ODLUKA
O PIJACAMA

("Sl. list grada Čačka", br. 3/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način obavljanja komunalne delatnosti upravljanja pijacama na teritoriji grada Čačka, opšta i posebna prava i obaveze vršioca komunalne delatnosti i korisnika usluge, finansiranje delatnosti upravljanje pijacama, način vršenja nadzora nad obavljanjem delatnosti upravljanje pijacama i druga pitanja koja su od značaja za obavljanje delatnosti.

Član 2

Upravljanje pijacama je komunalno opremanje, održavanje objekata na pijacama (pijačnog poslovnog prostora, uključujući i kioske i tezge na otvorenom prostoru), davanje u zakup pijačnog poslovnog prostora i tezgi na pijacama i organizacija delatnosti na zatvorenim i otvorenim prostorima koji su namenjeni za obavljanje prometa poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda.

Član 3

Pijaca je posebna tržišna institucija koja se bavi organizovanjem trgovine na malo putem uređivanja, održavanja i izdavanja specijalizovanog prostora za obavljanje pijačne prodaje robe, kao i pratećih usluga.

Pijačna prodaja obuhvata prodaju robe naročito na tezgama, boksovima ili posebnim prodajnim objektima, i to svežih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, proizvoda domaće radinosti i zanatskih proizvoda, druge robe široke potrošnje, kao i pružanje pratećih usluga.

Upravljač pijace može na pijaci organizovati tradicionalne manifestacije (vašare, izložbe, sajmove) i izdavati prostor za objekte trgovinskog nespecijalizovanog formata.

Član 4

Pijaca, u smislu ove odluke, je prostor određen planskim aktom, namenjen i komunalno opremljen za obavljanje pijačne prodaje robe, kao i pratećih usluga, čije se održavanje, opremanje i korišćenje vrši u skladu sa ovom odlukom.

Pijaca, prema vrsti robe koja se na njoj prodaje, u smislu ove odluke je:

1) zelena pijaca - na kojoj se obavlja promet na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (sveže i sušeno voće, povrće, šumski plodovi, jaja, mlečni proizvodi, zaklana živina, riba, proizvodi od testa i drugih životnih namirnica), cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, rasadnog materijala, semenske robe, ukrasnih jelki i neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti, kao i ostalih neprehrambenih proizvoda za koje je određen poseban prostor;

2) kvantaška pijaca - na kojoj se obavlja promet na malo i veliko poljoprivredno- prehrambenih proizvoda (voća, povrća, jaja, živine, sadnog materijala, semenske robe) sa tezgi, kontejnera, boksova, vozila i prikolica;

3) stočna pijaca - na kojoj se obavlja izlaganje i promet životinja i stočne hrane kao i rezane građe, ogrevnog drveta i drugih proizvoda od drveta većih dimenzija i negašenog kreča, za koje je određen poseban prostor;

4) robna pijaca - na kojoj se obavlja prodaja neprehrambenih proizvoda i polovne (upotrebljavane) robe (odeća, obuća, predmeti za upotrebu u domaćinstvu, autodelovi, motori i njihovi delovi, električni aparati i druga slična roba).

5) auto-pijaca - na kojoj se obavlja promet na malo polovnih putničkih i teretnih vozila i motocikala, kao i polovnih rezervnih auto- delova i pribora.

Član 5

Korisnici pijačnih usluga, u smislu ove odluke, su:

1) pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja koriste pijačni prostor, opremu i objekte u cilju prodaje roba i pružanja usluga pod uslovima propisanim zakonom i podzakonskim aktima (u daljem tekstu: trgovci), i

2) lica koja se na pijaci snabdevaju robom i koriste odgovarajuće usluge (u daljem tekstu: kupci).

Prodaju na pijaci obavljaju lica koja imaju svojstvo trgovca, u smislu propisa o trgovini.

