PRAVILNIK

O NAKNADAMA ZA RAD I NAKNADAMA TROŠKOVA ORGANA, ČLANOVA ORGANA I ČLANOVA RADNIH TELA KOMORE JAVNIH IZVRŠITELJA

("Sl. glasnik RS", br. 13/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi, način određivanja i način ostvarivanja naknade za rad i naknade troškova organa, članova organa i članova radnih tela Komore javnih izvršitelja (u daljem tekstu: Komora).

Član 2

Predsednik Komore ostvaruje pravo na naknadu za rad u nominalnom mesečnom iznosu, čiju visinu propisuje Izvršni odbor.

Član 3

Zamenik predsednika Komore ostvaruje pravo na naknadu za rad u nominalnom iznosu, za mesec kada zamenjuje predsednika Komore u slučaju sprečenosti ili odsustva, odnosno kada obavlja dužnosti predsednika Komore, srazmerno broju dana u kojima ga je zamenjivao.

U slučaju iz stava 1. ovog člana zameniku predsednika Komore pripada naknada u visini naknade propisane za predsednika Komore.

Član 4

Članovi Izvršnog odbora Komore ostvaruju pravo na naknadu za rad u nominalnom mesečnom iznosu, čiju visinu propisuje Izvršni odbor, s tim što se predsedniku Izvršnog odbora naknada uvećava za 20%.

Član 5

Članovi Nadzornog odbora Komore ostvaruju pravo na naknadu za rad u nominalnom mesečnom iznosu, čiju visinu propisuje Izvršni odbor, s tim što se predsedniku Nadzornog odbora naknada uvećava za 20%.

Član 6

Disciplinski tužilac Komore ostvaruje pravo na naknadu za rad u nominalnom mesečnom iznosu, čiju visinu propisuje Izvršni odbor.

Član 7

Zamenik disciplinskog tužioca Komore ostvaruje pravo na naknadu za rad u nominalnom iznosu, za mesec kada zamenjuje disciplinskog tužioca u slučaju sprečenosti ili odsustva, srazmerno broju dana u kojima ga je zamenjivao.

U slučaju iz stava 1. ovog člana zameniku disciplinskog tužioca Komore pripada naknada u visini naknade propisane za disciplinskog tužioca.

U slučaju kada zamenik disciplinskog tužioca pomaže disciplinskom tužiocu u radu ostvaruje pravo na naknadu za rad u nominalnom mesečnom iznosu, čiju visinu propisuje Izvršni odbor.

Član 8

Predsednik Skupštine Komore ostvaruje pravo na naknadu za rad u nominalnom mesečnom iznosu, čiju visinu propisuje Izvršni odbor.

Član 9

Zamenik predsednika Skupštine Komore ostvaruje pravo na naknadu za rad u nominalnom mesečnom iznosu, kada zamenjuje predsednika Skupštine u slučaju njegove sprečenosti.

U slučaju iz stava 1. ovog člana zameniku predsednika Skupštine pripada naknada u visini naknade propisane za predsednika Skupštine.

Pravo na naknadu iz ovog člana pripada i najstarijem od prisutnih članova Komore, kada u slučaju sprečenosti predsednika i zamenika predsednika Skupštine predsedava sednicom Skupštine.

Član 10

Pravo na naknadu za rad članovi organa Komore ostvaruju u mesecu u kojem su radili.

U slučaju postojanja više osnova za naknadu za rad, članovi organa Komore ostvaruju naknadu za rad samo po jednom osnovu, o kojem se sami izjašnjavaju.

Članovi organa Komore mogu se odreći prava na ostvarivanje naknade za rad, podnošenjem Komori pisanog obaveštenja u kojem navode period za koji se odriču naknade.

Član 11

Članovi stalnih i povremenih radnih tela Komore ostvaruju pravo na naknadu za rad, u nominalnom mesečnom iznosu, čiju visinu propisuje Izvršni odbor.

Pravo na naknadu za rad članovi stalnih i povremenih radnih tela Komore ostvaruju u mesecu u kojem su radili.

Član 12

Stručna služba Komore na osnovu zapisnika sa sednica, zapisnika sa sastanaka i izveštaja o radu organa Komore i radnih tela, sačinjava izveštaje o učešću članova u njihovom radu, na osnovu kojih se vrši isplata naknada za rad.

Član 13

Organi, članovi organa i članovi radnih tela Komore ostvaruju pravo na naknadu troškova koji su nastali u radu ili u vezi sa radom u organima, odnosno telima.

Troškove čine troškovi službenog putovanja u zemlji, troškovi službenog putovanja u inostranstvo i drugi troškovi nastali u radu ili u vezi sa radom.

Troškovi se nadoknađuju na zahtev lica koje ima pravo na naknadu.

Član 14

Troškove službenog putovanja u zemlji čine troškovi smeštaja, ishrane, prevoza i ostali troškovi u vezi sa službenim putovanjem u zemlji.

Član 15

Troškovi smeštaja nadoknađuju se prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Kada su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak, troškovi smeštaja se ne nadoknađuju.

Član 16

Troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu u kojem se vrši posao nadoknađuju se preko dnevnice.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji isplaćuje se u visini zakonom propisanog neoporezivog iznosa na primanja po osnovu dnevnice za službeno putovanje u zemlji.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Cela dnevnica isplaćuje se za službeno putovanje u zemlji koje je trajalo između 12 i 24 časa, a polovina dnevnice za službeno putovanje koje je trajalo između 8 i 12 časova.

