PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU DODELE SREDSTAVA ZA NEVLADINE ORGANIZACIJE I UDRUŽENJA GRAĐANA U OBLASTI PROTIVPOŽARNE ZAŠTITE

("Sl. list Grada Sombora", br. 5/2018)

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se bliži kriterijumi, način i postupak raspodele sredstava nevladinim organizacijama i udruženjima građana u oblasti protivpožarne zaštite (u daljem tekstu: Udruženja), predviđenim u budžetu grada Sombora za tekuću godinu na poziciji: Razdeo 3, Glava 3, Programska klasifikacija 0602 0001 - "Program 15 - Opšte usluge lokalne samouprave - Funkcionisanje lokalne samouprave i gradskih opština", Funkcija 320 - "Protivpožarna zaštita - Usluge protivpožarne zaštite", Pozicija 38, Ekonomska klasifikacija 481, Iznos 2.000.000 dinara.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava iz člana 1. ovog pravilnika imaju udruženja koja su registrovana na teritoriji grada Sombora, odnosno imaju sedište ili ogranak i deluju na tom području kao gradske, međugradske ili republičke organizacije, odnosno udruženja.

Član 3

Sredstva namenjena Udruženjima iz člana 1. ili 2. ovog pravilnika koriste se za realizaciju projekata - programa udruženja čije je delovanje u okviru aktivnosti definisanih statutom.

Član 4

Raspodela sredstava iz prethodnog člana vrši se na osnovu Javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs).

Komisiju za sprovođenje postupka raspodele sredstava za udruženja u oblasti protivpožarne zaštite imenovaće gradonačelnik.

Gradsko veće grada Sombora za svaku budžetsku godinu raspisuje konkurs, koji se objavljuje na zvaničnoj strani grada Sombora: www.sombor.rs i u "Somborskim novinama", na osnovu uslova utvrđenih ovim pravilnikom.

Komisija ima predsednika i dva člana koji se imenuju iz reda zaposlenih u Gradskoj upravi grada Sombora.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Administrativno-pravne i stručne poslove za potrebe komisije obavlja tehničko lice komisije u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama Gradske uprave grada Sombora.

Član 5

Akt o raspisivanju konkursa sadrži:

- Iznos sredstava za koji se konkurs sprovodi,

- Datum objavljivanja konkursa,

- Pravo i uslove podnošenja prijava na konkurs,

- Kriterijume za dodelu sredstava,

- Neophodnu dokumentaciju koja se podnosi uz učešće na konkursu,

- Rok i način podnošenja prijava na konkurs.

Član 6

Prijave na konkurs podnose se komisiji na posebnom obrascu i koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Član 7

Komisija razmatra prijave na konkurs, na osnovu navoda i ocene o njihovom značaju za:

- Unapređivanje preventivne zaštite od požara,

- Doprinos rešavanju konkretnog vanrednog događaja (požara) kroz jednokratne akcije i postupanja,

- Sačinjava predlog za raspodelu sredstava predviđenih za tu namenu.

Član 8

Izveštaj o sprovedenom postupku konkursa, sa zapisnikom i predlogom raspodele sredstava, komisija dostavlja Gradskom veću grada Sombora u roku od 8 dana od dana zaključenja konkursa, nakon čega gradonačelnik donosi akt o odobravanju sredstava za udruženja i visinu sredstava za njihovu realizaciju.

Ugovore sa korisnicima sredstava dobijenih po konkursu će zaključiti gradonačelnik grada. Ugovorom sa nosiocem izabranog udruženja obavezno se utvrđuje: naziv i sedište nosioca, vrsta i obim utroška sredstava, vreme realizacije sredstava, način nadzora nad namenskim troškovima sredstava i finansijski plan.

Član 9

Korisnici sredstava po ovom pravilniku dužni su da do kraja kalendarske godine dostave Odeljenju za privredu, turizam i lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave grada Sombora:

- Pisani izveštaj o utrošku sredstava, odnosno realizaciji odobrenih sredstava,

- Finansijski izveštaj sa specifikacijom ukupnih prihoda i rashoda, kao i specifikaciju i fotokopije kompletne dokumentacije o utrošku odobrenih sredstava, složenih po vrsti i redosledu rashoda, overena pečatom udruženja,

- Prateći materijal (ukoliko postoji).

Ukoliko se izveštaj iz prethodnog stava ne dostavi u predviđenom roku, korisnik sredstava je dužan da izvrši povraćaj dobijenih sredstava, a prijave podnete na narednim konkursima neće biti uzete u razmatranje istih.

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Sl. listu grada Sombora".