ODLUKA

O SUBVENCIONISANJU CENE ZA PRIKLJUČENJE NA FEKALNU KANALIZACIONU MREŽU GRADA LESKOVCA ZA NAJSIROMAŠNIJI SLOJ STANOVNIŠTVA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 29/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se kriterijumi i iznosi subvencija za priključenje na fekalnu kanalizacionu mrežu za najsiromašniji sloj građana i domaćinstava, prava na subvencionisanu cenu za priključenje na fekalnu kanalizacionu mrežu, uslovi koje korisnik mora da ispuni, dokazi koje korisnik mora da podnese, kao i način i postupak za ostvarivanje prava na subvencionisanu cenu za priključenje na fekalnu kanalizacionu mrežu.

II KRITERIJUMI I IZNOSI SUBVENCIJA ZA PRIKLJUČENJE NA FEKALNU KANALIZACIONU MREŽU ZA NAJSIROMAŠNIJI SLOJ GRAĐANA I DOMAĆINSTAVA

Član 2

Pravo na subvenciju za priključenje na fekalnu kanalizacionu mrežu ima pojedinac vlasnik objekta, koji je korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć, odnosno vlasnik objekta, koji je član porodice koja je korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 24/2011).

Član 3

Centar za socijalni rad u Leskovcu je nadležan da, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, svojim rešenjem određuje korisnike novčane socijalne pomoći kao i kategorije kojima korisnici pripadaju.

Član 4

Na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 24/2011) korisnici novčane socijalne pomoći se mogu svrstati u tri kategorije:

I Prva kategorija - Korisnici uvećane novčane socijalne pomoći bez vremenskog ograničenja

U ovu kategoriju spadaju samohrani roditelji i porodice, odnosno pojedinci koji su nesposobni za rad, i to:

1) žena i muškarac koji su navršili godine života određene propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju kao uslov za starosnu penziju;

2) dete do navršene 15. godine života;

3) dete na školovanju, najkasnije do navršene 26. godine života;

4) lice koje je potpuno nesposobno za rad prema propisima o radu i penzijskom i invalidskom osiguranju;

5) trudnice i roditelj deteta koji koristi porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta prema propisima o radu;

6) lice kome je utvrđen treći stepen radne sposobnosti u skladu sa propisima kojima se uređuje zapošljavanje osoba sa invaliditetom;

7) lice prema kome je pokrenut postupak utvrđivanja radne sposobnosti ili postupak lišavanja poslovne sposobnosti, dok taj postupak traje.

II Druga kategorija - Korisnici novčane socijalne pomoći bez vremenskog ograničenja

U ovu kategoriju spadaju korisnici odnosno porodica u kojoj je većina članova nesposobna za rad ili je broj radno sposobnih i nesposobnih za rad izjednačen.

III Treća kategorija - Korisnici novčane socijalne pomoći sa vremenskim ograničenjem

U ovu kategoriju spadaju korisnici odnosno porodica u kojoj je većina članova sposobna za rad i kojima pripada novčana socijalna pomoć u trajanju do devet meseci u toku kalendarske godine, ako ispunjavaju uslove propisane Zakonom.

Član 5

Utvrđuju se sledeći procenti subvencionisanja cene za priključenje na fekalnu kanalizacionu mrežu iz člana 2. ove Odluke po kategorijama, i to:

I Prva kategorija - Korisnici uvećane novčane socijalne pomoći bez vremenskog ograničenja - 100 % subvencija od utvrđene cene koštanja priključka;

II Druga kategorija - Korisnici novčane socijalne pomoći bez vremenskog ograničenja - 90 % subvencija od utvrđene cene koštanja priključka;

III Treća kategorija - Korisnici novčane socijalne pomoći sa vremenskim ograničenjem - 80 % subvencija od utvrđene cene koštanja priključka.

Član 6

Stručna služba JKP "Vodovod" Leskovac je na osnovu tehničkih normativa, praktičnih saznanja, stanja na terenu i cenovnika odobrenog od strane nadležnog organa (Nadzorni odbor) sačinila tehnički opis i okvirne cene priključenja za tri karakteristična tipa i to:

I TIP priključka: Priključak od regulacione linije do prve revizione šahte (uključujući i šahtu). Okvirna cena priključka iznosi: 13.564,80 din (sa PDV). Cenom je obuhvaćeno:

- nabavka i montaža PVC kanalizacionih cevi i fazonskih komada do 2m;

- nabavka i montaža AB revizionog šahta i AB poklopca.

Cenom nije obuhvaćeno:

- zemljani radovi unutar parcele korisnika (iskop, zatrpavanje peskom i zemljom iz iskopa izvodi stranka o svom trošku).

II TIP priključka: Priključak od spoja sa uličnom kanalizacionom mrežom do prve revizione šahte (uključujući i šahtu) - ulica koja nije presvučena asfaltom. Okvirna cena priključka iznosi: 37.310,40 din (sa PDV).

Cenom je obuhvaćeno:

- zemljani radovi na javnoj površini ((iskop, zatrpavanje peskom i zemljom iz iskopa);

- nabavka i montaža PVC kanalizacionih cevi i fazonskih komada do 6m;

- nabavka i montaža AB revizionog šahta i AB poklopca.

Cenom nije obuhvaćeno:

- zemljani radovi unutar parcele korisnika (iskop, zatrpavanje peskom i zemljom iz iskopa izvodi stranka o svom trošku);

- naknada za saglasnost za raskopavanje javne površine od strane JP Urbanizam i izgradnja Leskovac;

- naknada za rešenje za raskopavanje javne površine od Odeljenja za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave Leskovac;

- naknade za obeležavanje podzemnih instalacija imaoca javnih ovlašćenja (EPS, Telekom, Toplana, Jugorosgas...).

