POSLOVNIK

O NAČINU I POSTUPKU ODOBRAVANJA LOKACIJA ZA POSTAVLJANJE PRIVREMENIH OBJEKATA - POKRETNIH OBJEKATA I APARATA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 7/2018)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Poslovnikom uređuju se način i postupak dodele lokacija za postavljanje privremenih objekata - pokretnih objekata i aparata na površinama javne namene na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Privremeni objekti u smislu ovog Poslovnika jesu privremeni objekti za koje se ne donosi plan postavljanja i to: pult tezge za prodaju robe, aparati za prodaju kokica, kestenja, kikirikija, suvenira, bezalkoholnog pića, frižideri za prodaju industrijski pakovanog sladoleda.

Član 3

Privremeni objekti se mogu postavljati isključivo na javnim površinama, i to:

1. javnim saobraćajnim površinama (put, ulica, trg, pešačke zone i sl);

2. javnim zelenim površinama (park, skver);

3. javnim površinama objekata javne namene i otvorenih stambenih blokova;

4. drugim slobodnim površinama koje su u režimu javnog korišćenja i u javnoj svojini, do privođenja nameni, u skladu sa planskim dokumentom.

Član 4

Privremeni objekti ne mogu se postavljati:

1. na javnim zelenim površinama (travnatim i drugim ozelenjenim površinama), izuzev na uređenim stazama i izgrađenim platoima ukoliko postavljanje privremenih objekata ne zahteva uklanjanje rastinja;

2. na površinama javnih parkirališta;

3. na površinama u otvorenim delovima objekata namenjenim pešacima (pasaži i sl);

4. u zoni raskrsnica, ukoliko se ometa preglednost raskrsnice;

5. na površinama na kojima se ometa pristup komunalnim, protivpožarnim i drugim službenim vozilima;

6. na površinama ispred prodajnih objekata, izuzev za korisnike tih prodajnih objekata za postavljanje pojedinih privremenih objekata za čije postavljanje se u skladu sa odredbama Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja izdaju urbanističko-tehnički uslovi;

7. na drugim javnim površinama utvrđenim planom postavljanja privremenih objekata.

Član 5

Za korišćenje javnih površina za postavljanje privremenih objekata plaća se lokalna komunalna taksa, čija se visina utvrđuje rešenjem organa Gradske uprave nadležnog za poslove lokalne poreske administracije, na osnovu posebne odluke Skupštine Grada.

Postupak dodele lokacije za postavljanje privremenih objekata

Član 6

Postavljanje privremenih objekata vrši se po osnovu zakupa javne površine (u daljem tekstu: lokacija), javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda putem javnog oglašavanja.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, lokacije za postavljanje privremenih objekata daju se u zakup neposrednom pogodbom, u slučajevima utvrđenim ovim Poslovnikom.

Privremeni objekti se postavljaju na određeno vreme, odnosno na period od najduže godinu dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje.

Član 7

Odluku o raspisivanju javnog oglasa donosi Gradsko veće, na predlog organizacione jedinice za poslove urbanizma.

Gradsko veće utvrđuje tekst javnog oglasa o sprovođenju postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup lokacije za postavljanje privremenog objekta (u daljem tekstu: javni oglas).

Javni oglas iz stava 2. ovog člana objavljuje se u listu koji se distribuira na teritoriji grada Vranja i na zvaničnoj internet stranici Grada.

Član 8

Javni oglas sadrži naročito:

1. podatke o lokaciji;

2. vrstu, tip i površinu privremenog objekta koji može da se postavi;

3. delatnost koja može da se obavlja u privremenom objektu;

4. vreme za koje se daje lokacija u zakup;

5. rok i način podnošenja prijava, odnosno ponuda;

6. obavezan sadržaj prijave, odnosno ponude;

7. početan iznos zakupnine za lokaciju;

8. visinu depozita izraženu u procentima u odnosu na početan iznos zakupnine i rok za uplatu depozita;

9. naziv i adresu organa kojem se prijave podnose;

10. kriterijume za izbor najpovoljnijeg ponuđača;

11. obaveštenje o vremenu i mestu održavanja javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja ponuda;

12. obaveštenje da podnosioci neblagovremene i nepotpune prijave, odnosno ponude neće moći da učestvuju u postupku, odnosno da će neblagovremene i nepotpune prijave biti odbačene;

13. rok za povraćaj depozita učesnicima koji nisu uspeli u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda;

14. druge podatke koji se odnose na uslove zakupa lokacije.

