POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O PROGRAMU UVOĐENJA TRANSKRANIJALNE MAGNETNE STIMULACIJE - KAO SAVREMENOG TERAPIJSKOG I DIJAGNOSTIČKOG METODA - U KLINIČKU PRAKSU U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2018. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2018)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se Program uvođenja transkranijalne magnetne stimulacije - kao savremenog terapijskog i dijagnostičkog metoda - u kliničku praksu u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za 2018. godinu, kao i obim sredstava za njegovo sprovođenje i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

Član 2

Program iz člana 1. ove odluke čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
UVOĐENJA TRANSKRANIJALNE MAGNETNE STIMULACIJE - KAO SAVREMENOG TERAPIJSKOG I DIJAGNOSTIČKOG METODA - U KLINIČKU PRAKSU U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI ZA 2018. GODINU

I

Prikaz i analiza postojeće situacije

Neurološki i psihijatrijski poremećaji imaju znatno učešće u ukupnom morbiditetu stanovnika AP Vojvodine, čemu doprinose i produženje prosečnog životnog veka i prosečno veća starost stanovništva AP Vojvodine. Tako, na primer, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Kikinda (Zdravstveno stanje stanovništva Severnobanatskog okruga 2016. godine), duševni poremećaji i poremećaji ponašanja na petom su mestu u rangu morbiditeta - sa 5,9%, a neurotski, stresogeni i somatoformni poremećaji jesu sedma najčešća pojedinačna dijagnoza u službi opšte medicine. U službi medicine rada, prema navedenim podacima, duševni poremećaji i poremećaji ponašanja učestvuju sa 6,7%. U ukupnom morbiditetu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica (Analiza zdravstvenog stanja stanovništva Sremskog okruga za 2016. godinu), mentalna oboljenja u opštoj medicini imaju učešće od 3,27%, a u medicini rada - od 4,67%. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sombor (Analiza zdravstvenog stanja stanovništva Zapadnobačkog okruga za 2016. godinu), duševni poremećaji i poremećaji zdravlja jesu petorangirana grupa bolesti u morbiditetu u službi za zdravstvenu zaštitu odraslih, sa učešćem od 5,2%.

Imajući u vidu navedene podatke, postoji potreba da se u zdravstvenoj zaštiti stanovništva koriste savremena dostignuća koja doprinose poboljšanju zdravstvenog stanja stanovništva, a koja trenutno nisu na raspolaganju kao standardna. U nedostatku dovoljno efikasnih terapijskih i dijagnostičkih metoda u lečenju neuropsihijatrijskih poremećaja, prema dosadašnjim istraživanjima, transkranijalna magnetna stimulacija izdvaja se kao nov metod, sa zavidnom efikasnošću.

Transkranijalna magnetna stimulacija jeste metoda kojom se magnetnim poljem stimulišu specifične regije mozga. Kao dijagnostički metod, koristi se da bi se procenila disfunkcionalna veza motornog korteksa mozga i mišića prouzrokovana nizom bolesti (inzult, multipla skleroza, amiotrofična lateralna skleroza, bolest motornog neurona). Istraživanja su pokazala i to da je transkranijalna magnetna stimulacija efikasna kao terapijska metoda koja se koristi za lečenje terapirezistentnog depresivnog poremećaja i neuropatskog bola, a u toku su istraživanja koja razmatraju efikasnost ove metode u tretmanu shizofrenije. Transkranijalna magnetna stimulacija ima širok spektar mogućnosti korišćenja u dijagnostičke i u terapijske svrhe u slučaju više neuroloških i psihijatrijskih poremećaja, koji su visoko prevalentni na teritoriji AP Vojvodine.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 72/09 - dr. zakon, 88/10, 99/10, 57/11, 119/12, 45/13 - dr. zakon, 93/14, 96/15, 106/15, 105/17 - dr. zakon i 113/17), članom 13. stav 4, utvrđeno je da autonomna pokrajina može doneti posebne programe zdravstvene zaštite za pojedine kategorije stanovništva, odnosno za vrste bolesti koje su specifične za autonomnu pokrajinu, a za koje nije donet poseban program zdravstvene zaštite na republičkom nivou, te utvrditi cene tih pojedinačnih usluga, odnosno programa.

Program uvođenja transkranijalne magnetne stimulacije - kao savremenog terapijskog i dijagnostičkog metoda - u kliničku praksu u AP Vojvodini za 2018. godinu realizovaće Klinički centar Vojvodine Novi Sad.

