PRAVILNIK

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE PROJEKATA KOJI SU USMERENI KA UNAPREĐENJU BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA I ULICAMA NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 5/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi, kriterijumi i postupak dodele sredstava udruženjima sa sedištem na teritoriji Republike Srbije, za projekte u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na ulicama i putevima na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: projekti), koji su od javnog interesa.

Projekti se finansiraju iz budžeta Grada Subotice, u skladu sa Programom korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Subotice donetog od strane Gradskog veća Grada Subotice na predlog Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Subotice (u daljem tekstu: Savet).

Dodela sredstava udruženjima za projekte vrši se putem javnog konkursa.

Davalac sredstava je Grad Subotica.

Član 2

Opšti cilj finansiranja projekata iz oblasti bezbednosti saobraćaja je unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Subotice.

Posebni ciljevi finansiranja projekata su:

1) unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji Grada Subotice;

2) preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti u saobraćaju na teritoriji Grada Subotice.

Član 3

Visina obezbeđenih finansijskih sredstava za podršku projektima je određena u Programu korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Subotice.

Maksimalan iznos za finansiranje ili sufinansiranje pojedinačnog projekta u jednoj godini je 2.000.000,00 RSD.

Podnosilac prijave na javnom konkursu može da konkuriše za ukupno utvrđenu vrednost projekta ili za nedostajući deo sredstava uz obaveznu izjavu da nisu dobili sredstva od drugog donatora u ukupnom traženom iznosu za projekat ili deo nedostajućih sredstava za koji konkurišu.

II KRITERIJUMI I USLOVI ZA IZBOR PROJEKATA

Član 4

Podnosioci prijave treba da budu udruženja registrovana u Agenciji za privredne registre sa sedištem na teritoriji Republike Srbije u skladu sa zakonom i koja, saglasno odredbama svog osnivačkog akta i statuta, ostvaruju ciljeve u oblasti saobraćaja, dok partneri u projektu mogu biti sva pravna lica.

Podnosioci prijave mogu podneti najviše jednu prijavu.

Član 5

Podnosilac prijave mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da je direktno odgovoran za pripremu i upravljanje projektom, a ne da deluje kao posrednik;

2) da se protiv udruženja ili odgovornih lica u udruženju ne vode postupci pred nadležnim sudovima (izjava podnosioca prijave pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću);

3) da podnosilac prijave nije dobio sredstva od drugog donatora u ukupnom traženom iznosu (ili nedostajuća sredstva) za predlog Projekta kojim konkuriše i da će Davaoca sredstava obavestiti o svim dodatnim finansiranjima od strane bilo kog donatora.

Član 6

Sredstva se mogu dodeliti samo za projekte čiji je cilj nekomercijalan i od javnog interesa.

Sredstva se ne mogu koristiti za stvaranje profita.

Član 7

Kriterijumi za izbor projekata su sledeći:

1) kvalitet projekta (izvodljivost, mogućnost razvijanja projekta i njegova održivost, originalnost, aktuelnost teme, opravdanost i dr.);

2) ciljevi koji se postižu (obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Subotice i dr);

3) ciljna grupa i način uključivanja (veličina ciljne grupe, aktivno/pasivno uključivanje i dr);

4) prethodne aktivnosti i iskustvo udruženja u oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja (dokazuje se dostavljanjem realizovanih projekata, pisama preporuke i podrške i dr);

5) ekonomičnost budžeta projekta, usklađenost budžeta sa planiranim aktivnostima (Komisija može tražiti objašnjenja u vezi sa budžetom i umanjenja po pojedinim stavkama. Stoga je u interesu podnosioca prijave da napravi realan i ekonomski opravdan budžet);

6) saradnja sa drugim subjektima u realizaciji projekta;

7) broj uspešno realizovanih projekata u prethodne tri kalendarske godine sa drugim donatorima;

8) efekti projekta.

Član 8

Dodeljenim sredstvima mogu se finansirati samo opravdani troškovi, odnosno realni troškovi.