Član 6

Na teritoriji grada Čačka pijace su:

1) Zelena pijaca u Čačku u Ulici Miloša Obilića broj 12, na k.p. br. 1135/1, 1135/2, 1135/3, 1137/2, 1140/1, 1148, 1250/1, sve u KO Čačak, ukupne površine 9.170 m2;

2) Robna pijaca u Čačku u Ulici Milosava Erovića bb, na delu k.p. br. 2804/1 KO Čačak, ukupne površine 61.944 m2;

3) Stočna pijaca u Čačku u Ulici Milosava Erovića bb, na delu k.p. br. 2804/1 KO Čačak, ukupne površine 61.944 m2;

4) Auto-pijaca u Čačku u Ulici Milosava Erovića bb, na delu k.p. br. 2804/1 KO Čačak, ukupne površine 61.944 m2;

5) Mikro pijaca u Čačku, u Ulici Milenka Nikšića bb, na delovima k.p. br. 5186/3 i 5196/2, obe u KO Čačak;

6) Zelena pijaca u Mrčajevcima u Ulici Miloja Stojanovića bb, na k.p. br. 3928/1, 3928/2, 3927/1, 3927/3 i 1480/2, sve u KO Mrčajevci, ukupne površine 2511 m2.

Član 7

Komunalnu delatnost upravljanja pijacama na teritoriji grada Čačka, osim za područje naseljenog mesta Mrčajevci, obavlja JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE ZA ODRŽAVANJE ČISTOĆE I PIJACA KOMUNALAC, ČAČAK, koje je grad Čačak osnovao za obavljanje ove delatnosti.

Komunalnu delatnost upravljanja pijacama na teritoriji naseljenog mesta Mrčajevci obavlja JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE ZA VODOVOD, ODRŽAVANJE ČISTOĆE I PIJACA MORAVAC, MRČAJEVCI, koje je grad Čačak osnovao za obavljanje ove delatnosti.

Javno preduzeće iz stava 1. i 2. ovog člana je upravljač pijace (u daljem tekstu: Upravljač), u smislu odredaba ove odluke.

II ORGANIZACIJA I RAD PIJACE

Član 8

Promet robe na pijaci vrši se na način određen zakonom, drugim propisima kojima se propisuje promet robe i odredbama ove odluke.

Član 9

Radno vreme pijaca je jednokratno i deli se na zimsko i letnje.

Radno vreme pijaca utvrđuje se odlukom Nadzornog odbora Upravljača, u skladu sa ovom Odlukom.

Upravljač je dužan da radno vreme pijace istakne na ulazu u pijacu.

O mestu i vremenu održavanja vašara, izložbi i sajmova blagovremeno i na pogodan način Upravljač obaveštava javnost.

Član 10

Roba se može dopremati na pijacu posle početka radnog vremena pijace, a najkasnije do 8 časova.

Izuzetno, roba se može dopremati i van vremena utvrđenog u prethodnom stavu, uz pisanu dozvolu Upravljača.

Trgovci su dužni da pre isteka radnog vremena pijace svu robu uklone sa prodajnog mesta (tezge), otpatke odlože u odgovarajuće posude za skupljanje smeća i napuste pijacu.

Upravljač nije odgovoran za štetu nastalu usled požara, provalne krađe, nestanka ili oštećenja robe koja je predmet prodaje na pijacama.

III OPREMANJE PIJACA

Član 11

Pijaca mora ispunjavati urbanističke, građevinske i sanitarno-higijenske uslove propisane zakonom i podzakonskim aktima, kao i uslove propisane ovom odlukom.

Na svakoj pijaci, na vidnom mestu, mora biti istaknut naziv pijace i njeno radno vreme.

Pijačni prostor mora biti ograđen, uređen i opremljen propisno izgrađenom infrastrukturom.

Pijačni prostor mora biti asfaltiran, betoniran ili popločan pogodnim materijalom koji je otporan na oštećenje i podoban za lako čišćenje i održavanje.

