PRAVILNIK

ZA ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA PRIKLJUČAK NA TOPLOVODNU MREŽU

("Sl. list grada Niša", br. 17/2018)

 

I PREDMET

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se način i bliži kriterijumi za obračun naknade za priključak na toplovodnu mrežu.

Član 2

Priključak na toplovodnu mrežu je sastavni deo distributivnog sistema. Priključak se sastoji od priključnog toplovoda i priključne podstanice.

Priključak gradi distributer toplotne energije nakon zaključenja Ugovora o projektovanju i izgradnji priključka na toplovodnu mrežu sa kupcem.

Ugovor iz stava 2. ovog člana zaključuje se u pisanoj formi.

Priključak se izvodi u skladu sa Rešenjem o odobrenju za priključenje, Ugovorom o projektovanju i izgradnji priključka na toplovodnu mrežu, tehničkim uslovima za priključenje koje utvrđuje i donosi distributer toplotne energije i tehničkim propisima i normama.

Priključenjem kupca na sistem daljinskog grejanja, priključak postaje sastavni deo distributivnog sistema, za čije je održavanje, funkcionisanje i bezbedno korišćenje odgovoran distributer toplotne energije.

Naknadu za priključak na toplovodnu mrežu i naknadu za povećanje priključne snage, plaća podnosilac zahteva.

II POJMOVI

Član 3

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku imaju značenja utvrđena Zakonom o energetici i Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom.

U ovom Pravilniku koriste se i izrazi koji u smislu ovog Pravilnika imaju sledeća značenja:

1. "Odobrena snaga" - toplotna snaga objekta definisana rešenjem o odobrenju za priključenje koje izdaje energetski subjekt;

2. "Nazivni prečnik priključnog toplovoda, podstanice" - standardom određen prečnik cevi priključnog toplovoda, odnosno priključne cevi priključne podstanice.

III KRITERIJUMI ZA OBRAČUN NAKNADE ZA PRIKLJUČAK NA TOPLOVODNU MREŽU I STRUKTURA TROŠKOVA NAKNADE ZA PRIKLJUČAK

III 1. Kriterijumi za obračun naknade za priključak na toplovodnu mrežu

Član 4

Kriterijumi za obračun naknade za priključak na toplovodnu mrežu su: odobrena snaga, mesto priključka, vrsta uređaja, opreme i materijala koje je potrebno ugraditi definisani tehničkim uslovima prema nazivnom prečniku priključnog toplovoda i priključne podstanice, vrsta radova koje je potrebno izvesti, troškovi izrade i pribavljanja dokumentacije kao i stvaranja drugih uslova za priključenje.

III 2. Struktura troškova naknade za priključak na toplovodnu mrežu

Član 5

Visina naknade za priključak na toplovodnu mrežu određuje se na osnovu:

1. troškova projektovanja, dokumentacije i potrebnih dozvola - troškovi projektovanja, pribavljanja propisanih saglasnosti i odobrenja, odgovarajućih dozvola i izvođenje pripremnih radova kao i troškovi na ime propisanih taksi, naknada i obavljanja drugih neophodnih poslova. Obračunavaju se prema propisanom cenovniku usluga preduzeća i ustanova koja ih izdaju (saglasnosti, naknade, dozvole, takse i dr.) i prema troškovima rada lica angažovanih na izvršenju neophodnih poslova projektovanja i dr. Ovi troškovi se obračunavaju kao proizvod utvrđene tržišne vrednosti radnog časa, prema normiranom stepenu i vrsti stručne spreme lica koja izvode poslove i normiranog broja radnih časova potrebnih za izvođenje tih poslova;

2. troškova opreme, uređaja i materijala koje je neophodno ugraditi - troškovi opreme, uređaja i materijala obuhvataju troškove normiranih količina opreme, uređaja i materijala koji se ugrađuju u skladu sa tehničkim propisima i pravilima o radu distributivnog sistema na koji se objekat priključuje. Troškovi se obračunavaju kao proizvod utvrđene tržišne vrednosti i normirane količine opreme, uređaja i materijala. Tržišna vrednost je cena postignuta na tržištu pod najpovoljnijim uslovima u vreme utvrđivanja ove vrednosti;

