PRAVILNIK
O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA PUTEM DOTACIJA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU PROGRAMA MANIFESTACIJA I DOGAĐAJA IZ OBLASTI PRIVREDE OD ZNAČAJA ZA GRAD NOVI SAD

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 7/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i kriterijumi za ostvarivanje prava na dodelu sredstava putem dotacija iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: sredstva) nedobitnim organizacijama za realizaciju programa manifestacija i događaja (u daljem tekstu: program) iz oblasti privrede od značaja za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada u razdelu 08 - Gradska uprava za privredu.

Član 3

Sredstva se dodeljuju putem Javnog konkursa za dodelu sredstava iz budžeta Grada za realizaciju programa manifestacija i događaja iz oblasti privrede od značaja za Grad (u daljem tekstu: Javni konkurs).

Pravo učešća na Javnom konkursu imaju dobrovoljne i nevladine nedobitne organizacije (u daljem tekstu: nedobitne organizacije) zasnovane na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovane radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom, koje su upisane u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom, sa sedištem na teritoriji Grada.

Dodela sredstava iz člana 2. ovog pravilnika vrši se nakon završenog Javnog konkursa, koji se raspisuje najmanje jednom godišnje.

Prenos sredstava vrši se na namenski račun otvoren kod Ministarstva finansija - Uprave za trezor.

Nedobitne organizacije kojima su odobrena sredstva po Javnom konkursu u obavezi su da ista troše po predviđenom budžetu isključivo sa namenskog računa otvorenog u Upravi za trezor.

Član 4

Nedobitne organizacije su u obavezi da program realizuju na teritoriji Grada.

Ostali uslovi konkursa se bliže definišu Javnim konkursom.

Svi obrasci pomenuti u ovom pravilniku dostupni su na internet prezentaciji Grada: www.novisad.rs i internet prezentaciji Gradske uprave za privredu: www.privredans.com (u daljem tekstu: internet prezentacijama).

Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada za realizaciju programa mogu se finansirati:

- Materijalni troškovi: troškovi iznajmljivanja - zakupa prostora i tezgi, tehničke opreme, audio-vizuelne opreme (obračunato prema tržišnim cenama po broju dana iznajmljivanja), troškovi struje, interneta i sl. i drugi prateći troškovi organizacije koji se odnose na realizaciju programa;

- Putni troškovi za učesnike: troškovi prevoza za učesnike u aktivnostima programa (obračunato prema iznosu stvarnih troškova prevoza iz važećih cenovnika);

- Troškovi učesnika u realizaciji programskih aktivnosti (autorski honorari i druge naknade, obračunate i isplaćene neto naknade sa pripadajućim porezom i doprinosima);

- Troškovi vidljivosti: izrada propagandnog materijala (brošura, pamfleta, obaveštenja, postera, bilborda, sertifikata i sl.) i medijskog oglašavanja (novine, tv, radio i internet);

- Administrativni troškovi: izdavanje dozvola za organizaciju i druge takse vezane za realizaciju programskih aktivnosti;

- Troškovi bankarskih usluga i platnog prometa koji se odnose na realizaciju programa;

Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada za realizaciju programa ne mogu se finansirati:

- kupovina opreme za rad;

- režijski troškovi;

- pokrivanje gubitaka ili dugovanja;

- plaćanje istih lica po različitim osnovama u okviru jednog projekta;

- troškovi zakupa prostora za rad nedobitne organizacije;

- troškovi knjigovodstva i plata zaposlenih;

- drugi slični troškovi redovnog, tekućeg poslovanja nedobitnih organizacija.

Član 5

Nedobitne organizacije - učesnici na konkursu mogu da konkurišu za nedostajući deo sredstava uz obavezno dostavljanje overene i potpisane Izjave - Obrazac 3. koja sadrži podatke o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno visini učešća drugih donatora/sufinansijera za realizaciju programa koji se traže po konkursu, a koja je sastavni deo dokumentacije za podnošenje prijave na Javni konkurs.

U slučaju da su odobrena sredstva manja od planiranih sredstava, nedobitne organizacije su u obavezi da u skladu sa odobrenim sredstvima pre potpisivanja ugovora dostave korigovan predlog programa, revidiran budžet na propisanom obrascu - Obrazac 2a. i revidiranu izjavu - Obrazac 3.