Pijaca mora imati sanitarni čvor za javnu upotrebu.

Za lica koja vrše promet prehrambenih proizvoda (na mlečnoj i mesnoj pijaci) mora postojati poseban sanitarni čvor.

Za smeštaj i odlaganje pribora za održavanje čistoće na pijacama mora biti obezbeđen poseban prostor.

Na pijaci mora postojati dovoljan broj posebnih prostorija sa sanitarnim uređajem, opremom i priborom za nesmetan rad inspekcijskih službi.

Član 12

Pijačni prostor mora biti opremljen potrebnim brojem i vrstom pijačnih objekata i opreme, u zavisnosti od namene pijace.

Pijačni objekti, u smislu ove odluke, su stalni građevinski objekti i privremeni objekti (boksovi, boks-magacini, magacini, kiosci i drugi slični objekti).

Pijačna oprema, u smislu ove odluke, su tezge, vitrine, ramovi i slično.

Član 13

Stalni građevinski objekat na pijaci gradi se na osnovu građevinske dozvole ili drugog akta nadležnog upravnog organa izdatog u skladu sa propisima o izgradnji objekata.

Privremene objekte i pijačnu opremu iz stava 2. i 3. člana 12. ove odluke postavlja Upravljač na osnovu Plana postavljanja pijačnih objekata i opreme.

Plan postavljanja pijačnih objekata i opreme sadrži izgled, tip, vrstu i raspored pijačnih objekata i opreme, a donosi ga Nadzorni odbor Upravljača.

Pijačni objekat i oprema moraju biti numerisani, sa vidno istaknutom numeracijom na pijačnom objektu ili opremi, a u svemu prema Planu postavljanja pijačnih objekata.

Član 14

Privremene pijačne objekte i opremu postavlja i uklanja Upravljač.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, pijačni objekat može postaviti i drugi vlasnik objekta, odnosno korisnik ili zakupac pijačnog prostora, uz prethodno zaključen ugovor o zakupu i pribavljenu pisanu saglasnost Upravljača i pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Komunalni inspektor rešenjem će naložiti licu koje je postavilo privremeni pijačni objekat ili pijačnu opremu na prostoru pijace bez saglasnosti Upravljača i ugovora o zakupu da privremeni pijačni objekat ukloni, u postupku propisanom zakonom koji reguliše obavljanje komunalnih delatnosti.

Član 15

Upravljač određuje, u zavisnosti od vrste pijace, pijačnu površinu za postavljanje pijačnih objekata, za prodaju iz vozila i za parkiranje vozila.

Upravljač je dužan da na pijačnom prostoru odredi prodajna mesta prema vrsti robe i označi ih odgovarajućim oznakama.

Prodajna mesta za prodaju pojedine robe moraju predstavljati celinu.

Rasporedom prodajnih mesta i pijačnih objekata mora se obezbediti odvojen prostor za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i prostor za prodaju neprehrambenih proizvoda i vršenje zanatskih usluga.

Član 16

Pijačni objekat u kojem se vrši prodaja poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda mora ispunjavati higijensko-tehničke uslove propisane za objekat u kojem se vrši prodaja tih proizvoda i mora biti uredan i u ispravnom stanju.

Ukoliko objekat ne ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana Upravljač ili drugi vlasnik objekta dužan je da po nalogu nadležnog organa, komunalnog inspektora ili komunalnog policajca otkloni nedostatke, odnosno izvrši popravku objekta.

IV ODRŽAVANJE PIJACA

Član 17

Održavanje pijaca je obavljanje svih poslova kojima se obezbeđuje nesmetano obavljanje prometa i vršenje usluga u prometu robe, a naročito pranje i čišćenje pijace, uklanjanje snega i leda sa pijačnih saobraćajnica (zimsko održavanje), obezbeđenje i čuvanje pijace, naplata naknade za korišćenje objekata, opreme i pijačnog prostora, održavanje kontrolne vage na kojoj se vrši provera mase kupljene robe i održavanje objekata komunalne infrastrukture (javne česme, javnog WC-a, pijačnih instalacija vodovoda i kanalizacije, ograde, pijačnog platoa i drugih pijačnih objekata).

