PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE OBJEKATA I UREĐAJA NA JAVNOJ POVRŠINI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/2018)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se saobraćajni i drugi tehnički uslovi za postavljanje manjih montažno-demontažnih objekata i drugih objekata i uređaja privremenog karaktera (u daljem tekstu: objekti i uređaji) na javnoj površini u smislu Odluke o uređenju Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 67/17), određuju posebni uslovi za postavljanje pojedinih objekata i uređaja prema delovima teritorije Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), i utvrđuju drugi bliži uslovi za postavljanje objekata i uređaja.

Sastavni deo ovog pravilnika je Elaborat urbanog mobilijara i objekata i uređaja (u daljem tekstu: Elaborat).

Elaborat sadrži izgled urbanog mobilijara i objekata i uređaja koji se mogu postavljati na javnoj površini, uslove za njihovo postavljanje, smernice u pogledu tehničkog rešenja, oblikovanja i ukupnog likovnog izraza, i druge podatke značajne za izradu i postavljanje urbanog mobilijara i objekata i uređaja.

Član 2

U okviru zona pod posebnim režimom zaštite, koje su određene Odlukom o uređenju Grada Novog Sada (u daljem tekstu: zona zaštite), utvrđeni su sledeći delovi Grada:

1. u Novom Sadu - područje ograničeno ulicama: Miloša Bajića, Daničićevom, Zlatne grede, Save Vukovića, Almaškom, Svetosavskom, Petra Kočića, Temerinskom, Jovana Subotića, Šafarikovom, Jevrejskom, od Šafarikove do Ulice Vase Pelagića, Vase Pelagića, Petra Drapšina, od Ulice Vase Pelagića do Ulice Laze Kostića, Laze Kostića, Sremskom, do Ulice Maksima Gorkog, Maksima Gorkog, od Sremske do Keja žrtava racije, Kejom žrtava racije i Beogradskim kejom, do Ulice Miloša Bajića, i

2. u Petrovaradinu - Gornja i Donja tvrđava sa podgrađem, kao i područje ograničeno ulicama: Reljkovićevom, od ukrštanja sa Preradovićevom do Ulice Ostrovskog, Ostrovskog, do Ulice Pavla Jurišića Šturma, i Preradovićevom, do ukrštanja sa Reljkovićevom ulicom.

Zoni zaštite pripadaju i granični ulični pravci iz stava 1. ovog člana, uključujući objekte i prostor na oba ulična fronta.

Pešačka zona, utvrđena aktom Gradske uprave za saobraćaj i puteve, koja je u okviru zone zaštite iz stava 1. tačka 1. ovog člana, pod posebnim je režimom uređenja urbanog mobilijara i objekata i uređaja.

U okviru zone zaštite, utvrđene Odlukom o utvrđivanju Vladičanskog dvora Eparhije Bačke Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu za spomenik kulture ("Službeni glasnik RS", broj 52/07), a precizirane skicom izrađenom od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Zavod), nije dozvoljeno postavljanje objekata i uređaja na javnoj površini.

Član 3

Izvan zone zaštite utvrđuju se sledeći delovi Grada:

1. plato ispred Javnog preduzeća "Sportski i poslovni centar Vojvodina" u Novom Sadu i severne tribine Stadiona "Karađorđe" (u daljem tekstu: SPC "Vojvodina" i Stadion),

2. Bulevar oslobođenja, i

3. ostale javne površine na teritoriji Grada.

Za delove Grada iz člana 2. ovog pravilnika i stava 1. tač. 1. i 2. ovog člana važe posebni uslovi za postavljanje objekata i uređaja na javnoj površini.

Član 4

Za postavljanje urbanog mobilijara i objekata i uređaja ispred zgrada koje su utvrđene kao kulturna dobra ili predstavljaju dobra koja uživaju prethodnu zaštitu, odnosno koje se nalaze u prostornim kulturno-istorijskim celinama ili celinama koje uživaju prethodnu zaštitu, kao i zonama zaštite, neophodno je pribaviti uslove i mere tehničke zaštite i saglasnost Zavoda.

