UPUTSTVO
O PRIPREMI KADROVSKOG PLANA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim uputstvom uređuju se postupak pripreme i sadržina kadrovskog plana Autonomne pokrajine Vojvodine i kadrovskih planova pokrajinskih organa uprave i stručnih službi pokrajinske vlade (u daljem tekstu: pokrajinski organi) i praćenje sprovođenja kadrovskih planova.

Zaposleni, u smislu ovog uputstva, jesu funkcioneri, službenici (službenici na položaju i izvršioci) i nameštenici.

II KADROVSKI PLAN AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

Član 2

Kadrovski plan Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Kadrovski plan) sačinjava se na osnovu kadrovskih planova pokrajinskih organa.

Kadrovski plan prikazuje postojeći broj i broj koji je potreban u godini za koju se kadrovski plan donosi - funkcionera, službenika prema položajima ili zvanjima, nameštenika i pripravnika, koji su u radnom odnosu na neodređeno vreme ili na određeno vreme (po utvrđenom mandatu, u kabinetu izabranog lica ili zbog povećanog obima posla).

Član 3

Kadrovski plan usvaja se istovremeno sa odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Kadrovski plan važi jednu kalendarsku godinu.

Kadrovski plan može se menjati u slučaju izmene odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 4

Nacrt Kadrovskog plana priprema Služba za upravljanje ljudskim resursima (u daljem tekstu: Služba).

Pokrajinska vlada utvrđuje predlog Kadrovskog plana istovremeno sa predlogom budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine i upućuje ga Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine na donošenje.

III KADROVSKI PLANOVI POKRAJINSKIH ORGANA

Član 5

Postupku donošenja Kadrovskog plana prethodi donošenje kadrovskih planova pokrajinskih organa.

Kadrovski plan pokrajinskog organa prikazuje postojeći broj i broj koji je potreban u godini za koju se kadrovski plan donosi - funkcionera, službenika prema položajima, zvanjima ili radnim mestima, nameštenika prema vrsti radnih mesta i pripravnika, koji su u radnom odnosu na neodređeno vreme ili na određeno vreme (po utvrđenom mandatu, u kabinetu izabranog lica ili zbog povećanog obima posla).

Član 6

Pokrajinski organ priprema predlog svog kadrovskog plana istovremeno sa pripremom predloga svog finansijskog plana.

Izuzetno, pokrajinski organ može da izmeni kadrovski plan u toku godine bez izmene finansijskog plana, uz prethodnu saglasnost Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, u postupku za donošenje kadrovskog plana pokrajinskog organa propisanom ovim uputstvom.

Član 7

Predlog kadrovskog plana pokrajinskog organa sastoji se od tabelarnog dela i obrazloženja.

Tabelarni deo sadrži elemente definisane članom 5. ovog uputstva i čini njegov sastavni deo.

Obrazloženje sadrži podatke o ostvarenju kadrovskog plana, razlozima zbog kojih treba da se poveća ili smanji broj zaposlenih u radnom odnosu na neodređeno vreme, razlozima zbog kojih treba da se njihova radna mesta drugačije opišu i razvrstaju, a ako se planira da se zaposleni primaju u radni odnos na određeno vreme - treba da sadrži i podatke o razlozima zbog kojih se očekuje povećan obim posla, odnosno drugim razlozima za povećanje broja zaposlenih na određeno vreme, uključujući i razloge za prijem u radni odnos pripravnika.

Član 8

Predlog kadrovskog plana pokrajinski organ dostavlja na mišljenje Pokrajinskom sekretarijatu za finansije i Službi.

Član 9

Pokrajinski sekretarijat za finansije daje mišljenje o usklađenosti predloga kadrovskog plana pokrajinskog organa sa odobrenom masom sredstava za plate pokrajinskom organu.

Član 10

Služba daje mišljenje o usklađenosti predloga kadrovskog plana pokrajinskog organa sa odredbama zakona i podzakonskih akata kojima se uređuje oblast radnih odnosa u pokrajinskim organima i sa odredbama ovog uputstva.

Član 11

Kadrovski plan pokrajinskog organa donosi starešina organa po pribavljenim pozitivnim mišljenjima organa iz člana 8. ovog uputstva i dostavlja ga Pokrajinskom sekretarijatu za finansije i Službi.

Član 12

Na osnovu Kadrovskog plana i kadrovskog plana pokrajinskog organa, donosi se pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u pokrajinskom organu, odnosno izmene i dopune tog pravilnika.

Služba daje mišljenje o usklađenosti pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u pokrajinskom organu sa Kadrovskim planom i kadrovskim planom pokrajinskog organa.

IV IZVEŠTAVANJE O SPROVOĐENJU KADROVSKIH PLANOVA

Član 13

Služba prati sprovođenje Kadrovskog plana i kadrovskih planova pokrajinskih organa, prilikom sprovođenja internog i javnog konkursa odnosno pri zasnivanju radnog odnosa na određeno vreme zbog povećanog obima posla.

Služba podnosi Pokrajinskoj vladi izveštaj o sprovođenju Kadrovskog plana i kadrovskih planova pokrajinskih organa, jednom godišnje, najkasnije do 31. januara za prethodnu godinu, a na zahtev Pokrajinske vlade - kada za to postoje opravdani razlozi - podnosi i vanredni izveštaj.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Preporučuje se Službi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Pravobranilaštvu Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinskom zaštitniku građana - ombudsmanu da prilikom pripreme kadrovskog plana shodno primenjuju odredbe ovog uputstva.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o pripremi kadrovskog plana ("Službeni list APV", broj 66/16).

Član 16

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", a član 2. se primenjuje od pripreme Kadrovskog plana za 2019. godinu.

