PRAVILNIK
O SANITARNO TEHNIČKIM USLOVIMA ZA ISPUŠTANJE OTPADNIH VODA U JAVNU KANALIZACIJU

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 29/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnik o sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju (u daljem tekstu "Pravilnik") na teritoriji Grada Leskovca, propisuje mere zaštite javnog kanalizacionog sistema, maksimalno dozvoljene koncentracije zagađujućih materija koje se smeju ispuštati u javnu kanalizaciju, način vršenja kontrole otpadnih voda korisnika javne kanalizacije i način vršenja nadzora nad primenom ovog Pravilnika.

Član 2

Cilj ovog Pravilnika je zaštita:

• objekata i instalacija gradske kanalizacije od mehaničkih, hemijskih, bioloških i drugih potencijalno mogućih oštećenja,

• osoblja koje radi na održavanju javnog kanalizacionog sistema,

• prirodnih i veštačkih recipijenata,

• životne sredine grada,

• kao i rešavanje drugih pitanja koja su od bitnog značaja za zaštitu i funkcionisanje gradske kanalizacije.

Član 3

Otpadnim vodama, u smislu ovog Pravilnika, smatraju se vode koje su usled ljudskih aktivnosti promenile svoje fizičke, hemijske i biološke osobine.

Član 4

Zaštita javnog kanalizacionog sistema od nepoželjnog dejstva materija koje sa sobom nose otpadne vode vrši se kroz četiri načina zaštite:

- Zaštita od mehaničkih uticaja

- Zaštita od zapaljivih i eksplozivnih materija

- Zaštita od hemijskih materija

- Zaštita od infektivnih voda

II ZAŠTITA OD MEHANIČKIH UTICAJA

Član 5

U kanale za odvođenje atmosferskih voda (tamo gde postoji separatna kanalizacija) u okviru javnog kanalizacionog sistema zabranjeno je ispuštanje:

- upotrebljene vode iz stambenih, društvenih, komunalnih i industrijskih objekata

- atmosferske vode sa površina jako zagađenih produktima industrije i

- industrijske otpadne vode

- bilo kakve otpadne vode ili otpadaka koji sadrže suspendovane čvrste materije takvog karaktera i količine da zahtevaju povećanu pažnju i troškove eksploatacije.

Član 6

U sistem javne kanalizacije zabranjeno je ispuštanje materija koje ugrožavaju: hidraulički režim toka otpadnih voda, stabilnost objekata kanalizacione mreže, biohemijske procese u kanalizacionoj otpadnoj vodi, stabilnost procesa rada mašina na kanalizacionim crpnim stanicama, predviđene uslove potrebne za vršenje redovne kontrole i popravke na mreži, kao i:

- bilo kakve čvrste materije (šut, staklo, mulj, pepeo, vlaknasti materijal, cement, kreč, krečna voda, gips, malter, skrob od krompira, veštačke smole, bitumen, katran, komina, talog, kvasac, silaža, koža, dlaka, otpad od klanja i prerade životinja itd.),

- otpadne vode iz ugostiteljskih ili sličnih objekata u kojima se priprema više od 50 toplih obroka na dan, ukoliko nisu prethodno propuštene kroz odgovarajući separator masnoća,

- gradsko smeće.

Otpadne vode iz septičkih i sabirnih jama ispuštaju se isključivo u javnu kanalizaciju.

Pravo ispuštanja otpadnih voda iz septičkih i sabirnih jama u javnu kanalizaciju ima javno komunalno preduzeće koje je ispred Grada osnovano za sakupljanje, odvođenje i prečišćavanje atmosferskih i otpadnih voda (u daljem tekstu "Preduzeće").

III ZAŠTITA OD ZAPALJIVIH I EKSPLOZIVNIH MATERIJA

Član 7

U kanale javnog kanalizacionog sistema zabranjeno je ispuštanje zapaljivih i eksplozivnih materija kao što su nafta i njeni derivati (heptan, benzol, toluol, ksilol, razna dizel goriva, mašinska i transformatorska ulja, mazut, terpentinska ulja) kao i druge čvrste, tečne i gasovite zapaljive materije.

