PRAVILNIK

O PONAŠANJU ZAPOSLENIH U SPREČAVANJU SUKOBA INTERESA U GRADSKOJ UPRAVI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 1/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se, u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima, opšta pravila ponašanja službenika i nameštenika gradske uprave grada Sombora (u daljem tekstu: zaposleni) u Gradskoj upravi grada Sombora (u daljem tekstu: Gradska uprava), s ciljem zaštite ugleda Gradske uprave kao organa grada Sombora, poštovanja i komunikacije zaposlenih među sobom, sa rukovodstvom i sa strankama, u cilju sprečavanja sukoba interesa zaposlenih.

Član 2

Na sva pitanja o pravilima ponašanja koja nisu regulisana ovim Pravilnikom, primenjuju se odredbe Kodeksa poslovnog ponašanja i poslovne etike zaposlenih u gradskoj upravi grada Sombora ("Sl. list grada Sombora" br. 18/16).

Član 3

Zaposleni su dužni da svojim ponašanjem čuvaju ugled Gradske uprave i svoj vlastiti ugled na radnom mestu, kao i van radnog mesta.

Član 4

Zaposleni su dužni da u obavljanju svojih radnih poslova i zadataka postupaju zakonito, profesionalno, efikasno, odgovorno, pošteno, savesno i nepristrasno, kao i da brinu da svojim radnjama ne nanose štetu poverenju Gradske uprave.

Član 5

Zaposleni su dužni da prilikom obavljanja poslova stave javni interes iznad ličnog ukoliko dođe do sukoba ili nesklada među njima.

Zaposleni su dužni da svojim radom i ponašanjem u zemlji i u inostranstvu, kao i pri iznošenju stavova Gradske uprave, vode računa o ugledu Gradske uprave.

U javnim nastupima kada predstavljaju Gradsku upravu, zaposleni iznose stavove Gradske uprave, u skladu sa propisima, dobijenim ovlašćenjima i stručnim znanjem, bez iznošenja stavova koji su u suprotnostima sa službenim stavovima Gradske uprave.

U javnim nastupima kada ne predstavlja Gradsku upravu, a koji su tematski povezani sa organima grada, zaposleni je dužan da istakne da iznosi lični stav.

Član 6

Zaposleni podleže disciplinskoj odgovornosti ukoliko propusti da obavesti nadležno lice o svom privatnom interesu/sukobu interesa koji ima u vezi sa poslom koji obavlja.

Disciplinskoj odgovornosti podleže i zaposleni ukoliko primi poklon suprotno Pravilniku, kao i propusti da prijavi poklon licu zaduženom za to.

Član 7

U obavljanju svojih redovnih poslova zaposleni je dužan da se pridržava zakona i drugih propisa, uputstava, naredbi, instrukcija i drugih akata.

Zaposleni je dužan da se prema strankama ophodi sa poštovanjem i uvažavanjem, poštujući njihovo dostojanstvo i njihovu privatnost.

Zaposleni je dužan da se prema rukovodiocima, kolegama i podređenima odnosi nepristrasno, sa poštovanjem i uvažavanjem.

Član 8

Zaposleni se u vršenju poslova iz svoje nadležnosti ne može rukovoditi svojim političkim ubeđenjima.

Nedozvoljeno je svako isticanje i pozivanje na svojstvo zaposlenog u Gradskoj upravi radi direktnog i li indirektnog dobijanja privilegija, usluga, nagrada u bilo kom obliku i bilo koje vrednosti ili sticanja drugih pogodnosti.

Član 9

Zaposleni je dužan da o svom dodatnom radu obavesti poslodavca.

Zaposleni može, uz pismenu saglasnost poslodavca, van radnog vremena da radi za drugog poslodavca ako dodatni rad nije zabranjen posebnim zakonom ili drugim propisom, ako ne stvara mogućnost sukoba interesa ili ne utiče na nepristrasnost rada zaposlenog.

Član 10

Saglasnost za dodatni rad zaposlenog daje poslodavac.

