PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMA/PROJEKATA U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKOG RAZVOJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 3/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, način i uslovi za raspodelu budžetskih sredstava namenjenih za sufinansiranje programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Član 2

Za programe/projekte u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, finansijska sredstva namenjena su za:

- obezbeđivanje uslova za popularizaciju i podizanje kvaliteta naučnoistraživačkog rada;

- poboljšanje uslova rada nevladinih organizacija radi realizacije programa/projekata u ovim oblastima delovanja;

- sufinansiranje međuregionalnih i međunarodnih skupova u oblasti naučnoistraživačke delatnosti;

- sufinansiranje organizovanja skupova, tribina, seminara, koji doprinose razvoju naučnoistraživačke delatnosti;

- sufinansiranje publikovanja monografija, časopisa, elektronskih publikacija, specijalno dizajniranih internet prezentacija koji doprinose popularizaciji i razvoju naučnoistraživačkog rada.

Član 3

Finansijska sredstva za sufinansiranje programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini predviđena su budžetom Autonomne pokrajine Vojvodine, a iznos sredstava utvrđuje se godišnjim finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 4

Finansijska sredstva za sufinansiranje programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini dodeljuju se putem javnog konkursa, koji Sekretarijat raspisuje za tekuću godinu.

Prijavu na konkurs može podneti nevladina organizacija koja je registrovana najkasnije do 31. decembra 2017. godine.

Prijava na konkurs podnosi se u vidu obrasca, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat. Ovaj obrazac može se preuzeti na zvaničnoj internet prezentaciji Sekretarijata.

Podnosilac prijave, uz obrazac, treba da priloži:

- fotokopiju registracije nevladine organizacije (rešenje APR-a);

- fotokopiju potvrde o poreskom identifikacionom broju (PIB);

- zvaničan dokaz o otvorenom računu u Upravi za trezor (podaci o podračunu korisnika javnih sredstava i fotokopija depo kartona)

Rok za realizaciju programa/projekta jeste najduže 12 meseci.

Član 5

Sekretarijat obrazuje komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija). Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, koji donosi rešenje o realizaciji sufinansiranja.

II KRITERIJUMI, POSTUPAK IZBORA I USLOVI ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMA/PROJEKATA U OBLASTI NAUČNOISTRAŽIVAČKOG RAZVOJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA

Član 6

Pravo učešća na javnom konkursu imaju nevladine organizacije registrovane u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Nevladine organizacije koje konkurišu moraju ispunjavati uslov da su registrovane najkasnije do 31. decembra 2017. godine.

Nevladina organizacija može prijaviti samo jedan program/ projekat u toku kalendarske godine, koji se finansira iz budžeta AP Vojvodine, u okviru ovog javnog konkursa.

Član 7

Javni konkurs sadrži podatke o uslovima i načinu prijavljivanja, kriterijume relevantne za odluku o visini dodeljenih sredstava, nameni sredstava koja se raspodeljuju, rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su značajni za sprovođenje konkursa.

Član 8

Raspodela finansijskih sredstava utvrdiće se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) vrsta, značaj i razlog planiranog programa/projekta;

2) podrška i razvoj programskoj i organizacionoj delatnosti nevladinih organizacija koja je usmerena na popularizaciju i podizanje kvaliteta naučnoistraživačkog rada;

3) realizacija interdisciplinarnih programa/projekata nevladinih organizacija kao i onih s međunarodnim učešćem;

4) podrška izdavačkoj delatnosti (u papirnoj, elektronskoj i internet formi) nevladinih organizacija u oblastima koje doprinose popularizaciji i razvoju naučnoistraživačke delatnosti;

5) obezbeđivanje boljih uslova za realizaciju naučnoistraživačke delatnosti nevladinih organizacija;

6) ukupnih troškova potrebnih za realizaciju programa/projekata;

7) visine finansiranja iz drugih izvora;

8) ocene konkursne dokumentacije.

Član 9

Rešenje o realizaciji sufinansiranja donosi pokrajinski sekretar u skladu s članom 5.

Sekretarijat može od podnosioca prijave, po potrebi, zatražiti dodatnu dokumentaciju ili informacije.

Sekretarijat će o rezultatima Konkursa pismeno obavestiti podnosioce prijave.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Član 10

Neblagovremene, nepotpune, nepravilno popunjene prijave, prijave koje su podnela neovlašćena lica i prijave koje nisu predmet Konkursa neće se razmatrati.

Sekretarijat neće razmatrati prijave podnosilaca kojima su dodeljena sredstva po osnovu prethodnih konkursa sekretarijata a nisu izmirili preuzete obaveze po tim konkursima.

Član 11

Obavezu za dodelu sredstava Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora u skladu sa zakonom. Ovim ugovorom će biti regulisana međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

Ugovor se zaključuje u roku od 15 dana od dana donošenja rešenja iz člana 9.

Član 12

Korisnik sredstava je dužan da sredstva koristi isključivo za namene za koja su ona dodeljena, a neutrošena sredstva vrati u budžet Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 13

Sekretarijat prati i kontroliše realizaciju sufinansiranja programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja ne- vladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini na os- novu pismenih izveštaja s finansijskom dokumentacijom koje su navedene organizacije dužne da podnesu, na propisanom obrascu, u roku od 15 dana nakon završetka realizacije programa/projekta.

Ako utvrdi da dodeljena sredstva nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja sredstava.

Ako ustanova ne dostavi izveštaj o namenskom korišćenju sredstava ili ako ne ispoštuje rok iz stava 1. ovog člana, Sekretarijat će pokrenuti postupak o povraćaju dodeljenih sredstava u budžet AP Vojvodine.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu APV.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za sufinansiranje programa/projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, od 21. februara 2017. godine.