PRAVILNIK
O PRUŽANJU USLUGE "LIČNI PRATILAC DETETA"

("Sl. list grada Kruševca", br. 2/2018)

 

I - OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o pružanju usluge "lični pratilac deteta" propisuju se uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na uslugu "lični pratilac deteta", kontrola trošenja sredstava, podnošenje izveštaja i predlaganje mera za unapređenje ove usluge, kao i druga pitanja koja su od interesa korisnicima.

Član 2

Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje, i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Uslugu "lični pratilac deteta" sprovodi Centar za socijalni rad Kruševac (u daljem tekstu: pružalac usluge).

II - OPIS USLUGE

Član 3

Lični pratilac dostupan je detetu sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, radi lakšeg funkcionisanja i komunikacije sa drugima tokom ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi ili obrazovno-vaspitnog rada u školi, tokom celodnevne nastave ili produženog boravka, vannastavnih aktivnosti, izvođenja nastave u prirodi, izleta, ekskurzija, odmora i slično, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

III - KORISNICI

Član 4

Usluge ličnog pratioca su namenjene:

- deci sa invaliditetom koja su uključena u redovan predškolski pripremni program, u redovno osnovno obrazovanje i redovno srednje obrazovanje.

Usluga "lični pratilac deteta" ostvaruje se samo pod uslovom da deca sa invaliditetom iz stava 1. ovog člana, redovno pohađaju pripremni predškolski program i školu i koja po mišljenju i oceni Interresorne komisije mogu postići napredak u samostalnom funkcionisanju, odnosno da im završetak školovanja omogućava dalju aktivaciju u životu, napredovanje, bilo kroz dalje obrazovanje na fakultetu bilo kroz radnu aktivaciju.

IV - KORIŠĆENJE USLUGE-OSTVARIVANJE PRAVA

Član 5

Zahtev za korišćenje usluge "lični pratilac deteta" podnosi se pružaocu usluge.

Zahtev mogu podneti: roditelj odnosno zakonski zastupnik deteta, vaspitno-obrazovna ustanova uz saglasnost roditelja odnosno zakonskog zastupnika i pružaoc usluge, po službenoj dužnosti.

Član 6

O pravima iz člana 5. ovog Pravilnika Centar rešava na osnovu podnetog zahteva.

Uz zahtev se podnosi mišljenje Interresorne Komisije.

Prava utvrđena ovim Pravilnikom ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

Podaci koji su potrebni za rešavanje zahteva nalaze se u dostupnim službenim evidencijama državnih organa, organa jedinice lokalne samouprave i imalaca javnih ovlašćenja, i Centar ih pribavlja po službenoj dužnosti u skladu sa Zakonom koji uređuje opšti upravni postupak.

Član 7

Roditelju odnosno zakonskom zastupniku deteta se, tokom podnošenja zahteva, daju informacije o njegovim pravima i obavezama. Na osnovu neposrednog razgovora, stručni radnik obezbeđuje pregled podataka koji treba da odredi: stavove i očekivanja od ove usluge, da li i u kojoj meri pružalac usluga može da zadovolji potrebe potencijalnog korisnika.

V - PROCENA

Član 8

Pružalac usluge obavlja procenu tokom postupka priznavanja prava i periodično tokom korišćenja usluge, najmanje jednom godišnje, uz najveće moguće učešće korisnika, članova porodice ili staratelja.

Procena podrazumeva: detaljnu procenu sposobnosti, socijalnih i zdravstvenih potreba korisnika, kao i socijalnih rizika, utvrđivanje prioritetnih potreba koje treba zadovoljiti, prema potrebi i procenu uključivanja stručnjaka različitih specijalnosti. Procena se vrši na osnovu nalaza i mišljenja Interresorne Komisije grada Kruševca.

Centar za socijalni rad Kruševac na osnovu:

- podnetog zahteva,

- nalaza i mišljenja Interresorne Komisije,

- procene pružaoca usluge,

donosi rešenje o pravu na uslugu "ličnog pratioca deteta".

