PRAVILNIK
O POSTUPKU, NAČINU I BLIŽIM USLOVIMA OSTVARIVANJA PRAVA NA MATERIJALNU PODRŠKU U OBLASTI SOCIJALNE ZAŠTITE

("Sl. list Grada Sombora", br. 5/2018)

Član 1

Pravilnikom se bliže utvrđuju uslovi, postupak i način ostvarivanja prava na materijalnu pomoć i korišćenje usluga koje se finansiraju opredeljenim sredstvima budžeta na osnovu Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti iz nadležnosti grada Sombora ("Službeni list grada Sombora", broj 28/16).

Član 2

Postupak za ostvarivanje prava na materijalnu podršku sprovodi Centar za socijalni rad Sombor - Služba lokalnih prava i usluga.

Prava na materijalnu podršku su:

1. Jednokratna novčana pomoć;

2. Socijalno uključivanje korisnika jednokratne novčane pomoći;

3. Pravo na novčana sredstva za opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu;

4. Naknada troškova prevoza korisnika i pratioca prilikom smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu;

5. Novogodišnji paketići za decu korisnika novčane socijalne pomoći i decu iz osetljivih grupa sa teritorije grada Sombora;

6. Troškovi naknade sahranjivanja;

1. Jednokratna novčana pomoć

Član 3

Jednokratnu novčanu pomoć kao vid materijalne podrške mogu koristiti pojedinac i porodica, koji se iznenada ili trenutno nađe u stanju socijalne potrebe, za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda, tešku bolest, prihvat po prestanku smeštaja u ustanovu, kao i u drugim vanrednim prilikama koje ne mogu samostalno prevazići, a naročito kada nemaju nikakvih prihoda i ne mogu, iz Zakonom predviđenih razloga, da ostvare pravo na redovnu novčanu socijalnu pomoć.

Sredstva za namene navedene u stavu 1. ovog člana obezbeđuju se u visini planiranih sredstava u budžetu grada Sombora.

Član 4

Postupak za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć se pokreće po zahtevu stranke, zakonskog zastupnika, staratelja, po službenoj dužnosti kao i po zahtevu udruženja, organizacije licencirane u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite ("Službeni glasnik RS", br. 42/2013).

Po zahtevima za priznavanje prava u Prvom stepenu Rešenja donosi Centar za socijalni rad - Služba lokalnih prava i usluga.

Član 5

Prava utvrđena ovim Pravilnikom ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

Podatke koji su potrebni za rešavanje zahteva po ovom Pravilniku, a nalaze se u dostupnim službenim evidencijama državnih organa, organa jedinica lokalne samouprave i imalaca javnih ovlašćenja, Služba lokalnih prava i usluga preuzima podatke, iz dostupnih službenih evidencija elektronskim putem ukoliko su umreženi sa bazama podataka u skladu sa zakonom, za podnosioca zahteva i članove zajedničkog domaćinstva koji se odnose na: JMBG, ime i prezime, državljanstvo iz matičnih knjiga, podatke o prebivalištu iz registra prebivališta, podatke o prihodima i imovini iz službenih evidencija poreske uprave, podatke o prijavi na osiguranje i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje iz Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, podatke o posedovanju nepokretnosti iz katastra nepokretnosti i drugih javno dostupnih evidencija.

Član 6

Za zahtev iz člana 5. ovog Pravilnika od podataka o ličnosti nadležni organ može zahtevati sledeće podatke o podnosiocu zahteva, o članovima njegovog domaćinstva, odnosno porodice, i to:

1. JMBG, ime i prezime, adresa prebivališta odnosno boravišta, državljanstvo, datum i mesto i opština rođenja, podaci o bankovnom računu na koji se vrši isplata, kontakt telefon, adresa elektronske pošte, vrsta srodstva;

2. Podatke o socio-ekonomskom statusu u obimu koji je definisan uslovima za ostvarivanje prava definisanih ovim Pravilnikom - podaci o prihodima i imovini, podaci o plaćenim doprinosima, podaci o zaposlenju i poslodavcu, podaci o stambenom statusu, bračni status, status deteta ukoliko se radi o detetu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, podaci o školovanju dece, podaci o starateljstvu odnosno hraniteljstvu ukoliko postoje.

Navedena dokumentacija ne sme biti starija od 6 meseci, sem poreskog uverenja koje može biti staro godinu dana.

Uz zahtev za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć za nabavku lekova, medicinskih pomagala i pomoći u lečenju potrebno je pored dokaza iz stava 1. ovog člana, dostaviti:

- Izveštaje lekara opšte prakse, odnosno specijaliste, ne stariji od šest meseci, sa obavezno naznačenim datumom pregleda, dijagnozom i aktuelno propisanom terapijom;

- Propisno popunjene recepte ne starije od 15 dana.