Neprihvatljivi troškovi predloga projekta su:

1) troškovi aktivnosti na pripremi predloga projekata;

2) troškovi koji se ne odnose na period implementacije projekta;

3) zaostali dugovi i kamate;

4) troškovi nabavke opreme koja nije neophodna za realizaciju projektnih aktivnosti;

5) kupovina kancelarijskog nameštaja;

6) troškovi adaptacije objekata;

7) troškovi taksi prevoza;

8) troškovi koji se već finansiraju iz drugih izvora;

9) plaćanje istih lica po različitom osnovu u okviru realizacije jednog projekta.

Jedno lice može obavljati više različitih funkcija i aktivnosti (npr. menadžer projekta i trener na projektu), ali ne može biti finansirano iz budžeta projekta po oba osnova, već samo po jednom.

III JAVNI KONKURS I POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 9

Javni konkurs za dodelu sredstava raspisuje Gradonačelnik Grada Subotice (u daljem tekstu: Gradonačelnik) na predlog Saveta, najmanje jednom godišnje, isključivo za projekte koji će se realizovati u tekućoj godini.

Javni konkurs sadrži uslove i kriterijume za izbor projekata, rok za podnošenje prijava i određivanje dokumentacije koja se prilaže uz prijavu na konkurs.

Javni konkurs se objavljuje u "Subotičkim novinama", "Magyar Szó", "Hrvatska riječ" i jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na teritoriji Republike Srbije, kao i na zvaničnom sajtu Grada Subotice.

Član 10

Konkursni postupak sprovodi Konkursna komisija za dodelu sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija se sastoji od tri člana koje određuje predsednik Saveta iz reda članova Saveta.

Komisija ima sledeće nadležnosti:

1. otvara i razmatra prijave na konkurs;

2. vrši rangiranje projekata;

3. podnosi izveštaj Savetu o rangiranju projekata, najkasnije 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Savet na svojoj sednici usvaja izveštaj o rangiranju i utvrđuje predlog rešenja o raspodeli sredstava koje donosi Gradonačelnik.

Rešenje se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada.

Nakon donošenja rešenja o raspodeli sredstava, pristupiće se zaključenju ugovora.

Član 11

Prijave na konkurs se predaju na prijavnom formularu (Obrazac 1) koji je sastavni deo ovog Pravilnika.

U prijavi je potrebno precizno i sažeto objasniti način realizacije ciljeva projekta, plan i dinamiku aktivnosti, kao i očekivane kratkoročne i dugoročne efekte na opšte i posebne ciljeve.

Član 12

Podnosioci prijave dostavljaju sledeću dokumentaciju:

1) popunjen prijavni formular u štampanoj verziji (Obrazac 1) - potpisan i overen pečatom udruženja sa predlogom budžeta projekta koji je sastavni deo prijavnog formulara;

2) fotokopiju Statuta udruženja;

3) potpisane i pečatirane protokole o saradnji sa svim partnerima na projektu (ukoliko postoje);

4) pozitivne reference (ukoliko ih ima, pisma preporuke, pisma podrške i sl.);

5) detaljan opis projekta.

Komisija zadržava pravo da pored navedenih zatraži i druga dokumenta i dokaze bitne za odlučivanje o podnetoj prijavi, kao i da traži objašnjenje i umanjenja u predloženom budžetu po pojedinim stavkama.

Nepotpune i neblagovremene prijave se neće razmatrati.

Prijava sa pratećom dokumentacijom se podnosi u zatvorenoj koverti na kojoj piše:

1) na prednjoj strani: Savet za bezbednost saobraćaja na lokalnim putevima i ulicama u naseljenim mestima Grada Subotice, adresa: Trg slobode 1, Subotica; Komisija za izbor projekata udruženja koji su usmereni ka unapređenju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Subotice, sa naznakom ZA JAVNI KONKURS;

2) na zadnjoj strani: naziv i adresa podnosioca prijave.