Korisnici objekata u kojima se obavlja promet ovakvih materija, dužni su da spreče da se navedene materije ispuštaju u kanalizaciju.

IV ZAŠTITA OD HEMIJSKIH MATERIJA

Član 8

U sistem javne kanalizacije zabranjeno je ispuštanje otpadnih voda u kojima je koncentracija zagađujućih materija veća od maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK), mereno na mestu ispuštanja pre mešanja sa otpadnim vodama koje protiču kroz gradsku kanalizaciju, čije su vrednosti prikazane u tabeli člana 9. ovog Pravilnika.

Član 9

Maksimalno dopuštene koncentracije zagađujućih materija u otpadnim vodama koje se smeju ispuštati u sistem javne kanalizacije grada Leskovca date su u Tabeli 1:

Tabela 1

Redni br.

Parametar

Jedinica mere

MDK

Faktor
zagađenja

Kanalizacija

1.

pH

 

6,5 - 9

0,7

2.

Temperatura

°C

40

0,2

3.

Taložive materije

ml/dm3/2h

10

0,2

4.

Ukupne suspend. materije

mg/dm3

400

2

5.

VRK5

mgO2/dm3

300

6

6.

HPK (K2Cr2O7)

mgO2/dm3

500

7

7.

Aluminijum

mg/dm3

4

20

8.

Arsen

mg/dm3

0,1

*

9.

Bakar

mg/dm3

1

200

10.

Barijum

mg/dm3

0,5

100

11.

Cink

mg/dm3

2

200

12.

Kobalt

mg/dm3

1

200

13.

Kalaj

mg/dm3

2

200

14.

Kadmijum i njegova jedinjenja

μg/dm3

0,15

*

15.

Živa

μg/dm3

0,07

*

16.

Ukupni hrom

mg/dm3

1

2000

17.

Hrom 6+

mg/dm3

0,5

4000

18.

Hrom 3+

mg/dm3

0,5

4000

19.

Nikal

mg/dm3

0,034

*

20.

Olovo

μg/dm3

1,2

*

21.

Srebro

mg/dm3

0,1

4000

22.

Gvožđe

mg/dm3

5

100

23.

Ukupni Cijanidi CN

mg/dm3

0,5

10000

24.

Fenolna jedinjenja kao C6H5OH

mg/dm3

5

400

25.

Fluoridi

mg/dm3

10

200

26.

Sulfidi

mg/dm3

2

1000

27.

Sulfati

mg/dm3

400

1

28.

Hloridi

mg/dm3

500

1

29.

Ukupan fosfor

mgP/dm3

5

500

30.

Amonijak (N)

mgN/dm3

10

200

31.

Nitrati (N)

mgN/dm3

20

50

32.

Nitriti (N)

mgN/dm3

1

500

33.

Ukupni neorganski azot

mg/dm3

40

200

34.

Masti i ulja - životinjskog i biljnog porekla

mg/dm3

40

50

35.

Masti i ulja - nafta i mineralna ulja

mg/dm3

10

200

36.

BTEH
(benzenjtoluen, tiobenzen, ksilen)

μg/dm3

10

*

37.

Deterdženti

mg/dm3

10

200

38.

Ukupni Mangan

mg/dm3

3

200

39.

Test toksičnosti

LC 50

Atoksična

od 0,1 do 1

* Za otpadne vode opterećene hazardnim supstancama (navedene u Uredbi o graničnim vrednostima prioritetnih i prioritetnih hazardnih supstanci koje zagađuju površinske vode i rokovima za njihovo dostizanje) kaznene odredbe su propisane Zakonom o vodama.

Član 10

Za zagađujuće materije u otpadnim vodama koje nisu naznačene u članu 9. ovog Pravilnika, a koje se ispuštaju u javnu kanalizaciju, maksimalne koncentracije određuju se prema Uredbi o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i rokovima za njihovo dostizanje, a faktor naknade po 1m3 vode je 0,5.

