ODLUKA

O OBRAZOVANJU NACIONALNOG TELA ZA AKREDITACIJU I PROVERU KVALITETA U VISOKOM OBRAZOVANJU

("Sl. glasnik RS", br. 9/2018)

1. Obrazuje se Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (u daljem tekstu: Nacionalno akreditaciono telo), sa sedištem u Beogradu, Bulevar Mihajla Pupina 2.

Nacionalno akreditaciono telo ima svojstvo pravnog lica koje stiče upisom u sudski registar.

2. Nacionalno akreditaciono telo obavlja poslove akreditacije i provere kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanja studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju.

3. Organi Nacionalnog akreditacionog tela su: Upravni odbor, direktor, Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (u daljem tekstu: Komisija za akreditaciju) i stručne službe koje obavljaju administrativno-tehničke poslove.

4. Upravni odbor ima sedam članova koje imenuje Vlada, vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola, i to: jednog člana na predlog Konferencije univerziteta iz reda redovnih profesora univerziteta, jednog člana na predlog Konferencija akademija i visokih škola iz reda profesora strukovnih studija, dva člana na predlog Privredne komore Srbije i tri člana na predlog ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje.

Članovi upravnog odbora biraju se na period od četiri godine, sa mogućnošću još jednog izbora.

Član upravnog odbora ne može biti lice izabrano, postavljeno ili imenovano na funkciju u državnom organu, organu autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave, u organ političke stranke ili na dužnost organa poslovođenja visokoškolske ustanove, kao ni lice koje je član Nacionalnog saveta, Komisije za akreditaciju ili lice koje je zaposleno u Nacionalnom akreditacionom telu.

Član Upravnog odbora ima pravo na naknadu koju utvrdi Vlada.

Članovi Upravnog odbora između sebe biraju predsednika Upravnog odbora.

Način rada upravnog odbora bliže se uređuje statutom i poslovnikom o radu.

Upravni odbor:

1) bira i razrešava direktora Nacionalnog akredaticionog tela;

2) bira i razrešava članove Komisije za akreditaciju;

3) usvaja godišnji program rada i finansijski plan, uz saglasnost Vlade;

4) donosi statut i opšte akte;

5) usmerava i nadzire rad direktora;

6) donosi etički kodeks i pravila ponašanja lica zaposlenih u Nacionalnom akreditacionom telu, članova Komisije za akreditaciju i recenzenata;

7) utvrđuje visinu naknade za akreditaciju uz saglasnost Vlade;

8) vrši i druge poslove u skladu sa zakonom, statutom i aktom o osnivanju Nacionalnog akreditacionog tela.

5. Direktora bira i razrešava Upravni odbor u skladu sa zakonom, na osnovu javnog konkursa, iz reda redovnih profesora univerziteta koji imaju iskustvo u poslovođenju i obezbeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Direktor se bira na period od pet godina, sa mogućnošću još jednog izbora.

Direktor:

1) zastupa i predstavlja Nacionalno akreditaciono telo;

2) rukovodi radom i poslovanjem Nacionalnog akredaticionog tela;

3) rukovodi radom stručnih službi Nacionalnog akredaticionog tela;

4) odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Nacionalnom akreditacionom telu;

5) donosi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta;

6) sprovodi odluke upravnog odbora;

7) imenuje recenzente sa lista koje utvrđuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje na predlog Komisije za akreditaciju;

8) vrši druge poslove u skladu sa zakonom, statutom i aktom o osnivanju Nacionalnog akreditacionog tela.

6. Komisija za akreditaciju ima 17 članova koje bira Upravni odbor na predlog Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, vodeći računa o zastupljenosti pripadnika oba pola, kao i o zastupljenosti obrazovno-naučnih, odnosno obrazovno-umetničkih polja.

Članovi Komisije za akreditaciju biraju se na pet godina.

Članovi Komisije za akreditaciju imaju pravo na naknadu za rad u visini koju utvrđuje Upravni odbor Nacionalnog akreditacionog tela, uz saglasnost Vlade.

Komisija za akreditaciju bira predsednika iz reda svojih članova.

Komisija za akreditaciju donosi poslovnik o radu.

Komisija za akreditaciju:

1) odlučuje o zahtevu za akreditaciju i sprovodi postupak akreditacije ustanova i studijskih programa u oblasti visokog obrazovanja;

2) sačinjava izveštaj o početnoj akreditaciji u postupku izdavanja dozvole za rad;

3) sprovodi postupak spoljašnje provere kvaliteta;

4) stara se o harmonizaciji primene standarda i procedura u oblasti akreditacije, u okviru evropskog prostora visokog obrazovanja;

5) obavlja i druge poslove u skladu sa statutom Nacionalnog akreditacionog tela.

7. Sredstva za početak rada Nacionalnog akreditacionog tela obezbeđuje osnivač.

Sredstva za rad Nacionalnog akreditacionog tela obezbeđuju se iz prihoda od naknada za akreditaciju i proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova i jedinica u njihovom sastavu, vrednovanja studijskih programa i obezbeđivanja kvaliteta u visokom obrazovanju i iz drugih prihoda u skladu sa zakonom.

8. Prostorije za rad Nacionalnog akreditacionog tela obezbeđuje osnivač, u skladu sa zakonom.

9. Do izbora direktora u skladu sa tačkom 5. ove odluke njegove poslove obavljaće vršilac dužnosti direktora.

Za vršioca dužnosti direktora imenuje se dr Jelena Kočović.

10. Upis Nacionalnog akreditacionog tela u sudski registar sprovešće vršilac dužnosti direktora u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

11. Vlada će imenovati Upravni odbor u roku od 15 dana od dana upisa Nacionalnog akreditacionog tela u sudski registar.

12. Upravni odbor će održati konstitutivnu sednicu radi usvajanja statuta najkasnije u roku od 30 dana od dana imenovanja članova upravnog odbora.

13. Upravni odbor će pokrenuti proceduru za izbor direktora Nacionalnog akreditacionog tela u roku od 30 dana od dana imenovanja Upravnog odbora.

14. Upravni odbor će pokrenuti proceduru izbora članova Komisije za akreditaciju u skladu sa zakonom u roku od 45 dana od dana imenovanja članova upravnog odbora.

15. Do izbora članova Komisije za akreditaciju u skladu sa zakonom, Komisija za akreditaciju izabrana u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15, 87/16 i 88/17 - dr. zakon), obavljaće samo tehničke poslove.

16. Danom početka rada Nacionalno akreditaciono telo preuzima prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivsku građu Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta izabrane u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju ("Službeni glasnik RS", br. 76/05, 100/07 - autentično tumačenje, 97/08, 44/10, 93/12, 89/13, 99/14, 45/15 - autentično tumačenje, 68/15, 87/16 i 88/17 - dr. zakon).

17. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".