PRAVILNIK

O KORIŠĆENJU SREDSTAVA ZA REPREZENTACIJU U GRADU KIKINDI

("Sl. list grada Kikinde", br. 4/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom definišu se troškovi reprezentacije, uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za potrebe reprezentacije, reguliše se postupak pravdanja i priznavanja troškova reprezentacije, kao i postupak kontrole nad troškovima reprezentacije.

Član 2

Sredstva reprezentacije koriste se na način i pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom, u skladu s aktima, uputstvima i procedurama kojima se uređuju pitanja računovodstva, kontrole i plaćanja ulazne dokumentacije u Gradskoj upravi grada Kikinde (u daljem tekstu: Gradskoj upravi).

Član 3

Karakter reprezentacije u smislu ovog pravilnika imaju kupovina pića i hrane, ishrana i ketering, prigodni pokloni, ugostiteljske usluge i druga sredstva, stvari, usluge ili aktivnosti po zaključku Šefa stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća.

Troškovi reprezentacije mogu nastati ukoliko se predmeti reprezentacije iz stava 1. ovog člana koriste prilikom:

- sastanaka koji se organizuju u prostorijama Gradske uprave grada Kikinde ili na drugom mestu,

- proslava, domaćih i međunarodnih konferencija, skupova i slično,

- boravka u ugostiteljskim objektima ili na drugim mestima sa istovrsnom svrhom.

Član 4

Sredstva za reprezentaciju planiraju se godišnje, budžetom i finansijskim planom korisnika budžeta, u skladu sa namenom utvrđenom ovim pravilnikom.

Planiranjem troškova reprezentacije, obezbeđuje se racionalno i domaćinsko ponašanje u trošenju sredstava za ove namene.

Član 5

Korisnik reprezentacije grada Kikinde mogu biti sledeći direktni korisnici Budžeta grada Kikinde po ovlašćenju Šefa stručne službe Skupštine, Gradonačelnika i Gradskog veća i to:

- lica zaposlena ili angažovana u Kabinetu gradonačelnika;

- Zamenik gradonačelnika i pomoćnik/ ci gradonačelnika;

- Gradsko veće i članovi Gradskog veća;

- Skupština;

- Gradska uprava.

- drugi korisnici u izuzetnim situacijama.

Šef stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća o korišćenju reprezentacije odlučuje samostalno.

Član 6

Poslove reprezentacije obavlja Stručna služba Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća.

Šef stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća je ovlašćen da u svakom konkretnom slučaju, nalaže i odobrava trošenje sredstava reprezentacije u skladu sa ovim Pravilnikom.

Šef stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća prilikom određivanja reprezentacije, korisnika, namene i visine sredstava, prethodne kontrole i nadzora nad korišćenjem i pravdanjem sredstava za reprezentaciju postupa u skladu sa odobrenjem Gradonačelnika.

Član 7

Sredstva za reprezentaciju koriste se, po pravilu, za namene u zemlji, a izuzetno i u inostranstvu.

Član 8

Kontrolu utroška sredstava za reprezentaciju vrši Služba skupštine, gradonačelnika i gradskog veća.

Korisnik reprezentacije odgovoran je za ekonomično i celishodno trošenje sredstava reprezentacije.

Član 9

Ukoliko korisnik reprezentacije prekorači odobreni iznos reprezentacije, a Šef stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća naknadno ne odobri reprezentaciju u punom iznosu nastalih troškova, korisnik reprezentacije je dužan da naknadi razliku između ostvarenih i odobrenih iznosa troškova reprezentacije, najkasnije prilikom naredne isplate zarade, odnosno naknade, posle utvrđivanja ove obaveze.

Član 10

Nadzor nad određivanjem, korišćenjem i kontrolom sredstava reprezentacije vrši Načelnik gradske uprave po izveštaju Šefa stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća.

Član 11

Nabavka prigodnih poklon može se organizovati i za:

- novogodišnjih poklona za lica koja imaju poseban značaj za rad i poslovanje korisnika budžeta,

- poklona povodom obeležavanja jubileja i važnih poslovnih događaja za grad Kikindu i budžetskog korisnika i

- ostalih prigodnih poklona povodom značajnih datuma za grad Kikindu i budžetskog korisnika.

Nabavku prigodnih poklona organizuje Šef stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća u saradnji sa referentom za javne nabavke.

Šef stručne službe odlučuje u pogledu vrste, namene i broja poklona, kao i planiranog uručivanja poklona, a izuzetno može da se nabavi i pojedinačan poklon.

Član 12

Račune koji se odnose na reprezentaciju kontroliše Šef stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća i iste overava za plaćanje.

Član 13

Služba za finansije korisnika budžeta vodi evidenciju iskorišćenih iznosa reprezentacije na osnovu primljenih dokumenata.

Na osnovu evidencija iz stavova 1. i 2. ovog člana, Služba za finansije korisnika budžeta sastavlja izveštaj o troškovima reprezentacije, u skladu sa odredbama ovog Pravilnika i dostavlja ga Šefu stručne službe Skupštine, gradonačelnika i gradskog veća.

Član 14

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaju da važe sva akta korisnika budžeta koja su u suprotnosti sa Pravilnikom.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".