 

Obrazloženje

PRAVNI OSNOV

Pravni osnov za donošenje Uputstva o pripremi Kadrovskog plana Autonomne pokrajine Vojvodine sadržan je u članu 35. i 36 stav 5. Pokrajinske skupštinske odluke o Pokrajinskoj vladi ("Službeni list AP Vojvodine", broj 37/2014) kojim je propisano da Pokrajinska vlada donosi pokrajinske uredbe, odluke, preporuke, naredbe, uputstva, rešenja, pravilnike i zaključke i da se uputstvom propisuje način postupanja organa i organizacija pokrajinske uprave, drugih organizacija i službi AP Vojvodine u izvršavanju pojedinih odredaba propisa Skupštine i Pokrajinske vlade, u članu 76. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave ("Službeni glasnik RS", br. 21/16, 113/17 i 113/17 - dr. zakon), kojim je propisano da se kadrovski plan sastoji od prikaza broja zaposlenih prema radnim mestima i zvanjima, broja zaposlenih sa radnim odnosom na neodređeno vreme koji su potrebni u godini za koju se donosi Kadrovski plan, broj pripravnika čiji se prijem planira i broj zaposlenih čiji se prijem u radni odnos na određeno vreme planira u kabinetu izabranog lica u organu autonomne pokrajine kao i u kabinetu gradonačelnika, predsednika opštine, odnosno predsednika gradske opštine ili zbog povećanja obima posla i da se na osnovu Kadrovskog plana, donosi Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, odnosno izmene i dopune tog pravilnika, u članu 77. istog zakona kojim je propisano da se nacrt kadrovskog plana priprema u skladu sa budžetskim kalendarom, istovremeno sa nacrtom budžeta autonomne pokrajine, odnosno jedinice lokalne samouprave, tako da bude usaglašen sa sredstvima obezbeđenim budžetom i da kadrovski plan za autonomnu pokrajinu usvaja nadležni organ autonomne pokrajine istovremeno sa odlukom o budžetu i u članu 78. kojim je propisano da se izmena kadrovskog plana može vršiti u slučaju izmene odluke o budžetu.

RAZLOZI ZA DONOŠENJE UPUTSTVA

Ovo uputstvo donosi se radi detaljnijeg uređivanja postupka pripreme i sadržine Kadrovskog plana i kadrovskih planova pokrajinskih organa i postupka praćenja sprovođenja kadrovskih planova.

OBJAŠNJENJE PREDLOŽENIH REŠENJA

Članom 1 ovog uputstva uređuju se postupak pripreme i sadržina Kadrovskog plana i kadrovskih planova pokrajinskih organa i praćenje sprovođenja kadrovskih planova.

Članovima 2 do 4 uređuje se postupak pripreme i sadržina Kadrovskog plana.

Članovima 5 do 12 uređuje se postupak pripreme i sadržina kadrovskih planova pokrajinskih organa.

Članom 13 uređuje se izveštavanje o sprovođenju kadrovskih planova.

Članom 14 preporučuje se Službi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Pravobranilaštvu Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinskom zaštitniku građana - ombudsmanu da prilikom pripreme kadrovskog plana shodno primenjuju odredbe ovog uputstva.

Članom 15 propisano je da danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o pripremi kadrovskog plana ("Službeni list APV", broj 66/16).

Članom 16 propisano je da ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", a da se član 2. primenjuje od pripreme Kadrovskog plana za 2019. godinu.

PROCENA SREDSTAVA POTREBNIH ZA SPROVOĐENJE AKTA, NAČIN I MOGUĆNOSTI NJIHOVOG OBEZBEĐIVANJA

Za sprovođenje ovog uputstva nisu potrebna finansijska sredstva.

NAZIV ORGANA:

KADROVSKI PLAN ZA __________ GODINU

1. POSTOJEĆI BROJ ZAPOSLENIH, NA DAN __________ GODINE

ZAPOSLENI

POLOŽAJ/ ZVANJE

RADNO MESTO

BROJ UTVRĐEN AKTOM O SISTEMATIZACIJI

NEODREĐENO VREME

ODREĐENO VREME

PRIPRAVNIK

 

 

 

 

 

 

po utvrđenom mandatu

u kabinetu izabranog lica

povećan obim posla

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1. FUNKCIONER

IZABRANA LICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMENOVANA LICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVLJENA LICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 1.

 

 

 

 

 

 

2. SLUŽBENIK

2.1. SLUŽBENIK NA POLOŽAJU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno 2.1.

 

 

 

 

 

 

2.2. SLUŽBENIK NA IZVRŠILAČKOM MESTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno 2.2

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 2.

 

 

 

 

 

 

3. NAMEŠTENIK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 3.

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 1+2+3

 

 

 

 

 

 

2. BROJ ZAPOSLENIH POTREBAN U __________ GODINI

ZAPOSLENI

POLOŽAJ/ZVANJE

RADNO MESTO

BROJ UTVRĐEN AKTOM O SISTEMATIZACIJI

NEODREĐENO VREME

ODREĐENO VREME

PRIPRAVNIK

 

 

 

 

 

 

po utvrđenom mandatu

u kabinetu izabranog lica

povećan obim posla

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1. FUNKCIONER

IZABRANA LICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMENOVANA LICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVLJENA LICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 1.

 

 

 

 

 

 

2. SLUŽBENIK

2.1. SLUŽBENIK NA POLOŽAJU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno 2.1.

 

 

 

 

 

 

2.2. SLUŽBENIK NA IZVRŠILAČKOM MESTU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno 2.2

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 2.

 

 

 

 

 

 

3. NAMEŠTENIK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 3.

 

 

 

 

 

 

UKUPNO 1+2+3

 

 

 

 

 

 

 

DATUM:

 

PEČAT I POTPIS OVLAŠĆENOG LICA