Saglasnost poslodavca nije potrebna za dodatni naučnoistraživački rad, objavljivanje autorskih dela i rad u kulturno-umetničkim, humanitarnim, sportskim i sličnim udruženjima.

Poslodavac može zabraniti rad iz stava 2. ovog člana ako se njime onemogućava ili otežava rad službenika, šteti ugledu poslodavca, odnosno stvara mogućnost sukoba interesa ili utiče na nepristrasnost rada službenika.

Član 11

Zaposleni ne sme da primi poklon u vezi s vršenjem svojih poslova, izuzev protokolarnog ili prigodnog poklona manje vrednosti, niti bilo kakvu uslugu ili drugu korist za sebe ili druga lica.

Na prijem poklona iz stava 1. ovog člana primenjuju se propisi kojima se uređuju prava i dužnosti državnih službenika i nameštenika.

Zaposleni ne sme da koristi rad kod poslodavca da bi uticao na ostvarivanje svojih prava ili prava s njime povezanih lica.

Na određivanje kruga povezanih lica i na prijem poklona primenjuju se propisi kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa.

Član 12

Zaposleni je dužan da svaki pokušaj, obećanje ili ponudu davanja poklona iz člana 11. ovog Pravilnika, s ciljem da se utiče na zaposlenog da u okviru svojih službenih ovlašćenja i dužnosti izvrši službenu radnju koju ne bi smeo izvršiti odnosno koju bi inače morao izvršiti, ili da ne izvrši službenu radnju koju bi morao izvršiti, odnosno koju inače ne bi smeo izvršiti (davanje mita) bez odlaganja prijavi odgovornom licu.

Član 13

Prigodnim poklonom u smislu ovog Pravilnika smatra se poklon male vrednosti koji je zaposlenom uručen ili ponuđen u prilikama kada se tradicionalno razmenjuju pokloni i koji je izraz zahvalnosti ili pažnje a ne namere da se ostvari uticaj na nepristrasno i objektivno obavljanje poslova zaposlenog i na taj način pribavi korist, neko pravo ili pogodnost.

Protokolarnim poklonom u smislu ovog Pravilnika, smatra se poklon male vrednosti koji je zaposlenom uručen ili ponuđen prilikom gostovanja ili pri službenoj poseti, u svojstvu predstavnika Sekretarijata.

Član 14

Pod poklonom male vrednosti smatra se poklon čija vrednost ne prelazi 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, odnosno prigodni pokloni čija ukupna vrednost u pojedinoj kalendarskoj godini ne premašuje iznos od jedne prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji.

Član 15

Zabranjeno je primanje prigodnih i protokolarnih poklona ako su dati u novcu i hartijama od vrednosti, bez obzira na njihovu vrednost.

Član 16

Načelnik gradske uprave organa rešenjem određuje lice koje vodi evidenciju poklona koje primaju zaposleni.

Član 17

Zaposleni ne sme da bude osnivač privrednog društva, preduzeća, javne službe, niti da se bavi preduzetništvom.

Na prenos upravljačkih prava u privrednom subjektu na drugo lice primenjuju se propisi kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija.

Zaposleni je dužan da podatke o licu na koje je preneo upravljačka prava i dokaze o njihovom prenosu dostavi poslodavcu.

Član 18

Zaposleni ne može biti direktor, zamenik ili pomoćnik direktora privrednog društva i preduzeća, a član upravnog odbora, nadzornog odbora ili drugog organa upravljanja privrednog društva i preduzeća može biti jedino ako ga bira, imenuje ili postavlja Vlada, drugi državni organ, organ autonomne pokrajine, organ jedinice lokalne samouprave, odnosno gradske opštine, nadležan za imenovanje, postavljenje ili izbor.

Član 19

Zaposleni je dužan da neposrednog rukovodioca pismeno obavesti o svakom interesu koji on, ili s njime povezano lice, može imati u vezi sa odlukom u čijem donošenju učestvuje, radi odlučivanja o njegovom izuzeću.

