PROGRAM

PRAĆENJA STANJA I PROGNOZA AEROPOLENA NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2018/2019. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 20/2018)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Jedinica lokalne samouprave, u okviru svojih nadležnosti utvrđenih zakonom, obezbeđuje kontinuiranu kontrolu i praćenje stanja životne sredine (monitoring) donošenjem programa monitoringa na svojoj teritoriji i obezbeđivanjem finansijskih sredstava za njegovu realizaciju. Program monitoringa jedinice lokalne samouprave mora biti u skladu sa programom koji donosi Vlada Republike Srbije.

Zakonom o zaštiti vazduha ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 10/13) u članu 3. tačka 9., polen je okarakterisan kao prirodni zagađivač vazduha.

Na neophodnost monitoringa polena suspendovanog u vazduhu ukazala je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zvaničnim zaključcima sastanaka na temu "Phenology and Human Health: Allergic Disorders" koji je održan u Rimu 2003. godine. WHO je potvrdila da je aeropolen bitan uzročnik alergijskih reakcija (bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, polenska kijavica i dr.) tokom poslednjih 50 godina i da rezultati praćenja stanja i prognoze aeropolena omogućavaju proučavanje, prevenciju, dijagnostikovanje, pa i lečenje polenskih alergija.

Danas se vrši identifikacija polena za 24 biljne vrste (leska, jova, tisa i čempresi, brest, topola, javor, vrba, jasen, breza, grab, platan, orah, hrast, bor, konoplja trave, lipa, bokvica, kiselica, kopriva, štirovi, pelin, ambrozija). Kada cvetanje, a samim tim i polen dostignu određeno stanje zrelosti, tada nastaje emitovanje polena pomoću meteoroloških mehanizama rasipanja.

Koncentracija polena u vazduhu zavisi od lokalne i regionalne vegetacije, kao i od meteoroloških uslova.

Uzorci iz urbanih oblasti razlikuju se od ruralnih. Brojna zagađenja u velikim gradovima dovode do otežavajućih okolnosti kod osoba koje su alergične na polen (polen se vezuje za čađ, prašinu i ostale aerozagađivače).

Grad Niš je deo sistema Aeropalinološke nacionalne mreže Republike Srbije, koju uspostavlja Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

II - CILJ PROGRAMA

Program praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji Grada Niša treba da obezbedi:

• kontinuirano praćenje koncentracije aeropolena na teritoriji Grada Niša;

• obezbeđivanje kontinuiteta u formiranju baze podataka aeropolena za izradu "kalendara polena";

• redovno informisanje javnosti

a sve u cilju precizne, pravovremene, jasno razumljive informacije o stanju i prognozi aeropolena, neophodne za prevenciju i lečenje alergijskih bolesti.

III - REALIZACIJA PROGRAMA

Sprovođenje merenja koncentracije polena vrši se standardnim metodama u zakonskim okvirima i uz primenu najsavremenijih naučnih dostignuća. Merenje koncentracije aeropolena, laboratorijsku obradu i analizu uzoraka, analizu podataka i interpretaciju rezultata vrši stručna organizacija koja poseduje zakonski definisane stručne kvalifikacije, iskustvo u obavljanju poslova monitoringa polena, kao i neophodni poslovni i finansijski kapacitet.

IV - MERNO MESTO

Organizacija mernog mesta se obavlja uz poštovanje standarda za ovu vrstu monitoringa, u zakonskim okvirima, a koji omogućavaju uključivanje Grada Niša u sistem praćenja alergenog polena u Republici Srbiji i kontinuitet učešća u izgradnji Evropske mreže za aeroalergene. Stručna organizacija koja vrši merenje koncentracije aeropolena vrši održavanje mernog mesta i instrumenta sa pratećom opremom.

V - MERNI INTERVALI

Merni intervali koji se primenjuju za ovu vrstu praćenja stanja bioloških čestica u vazduhu su definisani u Preporukama Internacionalne asocijacije aerobiologa (Jager et al., 1995).

