POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O PROGRAMU OČUVANJA PLODNOSTI KOD OBOLELIH OD MALIGNIH BOLESTI U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2018. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2018)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se Program očuvanja plodnosti kod obolelih od malignih bolesti u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2018. godinu, kao i obim sredstava za njegovo sprovođenje i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

PROGRAM
OČUVANJA PLODNOSTI KOD OBOLELIH OD MALIGNIH BOLESTI U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2018. GODINU

I

Prikaz i analiza postojeće situacije

Vodeći uzroci smrti stanovništva Vojvodine prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine sadržanim u "Analizi zdravstvenog stanja stanovništva Autonomne pokrajine Vojvodine 2016. godina" su hronične nezarazne bolesti. Najčešći uzrok smrti su bile bolesti sistema krvotoka, od kojih je umrla svaka druga osoba (50,6%) i tumori, od kojih je umrla svaka četvrta osoba (23,6%).

Prema podacima iz navedene Analize, u bolničkom morbiditetu koji se registruje u stacionarnim ustanovama, na teritoriji AP Vojvodine najčešći uzroci hospitalizacije su: tumori (16,7%), bolesti sistema krvotoka (11,8%) i bolesti sistema za varenje (8,1%).

U poslednjih nekoliko decenija stopa preživljavanja nakon lečenja malignih bolesti je dramatično povećana. Primena savremenih miruških, radioterapijskih i hemioterapijskih protokola doprinela je uspešnijem lečenju maligniteta, ali se kao posledica evidentira značajno narušavanje plodnosti pacijenata tretiranih ovim protokolima. Kod muškaraca se beleći smanjenje, odnosno gubitak oplodne moći nakon hirurškog odstranjivanja testisa, hemoterapije i zračne terapije. U ženskoj populaciji plodnost se narušava odstanjivanjem jajnika ili materice ali i dejstvo potentnih citostatika i zračne terapije jer se time uništavaju i jajne ćelije. Ovakva situacija stavlja u žižu interesovanja očuvanje plodnosti kod pacijenata sa malignitetima.

Omogućavanje roditeljstva osobama lečenim zbog malignih bolesti je jedan od najvećih izazova u savremenoj onkologiji i u svetu postaje nerazdvojiv deo celokupnog pružanja usluge kvalitetnog lečenja onkoloških pacijentkinja i pacijenata. Poseban program zdravstvene zaštite za unapređenje kvaliteta života obolelih od malignih bolesti omogućavanjem očuvanja plodnosti i realizacije roditeljstva nakon završenog onkološkog lečenja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine realizuje se od 2015. godine.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09 - dr. zakon, 88/10, 99/10, 57/11, 119/12, 45/13 - dr. zakon, 93/14, 96/15, 106/15, 105/17 - dr. zakon i 113/17), članom 13. stav 4, utvrđeno je da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno za vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou, u skladu sa svojim mogućnostima, te utvrditi cene tih pojedinačnih usluga, odnosno programa.

Program očuvanja plodnosti kod obolelih od malignih bolesti u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2018. godinu realizovaće Klinički centar Vojvodine, Novi Sad u saradnji sa Institutom za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica.

II

Ciljevi, aktivnosti, metodologija realizacije i indikatori programa

Opšti cilj programa

Omogućavanje roditeljstva onkološkim pacijentkinjama i pacijentima životne dobi do 40 godina uz maksimalnu onkološku bezbednost, čime se značajno unapređuje kvalitet života i kvalitet usluga zdravstvene zaštite obolelim od malignih bolesti u AP Vojvodini.

Specifični cilj programa

Krioprezervacija embriona, spermatozoida i jajnih ćelija kod pacijenata sa malignim oboljenjem.

Aktivnosti programa

Savremeni terapijski protokoli u lečenju malignih tumora svih lokalizacija utiču na brojne segmente života pacijenata umanjujući značajno njihov kvalitet života. Segment reprodukcije i ostvarenja biološkog roditeljstva je na vrhu lestvice vrednosti i trajan gubitak ove mogućnosti predstavlja svakom pojedincu nenadoknadiv gubitak. Angažovanjem stručnjaka kroz program, zajedno sa obolelim od maligne bolesti i članovima njihove uže porodice, mogu da se ponude uz optimalani plan lečenja koji obezbeđuje maksimalnu korist u poboljšanju ishoda bolesti i poboljšan kvalitet života ostvarenjem roditeljstva.

Nakon dobijanja mišljenja Konzilijuma za onkofertilitet počinje proces koji vodi u krioprezervaciju (zamrzavanje i čuvanje) gameta-jajnih ćelija i spermaztozoida kao i embriona.