3. troškova radova - troškovi radova obuhvataju:

a. troškove rada lica - troškovi rada lica angažovanih na izvršenju neophodnih radova na konkretnoj kategoriji priključka obračunavaju se kao proizvod utvrđene tržišne vrednosti radnog sata prema normiranom stepenu i vrsti stručne spreme lica koja izvode radove i normiranog broja radnih časova potrebnih za izvođenje radova. Troškovi rada lica po jednom radnom času ne mogu biti veći od tržišne vrednosti norma časa za takve radove, nezavisno od toga da li radove izvodi zaposleni kod energetskog subjekta ili izvođači radova koje taj energetski subjekt angažuje;

b. troškove upotrebe mašina, alata i opreme - troškovi upotrebe mašina, alata i opreme sa rukovaocem obračunavaju se kao proizvod normiranog broja časova rada određene mašine i utvrđene tržišne cene angažovanja te mašine po radnom času. Troškovi upotrebe mašina sa rukovaocem po jednom radnom času ne mogu biti veći od tržišne cene angažovanja te mašine, nezavisno od toga da li se upotrebljavaju mašine koje pripadaju energetskom subjektu ili ih energetski subjekt angažuje;

c. troškove upotrebe vozila - troškovi vozila sa vozačem koja se koriste u svrhu priključenja konkretne kategorije priključka i obračunavaju se kao zbir pripadajućih normiranih troškova vozila, prema vrsti odnosno tipu vozila i pripadajućih troškova goriva za ta vozila, koji se obračunavaju za 15 km;

4. troškova stručnih, operativnih i administrativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na sistem - troškove stručnih, operativnih i administrativnih poslova koje je neophodno izvršiti radi priključenja objekta na sistem čine troškovi rada obračunati kao proizvod normiranih troškova rada lica koja se angažuju na priključenju, po radnom času, prema normiranom stepenu i vrsti stručne spreme i normiranog broja radnih časova za obavljanje tih poslova u energetskom subjektu.

IV KATEGORIJE PRIKLJUČKA

Član 6

U zavisnosti od odobrene (instalisane) toplotne snage (Q) utvrđuju se nazivni prečnik (DN) priključnog toplovoda i priključne podstanice, koje su podeljene u sledeće kategorije:

Red. br.

Odobrena toplotna snaga priključne podstanice
Q (kW)

DN
priključnog toplovoda / priključne cevi priključne podstanice

Kategorija priključka

1.

40 kW

DN 25

1

2.

60 kW

3.

100 kW

DN 32

2

4.

150 kW

DN 40

3

5.

200 kW

DN 50

4

6.

250 kW

7.

300 kW

8.

350 kW

9.

400 kW

10.

450 kW

DN 65

5

11.

500 kW

12.

550 kW

13.

600 kW

14.

700 kW

15.

800 kW

DN 80

6

16.

900 kW

17.

1000 kW

18.

1200 kW

DN 100

7

19.

1500 kW

20.

2000 kW

DN 125

8

 

V NAČIN ODREĐIVANJA VISINE NAKNADE ZA PRIKLJUČAK NA TOPLOVODNU MREŽU

Član 7

Naknada za priključak na toplovodnu mrežu se sastoji iz:

- naknade za priključni toplovod,

- naknade za priključnu podstanicu.

Član 8

Naknada za priključni toplovod, za svaku kategoriju, izračunava se kao proizvod jedinične cene za izgradnju priključnog toplovoda odgovarajuće kategorije i dužine priključnog toplovoda.

Jedinična cena za izgradnju priključnog toplovoda, za odgovarajuću kategoriju, predstavlja iznos koji pokriva stvarne troškove izračunate za priključni toplovod dužine 20 m, koji se potom podele sa 20.

Član 9

Naknada za priključnu podstanicu, za svaku kategoriju, izračunava se kao zbir troškova nabavke i ugradnje opreme za grejanje i troškova nabavke i ugradnje opreme za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu, za odgovarajuću kategoriju.

VI NAČIN OBRAČUNA VISINE NAKNADE ZA PRIKLJUČAK NA TOPLOVODNU MREŽU

Član 10

Visina naknade za priključak na toplovodnu mrežu, za odgovarajuću kategoriju, obračunava se primenom sledeće formule:

NP = NPT + NPod

NP - visina naknade za priključak,

NPT - naknada za priključni toplovod odgovarajuće kategorije,

NPod - naknada za priključnu podstanicu odgovarajuće kategorije.

NPT = (TPT20/20) x PDPT

TPT20 - troškovi izgradnje priključnog toplovoda u dužini od 20 m za odgovarajuću kategoriju,

PDPT - dužina priključnog toplovoda,

TPT20/20 - jedinična cena za izgradnju priključnog toplovoda za odgovarajuću kategoriju.