II

Ciljevi, aktivnosti, metodologija realizacije i indikatori programa

Opšti cilj programa

Uvođenje savremene dijagnostičke i terapijske metode u svakodnevnu kliničku praksu lečenja inzulta, multiple skleroze, amiotrofične lateralne skleroze, bolesti motornog neurona, teraporezistentnog depresivnog poremećaja i neuropatskog bola.

Specifični cilj programa

Dijagnostika i tretman 100 pacijenata čije zdravstveno stanje zahteva korišćenje metoda transkranijalne magnetne stimulacije.

Aktivnosti programa

Uvođenje transkranijalne magnetne stimulacije u svakodnevnu kliničku praksu - zbog specifičnosti ove metode, kao i zbog nedostatka referentnih centara u okviru naše zemlje za edukaciju o njoj - zahteva edukaciju doktora medicine specijalista neurologije i specijalista psihijatrije u referentnim centrima u inostranstvu, putem akreditovanih kurseva za sticanje znanja za korišćenje transkranijalne magnetne stimulacije. Nakon edukacije, započeo bi standardni rad koji bi podrazumevao dijagnostiku i lečenje pacijenata u okviru Kliničkog centra Vojvodine.

Metodologija sprovođenja programa:

- pribavljanje odgovarajućih dozvola za korišćenje postojećeg aparata u dijagnostičke i terapijske svrhe;

- obuka dva doktora medicine - specijalista psihijatrije i neurologije - za korišćenje aparata za transkranijalnu magnetnu stimulaciju u referentni centar u inostranstvu;

- tehničke i organizacione pripreme za otvaranje Kabineta za transkranijalnu magnetnu stimulaciju na Klinici za psihijatriju i Klinici za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine;

- dijagnostika i tretman 100 pacijenata čije zdravstveno stanje zahteva korišćenje metoda transkranijalne magnetne stimulacije;

- evaluacija efikasnosti metode transkranijalne magnetne stimulacije primenom standardnih kliničkih parametara kliničke procene.

Ciljna grupa

Pacijenti oboleli od inzulta, multiple skleroze, amiotrofične lateralne skleroze, bolesti motornog neurona, teraporezistentnog depresivnog poremećaja i neuropatskog bola kod kojih postoje indikacije za korišćenje metoda transkranijalne magnetne stimulacije.

Indikatori

- broj pacijenata kod kojih je primenjena metoda transkranijalne magnetne stimulacije;

- osposobljenost zdravstvenih radnika za korišćenje ove dijagnostičke i terapijske metode;

- poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenata procenjeno standardnim parametrima u vidu skala kliničke procene.

III

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju programa

TABELARNI PRIKAZ UKUPNIH TROŠKOVA ZA REALIZACIJU PROGRAMA U 2018. GODINI

Tabela 1 (Tabela 1.1.+ Tabela 1.2.) - u dinarima

Redni broj

NAZIV TROŠKOVA PROGRAMA

IZNOS UKUPNO POTREBNIH SREDSTAVA

1

2

3

1.

TROŠKOVI NABAVKE MATERIJALA I USLUGA (edukacija i boravak izvršilaca programa u referentnom centru u inostranstvu)

544.800,00

2.

TROŠKOVI USLUGA I NAKNADA (naknade izvršiocima)

432.000,00

 

UKUPNO:

976.800,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA NABAVKE MATERIJALA I USLUGA

Tabela 1.1. - u dinarima

Redni broj

NAZIV MATERIJALA

Količina

Jedinična cena

Ukupan iznos
sa PDV-om

1.1.1.

edukacija - kurs u inostranstvu

2

155.000,00

372.000,00

1.1.2.

troškovi prevoza i boravka doktora medicine u inostranstvu tokom edukacije

2

72.000,00

172.800,00

 

UKUPNO 1.1.:

 

 

544 800,00

TABELARNI PRIKAZ TROŠKOVA USLUGA I NAKNADA LICA ANGAŽOVANIH NA REALIZACIJI PROGRAMA

Tabela 1.2. - u dinarima

Redni broj

Broj učesnika u programu

Bruto iznos

Neto iznos

1.2.1.

šest (6) učesnika (doktori medicine specijalisti psihijatrije i specijalisti neurologije)

432.000,00

360.000,00

 

UKUPNO 1.2.:

 

432.000,00