V ZAŠTITA OD INFEKTIVNIH VODA

Član 11

Sve zdravstvene, veterinarske i druge ustanove, preduzeća i sva druga pravna lica u čijim se otpadnim vodama nalaze i patogeni mikroorganizmi, uzročnici raznih infektivnih oboljenja, moraju obezbediti specijalni tretman istim, uređajima za prečišćavanje do propisanog kvaliteta uz dezinfekciju voda do te mere da se kao bezopasne mogu ispustiti u gradsku kanalizaciju.

Član 12

Svi korisnici kanalizacije koji imaju tehnološke otpadne vode iz proizvodnih procesa dužni su da imaju interni uređaj za prečišćavanje. Korisnik kanalizacije koji preko uređaja za prečišćavanje otpadnih voda ispušta otpadne vode u sistem javne kanalizacije, dužan je da obezbedi funkcionisanje sopstvenog uređaja, da vrši njegovu kontrolu rada i da vodi urednu evidenciju kao sastavni deo dnevnika rada postrojenja.

Korisnik je dužan da obezbedi Preduzeću uvid u dnevnik rada postrojenja za prethodno prečišćavanje.

Korisnik javne kanalizacije dužan je da obezbedi odgovorno lice za saradnju po pitanju otpadnih voda sa Preduzećem.

VI KONTROLA KVALITETA OTPADNIH VODA

Član 13

Kontrola kvaliteta otpadnih voda vrši se uzorkovanjem, analizom uzorka i merenjem protoka otpadnih voda za svaki izliv odvojeno.

Čitanje stanja uređaja za merenje količine ispuštene otpadne vode, iz stava 1. ovog člana obavlja Preduzeće u prisustvu korisnika ili njegovog predstavnika.

O vremenu čitanja komunalno preduzeće je dužno da obavesti korisnika.

Član 14

Količina otpadnih voda koju korisnici ispuštaju u javnu kanalizaciju utvrđuje se:

1. na osnovu ispuštene otpadne vode izmerene meračem protoka za otpadnu vodu,

2. na osnovu potrošnje vode iz javnog vodovoda, ako korisnik nema merač protoka otpadnih voda,

3. prema količini vode koju koriste iz sopstvenih bunara i koju su obavezni da registruju, ukoliko nisu priključeni na javni sistem vodovoda,

4. zbira količine vode iz javnog vodovoda i sopstvenog bunara ukoliko imaju priključak na javni vodovodni sistem.

Član 15

Pod uzorkom za analizu u smislu ovog Pravilnika podrazumeva se dvočasovni kompozitni sadržaj dobijen mešavinom otpadnih voda zahvaćenih svakih 15 minuta, ili ukoliko zapremina ispuštenih tehnoloških voda značajno varira tokom vremena uzorkovanja, uzorkovanje se vrši proporcionalno protoku, u toku dva sata.

Ukoliko je sastav voda relativno konstantan, ili sadrži mineralna ulja ili isparljive supstance, kada uzorak ima odvojene faze (sloj ulja na površini vode) ili pak zagađujuće materije koje nisu stabilne u uzorku, uzima se trenutni uzorak.

Fizički, fizičko-hemijski, hemijski i biološki pokazatelji kvaliteta otpadnih voda utvrđuju se iz uzorka.

Član 16

Analizu kvaliteta otpadnih voda koje se ispuštaju u javnu kanalizaciju ili drugi prijemnik vrši korisnik kanalizacije o svom trošku, preko akreditovanih laboratorija ili ovlašćenih organizacija uz obavezno prisustvo davaoca usluge prilikom uzorkovanja, koji svoje prisustvo potvrđuje potpisom na zapisnik o uzorkovanju.

Svi korisnici javne kanalizacije, koji posredstvom ovlašćene organizacije dobiju Izveštaj o kontroli kvaliteta svojih otpadnih voda, dužni su da isti dostave Preduzeću.

U slučaju prekoračenja propisanih vrednosti Preduzeće će takve analize otpadnih voda dostaviti Odeljenju za zaštitu životne sredine i Odeljenju za inspekcijske poslove, i da postupi po članu 21. ovog Pravilnika.

Član 17

Korisnik javne kanalizacije dužan je da obavestiti Preduzeće o svakoj promeni u svojoj tehnologiji koja dovodi do bitnih izmena u otpadnoj vodi.