TPT20 = TPT1 + TPT2 + TPT3 + TPT4

TPT1 - troškovi nabavke opreme, uređaja i materijala za izgradnju priključnog toplovoda dužine 20m za odgovarajuću kategoriju,

TPT2 - troškovi projektovanja priključnog toplovoda dužine 20m za odgovarajuću kategoriju,

TPT3 - troškovi rada na izgradnji priključnog toplovoda dužine 20m za odgovarajuću kategoriju,

TPT4 - troškovi stručnih i operativnih poslova za izgradnju priključnog toplovoda dužine 20m za odgovarajuću kategoriju.

TPT1 = TPT1M + TPT1G

TPT1M - troškovi mašinske opreme, materijala i radova za izgradnju priključnog toplovoda dužine 20m za odgovarajuću kategoriju,

TPT1G - troškovi građevinskog materijala i radova za izgradnju priključnog toplovoda dužine 20m za odgovarajuću kategoriju.

NPod = TGr + TPTV

TGr - troškovi nabavke i ugradnje opreme za grejanje,

TPTV - troškovi nabavke i ugradnje opreme za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu.

TGr = TGr1 + TGr2 + TGr3+ TGr4

TGr1 - troškovi projektovanja instalacije za grejanje u priključnoj podstanici,

TGr2 - troškovi nabavke opreme, uređaja i materijala za grejanje,

TGr3 - troškovi rada ugradnje opreme za grejanje,

TGr4 - troškovi stručnih i operativnih poslova za ugradnju opreme za grejanje.

TPTV = TPTV1 + TPTV2 + TPTV3+ TPTV4

TPTV1 - troškovi projektovanja instalacije za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu u priključnoj podstanici,

TPTV2 - troškovi nabavke opreme, uređaja i materijala za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu,

TPTV3 - troškovi rada ugradnje opreme za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu,

TPTV4 - troškovi stručnih i operativnih poslova za ugradnju opreme za potrošnu (sanitarnu) toplu vodu.

VII ODREĐIVANJE VISINE NAKNADE ZA PRIKLJUČAK NA TOPLOVODNU MREŽU U POSEBNIM SLUČAJEVIMA

Član 11

Posebnim slučajevima za određivanje visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu, u smislu ovog Pravilnika, smatraju se:

1. Promena maksimalno odobrene snage na mestu priključenja;

2. Ponovno priključenje objekta na sistem, kada se zahtev za izdavanje odobrenja za priključenje podnosi nakon prethodno raskinutog ugovora o snabdevanju toplotnom energijom;

3. Priključenje novoizgrađenog objekta na mestu srušenog objekta koji je bio priključen na sistem daljinskog grejanja, a koji spada u istu kategoriju priključka kao i srušeni, kao i da se priključni toplovod i priključna podstanica mogu iskoristiti.

Član 12

Visina naknade za priključak na toplovodnu mrežu u posebnim slučajevima navedenim u članu 11. ovog Pravilnika, pokriva iznos stvarnih dodatnih troškova, koji iziskuje takav priključak.

VIII PRIMENA PRAVILNIKA

Član 13

Energetski subjekt u roku od 30 dana od dana donošenja ovog Pravilnika donosi Odluku o utvrđivanju visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu.

Visina naknade za priključak na toplovodnu mrežu se može korigovati u slučaju rasta indeksa potrošačkih cena za više od 10% prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, pri čemu je energetski subjekt u obavezi da donese novu Odluku o utvrđivanju visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu.

Odluka o utvrđivanju visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu treba da sadrži detaljnu strukturu utvrđenih normativa i visine troškova pojedinačno, po svakom od elemenata utvrđenih ovim Pravilnikom (u pogledu vrste uređaja, opreme, materijala, radova, izrade projekta, pribavljanja dokumentacije i stvaranja drugih uslova za izgradnju priključka).

Saglasnost na Odluku o utvrđivanju visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu daje Gradsko veće Grada Niša u roku od 15 dana od dana dostavljanja Odluke od strane energetskog subjekta.

Odluka o utvrđivanju visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu objavljuje se u "Službenom listu Grada Niša".

Član 14

Energetski subjekt, po principima javnosti i nediskriminacije, obezbeđuje podnosiocima zahteva za priključenje uvid u akta na osnovu kojih se utvrđuju troškovi priključka.

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik za određivanje visine naknade za priključak na toplovodnu mrežu ("Službeni list Grada Niša", broj 96/2010).

Član 16

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".