VI - STEPEN PODRŠKE

Član 9

Realizacijom aktivnosti usluge obezbeđuje se odgovarajuća podrška detetu koja, u skladu sa procenom, može obuhvatati:

1. pomoć kod kuće u oblačenju, održavanju lične higijene (umivanje, češljanje, pranje zuba), pri hranjenju (priprema i serviranje lakših obroka, hranjenje ili pomoć u korišćenju pribora i sl.),pripremu knjiga i opreme za vrtić odnosno školu;

2. Pomoć u zajednici, što uključuje:

2. 1. podršku u odlasku do učionice u školi i povratak kući;

2.2. pomoć u obezbeđivanju ishrane, koja uključuje po potrebi: nabavku užine ili obroka za dete, kao i pomoć pri hranjenju;

2.3. pomoć u održavanju lične higijene uključujući po potrebi: pomoć pri oblačenju i svlačenju na časovima fizičkog vaspitanja, pri obavljanju fizioloških potreba, kao i pri umivanju i pranju ruku;

2.4. podršku pri odlasku deteta na vannastavne aktivnosti u skladu sa individualnim planom;

2.5. pomoć radi lakšeg funkcionisanja i komunikacije sa drugima tokom ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi ili obrazovno-vaspitnog rada u školi, tokom celodnevne nastave ili produženog boravka, vannastavnih aktivnosti, izvođenja nastave u prirodi, izleta, ekskurzija, odmora i slično;

2.6. pomoć u zadovoljavanju socijalnih, kulturno-zabavnih, i drugih potreba, uključujući: pomoć pri kretanju van kuće, nabavku novina i knjiga, iniciranje socijalnih kontakta i uključivanje korisnika u prigodne kulturne aktivnosti u jedinici lokalne samouprave.

Član 10

Pružalac usluge je dužan da pribavi saglasnost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika korisnika za izabranog ličnog pratioca deteta, kao i svu ostalu dokumentaciju koja se odnosi na regulisanje međusobnog odnosa sa roditeljem, odnosno zakonskim zastupnikom.

Pružalac usluge je dužan da pisanim putem obavesti predškolsku ustanovu/školu, da dete korisnik usluge ima ličnog pratioca.

VII - REDOVNA PODRŠKA I NADZOR

Član 11

Pružalac usluge je obavezan da obezbedi:

- dostupnost informacija o usluzi;

- stručne saradnike za realizaciju usluge i koordinaciju rada ličnih pratilaca;

- lične pratioce prema propisanim minimalnim standardima za rad sa korisnicima i završenu obuku po akreditovanom programu;

- saradnju sa drugim stručnim saradnicima za procenu i podršku korisnicima;

- individualni plan zaštite i utvrđivanje stepena podrške;

- monitoring i evaluaciju usluge;

- sistematsko praćenje rada i napredovanja;

- ažurne evidencije o ličnim pratiocima, korisnicima, dokumentaciju i dr;

- uspostavljanje transparentne liste čekanja;

- povremeno ispitivanje zadovoljstva korisnika usluga.

Pružalac usluge je dužan da se prilikom realizacije ugovorene usluge, pridržava odredaba Zakona o socijalnoj zaštiti, Pravilnika o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite i Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti grada Kruševca.

VIII - IZVEŠTAVANJE

Član 12

Pružalac usluge mesečno izveštava Gradsku upravu grada Kruševca o realizovanim aktivnostima i utrošku novca, a kroz godišnji izveštaj o radu i izveštaj o pruženoj usluzi, napretku i utrošku sredstava u skladu sa planom za tu kalendarsku godinu.

Pružalac usluge je dužan da omogući Gradskoj upravi grada Kruševca potpuni uvid u način rada, dokumentaciju, troškove i sve informacije nastale u pružanju usluge ili u vezi sa tim.

IX - LIČNI PRATILAC DETETA

Član 13

Radi realizacije usluge "lični pratilac deteta" pružalac usluge obezbeđuje:

- najmanje jednog stručnog radnika

- potreban broj saradnika - ličnih pratilaca.

Sa saradnicima - ličnim pratiocima pružalac usluge zaključuje ugovor o delu.

Član 14

Usluga "lični pratilac deteta" podrazumeva sledeće troškove:

- naknadu za rad stručnih radnika,

- naknada za rad saradnika-ličnih pratilaca,

- naknada troškova prevoza za saradnike - lične pratioce, koji putuju na udaljenosti od mesta stanovanja do obrazovne ustanove više od dva kilometra,

- troškove osiguranja ličnih pratilaca.

Član 15

Načelnik Gradske uprave donosi Rešenje o utvrđivanju cene usluge "lični pratilac deteta".

