PRAVILNIK
O USLOVIMA REGRESIRANJA PREVOZA UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 6/2017 i 7/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način, uslovi i kriterijumi za raspodelu budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat) opštinama i gradovima na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, u cilju regresiranja prevoza učenika srednjih škola u međugradskom saobraćaju u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Član 2

Međugradski saobraćaj u smislu ovog pravilnika podrazumeva međumesni, prigradski i lokalni saobraćaj.

Pod međugradskim odnosno međumesnim prevozom u smislu ovog pravilnika podrazumeva se prevoz učenika srednjih škola između naseljenih mesta dve opštine odnosno gradova.

Pod prigradskim odnosno lokalnim prevozom u smislu ovog pravilnika podrazumeva se prevoz učenika srednjih škola između dva naseljena mesta na teritoriji opštine odnosno grada.

Član 3

Sredstva za namenu iz člana 1. ovog pravilnika dodeliće se korisnicima u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine, obezbeđenim na posebnom razdelu Pokrajinskog sekretarijata.

Član 4

U smislu ovog pravilnika, korisnici koji imaju pravo da učestvuju u raspodeli sredstava su opštine i gradovi na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 5

Sredstva se dodeljuju za finansiranje, odnosno sufinansiranje prevoza učenika srednjih škola u međugradskom saobraćaju koji svakodnevno putuju od mesta stanovanja do škole i nazad.

Član 6

Sredstva se dodeljuju putem konkursa (u daljem tekstu: konkurs), koji se raspisuje u skladu sa finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata i odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Deo sredstava Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretar) može dodeliti korisnicima bez objavljivanja konkursa, za vanredne, nepredviđene situacije, u skladu sa odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 7

Prijava na konkurs se podnosi u pismenoj formi na jedinstvenom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata i koji sadrži kratak opis namene, broj učenika - putnika u međugradskom saobraćaju, ukupnu vrednost regresiranja prevoza, iznos traženih sredstava od Pokrajinskog sekretarijata, iznos iz opštinskog/gradskog budžeta, iznos regresa po učeniku na mesečnom nivou.

Dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu na konkurs, Pokrajinski sekretarijat će propisati u konkursu.

Član 8

Pokrajinski sekretar obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa za regresiranje prevoza učenika srednjih škola u Autonomnoj pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra podnete prijave na konkurs.

Komisija utvrđuje ispunjenost propisanih uslova na konkursu.

Nakon razmatranja podnetih prijava na konkurs, Komisija sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga Pokrajinskom sekretaru.

Član 9

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i odlučuje o raspodeli sredstava korisnicima rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sa tabelarnim pregledom koji sadrži podatke o dodeli sredstava objavljuje se na internet stranici Pokrajinskog sekretarijata.

Pokrajinski sekretarijat o rezultatima konkursa može pismeno obavestiti podnosioce prijava.

Član 10

Visina sredstava za namene iz člana 5. ovog pravilnika, utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

1) broj učenika srednjih škola sa područja opštine ili grada koji svakodnevno putuju od mesta stanovanja do škole,

2) relacije putovanja,

3) stepen razvijenosti opštine ili grada u Autonomnoj pokrajini Vojvodini, utvrđen aktom Vlade Republike Srbije i

4) mogućnosti finansiranja iz opštinskog/gradskog budžeta.

Član 11

Sredstva se raspoređuju korisnicima iz člana 4. ovog pravilnika na osnovu kriterijuma iz člana 10. ovog pravilnika.

Primenjujući kriterijume pod tačkom 1) i 2) korisnici će utvrditi ukupna potrebna sredstva za troškove prevoza učenika na mesečnom odnosno godišnjem nivou, u tabeli koja je sastavni deo jedinstvenog obrasca prijave na konkurs, s tim da se troškovi koriguju primenom kriterijuma utvrđenim tačkom 3) i 4).

Raspodela sredstava će se vršiti na osnovu procentualnog učešća korigovanih iznosa potrebnih sredstava u odnosu na ukupna potrebna sredstva za sve opštine i gradove na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Kriterijum pod tačkom 3) utvrđuje se na osnovu akta Vlade republike Srbije o stepenu razvijenosti opštine ili grada. Po stepenu razvijenosti korisnici se svrstavaju u četiri grupe:

• I grupa - obuhvata jedinice lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti iznad republičkog proseka,

• II grupa - obuhvata jedinice lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti u rasponu od 80%-100% republičkog proseka,

• III grupa - obuhvata jedinice lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti u rasponu od 60%-80% republičkog proseka i

• IV grupa - obuhvata jedinice lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka.

Korektivni koeficijenti za korisnike utvrđuju se svake godine u skladu sa aktom Vlade Republike Srbije.

Kriterijum pod tačkom 4) utvrđuje se na osnovu dostavljenih podataka od korisnika o izdvojenom iznosu regresa po učeniku iz sredstava opštinskog/gradskog budžeta (bez sredstava budžeta AP Vojvodine).

Korektivni koeficijenti će se odrediti u skladu sa visinom izdvojenih sredstava iz opštinskih/gradskih budžeta za regres po učeniku, tako da viši koeficijent dobija opština/grad koja obezbeđuje više sredstva iz sopstvenog budžeta, po učeniku.

Ukoliko Korisnik ne realizuje u celosti sopstvena sredstva koje je naveo u prijavi na konkurs za tekuću budžetsku godinu, za namenu iz člana 1. ovog Pravilnika, prilikom raspodele sredstava za namene iz člana 1. ovog Pravilnika u narednoj budžetskoj godini, Pokrajinski sekretar ima pravo da umanji iznos sredstava.

Član 12

Raspoređena sredstva po korisnicima na osnovu ovog pravilnika upoređuju se sa traženim sredstvima na osnovu konkursa. Korisnicima čiji je traženi iznos sredstava veći od iznosa koji se dobije na osnovu kriterijuma, dodeljuje se iznos utvrđen na osnovu kriterijuma, a korisnicima čiji je traženi iznos manji od utvrđenog iznosa na osnovu kriterijuma, dodeljuje se traženi iznos.

Neiskorišćena sredstva se ponovo raspoređuju među korisnicima čiji su zahtevi veći od dodeljenog iznosa.

Sredstva se mogu opredeliti jednom korisniku maksimalno do traženog iznosa.

Član 13

Obavezu za dodelu sredstava Pokrajinski sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem.

Član 14

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi namenski i zakonito, a neutrošena sredstva da vrati u budžet AP Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od utvrđenog roka za realizaciju namene, za koju su sredstva dodeljena, sa pripadajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica.

Korisnik je u obavezi da dobijena sredstva vrati u budžet AP Vojvodine, ukoliko se utvrdi da se sredstva ne koriste za realizaciju namene za koju su dodeljena.

Ukoliko korisnik ne dostavi izveštaj iz stava 2. ovog člana, gubi pravo da konkuriše za raspodelu sredstava sa novim programima odnosno projektima.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Pokrajinski sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima regresiranja prevoza učenika srednjih škola u AP Vojvodini ("Službeni list APV" broj 39/15).

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", a biće postavljen i na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.