ODLUKA
O PEŠAČKIM ZONAMA I VOĐENJU TERETNOG SAOBRAĆAJA KROZ NASELJENA MESTA NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 37/2017)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se uslovi i poseban režim saobraćaja na saobraćajnim površinama u određenim zonama Grada u kojima je dozvoljeno kretanje isključivo pešaka kao i uslovi za kretanje teretnih i drugih vozila na tim saobraćajnim površinama, u svrhu komunalnog održavanja i ispunjenja posebnih potreba, te zone vođenja teretnog saobraćaja, ograničenja u pogledu ukupne dozvoljene mase vozila na saobraćajnim površinama na teritoriji Grada Subotice, radi zaštite pešaka, putne infrastrukture kao i zaštite životne sredine, prirodnih znamenitosti i retkosti i spomenika kulture.

PEŠAČKA ZONA

Član 2

Saobraćajne površine iz člana 1. u kojima se dozvoljava kretanje isključivo pešaka (u daljem tekstu: pešačke zone), u smislu ove odluke jesu: ulica Korzo, ulica Matije Korvina (od ulice Korzo do ulice Vase Stajića), Trg Republike, Trg slobode, Trg cara Jovana Nenada, ulica Vladimira Nazora (od ulice Branislava Nušića do ulice Korzo), ulica Ive Vojnovića, šetalište na Aleji maršala Tita, šetalište u naselju Prozivka oivičeno ulicama Nade Dimić, Braće Radića, Banatskom i Pazinskom, kao i šetalište uz obalu Palićkog jezera.

Član 3

U pešačkoj zoni zabranjen je saobraćaj svim vrstama vozila.

Izuzetno, nadležni organ za poslove saobraćaja Gradske uprave Grada Subotice može da odobri prolaz i zaustavljanje vlasnicima, odnosno korisnicima motornih vozila u pešačkoj zoni, i to:

1. vozilima kojima se vrši snabdevanje preduzeća, radnji i ugostiteljskih objekata, najveće dozvoljene mase 3,5 tone, i to sa sopstvenim vozilom ili na osnovu ugovora o snabdevanju, za najviše dva vozila po preduzeću, radnji odnosno ugostiteljskom objektu;

2. putničkim vozilima stanara koji imaju garažu;

3. vozilima koja snabdevaju banke i menjačnice sa gotovim novcem;

4. vozilima za selidbe najveće dozvoljene mase 3,5 tone;

5. vozilima za dopremanje građevinskog materijala najveće ukupne dozvoljene mase 3,5 tone;

6. vozilima zdravstvenih ustanova radi uzorkovanja prehrambenih i drugih proizvoda;

7. servisnim vozilima najveće ukupne dozvoljene mase 3,5 tone;

8. vozilima drugih fizičkih ili pravnih lica za koje organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja utvrdi da u konkretnoj situaciji imaju potrebu za ulazak vozilom u pešačku zonu (npr. u slučaju održavanja javnih manifestacija).

Vozilima iz prethodnog stava, osim vozilima iz tačke 2. istog stava, može se dozvoliti ulazak u pešačku zonu isključivo u vremenu od 06.00 do 10.00 časova.

Bez odobrenja u pešačkoj zoni mogu se kretati i zaustavljati sledeća vozila: vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, vozila policije i komunalne policije, vozila za intervencije javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica kao i javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija, uz radni nalog, kao i druga vozila kada za to postoji interes Grada.

Član 4

Na zahtev pravnih lica, preduzetnika ili fizičkih lica može se odobriti ulazak u pešačku zonu većem broju putničkih vozila za vreme svečanih sednica, koncerata, venčanja u svečanoj većnici Gradske kuće ili drugih društvenih zbivanja.

Vozila za koje je dato odobrenje, a iz razloga predviđenih stavom 1. ovog člana, mogu se parkirati isključivo u delu pešačke zone ispred svečanog ulaza Gradske kuće.

Član 5

Ulaz vozila u deo pešačke zone koja se odnosi na ulice Korzo, Matije Korvina (od ulice Korzo do ulice Vase Stajića), Trg Republike, Trg slobode, Trg cara Jovana Nenada, Vladimira Nazora (od ulice Branislava Nušića do ulice Korzo), i ulice Ive Vojnovića se vrši preko kolskih ulaza kojih ima ukupno pet.

Kolski ulazi u pešačku zonu su: ulaz od ulice Braće Radića, ulaz iz ulice Vuka Karadžića na Korzo, ulaz iz ulice Ive Vojnovića na Korzo i ulaz od Štrosmajerove ulice ka svečanom ulazu u gradsku većnicu, kao i ulaz na Korzo od strane ulice Đure Đakovića (Jadran).