Postupci sprovođenja vantelesne oplodnje, zamrzavanja i čuvanja kako gameta-speratozoida i jajnih ćelija tako i embriona sprovodiće se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine radom tima lekara i embriologa u Zavodu za humanu reprodukciju primenom standardizovanih protokola stimulacije za onkološke pacijente, monitoringa stimulisanih ciklusa i aspiraciju jajnih ćelija tako i protokola krioprezervacije gameta i embriona.

U specifičnim slučajevima, za potrebe programa, u rad se uključuju lekari specijalisti patologije, radiologije i urologije.

Metodologija sprovođenja programa

Osnovni preduslov za kvalitetno funkcionisanje Programa je pravovremeno upućivanje obolelih od malignih bolesti u periodu od postavljanja dijagnoze do započinjanja onkoloških trerapijskih tretmana. U slučaju da je lečenje već započeto u svakoj od faza moguće je načiniti konsultaciju.

Primarnu selekciju za upućivanje pacijenata i pacijentkinja vrše:

• lekari na Onkološkoj komisiji /konzilijumu za pojedine lokalizacije u Institutu za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica;

• lekari /hirurzi koji vrše pripremu za operaciju i operišu obolele: Institut za onkologiju Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, opšte bolnice, privatne bolnice i ordinacije;

• lekari iz onkoloških dispanzera AP Vojvodine;

• lekari medikalni onkolozi pre započinjanja hemioterapije;

• radioterapeuti pre započinjanja zračnog tretmana.

Prvo informisanje obolelih od malignih bolesti mlađih od 40 godina života i njihovo dalje eventualno uključivanje u program moguće je na sledećim punktovima zdravstvene mreže:

• Domovi zdravlja (lekari opšte prakse i specijalisti),

• Odseci za onkologiju Opštih bolnica (9 u AP Vojvodini-Subotica, Sombor, Sremska Mitrovica, Pančevo, Vršac, Kikinda, Senta, Vrbas i Zrenjanin),

• Opšte bolnice (urolozi, hirurzi, ginekolozi, pedijatri, hematolozi, medikalni onkolozi),

• Klinički centar Vojvodine i Institut za onkologiju Vojvodine,

• Privatna praksa,

• Samostalna inicijativa obolelog.

Inicijalno se pacijenti u trenutku javljanja nalaze u dve moguće faze lečenja malignih bolesti:

1. Pre započinjanja onkološkog lečenja: u fazi pripreme za operaciju, hemioterapiju ili zračnu terapiju.

2. U međufazama: posle operacije, a pre nastavka adjuvantne hemioterapije, zračne terapije ili biološke terapije.

Lekar koji informiše obolele od malignih bolesti o mogućnostima uključivanja u program nakon pribavljanja saglasnosti šalje popunjeni obrazac subspecijalisti za fertilitet u formi medicinskog formulara koji sadrži podatke od značaja za prvu selekciju: dijagnoza, stadijum bolesti, patohistološki nalaz, planirani protokol lečenja i dužina trajanja lečenja.

Konsultacija sa subspecijalistom za plodnost i selekcija prvog nivoa nakon uvida u dokumentaciju: istoriju bolesti i nalaze koji upućuje pacijentkinje i pacijente na Konzilijum za onkofertilitet.

Konzilijum za onkofertilitet donosi preporuke sa jasnim smernicama prema: vrsti planirane procedure za očuvanje plodnosti, vremenskom okviru i dodatnoj dijagnostici.

Indikator

Broj urađenih zamrzavanja speratozoida, jajnih ćelija i embriona kod pacijenata sa malignim oboljenjem.

III

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju programa

TABELARNI PRIKAZ UKUPNIH TROŠKOVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA U 2018. godini

Tabela 1 (Tabela 1.1.+ Tabela 1.2.) u dinarima

Redni broj

NAZIV TROŠKOVA PROGRAMA

IZNOS UKUPNO POTREBNIH SREDSTAVA

1

2

3

1.

TROŠKOVI NABAVKE MATERIJALA I USLUGA

1.400.000,00

2..

TROŠKOVI USLUGA I NAKNADA

600.000,00

 

UKUPNO:

2.000.000,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA NABAVKE MATERIJALA I USLUGA

Tabela 1.1. u dinarima

Redni broj

NAZIV MATERIJALA

Ukupan iznos s PDV-om

1.1.1.

Troškovi potrošnog materijala

400.000,00

1.1.2.

Troškovi lekova

1.000.000,00

 

UKUPNO 1.1.:

1.400.000,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA USLUGA I NAKNADA LICA ANGAŽOVANIH NA REALIZACIJI PROGRAMA

Tabela 1.2 u dinarima

Redni broj

Broj učesnika u programu

Bruto iznos

Neto iznos

1.2.1.

8 učesnika (doktori medicine specijalisti ginekologije, embriologije, patologije i urologije)

600.000,00

417.840,00

 

UKUPNO 1.2.:

600.000,00