PRAVILNIK
O REGRESIRANJU TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ČIJI JE OSNIVAČ GRAD ČAČAK

("Sl. list grada Čačka", br. 7/2015 i 5/2018)

Uvodne odredbe

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se način, i uslovi regresiranja troškova boravka dece predškolskog uzrasta iz materijalno ugroženih porodica, kao i dece bez roditeljskog staranja i dece sa smetnjama u razvoju u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač grad Čačak.

Član 2

Dete bez roditeljskog staranja je dete koje nema žive roditelje, čiji su roditelji nepoznati ili nestali i dete čiji roditelji iz bilo kojih razloga privremeno ili trajno ne izvršavaju svoja roditeljska prava i dužnosti.

Član 3

Redosled rođenja dece u porodici, utvrđuje se prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih.

Redosled rođenja dece iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice koja je prestala, utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi, po odluci nadležnog organa.

Redosled rođenja dece koja su u vreme razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice bila punoletna ili za koju je u toku postupak utvrđivanja porodično-pravnog statusa pred nadležnim organom, utvrđuje se prema roditelju sa kojim deca žive.

Član 4

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada je drugi roditelj nepoznat, ili je umro, ili je potpuno lišen roditeljskog prava odnosno poslovne sposobnosti.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada samo on živi sa detetom, a sud još nije doneo odluku o vršenju roditeljskog prava.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a nisu zaključili sporazum o vršenju roditeljskog prava.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a zaključili su sporazum o zajedničkom ili samostalnom vršenju roditeljskog prava, ali sud proceni da taj sporazum nije u najboljem interesu deteta.

Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život ako zaključe o samostalnom vršenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

Regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi

Član 5

Pravo na potpuno regresiranje troškova boravka dece u vrtiću (besplatan boravak) ostvaruje:

1. dete korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć,

2. dete bez roditeljskog staranja (staratelj ili hranitelj) koji za njega nije ostvario pravo na dečiji dodatak,

3. dete sa smetnjama u razvoju za koje roditelj nije ostvario pravo na dečiji dodatak i za koje nije organizovana posebna vaspitna grupa,

4. dete ratnog vojnog invalida učesnika oružanih akcija 1991.-1999. godine,

5. dete trećeg, odnosno svakog narednog reda rođenja,

6. dete čiji roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo.

Član 6

Pravo na delimično regresiranje troškova boravka dece u vrtiću ostvaruje:

1. Roditelj koji ostvaruje pravo na dečiji dodatak, učestvuje u finansiranju boravka deteta u vrtiću u visini dečijeg dodatka.

Ako je iznos dečijeg dodatka viši od iznosa učešća pojedinačnog korisnika usluga u ekonomskoj ceni po detetu roditelj plaća iznos učešća pojedinačnog korisnika propisan odlukom osnivača o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja.

2. Roditelj koji ne ostvaruje pravo na dečiji dodatak a ima dvoje dece u vrtiću ima pravo na regresiranje troškova boravka u visini od 25% učešća korisnika usluga u ekonomskoj ceni za drugo dete.

Postupak ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi

Član 7

Pravo na regresiranje troškova boravka dece u vrtiću iz člana 5. i 6. ovog pravilnika ostvaruje se na osnovu zahteva roditelja, staratelja, usvojitelja ili hranitelja uz koji se prilažu sledeći dokazi:

1. Fotokopija, odnosno odštampana iščitana lična karta podnosioca zahteva;

2. Uverenje o prebivalištu deteta;

3. Rešenja nadležnog organa - Centra za socijalni rad - za ostvarivanje prava iz člana 5. ovog pravilnika, tačka 1. i 2. i uverenje nadležnog organa o svojstvu ratnog vojnog invalida učesnika oružanih akcija 1991-1999 godine - tačka 4.

4. Mišljenja Interresorne komisije grada Čačka - za ostvarivanje prava iz člana 5. tačka 3. ovog pravilnika;

5. Izvod iz matične knjige rođenih za svu decu u porodici.

6. Rešenje o ostvarivanju prava na dečiji dodatak za dete za ostvarivanje prava iz člana 6. tačka 1. ovog pravilnika.

7. Rešenje, presuda, odnosno druga isprava kojim se dokazuje status roditelja koji samostalno vrši roditeljsko pravo za ostvarivanje prava iz člana 5. tačka 6. ovog pravilnika.

8. Potvrdu o upisu u predškolsku ustanovu čiji je osnivač grad za ostvarivanje prava iz člana 6. tačka 3. ovog pravilnika.

Zahtev za ostvarivanje prava na regresiranje troškova boravka deteta se podnosi predškolskoj ustanovi čiji je osnivač grad i u koju je dete upisano.

Član 8

O pravu na regresiranje troškova boravka deteta u predškolskoj ustanovi odlučuje predškolska ustanova u koju je dete upisano.

O pravu iz stava 1. ovog člana donosi se rešenje po propisima o opštem upravnom postupku.

Protiv rešenja predškolske ustanove iz stava 1. može se podneti žalba Gradskom veću.

Žalba se podnosi u roku od 15. dana od dana dostavljanja rešenja.

Gradsko veće rešava po žalbi.

Odluka Gradskog veća po žalbi je konačna.

Član 9

Pravo na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi priznaje se u trajanju od godinu dana od dana podnošenja zahteva.

U mesecu pre isteka roka iz stava 1. ovog člana, korisnik prava obnavlja zahtev za naknadu ukupnih troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi.

Za decu najstarijeg predškolskog uzrasta pravo na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi produžava se do 30.06. ako je dete u poludnevnom boravku, a do 31.08. ako je dete u celodnevnom boravku.

Član 10

Korisnik prava je dužan da prijavi svaku promenu koja je, po ovom pravilniku, od uticaja na ostvarivanje prava iz člana 5. i 6. ovog pravilnika, najkasnije u roku od 15 dana od dana nastale promene.

Korisnik prava iz ovog pravilnika koji ostvari pravo na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak prava, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

Prelazne i završne odredbe

Član 11

Roditelj koji bi stupanjem na snagu Odluke o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad Čačak ("Sl. list grada Čačka", br. 6/2015), plaćao viši iznos boravka deteta u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač grad Čačak, nastavlja da plaća iznos koji je plaćao najkasnije do 31.12.2015. godine.

Član 12

Pravo na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač grad Čačak po odredbama ovog pravilnika roditelji ostvaruju počev od dana stupanja na snagu Odluke o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad Čačak ("Sl. list grada Čačka", br. 6/2015).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".