Upravljač je dužan da se stara o redovnom održavanju pijace u stanju koje odgovara njihovoj funkciji.

Član 18

Upravljač je dužan da na pijacama obezbedi:

1. vagu na kojoj se vrši provera mase kupljene robe (kontrolna vaga), da je jasno označi i da omogući lak pristup vagi;

2. da lica koja prodaju robu na pijaci imaju svojstvo trgovca;

3. uslove za prisustvo i rad nadležnih inspekcija za sve vreme pijačne trgovine;

4. odgovarajući broj posuda za odlaganje komunalnog i suvog otpada;

5. javnu česmu (vodu za piće);

6. svakodnevno pražnjenje posuda za komunalni otpad;

7. sanitarni čvor na pijaci;

8. sanitarne uređaje dostupne korisnicima pijačnog prostora i građanima koji se snabdevaju na pijacama.

Član 19

Upravljač je dužan da:

1. održava u urednom i ispravnom stanju objekte komunalne infrastrukture;

2. obezbedi svakodnevno po zatvaranju pijace mehaničko čišćenje pijace, i najmanje jednom sedmično pranje pijace;

3. obezbedi uklanjanje snega i leda sa pijačnih glavnih saobraćajnica (zimsko održavanje);

4. izvrši raspored i obeležavanje prodajnog prostora za određene vrste proizvoda;

5. zabrani prodaju robe na mestima koja nisu određena za prodaju te vrste robe i ukloni svako lice koje vrši prodaju robe na tim mestima;

6. redovno održava u čistom i ispravnom stanju sanitarne objekte i uređaje i po završetku radnog vremena pijace obezbedi da se dezinfikuju rashladne vitrine, sanitarni čvor, posude za smeće i prostor za posude.

V KORIŠĆENJE OBJEKATA, OPREME I PROSTORA NA PIJACAMA

Član 20

Upravljač daje u zakup, na duži vremenski period (tri meseca, šest meseci ili godinu dana) ili dnevno, stalne i privremene pijačne objekte, opremu, pijačni prostor i pijačnu površinu, pravnom ili fizičkom licu odnosno preduzetniku, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Pravno ili fizičko lice ili preduzetnik mogu rezervisati korišćenje pijačne opreme na duži vremenski period (tri meseca, šest meseci ili godinu dana) ili dnevno, u skladu sa zakonom ili ovom odlukom.

Ugovaranjem rezervacije opreme korisnik stiče pravo prečeg korišćenja opreme u odnosu na sve druge korisnike. Ukoliko korisnik rezervacije ne izloži robu na prodaju do osam časova, Upravljač može opremu dati na korišćenje za taj dan drugom licu, uz plaćanje dnevne naknade.

Član 21

Stalni i privremeni pijačni objekti, oprema, pijačni prostor i pijačne površine daju se u zakup ili rezervišu u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pisanih ponuda putem javnog oglašavanja, na način određen propisima o izdavanju u zakup nepokretnosti u javnoj svojini. Početnu visinu zakupnine ili naknade za rezervaciju utvrđuje Nadzorni odbor Upravljača. Izbor najpovoljnijeg ponuđača vrši se primenom kriterijuma visine ponuđene zakupnine.

Upravljač, na osnovu odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, zaključuje ugovor o zakupu ili rezervaciji pijačnog objekta, prostora, površine ili opreme iz stava 1. ovog člana sa zakupcem.

Ugovor iz stava 2. ovog člana sadrži podatke o veličini, tipu i nameni pijačnog objekta, prostora, površine ili opreme, naknadi, vremenu korišćenja i drugim pitanjima od značaja za korišćenje objekata, prostora, opreme ili pijačne površine.

