POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE ZA PRIKUPLJANJE, ODVOĐENJE I PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA U SLIVU REKE SAVE U REGIONU SREMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2018)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se Nacrtom Prostornog plana.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom obuhvata u celosti opštine: Ruma, Pećinci, Sremska Mitrovica - grad, Šid i Irig.

Površna područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi 2748,49 km² (podaci o površinama opština preuzeti od Republičkog geodetskog zavoda - portal NIGP).

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Uslovi i smernice od značaja za izradu Prostornog plana sadržani su u: Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) i Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11).

Planski i strateški dokumenti od značaja za izradu Prostornog plana su:

- Odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Fruške gore ("Službeni list APV", broj 16/2004),

- Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene sistema za vodosnabdevanje Istočni Srem ("Službeni list APV", broj 57/17),

- Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene sistema za navodnjavanje Srema ("Službeni list APV", broj 57/17),

- Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora transportnog gasovoda Sremska Mitrovica-Šid sa elementima detaljne regulacije ("Službeni list APV", broj 57/17),

- Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" ("Službeni glasnik RS", broj 119/12),

- Uredba o izmenama i dopunama Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" ("Službeni glasnik RS", broj 98/2013),

- Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora Državnog puta prvog reda br. 21 (Novi Sad-Ruma-Šabac) i Državnog puta prvog reda br.19 (Šabac-Loznica) ("Službeni glasnik RS", broj 40/2011),

- Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora granica Hrvatske-Beograd (Dobanovci) ("Službeni glasnik RS", broj 69/2003, 147/14),

- Odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene SRP Obedska bara ("Službeni list APV", broj 8/06),

- Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene SRP "Zasavica" ("Službeni glasnik RS", broj 66/11),

- kao i Nacionalna strategija održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara ("Službeni glasnik RS", br. 33/12) i

- Odluka o strategiji vodosnabdevanja i zaštite voda u AP Vojvodini ("Službeni list APV", br. 1/10).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi kao i druge podloge za koje se ukaže da su neophodne za izradu Prostornog plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima:

- održivosti korišćenja prirodnih resursa,

- jačanju konkurentnosti područja Prostornog plana,

- efikasnosti sistema i usmerenost ka korisniku,

- ekonomičnosti izgradnje i korišćenja sistema,

- unapređenja zaštite životne sredine,

- obezbeđenja tehnički ispravne vode,

- unapređenja integrisanosti sa okruženjem i teritorijalne kohezije,

- stvaranja uslova za investiranje u sistem za prečišćavanje otpadnih voda u skladu sa važećom domaćom i evropskom regulativom, kroz različite oblike finansiranja.

Član 5

Vizija uređenja Planskog područja, prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema je zaštita sliva reke Save, zaštita izvorišta za vodosnabdevanje, kao i zaštita životne sredine.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja su:

- zaštita sliva reke Save u regionu Srema,

- obezbeđivanje održivog korišćenja prirodnih resursa, održavanje kvaliteta vode reke u I i II klasi,

- zaštita izvorišta za vodosnabdevanje stanovništva,

- sagledavanje resursnih i prostornih mogućnosti i ograničenja,

- planiranje regionalnih i međumesnih kanalizacionih sistema otpadnih/upotrebljenih voda,

- planiranje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u skladu sa principom otklanjanja zagađenja na samim izvorima,

- uspostavljanje integralnog pristupa i stvaranje jedinstvenog i funkcionalnog plana realizacije komunalne funkcije sakupljanja, odvođenja, transporta i tretmana otpadnih voda na teritoriji regiona Srem u slivu reke Save.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja se zasniva na sagledavanju prirodnih resursa i prostornih mogućnosti i ograničenja izgradnje objekata, usvajanje generalne koncepcije, definisanje makrolokacija i prostornih dispozicija objekata i postrojenja, na osnovu čega će se utvrditi osnovne funkcionalne, tehnološke i tehničke karakteristike trasa i objekata komunalne infrastrukture, etapnost gradnje, uslovi eksploatacije, kao i odnos prema prostoru i životnoj sredini.

Neophodna je koncepcija kojom će se obezbediti održivi privredni i demografski razvoj, javni interes, kao i unapređenje zaštite životne sredine.

Član 7

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 15 (petnaest) meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u opštinama: Ruma, Pećinci, Sremska Mitrovica - grad, Šid i Irig, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad.

