ODLUKA
O PROŠIRENOM OBIMU ZAŠTITE CIVILNIH INVALIDA RATA

("Sl. list grada Niša", br. 18/2018)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za ostvarivanje proširenog obima zaštite civilnih invalida rata, oblici i obim proširene zaštite i postupak za ostvarivanje prava na prošireni obim zaštite.

Član 2

Civilni invalid rata u smislu ove odluke je lice kod koga je nastupilo trajno telesno oštećenje od najmanje 20% usled rane, povrede ili ozlede koje su ostavile vidne tragove zadobijene zlostavljanjem ili lišenjem slobode od strane neprijatelja za vreme rata, izvođenja ratnih operacija, od zaostalog ratnog materijala ili neprijateljskih diverzantskih, odnosno terorističkih akcija.

Član porodice u smislu ove odluke smatra se član porodice civilnog invalida rata ukoliko živi sa njim u istom domaćinstvu ili je pre njegove smrti živeo u zajedničkom domaćinstvu.

Član porodice civilnog invalida rata su bračni drug, deca rođena u braku ili van braka, usvojena deca, pastorčad koje je civilni invalid rata izdržavao, roditelji, kao i očuh i maćeha i usvojioci koji su ga izdržavali ili koje je civilni invalid rata izdržavao, ded i baba koje je civilni invalid rata izdržavao.

Član 3

Pravo na prošireni obim zaštite civilnih invalida rata, pod uslovima i na način predviđen ovom odlukom imaju:

1. civilni invalidi rata koji su zadobili trajno oštećenje organizma za najmanje 20% ako je svojstvo civilnog invalida rata i procenat invaliditeta utvrđeno Zakonom o pravima civilnih invalida rata ("Službeni glasnik RS", broj 52/96) i Zakonom o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca (" Službeni list SRJ", broj 24/98, 29/98 - ispr. i 25/00 - odluka SUS I "Službeni glasnik RS", br. 101/05 - dr.zakon i 111/09 - dr. zakon);

2. žrtve neprijateljskog terora pod uslovom da su to pravo ostvarili po Zakonu o pravima civilnih invalida rata

3. članovi porodica civilnih invalida rata i

4. članova porodica žrtava neprijateljskog terora.

Lica iz stava 1. ovog člana mogu ostvariti pravo na proširenu zaštitu po ovoj Odluci ako im je prebivalište na teritoriji grada Niša.

2. OBLICI, USLOVI I OBIM PRAVA

Član 4

Prošireni oblici zaštite civilnih invalida rata su:

1. civilna invalidnina;

2. invalidski dodatak;

3. profesionalna rehabilitacija;

4. ortopedska i druga pomagala, pomoćne i sanitarne sprave;

5. pogrebni troškovi;

6. jednokratna novčana pomoć.

Lica iz člana 3. stav 1. tačka 2, 3, 4. ove odluke imaju pravo na oblike zaštite iz tačke 2, 3, 4, 5. i 6. stava 1. ovog člana.

2.1. Pravo na civilnu invalidninu

Član 5

Pravo na civilnu invalidninu imaju civilni invalidi rata kod kojih je u zakonu propisanom postupku utvrđeno trajno oštećenje organizma od 20% do 40%.

Za civilne invalide koji ispunjavaju uslov iz prethodnog stava određuje se civilna invalidnina u visini od 50% mesečnog iznosa invalidnine vojnih invalida.

2.2. Pravo na invalidski dodatak

Član 6

Pravo na invalidski dodatak imaju civilni invalidi rata kod kojih je u zakonu propisanom postupku utvrđeno trajno oštećenje organizma od 20% do 40%, kao i članovi njihovih porodica. Invalidski dodatak određuje se u visini od 60% od mesečnog iznosa invalidnine vojnih invalida.

Član 7

Civilni invalidi rata, žrtve neprijateljskog terora i članovi njihovih porodica bez redovnih prihoda, koji ostvaruju pravo na invalidski dodatak, imaju pravo na uvećani invalidski dodatak u visini od 50% od priznatog invalidskog dodatka.

