ODLUKA

O ODREĐIVANJU OSPOSOBLJENIH PRAVNIH LICA ZA ZAŠTITU I SPASAVANJE U VANREDNIM SITUACIJAMA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 1/2018)

Član 1

Ovom odlukom određuju se osposobljena pravna lica za sprovođenje mera zaštite i spasavanja na teritoriji grada Kraljeva, i to:

1. JKP "Vodovod" Kraljevo - Komunalna delatnost prečišćavanja i distribucije vode (skupljanje, prerada, odnosno prečišćavanje i isporuke vode za piće korisnicima i za dr. potrebe) i prečišćavanje i odvođenje atmosferskih voda.

2. JKP "Čistoća" Kraljevo - Komunalna delatnost iznošenje, transport i deponovanje smeća, pranje i čišćenje ulica, održavanje javnih zelenih površina, održavanje zelenila oko stambenih objekata, uređenje i održavanje gradskih groblja i pogrebne usluge.

3. JKP "Putevi" Kraljevo - Obavlja delatnost od posebnog interesa u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima i Zakonom o javnim preduzećima u kojoj je glavna delatnost rekonstrukcija, održavanje i opravka ulica, puteva i drugih saobraćajnica sa pripadajućom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, a vrši i izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju novih puteva na tržištu, proizvodnju betona i betonskih elemenata, izgradnju hidrograđevinskih objekata i izradu tehničke dokumentacije.

4. JEP "Toplana" Kraljevo - Proizvodnja i distribucija toplotne energije uključujući dodatne poslove u oblasti održavanja proizvodnih kapaciteta, toplovoda, kao i vršenje stručnog nadzora i projektovanja.

5. DVP "Zapadna Morava" - Izgradnja hidrotehničkih objekata i odbrana od poplava.

6. Zavod za javno zdravlje Kraljevo - Praćenje i proučavanje uzroka poremećaja zdravlja i preduzimanje mera za njihovo sprečavanje i suzbijanje.

7. Veterinarski specijalistički institut "Kraljevo" - zaštita životinja, kontrola namirnica životinjskog porekla, hrane za životinje i vode; laboratorijska kontrola higijenske ispravnosti i kvaliteta sirovina, proizvoda životinjskog porekla, hrane za životinje i vode, površinskih i otpadnih voda; zaštita životne sredine i veterinarska sanitacija (dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju); preventivu i lečenje steriliteta životinja i promet veterinarskih lekova, vakcine i opreme.

8. Dom zdravlja Kraljevo - Zdravstvena ustanova koja pruža usluge primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

9. Crveni Krst Kraljevo - Učestvuje u zaštiti i spasavanju stanovništva, materijalnih dobara u slučaju ratnih razaranja, prirodnih i drugih nesreća i drugih opasnosti u miru i ratu; organizuje prikupljanje pomoći za ugrožene, koju potom raspoređuje shodno prioritetu; učestvuje u prihvatanju i smeštaju evakuisanog stanovništva; obavlja poslove službe traženja nestalih lica; učestvuje u zdravstvenom prosvećivanju stanovništva i organizuje ekipe prve pomoći.

10. Opšta bolnica "Studenica" Kraljevo - Zdravstvena ustanova koja pruža usluge sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

11. Radio klub "Kraljevo" - udruženje radio-amatera - Obezbeđivanje rezervnog sistema veze u slučajevima vanrednih događaja.

12. Razvojno - Inovacioni sistem DOO, Beograd - Stavljanje na raspolaganje protivplavnog sistema "Beaver" u slučajevima vanrednih događaja.

Član 2

U cilju organizovanog pružanja pomoći stanovništvu i zaštiti dobara u slučaju prirodne ili druge nesreće, pravna lica iz člana 1. ove odluke, dužna su da u što kraćem roku, a najduže u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke, izrade sve potrebne planove u skladu sa članom 49. Zakona o vanrednim situacijama.

Pravna lica iz člana 1. ove odluke, dužna su da Gradskoj upravi grada Kraljeva dostave kopije donetih planova i ažuran pregled svojih materijalno - tehničkih sredstava i opreme, koja se po potrebi mogu staviti u funkciju zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na području grada Kraljeva.

Član 3

Za sprovođenje mera zaštite i spasavanja na teritoriji grada Kraljeva, odgovorni su rukovodioci pravnih lica iz člana 1. ove odluke.

Član 4

Usvajanjem ove odluke prestaje da važi Odluka o određivanju osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama na teritoriji grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 04/14, 01/15, 18/15 i 01/16).

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".