Korisnik je dužan obavestiti nadležno javno preduzeće o svakom zastoju i kvaru na postrojenju za prethodno prečišćavanje tehnoloških voda, koji mogu ugroziti sistem javne kanalizacije.

Član 18

Sistematsku kontrolu otpadnih voda ispuštenih u javnu kanalizaciju vrši Preduzeće, u saradnji sa Odeljenjem za zaštitu životne sredine i Odeljenjem za inspekcijske poslove.

Sistematska kontrola nad sastavom otpadnih voda koje se ispuštaju u javni kanalizacioni sistem obavlja se:

- redovnim kontrolama - na osnovu plana ispitivanja sačinjenim od strane Preduzeća i Odeljenja za zaštitu životne sredine. Redovnu kontrolu vrše ovlašćena lica Preduzeća.

Ova kontrola se može obavljati u svako doba bez prethodne najave korisniku javne kanalizacije, a korisnik je dužan da omogući nesmetan pristup mestu vršenja kontrole.

- ukoliko se redovnom kontrolom posumnja na emisiju hazardnih materija ili drugih zagađujućih materija putem otpadnih voda, koje nisu u skladu sa propisanim graničnim vrednostima emisije, Preduzeće može da zatraži i vanrednu kontrolu od strane republičkog inspektora za zaštitu životne sredine ili odeljenja za inspekcijske poslove, i da zahteva preduzimanje adekvatnih mera u skladu sa njihovim ovlašćenjima, što u krajnjem slučaju podrazumeva i isključenje korisnika sa kanalizacione mreže. Ova kontrola se može obavljati u svako doba bez prethodne najave korisniku javne kanalizacije, a korisnik je dužan da omogući nesmetan pristup mestu vršenja kontrole.

Ukoliko se analizom otpadne vode utvrdi da ona nije u skladu sa odredbama iz člana 9., Preduzeće je u obavezi da postupi prema članu 16. i 21. ovog Pravilnika.

VII NAKNADA ZA ZAGAĐENOST I TOKSIČNOST

Član 19

Saglasnost sa propisanim vrednostima, i bez naknade za zagađenost i toksičnost smatraće se postignutim ako su svi ispitivani parametri u svim uzorcima jednaki ili niži od zahtevanih maksimalno dozvoljenih koncentracija iz člana 9.

Član 20

Naknadu za odvođenje otpadnih voda utvrđuje Preduzeće, prema:

- Stepenu zagađenja vode,

- Količini ispuštene otpadne vode,

- Ceni vode,

- Faktoru zagađenja.

Obračun naknade utvrđen po kvalitetu otpadne vode vrši se mesečno.

Korisnik kanalizacije je dužan da plati naknadu iz prethodnog stava za vreme od prethodne analize i dužan je istu plaćati sve dok ne izmeni tehnološki postupak i analizom ne dokaže novo izmenjeno stanje.

Član 21

Naknada iz člana 20. ovog pravilnika se obračunava utvrđivanjem razlika između nađene koncentracije i maksimalno dozvoljene koncentracije (MDK) date ovim Pravilnikom u Tabeli 1, za svaki ispitani parametar posebno. Utvrđena razlika za svaki parametar posebno, izražena u kilogramima množi se sa mesečnom količinom otpadnih voda u m3. Dobija se mesečna količina materija u kilogramima po m3, koja pomnožena sa cenom vode i faktorom zagađenja, daje mesečnu naknadu u dinarima.

Visina naknade za zagađenost obračunava se prema formuli:

Nz = (Ci - Cm) ∙ Qv ∙ Cv ∙ Fz

gde je:

Nz - visina naknade za zagađenost u dinarima po parametru

n - broj ispitivanih parametara koji imaju veći MDK

Ci - izmerena koncentracija parametra (kg/m3)

* osim za parametar pH i temperatura, gde idu pomenute jedinice

Cm - maksimalno dozvoljena koncentracija parametra (kg/m3)

* osim za parametar pH i temperatura, gde idu pomenute jedinice

Qv - količina ispuštene vode u obračunatom periodu (m3)

Cv - Cena vode (din/m3 po važećem cenovniku)

Fz - faktor zagađenja u zavisnosti od štetnosti materija na životnu sredinu (Tabela u čl. 9)

Ukupan visina naknade za zagađenost:

Nzu = ΣnNz

gde je: n = 1,2...