Početni iznos zakupnine, visinu depozita kao i licitacioni korak utvrđuje Gradsko veće, na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove finansija.

Rok za podnošenje prijava, odnosno ponuda na javni oglas je 8 dana od dana objavljivanja javnog oglasa u listu koji se distribuira na teritoriji grada Vranja.

Član 9

Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda za davanje u zakup lokacije za postavljanje privremenih objekata putem javnog oglašavanja sprovodi Komisija za dodelu lokacija za postavljanje privremenih objekata - pokretnih objekata i aparata na teritoriji grada Vranja, koju obrazuje Gradsko veće grada Vranja.

Aktom o obrazovanju Komisije utvrđuje se broj članova, sastav Komisije i nadležnost Komisije.

Stručne, organizacione i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja sekretar Komisije.

Član 10

Obavezan sadržaj prijave, odnosno ponude jeste:

1. oznaka lokacije na koju se prijava, odnosno ponuda odnosi;

2. ime i prezime, JMBG, adresa i potpis fizičkog lica;

3. naziv i sedište pravnog lica, odnosno preduzetnika, dokaz o upisu u registar nadležnog organa, PIB i matičan broj, ime i prezime direktora, odnosno lica ovlašćenog za zastupanje, potpis i pečat;

4. izjavu o prihvatanju svih uslova iz javnog oglasa;

5. dokaz o uplaćenom garantnom iznosu;

6. ponuđeni iznos zakupnine, osim kod javnog nadmetanja;

7. potvrda o izmirenim poreskim obavezama.

Prijava, odnosno ponuda se dostavlja Komisiji sa naznakom: "GRADSKA UPRAVA-ZA KOMISIJU-PONUDA ZA ZAKUP LOKACIJE-NE OTVARAJ".

Član 11

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda imaju sva pravna i fizička lica, osim predsednika i člana Komisije i onih koji prema Gradu Vranju imaju dugovanja na dan javnog nadmetanja ili javnog otvaranja ponuda po osnovu zakupa javne površine za postavljanje privremenih objekata.

Član 12

Pravo na dodelu lokacije u zakup stiče učesnik u postupku javnog nadmetanja, odnosno u postupku javnog otvaranja ponuda koji je ponudio najviši iznos zakupnine.

Ukoliko u postupku javnog otvaranja ponuda dva ili više učesnika ponude isti iznos zakupnine, Komisija će pozvati te učesnike da u roku od tri dana od dana prijema poziva dostave novu zatvorenu ponudu, sa uvećanim iznosom u odnosu na prethodnu ponudu.

Po isteku roka iz stava 2. ovog člana, Komisija će otvoriti ponude i utvrditi najpovoljnijeg ponuđača, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko su učesnici iz stava 2. ovog člana dostavili novu ponudu sa istovetnim iznosom zakupnine, najpovoljniji ponuđač smatra se onaj čija je ponuda prva prispela

Član 13

Ukoliko učesnik javnog oglasa koji je izabran za najpovoljnijeg ponuđača za dodelu lokacije u zakup odustane od ponude, lokacija se dodeljuje u zakup sledećem učesniku javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja ponuda, koji je ponudio najveći iznos zakupnine.

Učesnik javnog oglasa koji je odustao od ponude, gubi pravo na povraćaj depozita.

Član 14

Nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda javnim oglašavanjem, Komisija je dužna da najkasnije u roku od pet dana donese odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i istu uruči učesnicima postupka.

Učesnici javnog oglasa iz stava 1. ovog člana mogu na odluku Komisije da podnesu prigovor Gradskom veću u roku od osam dana od dana dostavljanja iste.