Član 7

Protiv rešenja kojim se odbija zahtev za korišćenje usluge iz prethodnog člana može se izjaviti žalba u roku od 15 dana.

Žalba iz stava 1. ovog člana izjavljuje se Gradskom veću grada Sombora.

Odluka o žalbi iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 30 dana.

Član 8

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može se priznati i licu čiji prihodi u mesecu koji prethode mesecu podnošenja zahteva ne prelaze iznos neto minimalne zarade u gradu Somboru, poznate u momentu podnošenja zahteva.

Visina iznosa jednokratne novčane pomoći se utvrđuje rešenjem nakon pribavljenih potrebnih dokaza i potpuno utvrđenog činjeničkog stanja, a u skladu sa nalazom i mišljenjem stručnog radnika, godišnjim planom materijalne podrške pojedincu odnosno porodici koji sačinjava voditelj slučaja, kao i u skladu sa izveštajem lekara.

Član 9

Nalaz i mišljenje stručnog radnika se sačinjava na osnovu terenske posete porodici, izjave stranaka i drugih dokaza. Nalaz sadrži utvrđeno činjenično stanje, a mišljenje mora biti obrazloženo. Stručni radnik daje i predlog za konkretni zahtev.

Izveštaj lekara sadrži dijagnozu, predlog za nabavku lekova, pomagala, pomoć u lečenju i drugih zdravstvenih usluga koje se plaćaju.

Iznos jednokratne novčane pomoći ne može biti veći od iznosa prosečne neto zarade ostvarene po zaposlenom u gradu Somboru, poznatog u momentu odlučivanja o pravu.

Član 10

U slučajevima izuzetnog ugrožavanja životnog standarda velikog broja građana kada se jednokratne pomoći obezbeđuju namenski iz budžeta Republike Srbije Centar za socijalni rad Sombor, služba lokalnih prava i usluga ne sprovodi definisan postupak iz članova 4, 5. i 6. već priznaje pravo na osnovu odluke-rešenja grada Sombora.

Član 11

Isplata opredeljenih novčanih sredstava se vrši putem pošte ili poslovnih banaka.

Član 12

Jednokratna novčana pomoć se može odobriti za:

- Nabavka prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu;

- Nabavku ogreva;

- Lečenje jednog ili više članova porodice (bolest, teška invalidnost, trudnoća i slično);

- Kupovinu lekova, pomagala;

- Kupovinu udžbenika i školskog pribora;

- Pomoć roditeljima dece sa višestrukim smetnjama u razvoju i dece sa invaliditetom;

- Naknadu troškova za prekid neželjene trudnoće iz socijalnih indikacija (visina nadoknade obezbeđuje se u iznosu stvarnih troškova zdravstvenih usluga);

- Naknadu troškova za pribavljanje lekarskih uverenja i lekarskih nalaza u cilju ostvarivanja prava u oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti grada Sombora;

- Naknadu troškova za pribavljanje neophodne lične dokumentacije (lična karta, zdravstvena kartica), pri čemu se visina nadoknade obezbeđuje u iznosu stvarnih troškova pribavljanja dokumentacije;

- Naknadu putnih troškova do zdravstvene ustanove van teritorije grada Sombora, pri čemu se visina nadoknade obezbeđuje u visini stvarnih troškova prevoza.

Član 13

Jednokratna novčana pomoć ne može biti odobrena za refundaciju već nabavljenog leka.

Zahtev za jednokratnu novčanu pomoć za nabavku:

- Očnih pomagala (ram i stakla za korekciju vida, sočiva) se ne može odobriti ako nije prošlo 4 godine od ranije odobrene jednokratne novačne pomoći za istu namenu.

- Ortopedskih cipela se ne može odobriti ako nije prošlo 15 meseci od ranije odobrene jednokratne novčane pomoći za istu namenu.

2. Socijalno uključivanje korisnika jednokratne novčane pomoći

Član 14

Radno sposobna lica koja se nađu u stanju socijalne potrebe izuzetno mogu ostvariti jednokratnu novčanu pomoć ukoliko su saglasna da se radno angažuju.

U slučaju iz stava 1. ovog člana dužni su da potpišu u Centru za socijalni rad Sombor, službi lokalnih prava i usluga izjavu o prihvatanju dobrovoljnog radnog angažovanja.

Centar za socijalni rad Sombor potpisuje sporazume sa ustanovama, organizacijama, mesnim zajednicama i drugim pravnim licima o radnom angažovanju korisnika jednokratne novčane pomoći.

Korisnicima jednokratne pomoći Služba lokalnih prava i usluga izdaje Rešenje i Uput za rad.

