POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DISTRIBUTIVNOG GASOVODA RIVICA - JAZAK - "LETENKA" SA ELEMENTIMA DETALJNE REGULACIJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2018)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica - Jazak - "Letenka" sa elementima detaljne regulacije (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se Nacrtom Prostornog plana.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom Prostornog plana, obuhvata sledeće cele katastarske opštine u sledećim jedinicama lokalne samouprave:

- Opština Beočin: KO Beočin,

- Opština Irig: KO Rivica, KO Vrdnik, KO Jazak Selo, KO Mala Remeta i KO Jazak Prnjavor,

- Grad Sremska Mitrovica: KO Bešenovo Prnjavor i KO Šuljam.

Površina područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi oko 17168 ha (podaci o površinama katastarskih opština preuzeti od Republičkog geodetskog zavoda - portal NIGP).

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove Odluke.

Član 3

Uslovi i smernice od značaja za izradu Prostornog plana sadržani su u: Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10) i Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11).

Prostorni plan Republike Srbije od 2010. do 2020. godine - Osnovni prioritet razvoja energetike je tehnološka modernizacija svih energetskih objekata, infrastrukturnih sistema i izvora, u svim sektorima (nafte, gasa, sektor elektroenergetike sa prenosnim sistemom i distributivnim sistemom).

Razvoj distributivne mreže odvijaće se u skladu sa strategijom razvoja energetike i programima razvoja nadležnih preduzeća.

Regionalni prostorni plan Autonomne pokrajine Vojvodine - Razvoj energetike podrazumeva revitalizaciju, rekonstrukciju i modernizaciju postojećih energetskih objekata u cilju sigurnosti, pouzdanosti, smanjenja gubitaka i negativnih uticaja na životnu sredinu, povećanje udela korišćenja raspoloživih potencijala, racionalizaciju korišćenja energije i energenata na svim nivoima, povećanje energetske efikasnosti (proizvodnja, prenos, distribucija, potrošnja), izgradnju novih energetskih objekata u skladu sa rastućim potrebama i obezbeđenjem pouzdanog i kvalitetnog snabdevanja energijom i energentima.

Planski i strateški dokumenti od značaja za izradu Prostornog plana su:

- Odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene Fruške gore do 2022. godine ("Sl. list APV", broj 16/04),

- Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene međunarodnog plovnog puta E-80 - Dunav (Panevropski koridor VII) ("Službeni glasnik RS", broj 14/15),

- Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene sistema za navodnjavanje Srema ("Službeni list APV" broj 57/17),

- Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne sistema za vodosnabdevanje Istočni Srem ("Službeni list APV", broj 57/17),

- Prostorni plan teritorije Grada Sremska Mitrovica do 2028. ("Službeni list Grada Sr. Mitrovica", broj 8/15)

- Prostorni plan Opštine Beočin ("Službeni list Opštine Beočin", broj 13/12),

- Prostorni plan Opštine Irig ("Sl. list opština Srema", broj 13/14),

- Plan generalne regulacije naselja Jazak ("Službeni list opština Srema", broj 11/16),

- kao i Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Sl. glasnik RS", broj 101/15).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi kao i druge podloge za koje se ukaže da su neophodne za izradu Prostornog plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na principima:

- održivog prostornog razvoja energetske infrastrukture - korišćenjem ekološki prihvatljivih izvora energije, posebno resursa prirodnog gasa koji predstavlja deo evropske energetske mreže, uz postizanje ekonomske opravdanosti, socijalne prihvatljivosti i ekološke održivosti;

- smanjivanja štetnog uticaja na životnu sredinu - sagledavanjem kvaliteta životne sredine, njenim unapređenjem i očuvanjem bezbednosti kvaliteta, primenom mera zaštite i prevencijom od negativnih uticaja i rizika za životnu sredinu u zoni koridora gasovoda;

- zaštite prirodnih resursa, prirodnog i kulturnog nasleđa - adekvatnom zaštitom i održivim korišćenjem prirodnih resursa, u pogledu očuvanja postojećih ekosistema, atraktivnosti područja šireg koridora, sprečavanju narušavanja turističko-rekreacione vrednosti i povećanjem estetske vrednosti, prezentacijom i jačanjem lokalnog i regionalnog identiteta i dr.