Član 15

Gradsko veće je u obavezi da najkasnije u roku od 8 dana od dana prijema prigovora učesnika javnog oglasa na odluku Komisije razmotri prigovor i donese odgovarajuću odluku.

Rešavajući po prigovoru, Gradsko veće je ovlašćeno da:

1. odbaci prigovor, ukoliko je izjavljen od strane neovlašćenog lica ili je prigovor neblagovremen;

2. odbije prigovor kao neosnovan;

3. usvoji prigovor i poništi odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i poništi sprovedeni postupak javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta.

U slučaju iz stava 2. tač. 3) ovog člana, Gradsko veće donosi odluku o sprovođenju novog postupka za davanje u zakup lokacije javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda u skladu sa odredbama ovog Poslovnika, u roku od sedam dana od dana dostavljanja odluke po prigovoru učesnicima postupka.

Član 16

Odluka Komisije o izboru najpovoljnijeg ponuđača je pravosnažna po isteku roka za prigovor, odnosno ukoliko prigovor nije podnet, ili ukoliko je rešavajući po prigovoru Gradsko veće odbacilo ili odbilo prigovor.

Davanje u zakup lokacije neposrednom pogodbom

Član 17

Lokacija za postavljanje privremenih objekata može se dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima:

1. postavljanja privremenih objekata za potrebe državnih organa i organizacija i drugih organa i organizacija koje vrše javnu službu;

2. kada zakupac, odnosno korisnik lokacije prestane da obavlja delatnost u privremenom objektu usled teške bolesti, zbog odlaska u penziju, kao i u slučaju smrti korisnika lokacije, do isteka važnosti lokacije za privremeni objekat odobrenje za postavljanje privremenog objekta može se izdati članovima uže porodice korisnika lokacije uz saglasnost svih članova uže porodice. U slučaju da se lokacija ne dodeli članovima uže porodice, lokacija se daje u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem pismenih ponuda, u skladu sa odredbama ove odluke.

3. kada zakupac-pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice čiji je osnivač ili kada zakupac-pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice, a oba pravna lica imaju istog osnivača, odnosno kada je kod zakupca-pravnog lica došlo do određenih statusnih promena;

4. kada zakupac-fizičko lice traži određivanje za zakupca pravno lice čiji je osnivač ili kada osnivač pravnog lica, zbog brisanja istog iz registra nadležnog organa, traži da bude određen za zakupca, kao fizičko lice;

Zahtev za davanje lokacije u zakup neposrednom pogodbom podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za imovinsko-pravne poslove.

Rešenje o davanju u zakup lokacije

Član 18

Na osnovu pravosnažne odluke Komisije o izboru najpovoljnijeg učesnika javnog oglasa, odnosno sprovedenog postupka neposredne pogodbe, učesnik javnog oglasa u postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja pismenih ponuda, odnosno neposredne pogodbe, dužan je da u roku od 15 dana od dana dostavljanja Odluke Komisije zaključi ugovor o zakupu lokacije.

Ugovor o zakupu lokacije sa zakupcem, u ime Grada, zaključuje Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

Ugovor iz stava 1. ovog člana regulišu se prava i obaveze u vezi sa davanjem lokacije u zakup za postavljanje privremenog objekta.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

1. podatke o lokaciji;

2. opis i bliže podatke o tipu, odnosno nameni privremenog objekta koji će se postaviti;

3. visinu zakupnine, rok i način plaćanja zakupnine,

4. rok trajanja zakupa;

5. način rešavanja sporova;

6. postupak i uslove za izmenu ili raskid ugovora;

7. način i uslovi izdavanja privremene lokacije u slučaju uklanjanja privremenog objekta sa lokacije koja je izdata u zakup i za postavljanje izdato odobrenje, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji, izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture ili javne površine;

8. druga prava i obaveze po osnovu zakupa lokacije.

Član 19

Ugovor o zakupu se raskida pre isteka ugovorenog roka:

1. ako zakupac koristi lokaciju za postavljanje privremenog objekta suprotno izdatom odobrenju;

2. ako u roku od 45 dana ne izmiri obaveze iz ugovora;

3. u slučajevima propisanim ovim Poslovnikom za prestanak važenja odobrenja za postavljanje privremenog objekta.