Pravo na invalidski dodatak prestaje od dana sticanja redovnih prihoda članova porodice koji žive u zajedničkom domaćinstvu u visini prosečnog najnižeg iznosa penzije po članu domaćinstva u prethodnoj godini u odnosu na godinu kada pravo prestaje.

U redovne prihode u smislu stava 1. ove odluke spadaju: prihod od poljoprivredne delatnosti; prihod iz radnog odnosa; prohod od obavljanja delatnosti ličnim radom; iznos penzije bez zaštitnog dodatka; prihod od imovine i mesečno novčano primanje i izuzetno mesečno novčano primanje članova domaćinstva.

Civilni invalid rata i članovi njegovog domaćinstva mogu ostvariti jedno pravo na invalidski dodatak po redosledu iz člana 2. stav 3.

2.3. Pravo na profesionalnu rehabilitaciju

Član 8

Pravo na profesionalnu rehabilitaciju pripada civilnim invalidima rata koji su zadobili trajno oštećenje organizma za najmanje 40% pod uslovima i na način predviđen propisima ako to pravo nisu ostvarili po drugom osnovu.

2.4. Pravo na ortopedska i druga pomagala, pomoćne i sanitarne sprave

Član 9

Civilni invalidi rata koji su zadobili trajno oštećenje organizma za najmanje 40% imaju pravo na ortopedska pomagala, pomoćne i sanitarne sprave pod uslovima i na način predviđen propisima ako to pravo nisu ostvarili po drugom osnovu.

2.5. Pogrebni troškovi

Član 10

Naknada pogrebnih troškova pripada onom ko je snosio troškove sahrane u slučaju smrti civilnog invalida rata sa najmanje 40% trajnog oštećenja organizma.

Pogrebni troškovi iz stava 1. ovog člana isplaćuju se licu u iznosu od od 50% minimalne zarade u Republici Srbije za mesec kada su troškovi učinjeni.

2.6. Jednokratna pomoć

Član 11

Licima iz člana 3. stav 1. ove odluke koja se usled vanrednih okolnosti nađu u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, može se u toku godine dati jednokratna novčana pomoć do iznosa minimalne zarade u Republici Srbiji.

Kao vanredne okolnosti u smislu stava 1. ovog člana smatraju se: teška bolest korisnika prava i člana njegove porodice, smrti člana porodice, šteta usled elementarnih nepogoda i slično.

3. POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 12

O pravima na zaštitu po ovoj odluci rešava, na zahtev lica iz člana 3. Odluke, Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat za dečiju i socijalnu zaštitu.

U sprovođenju postupka za ostvarivanje prava po ovoj Odluci primenjuju se odredbe Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni glasnik RS", br 18/2016).

Rešenje za ostvarivanje prava po ovoj odluci ne podleže reviziji, a lica iz člana 2. ove odluke imaju pravo na žalbu Gradskom veću Grada Niša.

Član 13

Pravo po ovoj odluci teče od prvog dana narednog meseca po podnetom zahtevu i traje dok postoje uslovi za ostvarivanje prava.

Korisnik prava ili član njegove porodice dužan je da u roku od 15 dana prijavi Gradskoj upravi Grada Niša - Sekretarijatu za dečiju i socijalnu zaštitu svaku promenu koja utiče na gubitak, smanjenje ili povećanje prava.

Gradska uprava Grada Niša - Sekretarijat za dečiju i socijalnu pokrenuće postupak po službenoj dužnosti ako sazna za promene koje utiču na gubitak ili smanjenje prava korisnika po ovoj odluci.

Pitanja neosnovane isplate prava i zastarelosti potraživanja po ovoj odluci rešavaće se prema odredbama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica ("Službeni glasnik SRS", broj 54/89 i "Službeni glasnik RS", broj 137/04).

Član 14

Sredstva za ostvarivanje prava po ovoj odluci obezbeđuju se u Budžetu Grada Niša.

Član 15

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o proširenom obimu zaštite civilnih invalida rata ("Međuopštinski službeni list Niš", broj 5/78 i 40/92).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Niša.