Nedobitne organizacije mogu na jednom javnom konkursu da učestvuju sa više programa, s tim što im se na svakom pojedinačnom konkursu mogu dodeliti sredstva za realizaciju najviše dva programa, pod uslovom da u tekućoj godini za te programe nisu dobijali sredstva od Gradske uprave za privredu (u daljem tekstu: Uprava).

Ako su za navedeni program obezbeđena sredstva i od drugih budžetskih korisnika a ukupan iznos sredstava od svih budžetskih korisnika uključujući i sredstva po ovom Javnom konkursu prelazi 50% vrednosti od ukupne vrednosti programa, nosilac programa je dužan da iznos odobrenih budžetskih sredstava utroši u skladu sa propisima kojima se uređuju javne nabavke.

Nedobitne organizacije su obavezne da prilikom najave, predstavljanja i realizacije programa na prigodan način naglase da je deo sredstava za njegovu realizaciju obezbeđen iz budžeta Grada - Uprave.

Ukoliko se u toku realizacije programa ukaže potreba za njegovom izmenom, nedobitne organizacije su dužne da o tome obaveste Upravu i zatraže saglasnost.

U zahtevu za dobijanje saglasnosti može se tražiti samo preraspodela ili prenamena odobrenih sredstava, eventualne statusne promene i promene naziva programa.

Član 6

Prijava na Javni konkurs sadrži sledeće:

1. Prijava - Obrazac 1. (potpisana od strane ovlašćenog lica za zastupanje i overena pečatom organizacije).

Sadrži podatke o učesniku na konkursu, kao i o predmetnom programu u skladu sa ovim pravilnikom.

2. Budžet programa - Obrazac 2. (potpisan od strane ovlašćenog lica za zastupanje i overen pečatom organizacije).

Sadrži podatke o budžetu programa, po stavkama, sa iznosima u dinarima kao i izvorima finansiranja potrebnim za realizaciju programa.

3. Izjava podnosioca prijave - Obrazac 3. (potpisana od strane ovlašćenog lica za zastupanje i overena pečatom organizacije).

Uz navedene obrasce podnosi se i sledeća dokumentacija:

1. Overen OP obrazac;

2. Karton deponovanih potpisa i broj namenskog računa u Upravi za trezor ili izjava o neposedovanju namenskog računa - Obrazac 5. kako bi isti bio otvoren.

3. Potvrda da su prethodno odobrena sredstva od strane Uprave namenski utrošena (ako su nedobitnoj organizaciji prethodno odobravana budžetska sredstva za realizaciju programa).

4. Druga dokumentacija koju nedobitna organizacija ili Uprava smatra odgovarajućom za predloženi program, što se bliže definiše Javnim konkursom.

Dokumentacija za prijavu na Javni konkurs podnosi se u dva istovetna primerka.

Prijava se podnosi u roku koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja Javnog konkursa.

Član 7

Uprava raspisuje Javni konkurs za dodelu sredstava za realizaciju programa iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika uz saglasnost Gradonačelnika Grada.

Član 8

Javni konkurs iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika objavljuje se na internet prezentacijama iz člana 4. stav 3. ovog pravilnika.

Član 9

Javni konkurs naročito sadrži:

- pravo i način učešća na konkursu

- uslove koje nedobitne organizacije moraju da ispune kao učesnici u Javnom konkursu;

- prihvatljive i neprihvatljive troškove

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na Javni konkurs;

- rok i način dostavljanja predloga programa;

- obrasce i dokumentaciju iz člana 6. ovog pravilnika;

- merila i kriterijume za dodelu sredstava;

- rok za donošenje odluke o dodeli sredstava za odabrane programe;

- način objavljivanja odluke o izboru programa;

- način zaključenja ugovora i kontrole realizacije programa

Član 10

Javni konkurs sprovodi komisija koju, na predlog načelnika Uprave, obrazuje i imenuje Gradonačelnik Grada (u daljem tekstu: Komisija).

Sastav, broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije utvrđuje se za svaki Javni konkurs.