Nzu - ukupna visina naknade za zagađenost u dinarima

Član 22

Visina naknade za toksičnost obračunava se na osnovu formule:

Nt = Qv∙Fr∙Cv∙Ft

gde je:

Nt - visina naknade za toksičnost u dinarima

Qv - količina ispuštene vode u obračunatom periodu (m3)

Fr - faktor razređenja

Cv - Cena vode(din/m3)

Ft - faktor toksičnosti

Faktor razređenja je promenljiva veličina koja se utvrđuje na osnovu toksikološke analize test organizmom (Lebistes reticulatus ili Daphnia magna Straus), po Tabeli 2:

Tabela 2

Faktor razređenja

1;

2;

5;

10;

20;

50;

100

Faktor toksičnosti

0;

0,1;

0,2;

0,3;

0,5;

0,7;

1

Ukupna naknada (Nu) za zagađenost i toksičnost je zbir:

Nu = Nzu + Nt

Član 23

Naknada za zagađenost i toksičnost uplaćuje se na račun Preduzeća, i koristi se namenski:

1. za pokrivanje troškova na otklanjanju oštećenja kanalizacije i objekata na kanalizaciji,

2. za održavanje sistema i pružanje usluge građanima,

3. za realizaciju projekata i rešenja koja doprinose poboljšanju kvaliteta ispuštenih otpadnih voda,

4. za druge svrhe po odluci Nadzornog odbora Preduzeća.

VIII NADZOR I PRELAZNE ODREDBE

Član 24

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ovog Pravilnika vrši republički inspektor za zaštitu životne sredine, ukoliko se u javnu kanalizaciju ispušta voda opterećena hazardnim supstancama u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Ukoliko je otpadna voda opterećena drugim zagađujućim materijama komunalni inspektor može da naloži rešenjem korisniku izvršenje utvrđenih obaveza, kao i otklanjanje nedostatka na unutrašnjim instalacijama i da pristupi tim instalacijama prilikom izvršenja rešenja kojim je naložio otklanjanje nedostatka ili isključenje korisnika sa komunalnog sistema u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

Ukoliko Preduzeće, posumnja na emisiju hazardnih materija putem otpadnih voda u koncentracijama koje nisu u skladu sa propisanim graničnim vrednostima emisije, o tome će obavestiti republičkog inspektora za zaštitu životne sredine. Ukoliko se radi o drugim zagađujućim materijama obaveštava se Inspekcijska služba Grada i zahteva preduzimanje adekvatnih mera.

Svu neophodnu stručnu pomoć u vršenju nadzora pružiće im i Preduzeće koje je ispred Grada odgovorno za prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda.

Član 25

Korisnicima javne kanalizacije čije otpadne vode ne zadovoljavaju norme iz čl. 9 ovog Pravilnika, naknada za zagađenost i toksičnost se može umanjiti i to:

• Do 20%, ukoliko davaocu usluga pruže dokaz da su otpočeli sa izgradnjom (ili rekonstrukcijom postojećeg) postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u cilju dostizanja propisanih tehničko-tehnoloških parametara, i da će isti završiti u roku od dve godine.

O zahtevu korisnika za umanjenje naknade odlučuje Nadzorni odbor preduzeća koje prečišćava i odvodi atmosfersku i otpadnu vodu, uz saglasnost Gradskog veća.

Član 26

Korisnik koji ne izgradi ili ne stavi u funkciju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, do isteka perioda za koji mu se umanjuje naknada, plaća naknadu u punom iznosu iz čl. 22 i čl. 23 ovog Pravilnika, za period umanjenja sa pripadajućom zakonskom kamatom.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 27

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice kao korisnik, odnosno odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000,00 dinara, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 16. stav 2;

2. postupi suprotno odredbama člana 18. stav 2, alineja 1 i 2.

X ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o sanitarno tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda u javnu kanalizaciju ("Službeni glasnik opštine Leskovac", br. 14/92 i 10/93).

Član 29

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".