PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UČEŠĆE KORISNIKA I NJEGOVIH SRODNIKA U CENI SOCIJALNE USLUGE POMOĆI U KUĆI, PERSONALNE ASISTENCIJE I DNEVNOG BORAVKA DECE, MLADIH I ODRASLIH LICA

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2018)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se merila i kriterijumi za određivanje učešća korisnika i njegovih srodnika, obaveznih na izdržavanje prema propisima o porodici, u ceni socijalne usluge pomoći u kući, personalne asistencije i dnevnog boravka za decu, mlade i odrasla lica sa smetnjama u razvoju.

Pomoć u kući za odrasla i starija lica

Član 2

Sredstva za finansiranje usluge pomoć u kući za odrasla i starija lica obezbeđuju se u visini planiranih sredstava u budžetu grada Sombora, učešćem korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje i iz drugih izvora, a pružalac se obezbeđuje putem javne nabavke.

Član 3

Učešće korisnika u ceni usluge pomoći u kući utvrđuje se u zavisnosti od odnosa ukupnog prihoda po članu porodičnog domaćinstva korisnika i nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca utvrđenog Zakonom, za mesec u kom se pruža usluga, prema sledećoj skali:

Cenzusne grupe

Prihod po članu porodice u odnosu na nivo socijalne sigurnosti

% učešće Korisnika u ceni usluge

I

Do nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

0

II

Od 1 - 2 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

10

III

Od 2 - 3 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

20

IV

Od 3 - 4 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

30

V

Od 4 - 5 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

40

VI

Od 5 - 6 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

55

VII

Preko 6 nivoa socijalne sigurnosti za pojedinca

100

Član 4

Ukoliko korisnik prava na pomoć u kući nema prihoda ili su ovi prihodi nedovoljni da se učešćem utvrđenim primenom skale iz člana 3. ovog pravilnika podmire svi troškovi pomoći u kući, a ima srodnike koji ne žive sa njim u porodici i koji su prema odredbama Porodičnog zakona obavezni da učestvuju u njegovom izdržavanju, učešće srodnika u troškovima pomoći u kući utvrđuje se primenom skale iz člana 3. ovog pravilnika.

Personalna asistencija

Član 5

Korisnici usluge personalne asistencije koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica i pravo na uvećani dodatak na pomoć i negu drugog lica, odnosno pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica po bilo kom osnovu, a žive u zajedničkom domaćinstvu koje ostvaruje i druge prihode, učestvuju sa 40% od utvrđenog i priznatog dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Izuzetno, korisnik koji živi samostalno i neme drugih prihoda učestvuje sa 20% od utvrđenog i priznatog dodatka za pomoć i negu drugo lica.

Član 6

Ukoliko je korisnik usluge sklopio ugovor o doživotnom izdržavanju ili drugom obliku izdržavanja i pomoći, obaveza učešća u finansiranju troškova usluge prenosi se na davaoca izdržavanja u 100% iznosu.

Davalac izdržavanja preuzima obavezu korisnika na osnovu ugovora sa pružaocem usluge.

Dnevni boravak

Član 7

Sredstva za finansiranje usluge dnevni boravak obezbeđuju se u visini planiranih sredstava u budžetu grada Sombora, učešćem korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje i iz drugih izvora, a usluga se obezbeđuje putem javne nabavke.

Usluge dnevnog boravka pružaju se besplatno deci i omladini uzrasta do 18 godina, omladini starijoj od 18 godina, i odraslim licima pod uslovom da su iz porodica koje ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć.

Svi ostali korisnici usluge dnevnog boravka učestvuju u visini od 20% cene utvrđene kod pružaoca usluge.

Član 8

Pravilnik se dostavlja Centru za socijalni rad Sombor, odabranom pružaocu usluge, Odeljenju za društvene delatnosti, Odeljenju za finansije.

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i isti će se objaviti u Službenom listu grada Sombora.