Član 10

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema na životnu sredinu je sastavni deo Analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u 10 (deset) primerka u analognom i 10 (deset) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u opštini Ruma (jedan primerak), u opštini Pećinci (jedan primerak), u opštini Sremska Mitrovica - grad (jedan primerak), u opštini Šid (jedan primerak), u opštini Irig (jedan primerak) i u arhivi Obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Na osnovu člana 9. stav 1. i 5. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 88/10), člana 39. Pokrajinske skupštinske odluke o pokrajinskoj upravi ("Službeni list APV", broj 37/2014, 54/2014 - drugi propis, 37/2016 i 29/2017), Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, donosi

ODLUKU
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE ZA PRIKUPLJANJE, ODVOĐENJE I PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA U SLIVU REKE SAVE U REGIONU SREMA NA ŽIVOTNU SREDINU

Član 1

Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

Član 2

Razlozi za vršenje Strateške procene su;

- sagledavanje, procena i utvrđivanje mogućih značajnih uticaja na životnu sredinu na prostoru obuhvaćenom Prostornim planom;

- potreba da se u planiranju prostornog razvoja područja obuhvaćenog Prostornim planom sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine, u skladu sa kriterijumima iz člana 6. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predlože mere koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni značajni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum.

Član 3

U okviru Strateške procene razmatraće se sledeća pitanja i problemi u oblasti zaštite životne sredine:

- značaj Prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine u kontekstu održivog razvoja planskog područja;

- definisanje mera za zaštitu i održivo korišćenje prirodnih vrednosti kroz zaštitu predela i zaštićenih područja;

- očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa na području Prostornog plana, kroz definisanje odgovarajućih planskih rešenja;

- uticaj postojećih i planiranih infrastrukturnih objekata i drugih stvorenih vrednosti sa aspekta zaštite životne sredine na planskom području;

- uspostavljanje monitoring sistema za praćenje stanja kvaliteta činilaca životne sredine.

Pored ovih pitanja, strateškom procenom biće obuhvaćena i druga pitanja koja mogu imati uticaj na životnu sredinu posmatranog područja.

Član 4

Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se opisuju, vrednuju i procenjuju mogući značajni uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom Prostornog plana i određuju mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, će da sadrži:

1. POLAZNE OSNOVE STRATEŠKE PROCENE

- kratak prikaz sadržaja ciljeva Prostornog plana

- relevantne planske i druge dokumente

- kratka analiza i ocena postojećeg stanja životne sredine

- karakteristike životne sredine u oblastima za koje postoji mogućnost da budu izložene značajnom uticaju

- pitanja i problemi zaštite životne sredine razmatrani u Strateškoj proceni

- prikaz varijantnih rešenja koja se odnose na zaštitu životne sredine u Prostornom planu

- rezultati konsultacija sa zainteresovanim organima i organizacijama

2. OPŠTI I POSEBNI CILJEVI STRATEŠKE PROCENE I IZBOR INDIKATORA

- opšti i posebni ciljevi Strateške procene

- indikatori Strateške procene

3. PROCENU MOGUĆIH UTICAJA PLANSKIH REŠENJA NA ŽIVOTNU SREDINU SA OPISOM MERA PREDVIĐENIH ZA SMANJENJE NEGATIVNIH UTICAJA

- procena uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu

- obrazloženje izbora najpovoljnijeg varijantnog rešenja

- procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu sa opisom mera za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu

- prikaz načina na koji su pri proceni uticaja uzeti u obzir činioci životne sredine

- procena uticaja planskih rešenja u odnosu na: verovatnoću, intenzitet, složenost/reverzibilnost, vremensku i prostornu dimenziju, kumulativnu i sinergijsku prirodu uticaja

4. SMERNICE ZA IZRADU STRATEŠKIH PROCENA NA NIŽIM HIJERARHIJSKIM NIVOIMA I PROCENE UTICAJA PROJEKTA NA ŽIVOTNU SREDINU

5. PROGRAM PRAĆENJA STANJA ŽIVOTNE SREDINE

- opis ciljeva plana

- indikatori za praćenje stanja životne sredine

- prava i obaveze nadležnih organa

- postupanje u slučaju pojave neočekivanih negativnih uticaja

6. PRIKAZ KORIŠĆENE METODOLOGIJE I TEŠKOĆA PRILIKOM IZRADE STRATEŠKE PROCENE

7. PRIKAZ NAČINA ODLUČIVANJA

8. ZAKLJUČCI (NETEHNIČKI REZIME)

9. DRUGE PODATKE OD ZNAČAJA ZA STRATEŠKU PROCENU

10. LITERATURU

Član 5

Za nosioca izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema na životnu sredinu određuje se Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička br. 6/III (u daljem tekstu: Zavod).

Izrada Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu pratiće dinamiku izrade Nacrta Prostornog plana.

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 15 (petnaest) meseci od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 6

Učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad.

Oglašavanje izlaganja na javni uvid Izveštaja o strateškoj proceni uticaja sprovodi i obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, istovremeno sa oglašavanjem izlaganja na javni uvid Nacrta Prostornog plana, sa podacima o vremenu i mestu izlaganja na javni uvid, načinu na koji zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe, vremenu i mestu održavanja javne rasprave, kao i druge informacije koje su od značaja za javni uvid.

Član 7

Sredstva za izradu strateške procene uticaja i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u slivu reke Save u regionu Srema na životnu sredinu obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 8

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".