Principi izgradnje predmetnog gasovoda potrebno je da se realizuju uz poštovanje: važećih zakona, propisa, pravilnika i dobre prakse planiranja izgradnje i korišćenja gasovoda; ekološke pouzdanosti, kojom se obezbeđuje zaštita od negativnih uticaja na životnu sredinu, prirodu, prirodne i kulturne vrednosti u koridoru i kontaktnom području gasovoda; stabilnosti sistema, koji omogućava dugoročno funkcionisanje i ispunjenje osnovnih ciljeva realizacije gasovoda; bezbednosti, kojom se sa visokim stepenom pouzdanosti garantuje sigurnost ljudskih života i materijalnih dobara od eventualnih havarija na sistemu; ekonomske isplativosti, utvrđene studijom opravdanosti.

Član 5

Poboljšanje energetske efikasnosti i korišćenje ekološki prihvatljivih resursa - izvora energije, predstavlja viziju i dugoročni cilj prostornog razvoja Republike Srbije. Izgradnja predmetnog gasovoda doprinela bi prostornoj i energetskoj integraciji opštine Irig u energetski sistem Republike Srbije, redovnim, stabilnim, bezbednim i ekološki opravdanim snabdevanjem gasom potrošača, kao i snabdevanje turističkog lokaliteta "Letenka" prirodnim gasom, čime se u energetskom smislu podiže standard funkcionisanja turističkog lokaliteta u grejnoj sezoni. Potreba za izgradnjom distributivnig gasovoda Rivica-Jazak-"Letenka", predstavlja i činjenica da je prirodni gas ekološki najčistije (sprečava se zagađenje vazduha) i najekonomičnije fosilno gorivo, koje se jednostavno i lako transportuje do potrošača i kojim se obezbeđuje kontinuirano snabdevanje potrošača prirodnim gasom.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja i uređenja distributivnog gasovoda definiše se na način koji istovremeno obezbeđuje ekološki javni interes i održivi privredni razvoj, a na prvom mestu izgradnju i eksploataciju distributivnog gasovoda Rivica-Jazak-"Letenka".

Prostorni plan će se direktno sprovoditi izdavanjem lokacijskih uslova, a po potrebi biće osnov za izradu dokumenata urbanističkog planiranja. Prostorni plan je osnov za formiranje građevinskih parcela za javnu namenu i parcela za ostalu namenu, rešavanje svojinskih odnosa, dalju izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje dozvola u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Član 7

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 9 (devet) meseci od dana dostavljanja Obrađivaču Izveštaja o obavljenom ranom javnom uvidu Plana, adekvatnih katastarsko-topografskih planova, dostavljanja podatka i dokumentacije koji su od značaja za izradu Prostornog plana i neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća koji su od značaja za izradu Prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u opštinama: Irig i Beočin, u Gradu Sremska Mitrovica, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad.

Član 10

Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnig gasovoda Rivica-Jazak-"Letenka" sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica-Jazak-"Letenka" sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu je sastavni deo Analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u 9 (devet) primerka u analognom i 9 (devet) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Gradu Sremska Mitrovica (jedan primerak) u opštini Irig (jedan primerak), u opštini Beočin (jedan primerak), u arhivi Obrađivača (jedan primerak) i u arhivi JP "Srbijagas" Novi Sad (jedan primerak).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

 

Na osnovu člana 9. stav 1. i 5. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", br. 135/04 i 88/10), člana 39. Pokrajinske skupštinske odluke o pokrajinskoj upravi ("Službeni list APV", broj 37/2014, 54/2014 - drugi propis, 37/2016 i 29/2017), Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, donosi

ODLUKU
O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE ZA INFRASTRUKTURNOG KORIDORA DISTRIBUTIVNOG GASOVODA RIVICA - JAZAK - "LETENKA" SA ELEMENTIMA DETALJNE REGULACIJE NA ŽIVOTNU SREDINU

Član 1

Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica - Jazak - "Letenka" sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

Član 2

Razlozi za vršenje Strateške procene su:

- sagledavanje, procena i utvrđivanje mogućih značajnih uticaja na životnu sredinu na prostoru obuhvaćenom Prostornim planom;

- potreba da se u planiranju prostornog razvoja područja obuhvaćenog Prostornim planom sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine, u skladu sa kriterijumima iz člana 6. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predlože mere koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni značajni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum.

