ODLUKA
O USLOVIMA OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI OBEZBEĐENJA JAVNE RASVETE NA TERITORIJI GRADA KIKINDE

("Sl. list grada Kikinde", br. 5/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o uslovima obavljanja komunalne delatnosti obezbeđenja javne rasvete (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se uslovi i način obezbeđivanja javne rasvete, poveravanje poslova za obavljanje ove delatnosti, obezbeđenje redovnog snabdevanja električnom energijom za javnu rasvetu, redovno održavanje javne rasvete kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove delatnosti na teritoriji Grada Kikinde.

Član 2

Pod javnom rasvetom, u smislu odredaba ove Odluke, podrazumeva se sistem objekata, instalacija i uređaja za osvetljavanje javnih površina.

Kao javne površine, u smislu odredaba ove odluke, podrazumevaju se: ulice, trgovi, pešačke površine pored stambenih i drugih objekata, parkovi, parkinzi i zelene površine u stambenim naseljima, dekorativna i fasadna rasveta institucija i verskih objekata, objekti za rekreaciju koji se nalaze u javnoj svojini, groblja i druge površine na kojima je planskim aktom predviđena izgradnja javne rasvete.

Poslovi javne rasvete

Član 3

Pod poslovima javne rasvete, u smislu odredaba ove odluke podrazumevaju se:

• izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija javne rasvete;

• redovno održavanje objekata i instalacija javne rasvete;

• postavljanje praznične dekorativne rasvete;

• redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu.

II NAČIN VRŠENJA POSLOVA JAVNE RASVETE

Član 4

Poslove izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete obavlja Grad Kikinda, a u skladu sa Odlukom o budžetu grada Kikinde, Planom javnih nabavki.

Redovno održavanje

Član 5

Pod redovnim održavanjem podrazumevaju se radnje i aktivnosti kojima se obezbeđuje ispravno funkcionisanje sistema javne rasvete.

Poslove redovnog održavanja objekata i instalacija javne rasvete koji se nalaze u objektima koji su vlasništvo EPS-a vrši vlasnik objekata (trafostanice-TS, montažne betonske trafostanice- MBTS, na rešetkastim stubovima trafostanice-STS, razvodne trafostanice- RTS i razvodni ormani- RO), a prema Ugovoru koji zaključuje sa Gradom Kikinda.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana, bliže se uređuje način vršenja usluge održavanja, prava i obaveze, rokovi plaćanja kao i druga pitanja od značaja za ispravno funkcionisanje javne rasvete.

Redovno održavanje svetiljki, rasvetnih tela i instalacija javne rasvete do trafostanica vrši se u skladu sa Ugovorom zaključenim sa najpovoljnijim Ponuđačem na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, Zakona o komunalnim delatnostima i važećim podzakonskim aktima.

Ugovorom iz stava 4. ovog člana, bliže se uređuje način vršenja usluge održavanja, prava i obaveze, rokovi plaćanja kao i druga pitanja od značaja za ispravno funkcionisanje javne rasvete.

Poslovi postavljanja prazničnog dekorativnog osvetljenja na teritoriji grada Kikinde, regulišu se posebnim Ugovorom koji grad Kikinda zaključuje sa najpovoljnijim ponuđačem u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Redovno snabdevanje električnom energijom

Član 6

Pod redovnim snabdevanjem električnom energijom za javnu rasvetu podrazumeva se redovna isporuka električne energije prema Zakonskim propisima kojima se uređuje proizvodnja i prodaja električne energije.

Redovno snabdevanje električnom energijom radi obezbeđivanja javne rasvete, reguliše se posebnim Ugovorom o isporuci električne energije koji Grad Kikinda, u skladu sa Zakonom, zaključuje sa registrovanim snabdevačem električne energije na tržištu, a nakon sprovedenog postupka javne nabavke.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana, bliže se uređuje način isporuke električne energije, rokovi plaćanja kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Zabranjene radnje

Član 7

Zabranjeno je neovlašćeno:

• Uklanjanje i rušenje objekata i instalacija javne rasvete;

• Priključenje na objekte i instalacije javne rasvete;

• Postavljanje reklamnih panoa, pričvršćenje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete;

• Prljanje i na drugi način oštećivanje objekata javne rasvete.

III NADZOR

Član 8

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove i komunalne delatnosti, Sekretarijat za inspekcijske poslove i energetski menadžer Grada Kikinde.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši komunalni inspektor.

Na rešenje komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kikinde u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje komunalnog inspektora ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 9

Kontrolu i održavanje komunalnog reda u ovoj oblasti obavlja komunalna inspekcija u skladu sa zakonom.

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju poslova inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove Odluke, izdaje prekršajni nalog za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna, u skladu sa odredbama ove Odluke i Zakona o prekršajima, kao i da preduzima druge mere u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako se neovlašćeno priključi na objekte i instalacije javne rasvete (član 7. stav 1. alineja 2.).

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stav 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako učini prekršaj iz stav 1. ovog člana.

Član 11

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

o Uklanja, ruši, prlja ili na drugi način oštećuje objekte i instalacije javne rasvete (član 7. stav 1. alineja 1. i 4.)

o Postavlja reklamne panoe, vrši pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete (član 7. stav 1. alineja 3.);

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 15.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stav 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako učini prekršaj iz stav 1. ovog člana.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kikinde".