Član 6

Vozilima kojima je izdato odobrenje za prolaz i zaustavljanje u pešačkoj zoni dozvoljeno je kretanje brzinom ne većom od 6 km/h.

VOĐENJE TERETNOG SAOBRAĆAJA

Član 7

Na teritoriji naseljenog mesta Subotica, na osnovu kriterijuma najveće dozvoljene mase vozila, određene su dve zone vođenja teretnog saobraćaja, i to:

1) zona 1 (zaštićeno gradsko jezgro);

2) zona 2 tone (ostatak naseljenog mesta Subotica).

Teretni saobraćaj bez ograničenja odvija se na državnim putevima koji se pružaju kroz naseljeno mesto Subotica kao i opštinskim putevima i ulicama koji su određeni za saobraćaj teretnih vozila bez ograničenja.

Član 8

Zonu 1 ili zonu zaštićenog gradskog jezgra čini deo naseljenog mesta Subotica čije granice su železnička pruga, železnička stanica, te ulice Maksima Gorkog, Romanijska ulica, ulica Laze Mamužića, Preradovićeva ulica, ulica Žarka Zrenjanina, Trg Sinagoge i Zmaj Jovina ulica, kao i njeno neposredno okruženje (druga strana ulica i puteva), ulica Braće Radića i Trg Paje Kujundžića.

U zoni određenoj u stavu 1. ovog člana zabranjen je saobraćaj svim vozilima čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.5 tone.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja, na obrazložen zahtev zainteresovanog fizičkog ili pravnog lica, odnosno preduzetnika, rešenjem može da odobri ulazak u zonu zaštićenog gradskog jezgra vozilu čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 7.5 tona.

U slučaju da se u zoni iz stava 1. ovog člana vrše građevinski ili drugi radovi takve vrste gde postoji potreba za pristupom vozila veće ukupne mase od maksimalno dozvoljene ili je za pristup takvog vozila potrebna privremena izmena režima saobraćaja, organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja će rešenjem odobriti ulazak takvom vozilu.

Član 9

Zonu 2 čine sve ostale ulice u naseljenom mestu Subotica osim opštinskih puteva i ulica kojima je dozvoljen saobraćaj teretnih vozila bez ograničenja.

Opštinski putevi i ulice kojima je dopušten saobraćaj teretnih vozila su određene projektom tehničke regulacije saobraćaja za teritoriju Grada Subotice.

U zoni određenoj stavom 1. ovog člana zabranjen je saobraćaj svim vozilima čija ukupna dozvoljena masa prelazi 7.5 tona.

Izuzetno od stava 3. ovog člana, organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja, na obrazložen zahtev zainteresovanog fizičkog ili pravnog lica, odnosno preduzetnika, rešenjem može da odobri ulazak u zonu 2 vozilu čija ukupna dozvoljena masa prelazi 7.5 tona.

Prvenstveni kriterijum za davanje odobrenja biće deljivost tereta koji je potrebno prevesti, tako da deljenjem tereta ne dođe do prouzrokovanja štete vlasniku tereta, prevozniku ili trećim licima, kao i postojanje činjenice da se deljenjem tereta ne umanjuje njegova vrednost.

Član 10

O zahtevima fizičkih i pravnih lica odnosno preduzetnika za ulazak u pešačku zonu, kao i ulazak u zone 1 odnosno zonu 2, nadležni organ Gradske uprave za poslove saobraćaja odlučuje rešenjem.

Izuzetno, o zahtevima za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana koji se odnose na pešačku zonu pored Palićkog jezera, odobrenje daje preduzeće kome je posebnom odlukom dat na upravljanje prostor zaštićen posebnim propisom.

Rešenje obavezno sadrži: naziv podnosioca zahteva, vrstu i registarski broj vozila, kratko obrazloženje u koju svrhu se daje odobrenje podnosiocu zahteva, naznaku na koju zonu se odnosi odobrenje, te period na koji se izdaje odobrenje.

Period važenja odobrenja koje se daje na osnovu zahteva iz stava 1. ovog člana može biti jedan dan, mesec dana, tri meseca, šest meseci ili najduže godinu dana, a biće određen u svakom konkretnom slučaju imajući u vidu potrebe podnosioca zahteva.

Za svaki period trajanja odobrenja propisan je poseban iznos lokalne administrativne takse.

Na postupak donošenja rešenja o odobrenju shodno se primenjuju odredbe zakona koji reguliše opšti upravni postupak.

O žalbama na rešenje iz stava 1. ovog člana, odlučuje Gradsko veće Grada Subotice.