Ugovor se zaključuje na određeno vreme, a najduže do kraja poslovne godine. Za jednodnevno korišćenje pijačnog objekta, opreme i prostora ne zaključuje se ugovor, već se izdaje potvrda o plaćenoj naknadi, odnosno fiskalni račun.

Upravljač može, bez sprovođenja postupka javnog nadmetanja, ako je postupak već sprovođen, da sa zakupcem zaključi odnosno obnovi ugovor za narednu poslovnu godinu, ukoliko je izmirio sve dospele obaveze ili na drugi način regulisao dug sa Upravljačem, uz uslov da je poštovao sve druge ugovorom preuzete obaveze.

Član 22

Za zakup objekata, opreme i prostora na pijaci zakupac plaća zakupninu.

Za rezervaciju opreme, lice koje rezerviše opremu plaća naknadu.

Naknada za dnevno korišćenje objekata, opreme i prostora na pijaci plaća se unapred, na prodajnom mestu i važi za taj radni dan.

Početna visina zakupnine i naknade za rezervaciju opreme određeni su cenovnikom koji donosi Nadzorni odbor Upravljača, na koji saglasnost daje Skupština grada Čačka.

U potvrdu o plaćenoj naknadi, odnosno fiskalni račun, za dnevno korišćenje, unose se naziv Upravljača sa adresom, vrsta pijace, broj ili oznaka obeleženog mesta prodaje, iznos naplaćene naknade i datum naplate naknade.

Sredstva ostvarena naplatom iz stava 1, 2 i 3. ovog člana su prihod Upravljača.

Član 23

Korisnik pijačnog prostora, objekta i opreme - trgovac dužan je da:

1. na vidnom mestu istakne firmu pod kojom posluje prema svom statusu (pravno lice, preduzetnik ili registrovano gazdinstvo), u skladu sa zakonom;

2. na svakoj robi istakne maloprodajnu cenu na vidnom mestu;

3. poljoprivredne i prehrambene proizvode za prodaju drži na tezgama, odnosno prodajnim stolovima i u vitrinama u odgovarajućoj ambalaži za tu vrstu proizvoda;

4. određene poljoprivredne proizvode kao što su bostan, paprika, kupus, krompir i slično koji se ne mogu držati na tezgama, drži na podmetačima izdignutim od pijačnog platoa;

5. robu tačno meri, a na zahtev kupca izvrši kontrolu merenja na kontrolnoj vagi na pijaci;

6. redovno plaća naknadu za korišćenje pijačnih usluga po cenovniku Upravljača;

7. čuva proizvode pod higijenskim uslovima;

8. ne izlaže robu van opredeljenog i obeleženog prodajnog mesta;

9. održava čistoću zakupljenog pijačnog objekta, opreme ili prostora, kao i čisti sneg u zimskim uslovima;

10. ukloni robu i ambalažu sa prodajnog mesta, tezge, vitrine i pijačnog prostora i napusti pijacu pre isteka radnog vremena pijace;

11. obezbedi higijenske uslove za prodaju proizvoda i da ih prodaje u čistom stanju;

12. prilikom merenja proizvoda koristi žigosani merni instrument;

13. uskladi svoje radno vreme sa propisanim radnim vremenom pijace.

Ukoliko korisnik pijačnog prostora odnosno objekta ne postupi, ili postupi suprotno dužnostima utvrđenim ovim članom, Upravljač može istom uskratiti dalje korišćenje pijačnog prostora odnosno objekta.

Član 24

Na pijacama je zabranjeno da korisnik pijačnog prostora, objekta i opreme - trgovac:

1) ustupi pijačni prostor ili pijačni objekat, u celini ili njegov deo, drugom korisniku bez prethodno pribavljene pisane saglasnosti Upravljača;

2) menja namenu pijačnog prostora, ili pijačnog objekta, bez pisane saglasnosti Upravljača, odnosno izmene ugovora.

