PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROGRAMA UDRUŽENJA GRAĐANA U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE KOJI SU OD INTERESA ZA GRAD NOVI SAD

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za finansiranje ili sufinansiranje programa udruženja građana u oblasti socijalne zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad.

Član 2

Programi udruženja građana u oblasti socijalne zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad su programi čiji osnovni ciljevi doprinose razvoju inovativnih usluga, unapređenju postojećih usluga ili utiču na veći obuhvat korisnika u sistemu socijalne zaštite Grada Novog Sada.

Programi iz stava 1. ovog člana su:

- programi udruženja građana koje realizuju udruženja slepih, slabovidih i gluvih osoba, osoba obolelih od paraplegije, distrofije, cerebralne i dečije paralize i multiple skleroze, mentalno nedovoljno razvijenih osoba, osoba obolelih od autizma i daunovog sindroma, invalida rada, boraca, civilnih invalida rata, ratnih vojnih invalida i ratnih i mirnodopskih vojnih invalida,

- programi dnevne podrške u zajednici koji imaju za cilj unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, osoba obolelih od retkih i teških hroničnih bolesti i članova njihovih porodica, starih osoba, lečenih zavisnika, osoba lečenih od psihoza i osoba obolelih od HIV-a, i svih ostalih socijalno ugroženih grupa,

- programi podrške za samostalan život u društvu osoba sa invaliditetom,

- programi podrške porodici sa decom kojima se unapređuju kapaciteti porodice i obezbeđuju uslovi da deca redovno pohađaju nastavu u školi, zaštita dece od zlostavljanja, zanemarivanja i trgovine ljudima,

- programi savetodavno-terapijske, socijalno-edukativne i rehabilitaciono-terapijske podrške radi poboljšanja kvaliteta života ili ublažavanja nepovoljnih životnih okolnosti različitih socijalno ugroženih grupa ili pojedinaca, i programi zaštite i unapređenja položaja svih ostalih socijalno ugroženih grupa i pojedinaca u skladu sa Zakonom, senzibilizacija javnosti, poslodavaca i potencijalnih donatora za probleme navedenih socijalnih grupa, kao i programi koji doprinose realizaciji Akcionog plana pristupačnosti Grada Novog Sada.

Član 3

Izbor programa iz člana 2. ovog pravilnika vrši se putem javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Konkurs, u zavisnosti od sredstava obezbeđenih u budžetu Grada Novog Sada za ovu namenu, najmanje jednom godišnje, raspisuje Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava), uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Pravo učešća na konkursu imaju udruženja čije je sedište registrovano na teritoriji Grada Novog Sada i čiji krajnji korisnici programskih aktivnosti imaju prebivalište ili boravište na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 4

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu Grada Novog Sada" i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada.

Konkurs sadrži:

- prioritete, namenu i iznos sredstava za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike konkursa,

- uslove koje udruženje mora da ispunjava kao učesnik na konkursu,

- kriterijume za izbor programa,

- period realizacije programa,

- rokove za podnošenje prijave na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs,

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs, i

- rok i način objavljivanja konačne odluke o izboru programa.

Član 5

Konkurs sprovodi Komisija za stručnu procenu programa udruženja građana u oblasti socijalne zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik (u daljem tekstu: Komisija).

Rešenjem o obrazovanju Komisije utvrđuju se zadaci, sastav i broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije.

Član 6

Prijava na konkurs se podnosi Gradskoj upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, Komisija neće razmatrati.

Član 7

Obrazac prijave na konkurs za dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za program sadrži:

- naziv, sedište, matični broj, poreski identifikacioni broj i šifru delatnosti udruženja i naziv šifre delatnosti i podatke o odgovornom licu za realizaciju programa,

- opšte i konkretne ciljeve programa,

- podatke o ciljnoj grupi,

- kriterijume za odabir korisnika programa,

- broj korisnika programa i struktura korisnika po polu,

- opis konkretnih aktivnosti na sprovođenju programa,

- finansijski plan sa specifikacijom troškova i izvora sredstava,

- podatke o partnerima u programu, njihovom učešću i doprinosu realizaciji programa,

- način praćenja i procene uspešnosti programa, očekivane rezultate i pokazatelje uspešnosti programa, procenu rizika, i

- druge podatke od značaja za realizaciju programa.