Član 11

Uz rešenje o davanju odobrenja izdaje se posebna potvrda koja sadrži: broj rešenja kojim je dato odobrenje, naznaka na koju zonu se odobrenje odnosi, podaci o vozilu na koje se odobrenje odnosi, datum izdavanja odobrenja kao i datum do kada odobrenje traje (prilog 1).

Potvrdu o odobrenju je potrebno držati na vidljivom mestu iza vetrobranskog stakla za vreme kada se odobrenje koristi.

Uz jednodnevno odobrenje se ne izdaje potvrda iz stava 1. ovog člana.

Član 12

Za prigradska naselja na teritoriji Grada Subotice primenjuje se režim utvrđen vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom na osnovu projekta tehničke regulacije saobraćaja i ne primenjuju se odredbe ove odluke.

NADZOR

Član 13

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke obavlja sekretarijat Gradske uprave nadležan za inspekcijsko-nadzorne poslove putem komunalnog inspektora i komunalnog policajca.

Član 14

U obavljanju poslova Komunalne policije, komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom, ovlašćen je da:

1. izda prekršajni nalog;

2. podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo;

3. podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

Član 15

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ima pravo i dužnost da proveri:

1. da li se poštuje zabrana saobraćaja u pešačkoj zoni za sve vrste vozila (član 3. stav 1.),

2. da li vozila koja se zateknu u pešačkoj zoni imaju važeće posebno odobrenje za kretanje i zaustavljanje u pešačkoj zoni i da li se kreću i zaustavljaju u skladu sa istim (član 3. stav 2.),

3. da li se poštuje odredba o parkiranju vozila za koje je dato odobrenje, da se mogu parkirati u delu pešačke zone ispred svečanog ulaza Gradske kuće (član 4. stav 2.),

4. da li se poštuje odredba ove Odluke o mestima ulaska vozila u pešačke zone (član 5.),

5. da li se poštuje zabrana ulaska vozila nosivosti preko 3,5 tone u zaštićeno gradsko jezgro (član 8. stav 2.),

6. da li se poštuje zabrana saobraćaja vozila nosivosti preko 7,5 tona u zoni utvrđeno članom 9. stav 1. ove Odluke (član 9. stav 3.),

7. da li se poštuje odredba o mestu gde treba držati Potvrdu o odobrenju utvrđeno članom 11. stav 2. ove Odluke (čl 11. stav 2.).

KAZNENE ODREDBE

Član 16

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se pravno lice ako:

- vozilo ne poseduje posebno odobrenje za kretanje i zaustavljanje u pešačkoj zoni (član 3. stav 1.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara.

Član 17

Za sledeće prekršaje izdaje se prekršajni nalog:

2. kada vozilo zatečeno u pešačkoj zoni ima važeće posebno odobrenje za kretanje i zaustavljanje u pešačkoj zoni ali se ne kreće i zaustavlja u skladu sa istim (član 3. stav 2.),

3. kada se ne poštuje odredba o parkiranju vozila u delu pešačke zone ispred svečanog ulaza Gradske kuće (član 4. stav 2.)

4. kada se ne poštuje odredba ove Odluke o mestima ulaska vozila u pešačke zone (član 5.)

5. kada se ne poštuje zabrana ulaska vozila nosivosti preko 3,5 tona u zaštićeno gradsko jezgro (član 8. stav 2.)

6. kada se ne poštuje zabrana saobraćaja vozila nosivosti preko 7,5 tona u zoni utvrđeno članom 9. stav 1. ove Odluke (član 9. stav 3.)

7. kada se ne poštuju odredba o mestu gde treba držati Potvrdu o odobrenju utvrđeno članom 11. stav 2. ove Odluke (čl. 11. stav 2.)

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana izdaje se prekršajni nalog u iznosu od:

za fizičko lice

5.000,00 dinara

za odgovorno lice u pravnom licu

5.000,00 dinara

za preduzetnike

20.000,00 dinara

za pravna lica

20.000,00 dinara.

 

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 18

Ovu odluku objaviti u "Službenom listu Grada Subotice".

Član 19

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

Član 20

Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Subotica ("Službeni list opštine Subotica", br. 11/04 i "Službeni list Grada Subotice", br. 21/17).

 

PRILOG 1.

 

POTVRDA

Na osnovu Rešenja br. ________________________________________

odobren je ulazak u zonu ______________________________________

vozilu marke ________________________________________________

sa registarskim oznakama _____________________________________

za period od _______________ do. __________________.

M.P.

Ovlašćeno lice

 

Napomene

Redakcija je u članu 17. zadržala numeraciju tačaka kako je objavljena u "Sl. listu grada Subotice", br. 37/2017 od 28. decembra 2017. godine.