Član 3

U okviru Strateške procene razmatraće se sledeća pitanja i problemi u oblasti zaštite životne sredine:

- značaj Prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine u kontekstu održivog razvoja planskog područja;

- definisanje mera za zaštitu i održivo korišćenje prirodnih vrednosti kroz zaštitu predela i zaštićenih područja;

- očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđa na području Prostornog plana, kroz definisanje odgovarajućih planskih rešenja;

- uticaj postojećih i planiranih infrastrukturnih objekata i drugih stvorenih vrednosti sa aspekta zaštite životne sredine na planskom području;

- uspostavljanje monitoring sistema za praćenje stanja kvaliteta činilaca životne sredine.

Pored ovih pitanja, strateškom procenom biće obuhvaćena i druga pitanja koja mogu imati uticaj na životnu sredinu posmatranog područja.

Član 4

Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se opisuju, vrednuju i procenjuju mogući značajni uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom Prostornog plana i određuju mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, će da sadrži:

1. POLAZNE OSNOVE STRATEŠKE PROCENE

- kratak prikaz sadržaja ciljeva Prostornog plana

- relevantne planske i druge dokumente

- kratka analiza i ocena postojećeg stanja životne sredine

- karakteristike životne sredine u oblastima za koje postoji mogućnost da budu izložene značajnom uticaju

- pitanja i problemi zaštite životne sredine razmatrani u Strateškoj proceni

- prikaz varijantnih rešenja koja se odnose na zaštitu životne sredine u Prostornom planu

- rezultati konsultacija sa zainteresovanim organima i organizacijama

2. OPŠTI I POSEBNI CILJEVI STRATEŠKE PROCENE I IZBOR INDIKATORA

- opšti i posebni ciljevi Strateške procene

- indikatori Strateške procene

3. PROCENU MOGUĆIH UTICAJA PLANSKIH REŠENJA NA ŽIVOTNU SREDINU SA OPISOM MERA PREDVIĐENIH ZA SMANJENJE NEGATIVNIH UTICAJA

- procena uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu

- obrazloženje izbora najpovoljnijeg varijantnog rešenja

- procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu sa opisom mera za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu

- prikaz načina na koji su pri proceni uticaja uzeti u obzir činioci životne sredine

- procena uticaja planskih rešenja u odnosu na: verovatnoću, intenzitet, složenost/reverzibilnost, vremensku i prostornu dimenziju, kumulativnu i sinergijsku prirodu uticaja

4. SMERNICE ZA IZRADU STRATEŠKIH PROCENA NA NIŽIM HIJERARHIJSKIM NIVOIMA I PROCENE UTICAJA PROJEKTA NA ŽIVOTNU SREDINU

5. PROGRAM PRAĆENJA STANJA ŽIVOTNE SREDINE

- opis ciljeva plana

- indikatori za praćenje stanja životne sredine

- prava i obaveze nadležnih organa

- postupanje u slučaju pojave neočekivanih negativnih uticaja

6. PRIKAZ KORIŠĆENE METODOLOGIJE I TEŠKOĆA PRILIKOM IZRADE STRATEŠKE PROCENE

7. PRIKAZ NAČINA ODLUČIVANJA

8. ZAKLJUČCI (NETEHNIČKI REZIME)

9. DRUGE PODATKE OD ZNAČAJA ZA STRATEŠKU PROCENU

10. LITERATURU

Član 5

Za nosioca izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica - Jazak - "Letenka" sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu određuje se Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička br. 6/III (u daljem tekstu: Zavod).

Izrada Strateške procene i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana na životnu sredinu pratiće dinamiku izrade Nacrta Prostornog plana.

Efektivan rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 9 (devet) meseci od dana dostavljanja Obrađivaču: Izveštaja o obavljenom ranom javnom uvidu u materijal za izradu Prostornog plana, adekvatnih katastarsko-topografskih planova, dostavljanja podatka i dokumentacije koji su od značaja za izradu Prostornog plana i neophodnih uslova od ovlašćenih organa, organizacija i preduzeća koji su od značaja za izradu Prostornog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja.

Član 6

Učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad.

Oglašavanje izlaganja na javni uvid Izveštaja o strateškoj proceni uticaja sprovodi i obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Novi Sad, istovremeno sa oglašavanjem izlaganja na javni uvid Nacrta Prostornog plana, sa podacima o vremenu i mestu izlaganja na javni uvid, načinu na koji zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe, vremenu i mestu održavanja javne rasprave, kao i druge informacije koje su od značaja za javni uvid.

Član 7

Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica - Jazak - "Letenka" sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 8

Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".