PRAVILNIK

O FINANSIRANJU PROJEKATA I PROGRAMA UDRUŽENJA I ORGANIZACIJA

("Sl. list grada Kikinde", br. 4/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnik o finansiranju projekata i programa udruženja i organizacija (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuje oblasti u kojima se odobrava i dodeljuje finansiranje, precizira uslove neophodne za konkurisanje, ustanovljava i bliže uređuje postupanje po podnetim zahtevima, kao i kontrolu i nadzor utroška sredstava.

Član 2

Finansiranje u smislu ovog pravilnika podrazumeva odobravanje i dodeljivanje novčanih sredstava po sprovedenom javnom konkursu Grada Kikinde, koji za tekuću godinu raspisuje Gradsko veće grada Kikinde i objavljuje na internet stranici Grada.

Pod finansiranjem za potrebe ovog pravilnika smatra se i sufinansiranje projekata i programa u većoj ili u manjoj meri u odnosu na deo koji nije finansiran.

Član 3

Pod projektima i programima u smislu Pravilnika ne podrazumevaju se i projekti i programi koji su prethodno finansirani i sufinansirani na osnovu drugih konkursa i odluka u Gradskoj upravi grada Kikinde, odnosno za koje je na drugi način obezbeđena podrška iz Budžeta grada Kikinde.

Član 4

Prema svim licima obuhvaćenim Pravilnikom grad Kikinda postupa u skladu sa zakonima, drugim pravnim propisima, usvojenim strateškim i planskim dokumentima na nivou Republike Srbije i grada Kikinde, u oblastima koje su obuhvaćene ovim pravilnikom, u duhu odredaba ovog pravilnika, posebno poštujući važeća načela u ovim oblastima.

Svi pojmovi upotrebljeni u ovom pravilniku u muškom gramatičkom rodu obuhvataju muški i ženski rod lica na koja se odnose.

II PROJEKTI I PROGRAMI UDRUŽENJA

Član 5

Udruženja i druge organizacije u skladu sa uslovima javnog konkursa mogu konkurisati za jedan projekat ili program u tekućoj godini po raspisivanju javnog konkursa.

Prednost u odlučivanju po zahtevu za obezbeđivanje dodatne imaju projekti i programi koji se odnose na neke od sledećih oblasti: socijalnu zaštitu, boračko invalidsku zaštitu, zaštitu lica sa invaliditetom, društvenu brigu o deci, zaštitu interno naseljenih lica sa Kosova i Metohije na teritoriju grada Kikinde, zaštitu izbeglica, podsticanje nataliteta, pomoć starima, zdravstvenu zaštitu, promovisanje ljudskih i manjinskih prava, obrazovanje, kulturu, nauku, informisanje, zaštitu životne sredine, razvoj, zaštitu životinja, zaštitu potrošača, borbu protiv korupcije, različite humanitarne programe po osnovu kojih udruženje prati javne potrebe.

Član 6

Za podnosioca zahteva javnim konkursom minimalno moraju biti zahtevani uslovi:

1. Da je udruženje, odnosno druga organizacija registrovana u skladu sa zakonom;

2. da je udruženje/organizacija registrovano na teritoriji grada Kikinde.

3. da udruženje/organizacija sprovodi aktivnosti pretežno na teritoriji grada Kikinde.

Član 7

Za podnosioce zahteva po javnom konkursu iz člana 8. ovog pravilnika posebni uslovi u javnom konkursu odnosiće se na uslove u pogledu samog projekta i programa:

1. Da se ne može realizovati ili realizovati u dovoljnoj meri bez pomoći iz sredstava Budžeta grada Kikinde, odnosno da ne može da se započne ili okonča;

2. Da se realizuje na teritoriji Kikinde, odnosno da je od interesa za korisnike sa teritorije grada Kikinde;

3. Da ima visoku srazmeru između učinka i koštanja;

4. Da ne postoji nikakva sumnja u mogućnost realizacije;

5. Da udruženje raspolaže učesnicima i potrebnim resursima za realizaciju;

6. Da će se realizovati u godini za koju je program/ projekat odobren;

7. Da davanje finansijske sredstava bude opravdano prema osnovu i visini;

Član 8

Pored uslova propisanih članom 6. i članom 7. Pravilnika i u skladu s istima, tekstom javnog konkursa preciziraju se dodatni uslovi za podnosioca i projekte i programe.