Član 17

Troškovi prevoza od mesta rada do mesta gde treba da se izvrši posao i troškovi prevoza za povratak do mesta rada, nadoknađuju se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju.

Ako se za prevoz koristi sopstveni automobil isplaćuje se naknada od 10% propisane cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 18

Ostali troškovi koji su u vezi sa poslom na službenom putovanju (rezervacija mesta u prevoznom sredstvu, prevoz prtljaga, troškovi putarine parkinga i sl.) nadoknađuju se u visini stvarnih troškova, prema priloženom računu.

Član 19

Pre polaska na službeni put u zemlji, licu koje se upućuje na službeni put izdaje se nalog za službeno putovanje u zemlji, koje potpisuje predsednik Komore ili drugo ovlašćeno lice.

Nalog za službeno putovanje u zemlji sadrži ime i prezime lica koje putuje, mesto i cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, vrstu smeštaja, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, iznos dnevnice i eventualno umanjenje dnevnice, iznos akontacije koji može da se isplati, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Troškovi službenog putovanja u zemlji nadoknađuju se na osnovu obračuna putnih troškova koje dostavlja lice koje je bilo upućeno na službeni put, uz koji se prilažu odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.), a koji se podnosi u roku od tri radna dana od dana kad je službeno putovanje završeno.

Član 20

Službeno putovanje u inostranstvo jeste službeno putovanje iz Republike Srbije u stranu državu i obratno, službeno putovanje iz jedne u drugu stranu državu i službeno putovanje iz jednog u drugo mesto u stranoj državi.

Izvršni odbor donosi odluku o upućivanju na službeno putovanje u inostranstvo pre nego što lice pođe na službeno putovanje, osim u slučaju predviđenom članom 6. Statuta Komore.

Odluka o upućivanju na službeno putovanje u inostranstvo sadrži ime i prezime lica koje putuje, naziv države i mesto u koje se putuje, cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, kategoriju hotela u kojima je obezbeđen smeštaj, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, iznos akontacije koji može da se isplati, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova putovanja.

Na osnovu odluke o upućivanju na službeno putovanje u inostranstvo može da se isplati akontacija u visini procenjenih troškova.

Član 21

Licu koje je upućeno na službeno putovanje u inostranstvo nadoknađuju se troškovi smeštaja, ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu, troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla, troškovi pribavljanja putnih isprava i sl.

Troškovi smeštaja na službenom putovanju u inostranstvo nadoknađuju se u visini plaćenog hotelskog računa za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Kada su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak, troškovi smeštaja se ne nadoknađuju.

Član 22

Troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu nadoknađuju se preko dnevnice.

Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo isplaćuje se u visini zakonom propisanog najvišeg neoporezivog iznosa na primanja po osnovu dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo.

Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo određuje se od časa prelaska državne granice Republike Srbije - u polasku, do časa prelaska državne granice Republike Srbije - u povratku.

Ako se u inostranstvo putuje avionom, dnevnica se određuje od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u Republici Srbiji do časa povratka na prvi aerodrom u Republici Srbiji.

Ako se u inostranstvo putuje brodom, dnevnica se određuje od časa polaska broda iz poslednjeg pristaništa u Republici Srbiji do časa povratka u prvo pristanište u Republici Srbiji.

Licu koje je upućeno na službeno putovanje u inostranstvo pripada jedna dnevnica na svaka 24 časa provedena u inostranstvu, a ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova - pripada mu još jedna dnevnica, odnosno još polovina dnevnice ako je preostalo vreme provedeno u inostranstvu između osam i 12 časova.

Ako je vreme provedeno u inostranstvu duže od 12 časova a kraće od 24 časa, licu koje je upućeno na službeno putovanje u inostranstvo pripada jedna dnevnica, a ako je u inostranstvu provedeno između osam i 12 časova - pola dnevnice.

Član 23

Radi pokrića troškova prevoza na službenom putovanju u inostranstvo isplaćuje se naknada u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda koji se, prema odluci o upućivanju na službeno putovanje, koriste.

Član 24

Troškovi službenog putovanja u inostranstvo nadoknađuju se na osnovu obračuna putnih troškova koji se, u roku od pet radnih dana od dana kad je službeno putovanje završeno, podnosi sa pisanim izveštajem o službenom putovanju.

Uz obračun putnih troškova prilažu se odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.).

Ako je u dokumentu o nastanku troškova koji se prilaže uz obračun iskazan iznos u nacionalnoj valuti, za obračun i priznavanje izdataka uz dokument se prilaže i pisani dokaz o kursu nacionalne valute u odnosu na evro, a ako se pisani dokaz o kursu nacionalne valute ne priloži uz dokument o obračunu putnih troškova, izdaci po tom dokumentu se ne priznaju.

Član 25

O zahtevu za naknadu troškova uz koji se dostavlja obračun troškova, odlučuje predsednik Komore.

O zahtevu za naknadu troškova koji je podneo predsednik Komore odlučuje Izvršni odbor.

Član 26

Ovim pravilnikom stavlja se van snage Pravilnik o naknadi troškova Komore izvršitelja od 27. maja 2014. godine.

Član 27

Ovaj pravilnik stupa na snagu po dobijanju saglasnosti Ministarstva nadležnog za pravosuđe i objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".