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta

Član 20

Postavljanje privremenog objekta odobrava se rešenjem organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana prilaže se:

1. ugovor o zakupu lokacije;

Član 21

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta sadrži naročito:

1. lokaciju na kojoj se privremeni objekat postavlja;

2. način postavljanja, oblik i veličinu privremenog objekta;

3. rok za postavljanje privremenog objekta;

4. obavezu uklanjanja nakon isteka roka;

5. druge uslove od značaja za postavljanje privremenih objekata.

Član 22

Odobrenje za postavljanje privremenog objekta prestaje da važi:

1. istekom vremena za koje je izdato;

2. ako se privremeni objekat ne postavi u roku od 30 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta;

3. ako privremeni objekat ne počne da se koristi u roku od 30 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta;

4. ako se u privremenom objektu delatnost ne obavlja duže od 30 dana;

5. ako se u privremenom objektu ne obavlja delatnost za koju je izdato odobrenje;

6. ako se ne obavlja delatnost u privremenom objektu u slučajevima privremene odjave duže od zakonom propisanog roka za privremenu odjavu;

7. ako vrši promenu tipa privremenog objekta ili promenu namene privremenog objekta bez odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma.

NAČIN KORIŠĆENJA PRIVREMENIH OBJEKATA

Član 23

Lice kome je data u zakup lokacija i odobreno postavljanje privremenog objekta na lokaciji (u daljem tekstu: korisnik), dužno je da:

1. privremeni objekat postavlja i koristi u skladu sa odobrenjem;

2. privremeni objekat održava u urednom stanju;

3. postavljanjem privremenog objekta i njegovim korišćenjem ne oštećuje površinu koju koristi i istu uredno održava, a po uklanjanju privremenog objekta površinu vrati u prvobitno stanje;

4. ukloni privremeni objekat po prestanku važenja odobrenja za postavljanje i površinu na koju se objekat nalazi dovede u prvobitno stanje;

5. da ispunjava druge obaveze utvrđene ugovorom o zakupu lokacije, odnosno odobrenjem za postavljanje privremenog objekta.

Član 24

Zabranjeno je:

1. postavljanje privremenog objekta bez odobrenja za postavljanje,

2. postavljanje privremenog objekta protivno odobrenju za postavljanje, odnosno protivno izdatim urbanističko-tehničkim uslovima i odobrenoj dokumentaciji;

3. vršiti zamenu odobrenog i postavljenog privremenog objekta drugim privremenim objektom, odnosno drugim tipom objekta, bez odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma;

4. vršiti promenu namene privremenog objekta, bez odobrenja organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma;

5. prenošenje prava korišćenja lokacije, odnosno privremenog objekta drugom licu, odnosno izdavanje u podzakup lokacije ili privremenog objekta drugom licu (u daljem tekstu: neovlašćeni korisnik).

Član 25

Privremeni objekat se uklanja:

1. ako se privremeni objekat postavlja ili koristi bez odobrenja;

2. ako se privremeni objekat postavi ili koristi suprotno izdatom odobrenju, ako je privremeni objekat postavljen ja javnoj površini na kojoj je zabranjeno postavljanje privremenih objekata, u skladu sa odredbama ove odluke;

3. ako postavljeni privremeni objekat koristi neovlašćeno lice;

4. ako privremeni objekat ne počne da se koristi u roku od 30 dana od dana izdavanja odobrenja za postavljanje privremenog objekta;

5. ako se u privremenom objektu delatnost ne obavlja duže od 30 dana;

6. ako je to neophodno zbog izmene uslova i načina korišćenja javne površine na kojoj je postavljen privremeni objekat;

7. ako je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja;

8. ako se pristupi privođenju nameni neizgrađenog građevinskog zemljišta;

9. u drugim slučajevima u kojima prestaje odobrenje za postavljanje privremenih objekata.

Član 26

Ovaj Poslovnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".