Na osnovu izveštaja ustanova, organizacija, mesnih zajednica i drugih pravnih lica o broju sati provedenih na dobrovoljnom radnom angažovanju Centar donosi rešenje i dostavlja zahtev za prenos sredstava sa pratećom dokumentacijom odeljenju za društvene delatnosti gradske uprave.

Centar za socijalni rad Sombor mesečno dostavlja izveštaj o realizaciji dobrovoljnog radnog angažovanja odeljenju za društvene delatnosti gradske uprave.

3. Pravo na novčana sredstva za opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili drugu porodicu

Član 15

Licu koje se upućuje na domski ili porodični smeštaj ili u prihvatilište, a koje nema sredstava da obezbedi odeću i obuću, niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su, prema propisima o porodičnim odnosima dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju, obezbeđuje se jednokratna pomoć za opremu koja treba da zadovolji minimum najneophodnijih potreba u momentu smeštaja lica u ustanovu socijalne zaštite ili u drugu porodicu, a sastoje se iz: jednog para cipela, jednog para papuča, tri para čarapa, dva para donjeg veša, dve košulje, dve pidžame i jednog kompleta gornjih i donjih delova odeće, u zavisnosti od uzrasta i pola korisnika.

Postupak za priznavanje prava na opremu korisnika za smeštaj u ustanovu ili porodicu pokreće po službenoj dužnosti nadležna služba Centra za socijalni rad Sombor.

Licu iz stav 1. ovog člana obezbeđuju se sredstva za nabavku odeće i obuće u iznosu do 50% prosečne neto zarade po zaposlenom u gradu Somboru u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.

4. Naknada troškova prevoza korisnika i pratioca prilikom smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu

Član 16

Licu koje se upućuje na domski ili porodični smeštaj ili u prihvatilište, a koje nema sredstava da obezbedi troškove prevoza neophodne za realizaciju smeštaja obezbeđuju se i putni troškovi do ustanove, odnosno porodice u koju se korisnik upućuje na smeštaj i podrazumeva stvarni trošak prevoza, a o vrsti i načinu prevoza odluku donosi Centar, uzimajući u obzir pre svega, zdravstveno stanje i uzrast korisnika.

5. Novogodišnji paketići za decu korisnika novčane socijalne pomoći i decu iz osetljivih grupa sa teritorije grada Sombora

Član 17

Pravo na novogodišnji paketić umaju deca iz socijalno ugroženih porodica i osetljivih grupa koja imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora, dobnog uzrasta u skladu sa Programom unapređenja usluga socijalne zaštite iz nadležnosti grada Sombora.

Sredstva za novogodišnje paketiće obezbeđuju se u budžetu grada Sombora u skladu sa Odlukom o budžetu, od donatora i iz drugih izvora.

Rešenje o priznavanju prava na novogodišnji paketić i spisak dece sačinjava Centar za socijalni rad Sombor, služba lokalnih prava i usluga i dostavlja ga Odeljenju za društvene delatnosti.

6. Troškovi pogrebnih usluga

Član 18

Naknada za troškove pogrebnih usluga priznaje se za:

- korisnika novčane socijalne pomoći ili člana njegove porodice;

- lica bez prihoda smeštena u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu za čiji smeštaj troškove snosi nadležno ministarstvo;

- lice koje je živelo samo i nema zakonske obveznike izdržavanja;

- nepoznato lice ili lice nepoznatog prebivališta.

Postupak za naknadu troškova pogrebnih usluga pokreće se po službenoj dužnosti ili po podnetom zahtevu.

Član 19

Naknada za troškove usluge sahranjivanja utvrđuje se u visini minimalnih troškova koji su propisani Odlukom o obrazovanju cena usluga sahranjivanja i naknade za produženo počivanje na koju je saglasnost dalo Gradsko veće, a koje primenjuje JKP "Prostor" Sombor.

Troškove pogrebnih usluga čine i: minimalni troškovi za nabavku neophodne pogrebne opreme (kovčeg, pokrov i nadgrobno obeležje), troškovi prevoza pokojnika do grobnog mesta, takse za grobno mesto, kao i grobno mesto.

Naknada troškova pogrebnih usluga vrši se na osnovu Rešenja Centra za socijalni rad, službe lokalnih usluga, a na račun izvršioca usluge po ispostavljenoj fakturi koja je sačinjena u skladu sa stavovima 1. i 2. ovog člana.

Naknada za troškove pogrebnih usluga iz stava 1. ovog člana može se priznati i fizičkom licu koje je platilo troškove sahrane uz priložene dokaze.

Isplata se vrši putem pošte ili poslovnih banaka.

Član 20

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".