PRAVILNIK

O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANJA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE NASTALE USLED UJEDA PASA LUTALICA I MAČAKA

("Sl. list grada Kikinde", br. 4/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete, nastale usled ujeda pasa lutalica i mačaka na teritoriji grada Kikinde.

Član 2

Oštećeno lice je obavezno da podnese pisanu ili usmenu prijavu o nastalom događaju JP "Kikinda" - Služba Zoohigijene odmah nakon ujeda psa odnosno mačke, a najkasnije u roku od 3 dana od dana događaja. O usmenoj prijavi sačiniće se zapisnik.

JP "Kikinda" - Služba Zoohigijene je obavezna da izda potvrdu oštećenom licu o prijavljenom događaju, kao i da preduzme neophodne aktivnosti na pronalaženju i zbrinjavanju psa odnosno mačke.

JP "Kikinda" - Služba Zoohigijene je obavezna da: ustroji i uredno vodi evidenciju Službe zoohigijene o poslovima zaštite i zbrinjavanja pasa lutalica i mačaka u skladu sa zakonom, o podnetim prijavama i izdatim potvrdama oštećenim licima, kao i da Gradskom veću dostavlja mesečne izveštaje o prijavljenim događajima, izdatim potvrdama i preduzetim aktivnostima na pronalaženju i zbrinjavanju pasa i mačaka.

Član 3

Oštećeno lice, Sekretarijatu za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave Kikinda, podnosi Zahtev za naknadu štete nastale usled ujeda psa lutalice i mačke (Obrazac 1.-koji je sastavni deo ovog Pravilnika).

Zahtev iz stava 1. ovog člana oštećeno lice je dužno da podnese najkasnije u roku od 30 dana od dana događaja.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, mora da bude u pisanoj formi, jasne sadržine sa naznakom adrese, kontakt telefona i brojem tekućeg računa.

Zahtev iz stava 1. ovog člana, mora da sadrži veran opis i lokaciju događaja, opis pretrpljenih povreda, sa iznosom naknade koju potražuje.

Član 4

Uz zahtev iz člana 3. ovog Pravilnika, oštećeno lice je u obavezi da dostavi original ili fotokopije dokumentacije, i to:

- ličnu kartu (original na uvid i fotokopiju),

- dokaz da je događaj prijavljen u roku JP "Kikinda" - Služba Zoohigijene (potvrda Službe zoohigijene),

- kompletnu medicinsku dokumentaciju, koja se odnosi na lečenje (izveštaj nadležne zdravstvene ustanove primarne zaštite, izveštaj lekara specijaliste sa detaljnim opisom povrede, i sl.),

- druge dokaze koji su od značaja za rešavanje zahteva.

Član 5

Sekretarijat za opštu upravu i zajedničke poslove, primljene zahteve iz člana 3. ovog Pravilnika, će razmotriti i uputiti predlog o podnetom zahtevu Načelniku Gradske uprave.

Predlog Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove iz stava 1. ovog člana mora biti obrazložen.

Član 6

Sekretarijat za opštu upravu i zajedničke poslove je dužan da primljene zahteve razmotri i uputi predlog Načelniku Gradske uprave, najkasnije u roku od 7 dana od dana prijema zahteva.

Član 7

Načelnik Gradske uprave je obavezan da u roku od 7 dana od prijema predloga Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove donese akt po zahtevu oštećenog lica.

Član 8

Oštećeno lice dužno je da se pre pokretanja postupka za ostvarivanje prava na naknadu štete pred nadležnim sudom obrati Sekretarijatu za opštu upravu i zajedničke poslove zahtevom iz člana 3. ovog Pravilnika.

Član 9

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".

Napomene

Obrazac zahteva za naknadu štete nastale usled ujeda psa lutalice i mačke, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nije objavljen u "Sl. listu grada Kikinde", br. 4/2018.