Član 25

Na pijacama je zabranjeno:

1. korišćenje objekata, opreme ili pijačnog prostora od strane prodavaca bez zaključenog ugovora sa Upravljačem;

2. odlaganje otpadaka, pokvarene robe, ambalaže i drugog smeća van posuda postavljenih za sakupljanje smeća;

3. držanje robe i ambalaže ispred i oko prodajnog mesta kao i na krovovima pijačnih tezgi;

4. izlaganje hleba i peciva, mesa i mesnih prerađevina, zaklane prasadi, jagnjadi i živine, jaja, mleka i mlečnih proizvoda na mestima koja nisu određena za izlaganje i prodaju te vrste robe;

5. pranje prodajnog mesta, opreme, uređaja i posuđa vodom koja nije upotrebljiva za piće;

6. osvežavanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda vodom koja nije upotrebljiva za piće;

7. preskakanje pijačne ograde ili oštećenje pijačne ograde;

8. loženje vatre na otvorenom pijačnom prostoru;

9. sedenje, ležanje i spavanje na pijačnim tezgama;

10. uvođenje pasa i drugih životinja na pijacama koje za to nisu određene;

11. neovlašćeno postavljanje, uklanjanje i pomeranje pijačnih objekata, tezgi, pultova ili nosiljki;

12. izlaganje i prodaja robe na saobraćajnicama i prolazima ili na ulazima u pijacu;

13. zadržavanje na pijaci po završetku radnog vremena;

14. ulaženje i parkiranje vozila posle vremena opredeljenog za snabdevanje, osim po posebnom pisanom odobrenju;

15. zadržavanje vozila na platoima i saobraćajnicama pijace po istovaru robe;

16. dodirivanje namirnica koje se upotrebljavaju za ishranu u neprerađenom stanju;

17. prodavanje određene vrste proizvoda van opredeljenog i obeleženog mesta za tu vrstu proizvoda;

18. izlaganje i prodaja proizvoda sa zemlje, poda ili platoa pijačnog prostora;

19. parkiranje vozila na platoima i saobraćajnicama pijaca ili van opredeljenog mesta za parkiranje;

20. vršenje svake druge radnje kojom se narušavaju red i čistoća na pijaci.

Član 26

O održavanju reda na pijaci staraju se ovlašćeni radnici Upravljača.

Ovlašćeni radnik Upravljača upozoriće korisnika pijačnih objekata, opreme ili pijačnog prostora, kao i građanina, na obavezu poštovanja mera zabrane propisanih ovom odlukom.

Ukoliko korisnik, odnosno građanin, ni posle upozorenja ne prestane da postupa protivno zabrani, ovlašćeni radnik je dužan da odmah o tome obavesti pismeno ili telefonskim putem nadležnu inspekciju, komunalnu policiju, ili Ministarstvo unutrašnjih poslova radi preduzimanja odgovarajućih mera, a može i da fotografiše i snimi prostor na kome se vrši kršenje mera zabrane i to kao dokaz dostavi nadležnim organima.

Član 27

Upravljač može uskratiti korisniku pijačnih usluga pružanje tih usluga u slučaju ako:

1) pijačnu uslugu koristi na način protivan važećim propisima;

2) neosnovano ometa druge korisnike usluga;

3) ne plati pijačnu uslugu u propisanom roku.

VI FINANSIRANJE DELATNOSTI UPRAVLJANJA PIJACAMA

Član 28

Sredstva za obavljanje i razvoj delatnosti upravljanja pijacama obezbeđuju se iz:

1) prihoda od prodaje komunalnih usluga;

2) prihoda budžeta grada;

3) namenskih sredstava drugih nivoa vlasti;

4) drugih izvora u skladu sa zakonom.