Član 11

Komisija ima zadatak:

- da ispita blagovremenost i urednost podnetih prijava;

- da pregleda i oceni sve predloge programa prijavljenih na Javni konkurs;

- da utvrdi listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa;

- da sačini zapisnik sa predlogom odluke o izboru programa i iznosom sredstava;

Član 12

Komisija utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa, sa predlogom odobrenih sredstava u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava uzimajući u obzir sledeće kriterijume:

- reference programa: dužina trajanja programa sa opisom aktivnosti tokom realizacije programa, indikatori (kvantitativni i/ili kvalitativni), broj lica koji je potreban za izvođenje program, mogućnost razvoja programa;

- ciljevi koji se postižu: zadovoljavanje javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi;

- da su ranije korišćena sredstva (sopstveni prihodi, budžeta Republike Srbije, APV, lokalne samouprave, fondovi Evropske unije, pokloni, donacije, legati, krediti i drugo) uspešno realizovana i da su namenski utrošena;

- operativni, tehnički i kadrovski kapacitet: struktura, stručnost, iskustvo programskog tima u skladu sa potrebama programa i posedovanje tehničkog kapaciteta za realizaciju programa.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet prezentacijama iz člana 4. stav 3. ovog pravilnika.

Na listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru Komisija donosi u roku od tri dana od dana prijema prigovora.

Član 13

Izveštaj o sprovedenom postupku Javnog konkursa sa zapisnikom i predlogom liste iz člana 12. stav 1. ovog pravilnika, Komisija dostavlja Gradonačelniku Grada u roku od 15 dana od dana njenog konačnog utvrđivanja.

Gradonačelnik Grada daje saglasnost na listu iz člana 12. stav 1. ovog pravilnika.

Član 14

Sredstva koja se, u skladu sa ovim pravilnikom, odobre za realizaciju programa jesu namenska sredstva i mogu da se koriste isključivo za realizaciju konkretnog programa u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između Uprave i nedobitne organizacije.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito:

- predmet ugovora, odnosno naziv programa koji se sufinansira u okviru Javnog konkursa;

- visina odobrenih sredstava za realizaciju programa koja obezbeđuje Grad putem Uprave i utvrđuje način obezbeđenja i prenosa sredstava;

- obaveza nedobitne organizacija na trošenje sredstava dodeljenih ovim ugovorom u skladu sa Budžetom programa, uz primenu propisa kojima se uređuju budžetski sistem i javne nabavke;

- obaveza nedobitne organizacija da po zahtevu Upravi pruži dokaze o dinamici realizacije i namenskom utrošku sredstava;

- obaveza nedobitne organizacije da po realizaciji programa, u određenom roku dostavi izveštaj na propisanom obrascu - Obrazac 4. čije elemente utvrđuje Uprava u okviru uslova definisanih Javnim konkursom;

- način, rok i postupak vraćanja dodeljenih sredstava u slučaju da nedobitna organizacija dobijena sredstva ne utroši namenski za realizovanje odobrenog programa;

- način i postupak podnošenja zahteva za izmenu programa u toku realizacije (pre i nakon potpisivanja ugovora);

- druga pitanja koja su od značaja za realizaciju izabranog programa udruženja;

Član 15

Uprava prati realizaciju i vrši kontrolu programa.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje odobrenih sredstava Uprava je u obavezi da zatraži povraćaj prenetih sredstava, a nedobitne organizacije su u obavezi da sredstva vrate sa zakonskom kamatom.

Član 16

Nedobitne organizacije su u obavezi da Upravi podnesu narativni i finansijski izveštaj o namenskom utrošku odobrenih sredstava u skladu sa Budžetom programa, koji je sastavni deo programa sa svom potrebnom dokumentacijom (računi, ugovori, fakture, izvodi), u roku od 30 dana od dana realizacije programa, u pisanoj formi na propisanom obrascu Izveštaja - Obrazac 4. u dva istovetna primerka.

Ukoliko su sredstva po Javnom konkursu dodeljena nakon realizacije programa nedobitne organizacije su u obavezi da izveštaj iz stava 1. ovog člana podnesu u roku od 30 dana od dana prenosa sredstava na namenski račun u Upravi za trezor.

Ukoliko nedobitne organizacije ne ispune obaveze iz st. 1. i 2. ovog člana u predviđenim rokovima, Uprava je u obavezi da zatraži povraćaj prenetih sredstava, a nedobitne organizacije su u obavezi da izvrše povraćaj odobrenih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom.

Član 17

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i kriterijumima za dodelu sredstava-dotacija iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa manifestacija i događaja iz oblasti privrede od značaja za Grad Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 12/17).

Član 18

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".