Član 20

Mere koje se propisuju ovim Pravilnikom, a sa ciljem sprečavanja nastanka sukoba interesa u obavljanju poslova iz delokruga rada Gradske uprave su sledeće:

1. potencijalni sukob interesa sprečava se na način da se prilikom obavljanja predmetnih poslova i radnih zadataka poštuju zakoni, podzakonski akti doneti na osnovu zakona, kao i opšta akta organa grada Sombora

2. zabranjuje se zaposlenima razmena informacija sa drugim zaposlenima i iznošenje informacija iz svog delokruga rada u situacijama za koje postoji mogućnost da iznošenje tih informacija može štetiti gradskoj upravi i dovesti do nastanka sukoba interesa.

Član 21

Zaposleni su dužni da ukoliko smatraju da postoji najmanja verovatnoća da se ne može osigurati sprečavanje nastanka rizika u vršenju poslova i radnih zadataka obaveste neposrednog rukovodioca i Načelnika gradske uprave.

Član 22

Nadzor nad poštovanjem i primenom odredbi ovog Pravilnika je u nadležnosti Načelnika gradske uprave.

Načelnik gradske uprave rešenjem određuje lice ovlašćeno za nadzor nad poštovanjem i primenom odredbi ovog Pravilnika, a kojem licu se prijavljuje sukob interesa i koje upravlja sukobom interesa zaposlenih.

O svakom uočenom postojanju ili sumnji na moguće kršenje odredbi ovog Pravilnika, lice iz stava 2. ovog člana je dužno da obavesti Načelnika gradske uprave.

Rukovodioci osnovnih unutrašnjih organizacionih jedinica u gradskoj upravi (načelnici Odeljenja) su dužni da u slučaju sumnji na postojanje sukoba interesa u gradskoj upravi kod zaposlenog o istom bez odlaganja pisanim putem obavesti lice iz stava 2. ovog člana.

Član 23

Postupak kontrole u svrhu sprečavanja sukoba interesa će se vršiti na način da lice koje vrši kontrolu nije u isto vreme i učesnik poslovnih procesa za koje se vrši nadzor u pogledu postojanja sukoba interesa.

U slučaju nastupanja sukoba interesa, lice koje je utvrdilo nastupanje potencijalnog sukoba interesa, obavezno je da bez odlaganja o tome obavesti lice iz člana 22. stav 1. i 2. ovog Pravilnika.

Inicijativu sa objašnjenjem nastalog stanja, lice koja je utvrdilo sukob interesa, dužno je da dostavi licu iz člana 22. stav 2. ovog Pravilnika u pisanom obliku istog dana.

Po prijemu pisane inicijative, lice iz člana 22. stav 2. ovog Pravilnika dužno je da bez odlaganja izvrši uvid u dokumentaciju na koju se inicijativa odnosi, pribavi sve potrebne dokaze i o tome sastavi zapisnik.

Zapisnik iz stava 4. ovog člana sadrži: izjave svih strana koje su nastupile kao učesnici u potencijalnom delu sukoba interesa.

Lice iz člana 22. stav 2. ovog Pravilnika je dužno da dostavi zapisnik Načelniku gradske uprave sa svom dokumentacijom na dalje odlučivanje.

Član 24

Ukoliko se na osnovu zapisnika i dokumentacije iz člana 23. stav 6. utvrdi nastupanje sukoba interesa, nad zaposlenim koji je zatečen u sukobu interesa sprovešće se postupak utvrđivanja povrede radne obaveze u skladu sa Zakonom o zaposlenim u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave i Pravilnikom o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u gradskoj upravi.

Član 25

Ukoliko lice iz člana 22. stav 2. ovog Pravilnika smatra da postoji indicija za sukob interesa, Načelnik gradske uprave i zaposleni dužni su da mu na njegov zahtev dostave sve relevantne podatke od značaja za utvrđivanje da li postoji sukob interesa.

Član 26

Zaposleni su dužni da se u svemu pridržavaju odredbi ovog Pravilnika.

Član 27

Pravilnik se dostavlja svim zaposlenim u Gradskoj upravi.

Član 28

Izmene i dopune ovog Pravilnika vrše se po postupku donošenja Pravilnika.

Član 29

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i ima se objaviti u "Službenom listu grada Sombora".