VII OBEZBEĐENJE KONTINUITETA U OBAVLJANJU KOMUNALNE DELATNOSTI

Član 29

Upravljač je dužan da u sredstvima javnog informisanja ili na drugi pogodan način obavesti korisnike komunalne usluge o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima, koji će nastati ili mogu nastati u obavljanju delatnosti upravljanja pijacama, najkasnije 24 sata pre očekivanog prekida u obavljanju delatnosti.

Član 30

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u obavljanju delatnosti upravljanja pijacama, Upravljač je dužan da odmah o tome obavesti Gradsko veće grada Čačka i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje poremećaja.

Ukoliko Upravljač ne preduzme mere za otklanjanje poremećaja u roku koji odredi Gradsko veće, Gradsko veće će preduzeti mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena na teret Upravljača.

Po prijemu obaveštenja o neplaniranom prekidu obavljanju delatnosti upravljanja pijacama, odnosno po utvrđivanju poremećaja ili prekida u obavljanju ove delatnosti, Gradsko veće je dužno da preduzme sledeće mere:

1) odredi red prvenstva i način pružanja usluga onim korisnicima kod kojih bi usled prekida nastala opasnost po život i rad građana ili rad pravnih i fizičkih lica, ili bi nastala značajna, odnosno nenadoknadiva šteta;

2) preduzme mere za hitnu zaštitu komunalnih objekata i druge imovine koja je ugrožena;

3) utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid vršenja delatnosti i učinjenu štetu.

VIII IZJAŠNJAVANJE O KVALITETU KOMUNALNIH USLUGA

Član 31

Upravljač je dužan da obezbedi korisnicima usluga zakonom propisane uslove koji omogućavaju brz i efikasan kontakt sa Upravljačem u vezi kvaliteta i korišćenja usluga.

Korisnici usluga mogu kontinuirano u toku godine dostavljati pitanja, primedbe i predloge Upravljaču, preko internet stranice Upravljača ili pismenim putem na adresu Upravljača.

Upravljač je dužan da na dostavljena pitanja, primedbe i predloge odgovori u roku od osam dana.

Član 32

Korisnici usluga obavljanja delatnosti upravljanja pijacama mogu se kontinuirano u toku godine izjašnjavati o kvalitetu pruženih usluga preko internet stranice grada Čačka.

Organ gradske uprave nadležan za komunalne poslove sa dostavljenim izjašnjenjima postupiće na način propisan zakonom kojim je regulisano obavljanje komunalnih delatnosti.

IX NADZOR

Član 33

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredba ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke vrši komunalna policija.

X KAZNENE ODREDBE

Član 34

Novčanom kaznom od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj javno preduzeće koje upravlja pijacama ako:

1. ne odredi prodajna mesta prema vrsti robe i ne označi ih odgovarajućim oznakama (član 15. stav 2. Odluke);

2. ne obezbedi uslove na pijaci propisane članom 18. Odluke;

3. ne postupi na način propisan članom 19. Odluke;

4. ne odgovori na dostavljena pitanja, primedbe i predloge u propisanom roku (član 31. stav 3. Odluke);

5. ne izvrši izvršno rešenje komunalnog inspektora doneto na osnovu odredbi ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara.

Za prekršaje iz ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 35

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se pravno lice ako:

1. postupi suprotno članu 23. Odluke;

2. postupi suprotno zabrani propisanoj članom 24. Odluke;

3. postupi suprotno zabrani propisanoj članom 25. Odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara.

Za prekršaje iz ovog člana komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi poglavlje "VI PIJACE" sa članovima 71. do 78. Odluke o komunalnom redu i opštem uređenju ("Službeni list opštine Čačak" broj 12/02 - prečišćen tekst, 1/03, 9/04, 11/04, 13/07 i "Službeni list grada Čačka" broj 9/11 - druga odluka i 20/12).

Član 37

Odredbe ove odluke odnose se i na korišćenje, raspolaganje i uklanjanje privremenih objekata izgrađenih ili postavljenih na pijaci po ranije važećim propisima.

Član 38

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".