Član 9

Ocenjivanje i odobravanje projekata i programa sprovodi se na osnovu ukupnih kriterijuma iz Pravilnika i javnog konkursa za tekuću godinu u kojo se vrši ocenjivanje i odobravanje.

III ZAHTEV ZA PODRŠKU PROJEKTU I PROGRAMU UDRUŽENJA

Član 10

Konkurisanje po javnom konkursu za projekte i programe udruženja i drugih organizacija podrazumeva podnošenje Zahteva za dodeljivanje sredstava po javnom konkursu (u daljem tekstu: Zahtev) i podnosi se u toku cele godine, zaključno sa 31. 12. tekuće godine u kojoj je raspisan i objavljen javni konkurs.

Zahtev podnosi zakonski zastupnik udruženja i druge organizacije u skladu sa zakonom i opštim aktima podnosioca.

Zahtev se podnosi za jedan ili više programa ili projekata koji se odnose na jednu ili više oblasti u skladu sa sadržinom javnog konkursa, a po prioritetu za oblasti obuhvaćene članom 6. ovog pravilnika.

Član 11

Zahtev se podnosi u pisanoj formi, na pisarnici Gradske uprave.

Zahtev obavezno sadrži: oblast, dokaze o ispunjenim uslovima za udruženje podnosioca Zahteva, vid i iznos potrebnog finansiranja i sufinansiranja.

IV KOMISIJA ZA PROGRAME I PROJEKTE UDRUŽENJA

Član 12

Gradsko veće posebnim rešenjem obrazuje Komisiju za programe i projekte udruženja (u daljem tekstu: Komisiju), sa mandatom od 3 godine.

Komisija ima 3 člana.

Član 13

Komisija je nadležna da prispele Zahteve razmatra, proverava potrebnu dokumentaciju, donese rešenje o odbacivanju Zahteva, kao i da donese predloge konačnih rešenja, odnosno rešenjem odbije Zahtev ili odluči o vrsti odobrenog finansiranja i sufinansiranja.

Član 14

Komisija ima diskreciono pravo u odlučivanju po podnetom Zahtevu, odnosno u svakom konkretnom slučaju ocenjujući svrsishodnost finansiranja i sufinansiranja programa i projekta udruženja koji ispunjavaju uslove iz pravilnika i javnog konkursa, određuje iznos finansiranja i sufinansiranja s obzirom na raspoloživa sredstva u Budžetu grada Kikinde.

Član 15

Iz redova članova Komisije, Gradsko veće imenuje predsednika i zamenika predsednika.

Radom Komisije rukovodi predsednik Komisije, a u slučaju njegove sprečenosti da obavlja dužnost i odsutnosti, zamenjuje ga predsednik Komisije.

Član 16

Sednicu Komisije saziva predsednik Komisije.

Komisija punovažno odlučuje ako sednici prisustvuje više od 1/ 2 članova Komisije.

Zapisnik o radu na sednici Komisije vodi jedan od članova Komisije, iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi, koji potpisuju svi prisutni članovi.

Član 17

Komisija punovažno odlučuje većinom glasova prisutnih članova.

Član 18

Komisija vodi poseban registar u koji se upisuju podaci o vidu i visini odobrenog i isplaćenog finansiranja i sufinansiranja.

Član 19

Stručne, finansijske i administrativno- tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja odgovarajuća unutrašnja jedinica u Gradskoj upravi grada Kikinde, odnosno Sekretarijat za društvene delatnosti.

Član 20

Sredstva odobrena za programe i projekte udruženja u smislu ovog pravilnika obezbeđuju se u Budžetu grada Kikinde.

Sredstva iz stava 1. ovog člana uplaćuju se na račun udruženja.

Član 21

Nakon uplate sredstava, podnosilac zahteva dužan je da u roku od 30 dana od dana sticanja uslova za pravdanje odobrenih i uplaćenih sredstava, opravda vid i iznos pruženog finansiranja i sufinansiranja, a najkasnije zaključno sa 31. 12. tekuće godine ukoliko projektne i programske aktivnosti zahtevaju duži rok za realizaciju.

Podnosilac zahteva iz stava 1. ovog člana se poziva na zahtev koji je podneo i prilaže dokaze koji u potpunosti moraju opravdati odobrena i uplaćena sredstva s obzirom na okolnosti konkretnog slučaja, dok u suprotnom grad Kikinda stiče pravo potraživanja odobrenih i uplaćenih sredstava od podnosioca zahteva.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".