PRAVILNIK
O USLOVIMA OBEZBEĐIVANJA I PRUŽANJA USLUGE DNEVNI BORAVAK

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2018)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi obezbeđivanja i pružanja usluge dnevni boravak za decu, mlade i odrasla lica sa telesnim invaliditetom odnosno intelektualnim teškoćama koji imaju potrebu za dnevnom negom, nadzorom i podrškom u održavanju i razvijanju potencijala.

Član 2

Sredstva za finansiranje usluge dnevni boravak obezbeđuju se u visini planiranih sredstava u budžetu grada Sombora, učešćem korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje, namenskih transfera i drugih izvora.

Član 3

Svrha usluge dnevnog boravaka sastoji se u unapređenju kvaliteta života korisnika u vlastitoj socijalnoj sredini kroz održanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština, kako bi se u što većoj meri osposobili za samostalan život.

Kroz uslugu dnevnog boravka korisnici u organizovanom okruženju, i uz potrebni nadzor, zadovoljavaju razvojne potrebe, stiču i razvijaju životne veštine, ličnu i društvenu odgovornost radi razvoja samostalnosti, socijalnih, saznajnih i drugih važnih funkcija za samostalan život.

Uslugom dnevnog boravka realizuje se pozitivno i konstruktivno iskustvo boravka korisnika izvan porodice, a članovima porodice se obezbeđuje slobodno vreme za bavljenje radnim i drugim aktivnostima.

Usluga dnevnog boravka se realizuje kroz osmišljene programe, u planiranim i ograničenim vremenskim periodima.

Član 4

Uslugu mogu koristiti osobe koje:

- pripadaju jednoj od sledećih kategorija:

1) deca i mladi sa telesnim invaliditetom, odnosno intelektualnim teškoćama, koji imaju potrebu za dnevnom negom i nadzorom, i podrškom u održanju i razvijanju potencijala, na način koji ne ometa njihovo školovanje;

2) odrasli sa telesnim invaliditetom, odnosno intelektualnim teškoćama, koji imaju potrebu za dnevnom negom i nadzorom, i podrškom u održanju i razvijanju potencijala;

- imaju boravište na području grada Sombora,

- iskažu volju za korišćenjem usluga (u ime lica koje se nalazi pod starateljskom zaštitom, staratelj mora iskazati volju za korišćenjem usluga),

- učestvuju u sufinansiranju troškova usluga u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i merilima za učešće korisnika i njegovih srodnika u ceni socijalne usluge pomoći u kući, personalne asistencije i dnevnog boravka dece, mladih i odraslih lica.

Član 5

Usluga na području grada Sombora pruža se u skladu sa važećim zakonskim propisima, uz primenu Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite koji je usvojila vlada RS, Pravilnika izabranog pružaoca usluge na koji je saglasnost dalo Gradsko veća grada Sombora i zaključenim ugovorom sa gradom Somborom o sprovedenoj javnoj nabavci za navedenu uslugu.

Član 6

Licencirani pružalac usluge se obezbeđuje putem javne nabavke.

Član 7

Centar za socijalni rad Sombor na osnovu podnetog zahteva stranke, zakonskog zastupnika ili staratelja, donosi rešenje o priznavanju prava na korišćenje usluge, primenom odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o opštem upravnom postupku, Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grad Sombora i ovog pravilnika, i izdaje uput korisniku radi ostvarenja prava kod izabranog pružaoca usluge.

Član 8

Protiv rešenja kojim se odbija zahtev za korišćenje usluge iz prethodnog člana može se izjaviti žalba u roku od 15 dana.

Žalba iz stava 1. ovog člana izjavljuje se Gradskom veću grada Sombora.

Odluka o žalbi iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 30 dana.

Član 9

Zahtev za ostvarivanje prava na korišćenje usluge dnevnog boravka, podnosi roditelj, odnosno staratelj korisnika Centru za socijalni rad Sombor - Službi lokalnih prava i usluga. Centar će po službenoj dužnosti pribaviti sledeću dokumentaciju neophodnu za donošenje prvostepenog rešenja:

- izvod iz matične knjige rođenih za korisnika,

- rešenje o razvrstavanju korisnika ili mišljenje interresorne komisije o proceni potreba za pružanjem ovog oblika podrške korisniku,

- uverenje MUP-a o prebivalištu i fotokopije ličnih karata podnosioca zahteva i korisnika.

Član 10

Ako ovlašćeni pružalac usluge odbije da korisniku pruži uslugu, dužan je da o tome odmah, pismenim putem, obavesti Centar za socijalni rad Sombor i korisnika i da za to navede razloge.

Povodom obaveštenja iz stava 1. ovog člana korisnik, u roku od osam dana od prijema tog obaveštenja, može uputiti prigovor Centru za socijalni rad Sombor.

O odbijanju pružanja usluge Centar za socijalni rad Sombor - Služba lokalnih prava i usluga odmah obaveštava grad Sombor i inspekciju socijalne zaštite.

Član 11

Pružalac usluge je obavezan da vrši naplatu sredstava na ime učešća korisnika i srodnika u ceni usluge dnevnog boravka u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i merila za učešće korisnika i njegovih srodnika u ceni socijalne usluge pomoć u kući, personalne asistencije i dnevnog boravka dece, mladih i odraslih lica.

Član 12

Organizacija socijalne zaštite - pružalac usluga dužna je da grad Sombor izveštava pisanim putem mesečno, kvartalno i godišnje o pruženim uslugama i naplati sufinansiranja od strane korisnika.

Član 13

Pravilnik se dostavlja Centru za socijalni rad Sombor, odabranom pružaocu usluge, Odeljenju za društvene delatnosti, Odeljenju za finansije.

Član 14

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o normativima i standardima za obavljanje usluge dnevnog boravka lica sa smetnjama u razvoju, kriterijumima i merilima za utvrđivanje prava i cene rada dnevnog boravka (Službeni list grada Sombora br. 3/2012, 6/2012, 2/2013).

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i isti će se objaviti u Službenom listu grada Sombora.