UPUTSTVO
O NAČINU SPROVOĐENJA POSTUPKA USAGLAŠAVANJA PREDLOGA REDOVA VOŽNJE SA REGISTROVANIM REDOVIMA VOŽNJE U MEĐUMESNOM PREVOZU

("Sl. glasnik RS", br. 16/2018)

Član 1

Ovim uputstvom određuje se način sprovođenja postupka usaglašavanja predloga redova vožnje sa registrovanim redovima vožnje u međumesnom prevozu.

Član 2

Postupak usaglašavanja predloga redova vožnje sa registrovanim redovima vožnje u međumesnom prevozu sprovodi se u skladu sa aktom ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja kojim se propisuju uslovi i postupak usaglašavanja predloga reda vožnje sa registrovanim redovima vožnje u međumesnom prevozu.

Član 3

Komisija za usaglašavanje predloga redova vožnje sa registrovanim redovima vožnje u međumesnom prevozu (u daljem tekstu: Komisija) obavlja sledeće poslove:

- razmatra zahteve za usaglašavanje predloga reda vožnje, kao i dokumentaciju priloženu uz zahteve;

- razmatra izjave da predlog reda vožnje ne ispunjava uslove usaglašavanja predloga reda vožnje;

- sastavlja Izveštaj o usaglašavanju redova vožnje (u daljem tekstu: Izveštaj o usaglašavanju);

- sastavlja dopunjeni Izveštaj o usaglašavanju;

- prethodno razmatra podnete primedbe na dopunjeni Izveštaj o usaglašavanju i sačinjava svoje izjašnjenje o podnetim primedbama.

Član 4

Komisiju obrazuje predsednik Privredne komore Srbije na predlog Odbora Grupacije za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice (u daljem tekstu: Odbor).

Član 5

Komisiju čine predsednik i tri člana.

Predsednik i članovi Komisije imaju svoje zamenike.

Član 6

Za predsednika, odnosno člana Komisije može biti imenovan diplomirani inženjer saobraćaja koji ima najmanje pet godina radnog iskustva u delatnosti javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju.

Član 7

Komisija se obrazuje na mandatni period od dve godine.

Predsednik i članovi Komisije mogu biti ponovo imenovani.

Član 8

U radu Komisije ne može učestvovati predsednik, odnosno član Komisije ukoliko je istovremeno i predstavnik prevoznika čiji se predlog reda vožnje razmatra, odnosno predstavnik prevoznika koji je podneo izjavu da predlog reda vožnje ne ispunjava propisane uslove.

Komisija donosi odluke većinom glasova.

U slučaju jednake podele glasova, glas predsednika, odnosno zamenika predsednika je odlučujući.

Član 9

Odbor obavlja sledeće poslove:

- razmatra podnete primedbe na dopunjeni Izveštaj o usaglašavanju;

- sačinjava Izveštaj o podnetim primedbama na dopunjeni Izveštaj o usaglašavanju;

- sastavlja Konačan izveštaj o usaglašavanju.

Član 10

U radu Odbora ne može učestvovati predsednik, odnosno član Odbora ukoliko je istovremeno i predstavnik prevoznika - podnosioca primedbe koja se razmatra, odnosno predstavnik prevoznika na čiji predlog reda vožnje je podneta primedba.

Član 11

Red vožnje, odnosno polazak iz reda vožnje za koji je na osnovu Konačnog izveštaja o usaglašavanju utvrđeno da je usaglašen, overava se potpisom članova Komisije i predsednika, odnosno zamenika predsednika Odbora.

Red vožnje, odnosno polazak iz reda vožnje za koji je na osnovu Konačnog izveštaja o usaglašavanju utvrđeno da nije usaglašen, precrtava se i overava potpisom članova Komisije i predsednika, odnosno zamenika predsednika Odbora.

Član 12

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".