikacije predloga projekata i finansijskog plana projekata, koje učesnik konkursa može da prihvati.

Član 33

Posle sprovedenog konkursa, Komisija donosi odluku o izboru projekata i iznosima sredstava iz budžeta Grada kojima će se finansirati, odnosno sufinansirati izabrani projekti, na osnovu koje će Gradonačelnik doneti rešenje o finansiranju, odnosno sufinansiranju projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi Grada Niša.

Rezultati konkursa se objavljuju u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Grada.

Član 34

Nosilac projekta zaključuje sa Gradonačelnikom ili licem koje on ovlasti, ugovor o finansiranju, odnosno sufinansiranju projekta kojim se uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Član 35

Nosilac projekta iz člana 34. ove odluke, dužan je da u roku od 30 dana po završetku projekta, a najkasnije do kraja tekuće godine, podnese izveštaj o realizaciji projekta sa dokazima o namenskom korišćenju sredstava, Gradonačelniku preko sekretarijata nadležnog za poslove kulture, koji prati realizaciju projekata.

IV OSTALE MANIFESTACIJE, PROGRAMI I PROJEKTI

Član 36

Grad može biti organizator ili suorganizator manifestacija, programa i projekata u oblasti kulture u okviru saradnje sa jedinicama lokalne samouprave i lokalnim vlastima drugih država, odnosno udruženjima lokalne samouprave i međunarodnim i regionalnim organizacijama lokalnih vlasti.

Odluku o učešću, organizaciji i finansiranju manifestacija, programa i projekata iz stava 1. ovog člana donosi Gradonačelnik na predlog Saveta za kulturno stvaralaštvo ili sekretarijata nadležnog za poslove kulture.

Za manifestacije, programe i projekte iz stava 1. ovog člana sredstva se obezbeđuju u budžetu Grada za oblast kulture, od sponzora i donatora.

Član 37

Grad može zaključivati ugovore o finansiranju, odnosno sufinansiranju programa i projekata u kulturi i bez konkursa, ako se radi o izuzetno značajnim programima i projektima, koje nije bilo moguće unapred planirati, s tim da se za te namene može angažovati najviše do 25% na godišnjem nivou od ukupne mase odgovrajućih budžetskih sredstava za tekuću godinu.

Na predlog Saveta za kulturno stvaralaštvo ili sekretarijata nadležnog za poslove kulture, ugovor o finansiranju, odnosno sufinansiranju programa i projekata u oblasti kulture, iz stava 1. ovog člana, zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Član 38

Gradonačelnik može, na predlog Saveta za kulturno stvaralaštvo, ili sekretarijata nadležnog za poslove kulture, da donese akt o pokroviteljstvu manifestacija, programa i projekata koji se ne finansiraju, odnosno sufinansiraju iz budžeta Grada.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o manifestacijama i programima u oblasti kulture od značaja za Grad obuhvata:
- Odluku o manifestacijama i programima u oblasti kulture od značaja za Grad ("Službeni list Grada Niša", broj 7/2012 - prečišćen tekst) iz koje nije unet član 38., kojim je utvrđeno kada će biti raspisan konkurs za izbor projekata u kulturi za 2012. godinu i član 39., kojim je utvrđen rok za donošenje Pravila o organizaciji i radu stalnih manifestacija;
- Odluku o izmenama i dopuni Odluke o manifestacijama i programima u oblasti kulture od značaja za Grad ("Službeni list Grada Niša", broj 44/2015) iz koje nije unet član 6. kojim je utvrđeno kad ta odluka stupa na snagu;
- Odluku o izmenama Odluke o manifestacijama i programima u oblasti kulture od značaja za Grad ("Službeni list Grada Niša", broj 115/2016) iz koje nije unet član 3., kojim je utvrđeno kad ta odluka stupa na snagu i
- Odluku o izmenama Odluke o manifestacijama i programima u oblasti kulture od značaja za Grad ("Službeni list Grada Niša", broj 138/2017) iz koje nije unet član 6., kojim je ovlašćena Služba za poslove Skupštine Grada da sačini i objavi prečišćen tekst i član 7., kojim je utvrđeno kad ta odluka stupa na snagu.