Član 5

Objekti i uređaji postavljaju se na javnoj površini pod uslovom da se za pristup ovim objektima i uređajima ne koristi kolovoz, biciklistička staza ili javna zelena površina, da je omogućen pristup i rad na revizionim oknima (šahtovima), nesmetan prolaz interventnih vozila i da je obezbeđen prostor za kretanje pešaka od najmanje 1,60 m.

II LETNJE I ZIMSKE BAŠTE

Član 6

Projektovanje elemenata letnje i zimske bašte vrši se tako da bašta:

- oblikom, dimenzijama, materijalom i bojom predstavlja skladnu i funkcionalnu celinu,

- poseduje jednostavne forme, jasno definisane visinske regulacije,

- sadrži transparentne elemente i materijale neutralnog, svedenog kolorita, i

- bude u skladu sa karakteristikama i estetskim vrednostima zgrade ispred koje se postavlja i prostora u kojem se nalazi.

Član 7

Elementi letnje i zimske bašte treba da dimenzijama, težinom, međusobnim vezama i postavljanjem:

- omogućavaju brzu montažu, demontažu i transport,

- ne oštećuju površinu na koju se postavljaju, objekte uređenja i opremanja te površine i okolno zelenilo, fiksiranjem za njih ili na neki drugi način, i

- budu pogodni i bezbedni za nesmetano kretanje dece, starih osoba i osoba sa invaliditetom.

Član 8

Postavljanje letnje i zimske bašte vrši se tako da su komunalni objekti (stub javne rasvete, hidrant, reviziono okno (šaht) i sl.) na bezbednom rastojanju izvan bašte i da budu dostupni za nesmetano korišćenje i održavanje najmanje sa jedne strane, i to po mogućnosti sa strane kolskog prilaza.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, kod letnje bašte koja se postavlja na tlo bez podijuma, moguće je postavljanje i na površini u okviru koje se nalazi reviziono okno (šaht), uz uslov da se omogući pristup i rad na revizionom oknu (šahtu).

Član 9

Prilikom postavljanja letnje i zimske bašte u blizini drveta, sadnice, žive ograde, žardinijere i drugog objekta zelenila, mora se omogućiti njihovo nesmetano održavanje.

Član 10

Minimalna širina letnje i zimske bašte iznosi 1,40 m.

Minimalna udaljenost letnje i zimske bašte od ivice kolovoza mora da bude 0,65 m, od javne površine određene za parkiranje vozila i biciklističke staze 0,50 m, i od autobuskog stajališta 3,00 m.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, širina letnje bašte može da bude manja od 1,40 m, ukoliko je obezbeđen prostor za kretanje pešaka od najmanje 1,60 m.

Ukoliko se letnja bašta postavlja u skladu sa stavom 3. ovog člana, u okviru letnje bašte ne može da se postavi ograda.

Član 11

Letnja i zimska bašta mogu da se postave u blizini kolskog ili pešačkog ulaza u zgradu, dvorište, pasaž ili garažu, tako da se obezbedi minimalna bočna udaljenost letnje i zimske bašte od ulaza 0,50 m.

Letnja i zimska bašta mogu da se postave u blizini raskrsnice, pod uslovom da se obezbedi odgovarajuća preglednost raskrsnice.

Član 12

Kada se letnja i zimska bašta postavljaju u blizini spomenika, fontana, javnih česmi i javnih bunara, minimalna udaljenost letnje bašte od navedenih objekata iznosi 3,00 m.

Letnja bašta

Član 13

Letnja bašta je montažno-demontažni objekat privremenog karaktera, u funkciji obavljanja ugostiteljske delatnosti, koji se postavlja na javnoj površini ispred, iza ili sa strane objekta ili dela objekta u kojem se obavlja isključivo ugostiteljska delatnost (u daljem tekstu: ugostiteljski objekat), u skladu sa čl. 5. do 12. ovog pravilnika.

