PRAVILNIK
O USLOVIMA OBEZBEĐIVANJA I PRUŽANJA USLUGE POMOĆ U KUĆI ZA ODRASLA I STARIJA LICA

("Sl. list Grada Sombora", br. 3/2018)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi obezbeđivanja i pružanja usluge pomoć u kući za odrasla i starija lica.

Član 2

Sredstva za finansiranje usluge pomoć u kući za odrasla i starija lica obezbeđuju se u visini planiranih sredstava u budžetu grada Sombora, učešćem korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje, namenskih transfera i drugih izvora.

Član 3

Svrha pomoći u kući je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održao kvalitet njihovog života.

Član 4

Uslugu mogu koristiti odrasla i starija lica koja:

- imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa;

- imaju boravište na području grada Sombora;

- iskažu volju za korišćenjem usluga (u ime lica koje se nalazi pod starateljskom zaštitom, staratelj mora iskazati volju za korišćenjem usluga);

- učestvuju u sufinansiranju troškova usluga u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i merilima za učešće korisnika i njegovih srodnika u ceni socijalne usluge pomoći u kući, personalne asistencije i dnevnog boravka dece, mladih i odraslih lica.

Član 5

Usluga na području grada Sombora pruža se u skladu sa važećim zakonskim propisima, uz primenu Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite koji je usvojila vlada RS, Pravilnika izabranog pružaoca usluge na koji je saglasnost dalo Gradsko veća grada Sombora i zaključenim ugovorom sa gradom Somboru o sprovedenoj javnoj nabavci za navedenu uslugu.

Član 6

Licencirani pružalac usluge se obezbeđuje putem javne nabavke.

Član 7

Centar za socijalni rad Sombor na osnovu podnetog zahteva stranke, zakonskog zastupnika ili staratelja, donosi rešenje o priznavanju prava na korišćenje usluge, primenom odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o opštem upravnom postupku, Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grad Sombora i ovog pravilnika, i izdaje uput korisniku radi ostvarenja prava kod izabranog pružaoca usluge.

Član 8

Protiv rešenja kojim se odbija zahtev za korišćenje usluge iz prethodnog člana može se izjaviti žalba u roku od 15 dana.

Žalba iz stava 1. ovog člana izjavljuje se Gradskom veću grada Sombora.

Odluka o žalbi iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 30 dana.

Član 9

Zahtev za pomoć u kući podnosi se Centru za socijalni rad Sombor - Službi lokalnih prava i usluga. Centar po službenoj dužnosti pribavlja sledeću dokumentaciju:

- izvod iz matične knjige rođenih, venčanih i umrlih,

- uverenje o imovnom stanju za korisnika i srodnike obavezne na izdržavanje (Republički geodetski zavod i Poreska uprava) iz mesta rođenja i mesta prebivališta,

- uverenje iz Nacionalne službe za zapošljavanje, za nezaposlena lica,

- i potvrdu o nepostojanju ugovora o doživotnom izdržavanju.

Podnosilac zahteva je obavezan da prilikom podnošenja istog dostavi:

- fotokopije zdravstvenih knjižica svih članova domaćinstva,

- nalaz i mišljenje lekara specijaliste,

- dokaz o redovnim mesečnim primanjima ostvarenim u tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev.

Na osnovu pribavljene dokumentacije Centar za socijalni rad Sombor donosi Rešenje o priznavanju prava.

Član 10

Pružalac usluge može mimo rešenja Centra za socijalni rad Sombor - Službe za lokalna prava i usluge, sklopiti Ugovor o vršenju usluge pomoć u kući sa korisnikom usluga ili njegovim srodnikom, samo u slučaju kada se usluge u celosti naplaćuju od korisnika usluga, odnosno njegovih srodnika i kada su zadovoljeni prioriteti utvrđeni ugovorom o pružanju usluge potpisanim od pružaoca i Grada Sombora.

Član 11

Ako pružalac usluge odbije da korisniku pruži uslugu, dužan je da o tome odmah, pismenim putem, obavesti Centar za socijalni rad i korisnika i da za to navede razloge.

Povodom obaveštenja iz stava 1. ovog člana korisnik, u roku od osam dana od prijema tog obaveštenja, može uputiti prigovor Centru za socijalni rad.

O odbijanju pružanja usluge Centar za socijalni rad odmah obaveštava Grad Sombor i inspekciju socijalne zaštite.

Član 12

Pružalac usluge je obavezan je da vrši naplatu sredstava na ime učešća korisnika i srodnika u ceni usluge pomoć u kući u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i merila za učešće korisnika i njegovih srodnika u ceni socijalne usluge pomoć u kući, personalne asistencije i dnevnog boravka dece, mladih i odraslih lica.

Član 13

Pružalac usluga dužan je da grad Sombor izveštava pisanim putem mesečno, kvartalno i godišnje o pruženim uslugama i naplati participacije korisnika.

Član 14

Pravilnik se dostavlja Centru za socijalni rad Sombor, pružaocu usluge, Odeljenju za društvene delatnosti i Odeljenju za finansije.

Član 15

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o normativima i standardima za obavljanje poslova pomoći i nege u kući, kriterijumima i merilima za utvrđivanje cene usluge i učešću korisnika i njegovih srodnika u troškovima usluge pomoći i nege u kući (Službeni list grada Sombora br. 3/2012).

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i isti će se objaviti u Službenom listu grada Sombora.