PRAVILNIK
O OSNIVANJU RADNIH TELA I UTVRĐIVANJU VISINE NAKNADE ZA RAD ČLANOVA RADNIH TELA KOJE OBRAZUJE GRADONAČELNIK, GRADSKO VEĆE I NAČELNIK GRADSKE UPRAVE

("Sl. list Grada Sombora", br. 2/2018)

Član 1

Za razmatranje i davanje predloga, obavljanje određenih zadataka, a u cilju kvalitetnog obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, gradonačelnik, Gradsko veće i načelnik Gradske uprave svojim rešenjem obrazuju radna tela - komisije, savete, radne grupe i dr. (u daljem tekstu: radna tela).

Radna tela sačinjavaju analize, informacije, planove i dr., pripremaju materijale i izrađuju nacrte pravnih akata na koje daju saglasnost, utvrđuju predloge ili koje usvajaju organi grada Sombora.

Član 2

Rešenjem o obrazovanju, odnosno imenovanju radnog tela, regulišu se ciljevi, zadaci (aktivnosti), rokovi u kojima radno telo ostvaruje zadatke, rokovi u kojima je dužno da podnese izveštaj o radu organu koji ih je imenovao, broj i sastav radnog tela i naknada članovima radnog tela.

Za članove radnih tela imenuju se predstavnici gradskih organa, članovi Gradskog veća, pomoćnici gradonačelnika, zaposleni u Gradskoj upravi, ugledni i stručni članovi lokalne zajednice, odnosno predstavnici lokalnih ustanova i organizacija.

Član 3

Radna tela se mogu osnovati kao stalna i povremena.

Mandat povremenog radnog tela prestaje izvršenjem zadatka i podnošenjem izveštaja organu koji ga je imenovao.

Član 4

Radno telo radi i odlučuje na sednici kojoj prisustvuje većina članova radnog tela.

Radno telo odlučuje većinom glasova prisutnih članova.

O pitanjima koja su razmatrana na sednici radnog tela, radno telo podnosi izveštaj organu koji ga je imenovao, a koji sadrži mišljenje i predloge radnog tela.

Član 5

Na sednici radnog tela vodi se zapisnik.

U zapisnik se unose: imena prisutnih, ime predsedavajućeg na sednici, ako sednicom ne predsedava predsednik radnog tela, imena lica koja po pozivu učestvuju na sednici, dnevni red sednice, pitanja koja su razmatrana i predlozi izneti na sednici i zaključci radnog tela.

Član 6

Organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe radnih tela obavljaju radnici Gradske uprave iz nadležnih organizacionih jedinica Gradske uprave.

Član 7

Članovima radnih tela, koje obrazuje gradonačelnik, Gradsko veće i načelnik Gradske uprave, pripada naknada u visini od 600,00 dinara po održanoj sednici.

Službenicima Gradske uprave, kao i svim ostalim članovima koji plate primaju iz budžeta grada Sombora, a koji su angažovani u radu radnih tela, kao stručna lica za ostvarenje zadataka i ciljeva radnih tela, ne pripada naknada za rad, bez obzira na vreme održavanja sednice.

Izuzetno, u slučajevima kada se za članove radnih tela imenuju istaknuti stručnjaci i specijalisti iz različitih oblasti za obavljanje zakonom propisanih poslova iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave, ne primenjuje se visina naknade utvrđena u stavu 1. ovoga člana, već se pojedinačnim rešenjem o imenovanju utvrđuje posebna visina naknade.

Član 8

Članovi radnih tela imaju pravo na naknadu putnih troškova za dolazak na sednice u visini putne karte u javnom saobraćaju za relaciju na kojoj putuju.

Članovi radnih tela iz stava 2. člana 7. imaju pravo na naknadu putnih troškova za dolazak na sednice u visini putne karte u javnom saobraćaju za relaciju na kojoj putuju, ukoliko se sednica održava van radnog vremena

Član 9

Naknada za rad i naknada putnih troškova članovima radnih tela koje obrazuje gradonačelnik, Gradsko veće i načelnik Gradske uprave se isplaćuje iz budžeta grada Sombora.

Član 10

Naknade iz člana 7. i 8. ovog Pravilnika uplaćuju se na tekuće račune članova, a na osnovu izveštaja radnika Gradske uprave koji vodi administrativne poslove i evidenciju o prisutnosti članova za navedenu komisiju ili radno telo, koji se dostavlja Odeljenju za finansije.

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".