Prijava se podnosi u zatvorenoj koverti sa pratećom dokumentacijom u štampanom obliku predajom u Gradski uslužni centar Grada Subotice ili poštom.

Prijava se podnosi obavezno i u elektronskom obliku i to samo prijavni formular na e-mail adresu nazančenu u konkursu.

Član 13

Stručne, administrativne i tehničke poslove za potrebe Komisije za obavlja Sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za poslove saobraćaja.

IV OBAVEZE KORISNIKA SREDSTAVA

Član 14

Sredstva koja se odobre za realizaciju projekta jesu namenska sredstva i korisnik sredstava ima obavezu da ih koristi isključivo za realizaciju konkretnog projekta za koji su dodeljena.

Sve aktivnosti predviđene projektom moraju se sprovesti na teritoriji Grada Subotice.

Korisnik sredstava je dužan da Gradu Subotici, u svakom trenutku omogući kontrolu realizacije projekta i uvid u svu potrebnu dokumentaciju.

Međusobna prava i obaveze između davaoca sredstava (Grad Subotica) i korisnika sredstava biće regulisana ugovorom.

Član 15

Ukoliko korisnik sredstava nije ispunio obaveze predviđene ugovorom o finansiranju projekta za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima, dužan je da izvrši povrat sredstava sa zakonskom zateznom kamatom u budžet Grada Subotice.

Korisnik sredstava je dužan da u roku od 30 dana od dana završetka projekta za koji su dodeljena sredstva, a najkasnije do kraja tekuće godine podnese izveštaj o realizaciji projekta, odnosno finansijski i narativni izveštaj Savetu za bezbednost saobraćaja Grada Subotice.

Izveštaj se podnosi na obrascu Izveštaj o realizaciji projekta usmerenog ka unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima i ulicama na teritoriji Grada Subotice (Obrazac br. 2) koji se nalazi u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

 

 

Obrazac broj 1.

 

KOMISIJI ZA DODELU SREDSTAVA ZA UNAPREĐENJE
BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA
Grada Subotice

Subotica
Trg slobode 1

PRIJAVA
NA KONKURS ZA FINANSIRANJE ILI SUFINANSIRANJE PROJEKATA USMERENIH KA UNAPREĐENJU BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

 

I OSNOVNI PODACI

 

1. Podaci o podnosiocu prijave

Naziv podnosioca prijave

 

Sedište podnosioca prijave (naseljeno mesto, ulica i broj)

 

Broj telefona

 

E-mail adresa

 

Internet prezentacija (sajt)

 

Broj žiro-računa podnosioca prijave i naziv banke

 

Matični broj

PIB

Odgovorno lice/osoba ovlašćena za zastupanje i funkcija (ime i prezime, adresa, telefon, broj mobilnog telefona, e-mail)

 

Najznačajniji programi/projekti realizovani na temu unapređenja bezbednosti saobraćaja
(navesti do četiri programa/projekta)

2. Podaci o programu/projektu

Naziv programa/projekta

 

Rukovodilac programa/projekta (ime i prezime, adresa)

Kontakt (telefon i e-mail)

 

 

Sažet opis programa/projekta (detaljan opis programa/projekta dostavlja se u prilogu)

 

Mesto održavanja/realizacije programa/projekta

 

Vreme realizacije programa/projekta (vreme početka i završetka programa/projekta)

 

Cilj i ciljna grupa kojoj je program/projekat namenjen

 

3. Finansijski plan programa/projekta
(odnosi se na budžetsku godinu)

Iznos sredstava potreban za potpunu realizaciju programa/projekta u budžetskoj godini

 

Iznos sredstava koji se traže od Grada za realizaciju programa/projekta

 

Iznos sopstvenih sredstava za realizaciju programa/projekta u budžetskoj godini

 

Struktura troškova programa/projekta

Vrsta troškova

Iznos ukupno
potrebnih sredstava

Iznos sredstava koji
se traži od Grada

Iznos sopstvenih
sredstava

Usluge po ugovoru

 

 

 

Troškovi smeštaja

 

 

 

Troškovi reprezentacije

 