Sakupljanje uzoraka polena iz vazduha vrši se instrumentom "klopka za polen" tokom cele kalendarske godine, svakodnevno.

Laboratorijska obrada i analiza uzoraka vrši se jednom nedeljno za proteklih sedam dana. Početak i završetak polinacije mogu, iz godine u godinu, znatno da kolebaju, zavisno od vremenskih prilika. Za našu zemlju je to period od meseca februara do prvih dana novembra.

Merenja obuhvataju tri sezone cvetanja:

• sezona cvetanja drveća - počinje početkom cvetanja leske i jove i traje od februara do početka maja;

• sezona cvetanja trava - traje od maja do druge dekade jula. Pored trava ovaj period karakteriše period cvetanja borova i lipe i

• sezona cvetanja korova - traje od druge polovine jula do novembra meseca.

VI - NAČIN I DINAMIKA REALIZACIJE PROGRAMA

Koncentracija alergenog polena u vazduhu se meri uređajima "klopkama" za polen. Jedno merno mesto reprezentuje teritoriju od 30 do 50 kilometara u prečniku, u zavisnosti od orografije terena.

Uzrokovanje vazduha vrši se kontinuiranom volumetrijskom metodom (Hirst, 1952), a prema Preporukama Internacionalne asocijacije aerobiologa (Jager et al., 1995).

Nakon kvalitativne i kvantitativne laboratorijske analize aeropolena, numerički rezultati se izražavaju kao prosečna dnevna koncentracija svakog od registrovanih tipova polena tog dana u vazduhu, izraženo kao broj polenovih zrna po m3 vazduha. Granične vrednosti koncentracija za polen drveća i polen trava je 30 zrna/m3 vazduha, dok je za polen korova 15 zrna/m3 vazduha.

Koncentracija polena se određuje za jedan dan, nedelju, mesec i godinu, za svaku biljnu vrstu pojedinačno.

Praćenje stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša u 2018/2019. godini obuhvata sledeće aktivnosti:

• merenje dnevnih koncentracija alergenog polena - svakodnevno;

• laboratorijsku obradu uzoraka i analizu rezultata dnevnih koncentracija polena;

• izradu i dostavljanje nedeljnih izveštaja o stanju i prognozi aeropolena koji sadrže tabelu sa rizikom za nastanak alergijskih reakcija - alergijski semafor, tekstualnu i numeričku stručnu informaciju o stanju alergenog aeropolena, sa kratkoročnom prognozom za 7 dana;

• izradu i dostavljanje mesečnih izveštaja sa stručnom informacijom o stanju alergenog aeropolena za protekli mesec;

• izradu godišnjeg izveštaja sa stručnom informacijom o stanju aeropolena tokom godine, kalendarom polena na teritoriji grada Niša, sa predlogom mera;

• distribuciju informacija potencijalnim korisnicima na zvaničnom sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije www.sepa.gov.rs i Gradske uprave grada Niša - Sekretarijat za zaštitu životne sredine http://www.ni.rs/gradska-uprava/gradska-uprava-grada-nisa/sekretarijatu-za-zastitu-zivotne-sredine/

• obaveštavanje javnosti u slučaju prekoračenja koncentracija opasnih po zdravlje ljudi, o lokaciji ili području prekoračenja, o vrsti, vremenu početka, trajanju prekoračene koncentracije, kao i o mogućim efektima po zdravlje ljudi.

VII - NAČIN I DINAMIKA REALIZACIJE PROGRAMA

Realizacija Programa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2018/2019. godinu, obuhvata dve faze:

I faza - Donošenje Programa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2018/2019. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša i

II faza - Izbor stručne organizacije za sprovođenje Programa na teritoriji Grada Niša u skladu sa zakonom.

VIII - IZVORI FINANSIRANJA

Program praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2018/2019. godinu, finansiraće se iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2018. godinu ("Službeni list Grada Niša", br. 130/17), razdeo 4; glava 4.1; funkcija 560; pozicija - 104, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, od ukupno namenjene aproprijacije od 14.603.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".