III TIP priključka: Priključak od spoja sa uličnom kanalizacionom mrežom do prve revizione šahte (uključujući i šahtu) - ulica koja je presvučena asfaltom. Okvirna cena priključka iznosi: 70.360,80 din (sa PDV).

Cenom je obuhvaćeno:

- zemljani radovi na javnoj površini (iskop, zatrpavanje peskom, šljunkom i odvoz zemlje z iskopa);

- sečenje i rušenje asfalta i ponovno asfaltiranje kolovoza i trotoara;

- nabavka i montaža PVC kanalizacionih cevi i fazonskih komada do 6m;

- nabavka i montaža AB revizionog šahta i AB poklopca;

Cenom nije obuhvaćeno:

- zemljani radovi unutar parcele korisnika (iskop, zatrpavanje peskom i zemljom iz iskopa izvodi stranka o svom trošku);

- naknada za saglasnost za raskopavanje javne površine od strane JP Urbanizam i izgradnja Leskovac;

- naknada za rešenje za raskopavanje javne površine od Odeljenja za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave Leskovac;

- naknade za obeležavanje podzemnih instalacija imaoca javnih ovlašćenja (EPS, Telekom, Toplana, Jugorosgas....).

Član 7

Iznos koji se subvencioniše se utvrđuje kada se na cenu radova za priključenje na fekalnu kanalizacionu mrežu iz člana 6. ove Odluke dodaju troškovi svih naknada i taksi nadležnih organa lokalne samouprave i imaoca javnih ovlašćenja. Na tako utvrđeni iznos se primenjuje utvrđeni procenat iz člana 5. ove Odluke prema kategorijama kojoj korisnik socijalne pomoći (korisnici subvencionisane cene priključka) pripada.

III USLOVI ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA SUBVENCIONISANU CENU PRIKLJUČKA I NAČIN DOKAZIVANJA ISPUNJENOSTI USLOVA

Član 8

Uslovi za ostvarivanje prava na subvencionisanu cenu su:

- da korisnik ima prebivalište na teritoriji grada Leskovca,

dokaz: lična karta za korisnika i sve punoletne članove domaćinstva;

- da je korisnik izmirio sve prethodne obaveze prema JKP Vodovodu,

dokaz: poslednji račun za komunalnu uslugu;

- da je korisnik ili član porodičnog domaćinstva korisnik novčane socijalne pomoći sa definisanom kategorijom kojoj korisnik pripada,

dokaz: potvrda izdata od strane Centra za socijalni rad da je podnosilac korisnik socijalne novčane pomoći sa utvrđenom kategorijom kojoj pripada. Potvrda ne može biti starija od 15 dana od dana izdavanja.

IV NAČIN I POSTUPAK OSTVARIVANJA PRAVA NA SUBVENCIONISANU CENU PRIKLJUČKA

Član 9

Korisnik koji ispunjava uslove iz člana 8. ove Odluke može podneti zahtev za ostvarivanje prava na subvencionisanu cenu priključka na fekalnu kanalizacionu mrežu Javno komunalnom preduzeću "Vodovod" - Leskovac.

Uz zahtev korisnik podnosi i dokaze o ispunjenosti uslova definisanih članom 8. ove Odluke.

Član 10

Po utvrđivanju ispunjenosti svih uslova Javno komunalno preduzeće "Vodovod" - Leskovac, uvidom na terenu, utvrđuje postojanje tehničkih uslova za priključenje na fekalnu kanalizacionu mrežu, određuje tip priključka i utvrđuje cenu priključenja.

Član 11

Javno komunalno preduzeće "Vodovod" - Leskovac, svoje nalaze iz člana 10. ove Odluke dostavlja nadležnom organu grada Leskovca - Gradskoj upravi, Odeljenju za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu na saglasnost.

Gradska uprava grada Leskovca, Odeljenje za komunalno - stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu, dužna je da predmetnu saglasnost izda u roku od tri dana od dana prijema.

Član 12

Po dobijanju saglasnosti Javno komunalno preduzeće "Vodovod" - Leskovac i Korisnik potpisuju ugovor kojim se definišu međusobne obaveze i prava, a posebno specifikacije radova koje treba da izvede sam korisnik i specifikacije radova koje treba da izvede Javno komunalno preduzeće "Vodovod" - Leskovac sa utvrđenim iznosom koji će biti subvencionisan i naplaćen iz Budžeta grada Leskovca, i deo iznosa koji treba da plati sam korisnik shodno kategoriji kojoj korisnik socijalne pomoći pripada.

Član 13

Korisnik je dužan da odmah, a najkasnije u roku od pet dana izvrši uplatu svog dela iznosa za priključenje i da u roku od deset dana izvrši sve poslove za koje je preuzeo obaveze a koje su za svaki tip priključka definišu ugovorom iz člana 12. ove Odluke i prilogom "Tehnički opis i okvirne cene za karakteristične tipove priključka na fekalnu kanalizacionu mrežu".

Član 14

Za sve završene radove na izradi priključka do kraja meseca, Javno komunalno preduzeće "Vodovod" - Leskovac ispostavlja račun do petog dana u mesecu za prethodni mesec, Gradskoj upravi grada Leskovca i to radi kontrole i overe Odeljenju za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu a potom, radi plaćanja Odeljenju za finansije.

Rok za kontrolu i overu računa je pet dana od dana dostave, a za plaćanje petnaest dana od dana dostave.

V SREDSTVA ZA FINANSIRANJE

Član 15

Za realizaciju ove Odluke potrebna sredstva se obezbeđuju u Budžetu grada Leskovca.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".