 

 

Troškovi prevoza

 

 

 

Troškovi štampanja

 

 

 

Troškovi komunikacije

 

 

 

Troškovi ptt usluga

 

 

 

Ostali troškovi
(taksativno navesti troškove i iznose na isti način kao što su navedene vrste troškova u tabeli)

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

 

II PRILOZI

 

(zaokružiti odnosno upisati)

2. Dokaz o podnosiocu prijave

2.1. izvod iz registra u kome je podnosilac prijave registrovan

3. Pregled osnovnih podataka o podnosiocu prijave (istorijat, opis delatnosti, dosadašnji projekti i sl.) sačinjen od strane podnosioca prijave

3) Drugi dokazi:

3.1. Fotokopija Statuta udruženja

3.2. ______________________________________________________

3.3. ______________________________________________________

 

 

III IZJAVA PODNOSIOCA PRIJAVE

Ja, dole potpisani/a, pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da sam odgovoran za projekat ispred organizacije podnosioca prijave i potvrđujem:

1. da su tačne sve informacije i podaci koji su izneti u ovoj prijavi;

2. da podnosilac prijave poseduje izvore finansiranja, profesionalnu sposobnost i potrebne kvalifikacije neophodne za realizaciju projekta

3. da se protiv udruženja ili odgovornih lica u udruženju ne vode postupci pred nadležnim sudovima;

4. da podnosilac prijave nije dobio sredstva od drugog donatora u ukupnom traženom iznosu (ili nedostajuća sredstva) za predlog Projekta kojim konkuriše i da će Naručioca obavestiti o svim dodatnim finansiranjima od strane bilo kog donatora.

 

Mesto i datum:

M. P.

Potpis ovlašćenog lica

 

 

________________________

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 2.

 

SAVETU ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
Grada Subotice

Subotica
Trg slobode 1

IZVEŠTAJ
O REALIZACIJI PROJEKTA USMERENOG KA UNAPREĐENJU BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA I ULICAMA NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

 

I OSNOVNI PODACI

 

1. Podaci o korisniku sredstava

Naziv korisnika sredstava

 

Sedište korisnika sredstava (naseljeno mesto, ulica i broj)

 

Broj telefona

 

E-mail podnosioca

 

Internet prezentacija (sajt)

 

Broj žiro-računa podnosioca prijave, naziv banke

 

Matični broj

PIB

Odgovorno lice/osoba ovlašćena za zastupanje i funkcija
(ime i prezime, adresa, telefon, mobilni telefon, e-mail)

 

2. Podaci o realizovanom programu/projektu

Broj i datum Ugovora o finansiranju odnosno sufinansiranju programa/projekta

 

Naziv programa/projekta

 

Rukovodilac programa/projekta (ime i prezime, adresa)

Kontakt (telefon, e-mail)

 

 

Sažet opis realizacije programa/projekta (detaljan opis programa/projekta se prilaže)

 

3. Finansijski izveštaj o namenskom korišćenju sredstava

Iznos sredstava odobren od strane Grada

 

Ostali učesnici u sufinansiranju
(navesti naziv ostalih učesnika i odobren iznos)

 

Struktura troškova programa/projekta
(troškove navesti taksativno)

Broj i datum računa (naloga, ugovora i sl.) i naziv izdavaoca

Iznos računa

Broj i datum izvoda na kome se vidi promena stanja po priloženom računu (nalogu i sl)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

 

 

II PRILOZI

 

(zaokružiti odnosno upisati)

1) Opis realizacije programa/projekta usmerenog ka unapređenju bezbednosti saobraćaja na putevima i ulicama na teritoriji Grada Subotice

2) ____________________________________________________________________________________

3) ____________________________________________________________________________________

4) Fotokopija originalne finansijske dokumentacije (računa, naloga, ugovora i drugo), i to:

2. ________________________________________________________________________________

3. ________________________________________________________________________________

 

 

 

Mesto i datum:

M. P.

Potpis ovlašćenog lica

 

 

________________________