ODLUKA

O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU NEMATERIJALNE ŠTETE NASTALE USLED UJEDA PASA LUTALICA NA TERITORIJI GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 25/2017)

Član 1

Odlukom o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu nematerijalne štete nastale usled ujeda pasa lutalica na teritoriji grada Leskovca (u daljem tekstu: Odluka), utvrđuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu nematerijalne štete koju građani pretrpe usled ujeda pasa lutalica (u daljem tekstu: događaj), na javnim površinama, na teritoriji grada Leskovca.

Član 2

Oštećeno lice koje želi da vansudskim putem ostvari naknadu nematerijalne štete nastale zbog ujeda psa lutalice, obavezno je da podnese Zahtev za naknadu nematerijalne štete nastale usled ujeda psa lutalice (u daljem tekstu: Zahtev).

Zahtev se podnosi Komisiji za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete zbog povreda nanesenih ujedima pasa lutalica (u daljem tekstu: Komisija), i to preko Odeljenja za komunalno - stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave grada Leskovca, koje će za potrebe Komisije obavljati administrativno-tehničke poslove.

Član 3

Odeljenje za komunalno - stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave grada Leskovca će sve primljene Zahteve za naknadu štete dostaviti Komisiji iz člana 2 ove Odluke, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, a kopiju primljenog zahteva sa opisom događaja dostaviće i službi koja obavlja poslove zoohigijene na teritoriji grada Leskovca.

Član 4

Zahtev za naknadu nematerijalne štete nastale usled ujeda psa lutalice mora da bude u pisanoj formi, jasne sadržine, sa naznakom adrese oštećenog lica, njegovim kontakt telefonom i brojem tekućeg računa oštećenog (ili brojem tekućeg računa jednog roditelja, ukoliko je oštećeni maloletno lice).

Zahtev mora da sadrži veran opis i lokaciju događaja, opis pretrpljenih povreda, podatke o eventualnim svedocima događaja, kao i iznos naknade koji oštećeni zahteva.

Član 5

Uz zahtev iz člana 2 ove odluke, oštećeno lice je dužno da dostavi, u originalu ili fotokopiji, sledeće priloge:

- kopiju lične karte

- kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na dijagnozu i lečenje

- kopiju kartice tekućeg računa ili dokumenta iz koga se nesumnjivo vidi broj tekućeg računa oštećenog

- druge dokaze koji su od značaja za rešavanje zahteva

Ukoliko oštećeno lice dostavi obične kopije priloga, na zahtev Komisije dužno je da dostavi na uvid i originale podnetih priloga.

Član 6

Zadatak Komisije za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete zbog povreda nanesenih ujedima pasa lutalica jeste da u svakom pojedinačnom slučaju u kome je građanin zahtevao naknadu nematerijalne štete zbog povreda nanesenih ujedima pasa lutalica, na osnovu priložene dokumentacije, izvrši procenu osnovanosti zahteva i da odredi visinu novčanog iznosa koji oštećenom treba ponuditi na ime naknade nematerijalne štete.

Ukoliko to smatra potrebnim, Komisija može obaviti i razgovor sa oštećenim i eventualnim svedocima, i pregledati oštećenog ukoliko on na to pristane.

Komisija je ovlašćena da, po dobijanju saglasnosti Gradskog veća, u ime grada Leskovca zaključi sa oštećenim licima pojedinačna vansudska poravnanja za naknadu nematerijalne štete nastale zbog povreda nanesenih ujedima pasa lutalica na javnim površinama grada Leskovca.

Član 7

Komisiju za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete zbog povreda nanesenih ujedima pasa lutalica obrazuje Gradsko veće posebnim aktom, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuje se broj članova Komisije i njen sastav, zadaci koje će Komisija obavljati, a mogu se utvrditi i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Za postupanja u svom radu, Komisija će doneti Poslovnik o radu Komisije.

Član 8

Nakon što razmotri podneti zahtev u skladu sa članom 6 ove odluke, Komisija upućuje predlog Gradskom veću, da podneti zahtev:

1. prihvati, i da da saglasnost da se sa oštećenim licem zaključi ugovor o vansudskom poravnanju o naknadi nematerijalne štete, u visini novčanog iznosa koji je Komisija predložila; ili

2. odbije zahtev

Predlog Komisije mora biti obrazložen.

Član 9

Komisija je dužna da primljene zahteve razmotri i uputi predlog Gradskom veću, u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.

Član 10

Ukoliko Gradsko veće da saglasnost da se sa oštećenim licem zaključi ugovor o vansudskom poravnanju o naknadi nematerijalne štete, vansudsko poravnanje potpisuje u ime grada predsednik komisije, a u slučaju njegove sprečenosti ili odsutnosti zamenik predsednika komisije.

Primerak zaključenog vansudskog poravnanja Komisija dostavlja Odeljenju za finansije, a po jednu kopiju i Odeljenju za komunalno - stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu gradske uprave i Gradskom pravobranilaštvu grada Leskovca.

U slučaju odbijanja zahteva, Komisija o odbijanju obaveštava podnosioca zahteva i Odeljenje za komunalno - stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu.

Član 11

O sprovođenju ove Odluke staraće se Odeljenje za komunalno - stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave grada Leskovca.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".