POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O PROGRAMU RANOG PREPOZNAVANJA I SMANJENJA BROJA MENTALNIH POREMEĆAJA RAZVOJNOG DOBA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2018. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2018)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se Program ranog prepoznavanja i smanjenja broja mentalnih poremećaja razvojnog doba u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2018. godinu, kao i obim sredstava za njegovo sprovođenje i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM

RANOG PREPOZNAVANJA I SMANJENJA BROJA MENTALNIH POREMEĆAJA RAZVOJNOG DOBA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2018. GODINU

I

Prikaz i analiza postojeće situacije

Savremena istraživanja ukazuju na veoma učestalu pojavu nedopustivo kasnog prepoznavanja različitih mentalnih (psihijatrijskih) poremećaja dečjeg doba. Period koji protekne od prvog ispoljavanja simptoma do javljanja stručnjacima iz oblasti psihijatrije razvojnog doba veoma je dug. Na primer, od primomanifestacije depresije do postavljanja dijagnoze prođe i do deset godina. S druge strane, grube psihijatrijske poremećaje u razvojnom dobu nije teško prepoznati, ali upravo pravi problem predstavljaju dugotrajne, postepene promene na psihičkom planu kod dece i adolescenata, koje se - ukoliko se kasno prepoznaju - veoma otežano leče i ne dovode do stanja potpune remisije kod ove izuzetno osetljive populacije.

Jedan od veoma važnih razloga za neprepoznavanje ovih poremećaja jeste i činjenica da su pedijatri, lekari opšte prakse i medicinske sestre - u okviru sticanja formalne edukacije - umnogome okrenuti somatskim bolestima i da veoma često, čak i profesionalci veoma jasnu simptomatologiju - zbog nedostatka iskustva i edukacija - ne uspevaju da prepoznaju. Razlog za navedeno jeste i to što je izuzetno malo psihijatara koji se na teritoriji AP Vojvodine bave dečjom i adolescentnom psihijatrijom (ukupno sedam specijalista) i što postoji samo jedno bolničko odeljenje, s devet bolničkih postelja, na teritoriji cele AP Vojvodine za zbrinjavanje maloletnih lica s mentalnim poremećajima. Imajući u vidu navedeno, neophodno je da se realizuju aktivnosti stručne podrške radu zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika na teritoriji AP Vojvodine na ranom prepoznavanju mentalnih poremećaja razvojnog doba, radi njihovog smanjenja.

Na osnovu dostupnih podataka i stručne procene, preko 15.000 dece i adolescenata s teritorije AP Vojvodine ima određene smetnje mentalnog zdravlja, dok je mentalni poremećaj stručno dijagnostikovan samo kod polovine ove populacije. Ovome u prilog ide i činjenica da samo Klinički centar Vojvodine godišnje obavi preko 2.000 pregleda dece i adolescenata s mentalnim poremećajima.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09 - dr. zakon, 88/10, 99/10, 57/11, 119/12, 45/13 - dr. zakon, 93/14, 96/15, 106/15, 105/17 - dr. zakon i 113/17), članom 13. stav 4. utvrđeno je da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno za vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou, u skladu sa svojim mogućnostima, te utvrditi cene tih pojedinačnih usluga, odnosno programa.

Program ranog prepoznavanja i smanjenja broja mentalnih poremećaja razvojnog doba u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2018. godinu (u daljem tekstu: Program) realizovaće Klinički centar Vojvodine, Novi Sad.

II

Ciljevi, aktivnosti, metodologija realizacije i indikatori Programa

Opšti cilj Programa

Smanjenje broja obolelih i redukcija medicinskih i društvenih posledica u vidu dugotrajnog lečenja, povećanih troškova lečenja (učestalih hospitalizacija) i nedovoljnog nivoa izlečenja kod dece s mentalnim poremećajima.

Specifični ciljevi Programa

- edukacija zdravstvenih radnika (doktora medicine specijalista pedijatrije, lekara opšte prakse, medicinskih sestara, ali i adultnih psihijatara) i zdravstvenih saradnika (psihologa, pedagoga i socijalnih radnika) u pogledu adekvatnije dijagnostike dece s psihijatrijskim poremećajima u domovima zdravlja u Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Kikindi, Staroj Pazovi i Žablju);

- edukacija zdravstvenih radnika (doktora medicine specijalista pedijatrije, lekara opšte prakse, medicinskih sestara ali i adultnih psihijatara) i zdravstvenih saradnika (psihologa, pedagoga i socijalnih radnika) u pogledu tretmana dece s psihijatrijskim poremećajima u navedenim zdravstvenim ustanovama;

- formiranje regionalnih timova - u okviru zdravstvenih ustanova u AP Vojvodini - za ranu dijagnostiku i tretman psihijatrijskih poremećaja razvojnog doba.

Aktivnosti Programa

Aktivnosti Programa sprovodiće doktori medicine specijalisti psihijatrije i neuropsihijatrije, uz podršku psihologa (analiza aktuelnog stanja, korišćenje literature, priprema projektnih aktivnosti, priprema edukacije i štampanog materijala, izvođenje edukativnih seminara i evaluacija sprovedenog programa).

Metodologija sprovođenja Programa

redni br.

vrsta delatnosti

trajanje (u mesecima)

1.

priprema projektnih aktivnosti

1

2.

priprema literature

1

3.

izrada i priprema štampanog materijala

2

4.

priprema predavanja

1

5.

izvođenje kurseva

6

6.

evaluacija uspešnosti Programa

1

Indikator

Nivo osposobljenosti zdravstvenih radnika i saradnika za dijagnostiku i adekvatno medicinsko zbrinjavanje pacijenata (što bi se u okviru Programa evaluiralo testovima).

III

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju Programa:

TABELARNI PRIKAZ UKUPNIH TROŠKOVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA U 2018. GODINI

Tabela 1 (Tabela 1.1.+ Tabela 1.2.) - u dinarima

redni broj

NAZIV TROŠKOVA PROGRAMA

IZNOS UKUPNO POTREBNIH SREDSTAVA

1

2

3

1.

TROŠKOVI NABAVKE MATERIJALA I USLUGA

151.200,00

2.

TROŠKOVI USLUGA I NAKNADA (naknade izvršiocima)

345.600,00

 

UKUPNO:

496.800,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA NABAVKE MATERIJALA I USLUGA

Tabela 1.1. - u dinarima

redni broj

NAZIV MATERIJALA

količina

jedinična cena

ukupan iznos sa PDV-om

1.1.1.

nabavka literature

2

12.000,00

28.800,00

1.1.2.

troškovi prevoza

6

5.000,00

36.000,00

1.1.3.

troškovi izrade štampanog materijala

240

300,00

86.400,00

 

UKUPNO 1.1.:

 

 

151.200,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA USLUGA I NAKNADA LICA ANGAŽOVANIH NA REALIZACIJI PROGRAMA

Tabela 1.2. - u dinarima

redni broj

broj učesnika u programu

bruto iznos

neto iznos

1.2.1.

dva učesnika (doktor medicine specijalista neuropsihijatrije i psihijatrije)

345.600,00

288.000,00

 

UKUPNO 1.2.:

 

345.600,00