ODLUKA
O SAVETNIKU ZA ZAŠTITU PRAVA PACIJENATA NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 18/2018)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se organizovanje, finansiranje i uslovi rada Savetnika za zaštitu prava pacijenata grada Niša.

Član 2

Savetnik za zaštitu prava pacijenata obavlja poslove zaštite prava pacijenata po podnetim prigovorima i pruža potrebne informacije i savete u vezi sa pravima pacijenata i obavezan je da u svom radu postupa u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata i drugim propisima kojima se uređuje zaštita pacijenata i zaštita podataka o ličnosti.

Član 3

Poslove Savetnika za zaštitu prava pacijenata obavlja diplomirani pravnik sa položenim stručnim ispitom za rad u organima državne uprave, sa najmanje 3 godine radnog iskustva u struci i poznavanjem propisa iz oblasti zdravstva.

Član 4

Radi obezbeđenja obavljanja poslova zaštite prava pacijenata, Gradsko veće grada Niša određuje lice koje obavlja poslove Savetnika za zaštitu prava pacijenata, iz reda zaposlenih u organima i službama grada Niša.

Član 5

Savetnik za zaštitu prava pacijenata ima službenu legitimaciju kojom se identifikuje prilikom dolaska u zdravstvenu ustanovu, privatnu praksu i drugo pravno lice koje obavlja određene poslove iz zdravstvene delatnosti.

Obrazac i sadržinu zdravstvene legitimacije propisuje ministar nadležan za poslove zdravlja.

Član 6

Savetnik za zaštitu prava pacijenata dužan je da postupa savesno i nepristrasno u zaštiti prava pacijenata.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata dostavlja mesečni izveštaj o podnetim prigovorima direktoru zdravstvene ustanove radi njegovog informisanja i preduzimanja određenih mera u okviru njegove nadležnosti.

Savetnik za zaštitu prava pacijenata dostavlja tromesečni, šestomesečni i godišnji izveštaj Savetu za zdravlje grada Niša.

Član 7

Sredstva za rad Savetnika za zaštitu prava pacijenata obezbeđuju se u Budžetu grada Niša.

Član 8

Stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Savetnika za zaštitu prava pacijenata obavljaće Sekretarijat za primarnu zdravstvenu zaštitu Gradske uprave grada Niša.

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".