Član 16

Stručni radnik:

- Odgovoran je za planiranje i realizaciju aktivnosti u skladu sa ovim Pravilnikom;

- Organizuje uslugu i obavlja nadzor nad radom ličnih pratilaca;

- Izrađuje godišnji plan rada za pružanje usluge i individualni plan pružanja usluge za korisnika;

- Vodi, popunjava i čuva dokumentaciju korisnika;

- Vrši prijem, procenu i raspoređivanje korisnika u skladu sa pravilima;

- Izrađuje ugovor o korišćenju usluge;

- Izrađuje mesečni plan rada ličnih pratilaca;

- Učestvuje u utvrđivanju preostalih sposobnosti korisnika za obavljanje i izvršavanje odgovarajućih školskih obaveza i dužnosti;

- Izrađuje plan strukturisanih aktivnosti deteta;

- Pruža stručne usluge u skladu sa zahtevima realizacije same usluge i u skladu sa potrebama i mogućnostima korisnika;

- Organizuje sastanke roditelja i ličnih pratilaca;

- Izrađuje obrazac za anketu o istraživanju zadovoljstva korisnika u skladu sa minimalnim standardima;

- Organizuje istraživanje o zadovoljstvu korisnika usluge i obrađuje podatke istraživanja na godišnjem nivou;

- Uspostavlja, ažurira i čuva dokumentaciju o korisnicima, aktivnostima i troškovima;

- Sarađuje sa ostalim stručnim radnicima iz sistema socijalne, zdravstvene zaštite i obrazovne delatnosti;

- vrši monitoring i evaluaciju usluge.

Član 17

Saradnik-lični pratilac deteta je odgovoran za dnevno pružanje usluga korisnicima u skladu sa aktivnostima definisanim ugovorom.

Lični pratilac je dužan da korisniku pruži odgovarajuću individualnu praktičnu podršku radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti u skladu sa čl. 9. ovog Pravilnika.

Član 18

Lični pratilac ne može biti član porodičnog domaćinstva u kome živi korisnik, srodnik u pravoj liniji kao ni brat i sestra, odnosno brat i sestra po ocu ili majci korisnika.

Lični pratilac može biti lice koje ispunjava uslove za staratelja, po odredbama Porodičnog zakona.

X - IZVEŠTAVANJE I PLAĆANJE

Član 19

O pruženoj usluzi ličnog pratioca, pružalac usluge je dužan da Gradskoj upravi grada Kruševca dostavi zbirni izveštaj najkasnije do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

Zbirni izveštaj se sastoji od pojedinačnih izveštaja za svakog korisnika kome je usluga pružena i koji obavezno sadrže sledeće podatke: ime i prezime korisnika kome je pružena usluga, ime i prezime ličnog pratioca korisnika, broj dana pružene usluge za određeni mesec.

Član 20

Pojedinačni izveštaj mora da bude potpisan od strane roditelja odnosno zakonskog zastupnika korisnika, ličnog pratioca i vaspitača/nastavnika.

Pojedinačni izveštaj sadrži tri celine. Jednu od celina popunjava i potpisuje roditelj/zakonski zastupnik, drugu vaspitač/nastavnik, a treću lični pratilac.

Lični pratilac je dužan da popuni pojedinačni izveštaj o pruženoj usluzi i dostavi roditeljima i vaspitno obrazovnoj ustanovi radi popunjavanja odgovarajućeg dela izveštaja i stavljanja potpisa.

Pojedinačni izveštaj, potpisan od strane ovlašćenih lica, dostavlja se Centru za socijalni rad do 5-og u mesecu za prethodni mesec.

Član 21

Uključivanje novog korisnika u uslugu "lični pratilac deteta" će se izvršiti na osnovu rešenja Centra za socijalni rad Kruševac i to sa liste čekanja koju je dužan da vodi, u skladu sa planiranim sredstvima za ove namene u budžetu grada.

Član 22

Pružalac usluge svakog meseca Gradskoj upravi grada Kruševca dostavlja zahtev za transfer, na osnovu broja angažovanih ličnih pratilaca u prethodnom mesecu i troškova propisanih članom 14. ovog Pravilnika.

U prilogu zahteva iz prethodnog stava prilaže se i zbirni izveštaj, sačinjen za period za koji se zahtev dostavlja.

Transfer sredstava vrši se jednom mesečno za prethodni mesec, na tekući račun Centra za socijalni rad Kruševac.

Član 23

Pružalac usluge preuzima odgovornost za pružanje predmetne usluge i dužan je da usvoji akt o proceni rizika, unese poslove vezane za realizaciju ove usluge i zaključi ugovor o kolektivnom osiguranju za lične pratioce.

XI - INFORMISANJE

Član 24

Obaveštavanje potencijalnim korisnicima o korišćenju usluge "lični pratilac deteta" vrši se objavljivanjem zvaničnih informacija na sajtu Centra za socijalni rad Kruševac, sajtu Grada Kruševca, dostavljanjem informacija vaspitno-obrazovnim ustanovama sa teritorije Grada Kruševca, dostavljanjem izveštaja o radu, kao i putem sredstava javnog informisanja.

XII - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja a primenjivaće se od 01.02.2018. godine.

Član 26

Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".