PRAVILNIK
O USLOVIMA OBEZBEĐIVANJA I PRUŽANJA USLUGE LIČNI PRATILAC DETETA I UČENIKA

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2018)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi obezbeđivanja i pružanja usluge lični pratilac deteta i učenika.

Član 2

Sredstva za finansiranje usluge lični pratilac deteta i učenika obezbeđuju se u visini planiranih sredstava u budžetu grada Sombora, namenskih transfera i drugih izvora.

Član 3

Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu i učeniku odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Član 4

Uslugu mogu koristiti osobe koje:

- pripadaju kategoriji dece sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, a koja imaju potrebu za podrškom u zadovoljavanju osnovnih potreba svakodnevnog života i to u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pod uslovom da su uključena u vaspitno- obrazovnu ustanovu, odnosno školu, i to do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole;

- imaju boravište na području grada Sombora;

- iskažu volju za korišćenjem usluga (u ime lica koje se nalazi pod starateljskom zaštitom, staratelj mora iskazati volju za korišćenjem usluga).

Član 5

Usluga ličnog pratioca na području grada Sombora pruža se u skladu sa važećim zakonskim propisima, uz primenu Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite koji je usvojila vlada RS, Pravilnika izabranog pružaoca usluge na koji je saglasnost dalo Gradsko veće grada Sombora, i zaključenim Ugovorom sa gradom Somboru o sprovedenoj javnoj nabavci za navedenu uslugu.

Član 6

Licencirani pružalac usluge se obezbeđuje putem javne nabavke.

Član 7

Centar za socijalni rad Sombor na osnovu podnetog zahteva stranke, zakonskog zastupnika ili staratelja, donosi Rešenje o priznavanju prava na korišćenje usluge, primenom odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o opštem upravnom postupku, Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grad Sombora i ovog pravilnika, mišljenja interresorne komisije i izdaje uput korisniku radi ostvarenja prava kod izabranog pružaoca usluge.

Član 8

Protiv rešenja kojim se odbija zahtev za korišćenje usluge iz prethodnog člana može se izjaviti žalba u roku od 15 dana.

Žalba iz stava 1. ovog člana izjavljuje se Gradskom veću grada Sombora.

Odluka o žalbi iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 30 dana.

Član 9

Ako pružalac usluge odbije da korisniku pruži uslugu, dužan je da o tome odmah, pismenim putem, obavesti Centar za socijalni rad Sombor i korisnika i da za to navede razloge.

Povodom obaveštenja iz stava 1. ovog člana korisnik, u roku od osam dana od prijema tog obaveštenja, može uputiti prigovor Centru za socijalni rad Sombor.

O odbijanju pružanja usluge Centar za socijalni rad Sombor - Služba lokalnih prava i usluga odmah obaveštava Grad Sombor i inspekciju socijalne zaštite.

Član 10

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje usluge ličnog pratioca, podnosi roditelj, odnosno staratelj korisnika Centru za socijalni rad Sombor - Službi lokalnih prava i usluga. Centar će po službenoj dužnosti pribaviti sledeću dokumentaciju neophodnu za donošenje prvostepenog rešenja:

- izvod iz matične knjige rođenih za korisnika,

- rešenje o razvrstavanju korisnika ili mišljenje interresorne komisije o proceni potreba za pružanjem ovog oblika podrške korisniku,

- uverenje MUP-a o prebivalištu i fotokopije ličnih karata podnosioca zahteva i korisnika.

Član 11

Pružalac usluge je dužan da grad Sombor izveštava pisanim putem mesečno, kvartalno i godišnje o pruženim uslugama.

Član 12

Pravilnik se dostavlja Centru za socijalni rad Sombor, pružaocu usluge, Odeljenju za društvene delatnosti i Odeljenju za finansije.

Član 13

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i isti će se objaviti u Službenom listu grada Sombora.