Član 8

Konkursna dokumentacija sadrži:

- obrazac prijave iz člana 7. ovog pravilnika,

- fotokopiju rešenja o upisu udruženja u registar,

- fotokopiju osnivačkog akta (statuta) u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje, i

- drugu potrebnu dokumentaciju navedenu u javnom konkursu.

Član 9

Komisija razmatra prijave i vrši stručnu procenu svakog programa na osnovu sledećih kriterijuma:

- očekivanih rezultata u pogledu poboljšanja kvaliteta života korisnika i socijalnih grupa,

- održivosti programa na duži rok imajući u vidu izvore finansiranja i sufinansiranja u troškovima programa,

- kadrovskih i materijalno-finansijskih resursa i iskustva za realizaciju programa,

- ostvarivost planiranih rezultata i merljivost indikatora,

- usaglašenost budžeta programa sa programskim aktivnostima,

- partnerstvo i uključenost volontera u aktivnosti programa,

- značaj programa za razvoj sistema socijalne zaštite u Gradu.

Komisija ocenjuje kriterijume iz stava 1. ovog člana ocenom od 1 do 10.

Član 10

Na osnovu stručne procene programa iz člana 9. ovog pravilnika Komisija utvrđuje predlog programa od interesa za Grad Novi Sad u oblasti socijalne zaštite, koji sadrži, iznos sredstava za finansiranje ili za sufinansiranje svakog pojedinačnog programa, i objavljuje ga na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Novog Sada (www.novisad.rs).

Učesnici konkursa imaju pravo da, u roku od tri dana od dana objavljivanja predloga programa iz stava 1. ovog člana, izvrše uvid u podnete prijave na javni konkurs, odnosno imaju pravo prigovora.

Odluku o prigovoru donosi Komisija, u roku od 15 dana od dana isteka roka iz stava 2. ovog člana i odluka Komisije je konačna.

Član 11

Komisija je dužna da u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na konkurs, dostavi Gradskoj upravi izveštaj o sprovedenom postupku konkursa.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži predlog programa za čiju realizaciju bi se odobrila sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za finansiranje ili sufinansiranje svakog pojedinačnog programa.

Član 12

Nakon razmatranja izveštaja iz člana 11. ovog pravilnika, Gradska uprava dostavlja Gradskom veću Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće) predlog programa za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za finansiranje ili sufinansiranje svakog pojedinačnog programa.

Na osnovu predloga iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće donosi akt o utvrđivanju programa za čiju realizaciju se odobravaju sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, sa iznosom sredstava za finansiranje ili sufinansiranje svakog pojedinačnog programa.

Akt iz stava 2. ovog člana objavljuje se na sajtu Grada Novog Sada i u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Ukoliko se iznos koji je aktom Gradskog veća dodeljen udruženju razlikuje od iznosa koji je udruženje navelo u prijavi za konkurs, udruženje je dužno da uskladi aktivnosti i budžet projekta sa iznosom dodeljenih sredstava.

Član 13

Sredstva iz člana 12. stav 2. ovog pravilnika prenose se na osnovu ugovora o prenosu sredstava, koji sa udruženjem, za svaki pojedinačni program, zaključuje načelnik Gradske uprave, u roku od 15 dana od donošenja odluke o izboru programa od strane Gradskog veća.

Tekst ugovora iz stava 1. ovog člana, koji priprema Gradska uprava, sadrži: utvrđen program koji se finansira ili sufinansira, vreme realizacije programa, obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava i druga pitanja od značaja za realizaciju programa.

Član 14

Udruženje sa kojim je zaključen ugovor iz člana 13. ovog pravilnika, dužno je da Gradskoj upravi, omogući kontrolu realizacije programa, kontrolu namenskog trošenja sredstava i uvid u svu potrebnu dokumentaciju o realizaciji programa.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava, načelnik Gradske uprave će raskinuti ugovor i zatražiti povraćaj prenetih sredstava, a udruženje je dužno da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 15

Udruženje je dužno da u roku od 30 dana od dana realizacije programa za koji su odobrena sredstva iz budžeta Grada Novog Sada, podnese Gradskoj upravi pisani izveštaj sa finansijskim izveštajem o realizaciji programa.

Član 16

Donošenjem ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za finansiranje ili sufinansiranje programa udruženja građana u oblasti socijalne zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 7/16).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".