Letnja bašta koja se postavlja na udaljenosti manjoj od 3 m od susednih poslovnih objekata, odnosno uz susedne poslovne objekte, postavlja se uz saglasnost vlasnika lokala ispred kojih se postavlja letnja bašta.

U okviru letnje bašte može da se postavi:

1. odgovarajući broj stolova i stolica,

2. montažno-demontažna ograda visine do 0,80 m, izrađena od drveta ili metala, koja mora da bude providna i žardinijere sa ukrasnim biljkama, pod uslovom da ograda, odnosno žardinijere ne izlaze iz gabarita letnje bašte,

3. podijum izrađen od drveta ili legure metala, visine do 0,16 m, u cilju denivelacije terena i čišćenja vodenim mlazom,

4. odgovarajući broj slobodnostojećih suncobrana natur bele boje, sa jednim ili dva vertikalna oslonca.

Izuzetno od stava 3. tačka 3. ovog člana, visina podijuma može da bude veća od 0,16 m, u slučaju postojanja većeg nagiba terena.

U letnjoj bašti reklamne oznake mogu da se ispisuju isključivo na vertikalnom prepustu suncobrana.

Član 14

Podnosilac zahteva za postavljanje letnje bašte u periodu od 15. novembra tekuće godine do 15. marta naredne godine, uz zahtev dostavlja pisanu izjavu o postavljanju grejnih tela u okviru letnje bašte.

Ukoliko se u okviru letnje bašte iz stava 1. ovog člana postavljaju grejna tela, podnosilac zahteva za postavljanje letnje bašte je dužan da pribavi atest za grejna tela i izveštaj o pregledu i ispitivanju mera bezbednosti opreme, odnosno grejnih tela, izrađen od strane ovlašćenog pravnog lica.

Pregled grejnih tela vrši se periodično na poziv korisnika, a najmanje jedanput godišnje.

Zimska bašta

Član 15

Zimska bašta je montažno-demontažni objekat privremenog karaktera, drvene ili metalne konstrukcije, sa staklenim ispunama, bez parapeta, u funkciji obavljanja ugostiteljske delatnosti, koji se postavlja na javnoj površini ispred, iza ili sa strane ugostiteljskog objekta ili dela objekta u kojem se obavlja isključivo ugostiteljska delatnost, u skladu sa čl. 5. do 12. ovog pravilnika.

Staklene ispune iz stava 1. ovog člana imaju okvire, koji mogu biti od aluminijuma, čelika ili drveta (ne mogu biti od PVC profila), a postavljaju se tako da se oblikom i materijalom uklapaju u neposredno okruženje.

Zimska bašta se postavlja najviše do širine ugostiteljskog objekta.

Zimska bašta može da se postavi neposredno uz ugostiteljski objekat, ili kao slobodnostojeća montažno-demontažna konstrukcija tako da se obezbedi minimalna širina prolaza za kretanje pešaka od 3,00 m.

Zimska bašta koja se postavlja neposredno uz ugostiteljski objekat, postavlja se uz saglasnost projektanta objekta, odnosno Društva arhitekata Novog Sada.

Zimska bašta ne može da se postavi na javnoj zelenoj površini, kao ni na parceli koja nije u javnoj svojini Grada.

Zimska bašta ne može da se postavi ako je zgrada ispred koje se postavlja utvrđena kao kulturno dobro ili predstavlja dobro koje uživa prethodnu zaštitu, odnosno koja se nalazi u prostornim kulturno-istorijskim celinama ili celinama koje uživaju prethodnu zaštitu, kao ni u zonama zaštite.

Član 16

Zimska bašta postavlja se na podijum izrađen od drveta ili legure metala visine do 0,16 m u cilju omogućavanja slivanja atmosferskih voda i čišćenja vodenim mlazom.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, visina podijuma može da bude veća od 0,16 m, u slučaju postojanja većeg nagiba terena.

Montažno-demontažni krovni pokrivač zimske bašte mora da bude izrađen od stakla, materijala na bazi polikarbonata, drveta, lima i sl, maksimalnog nagiba do 5%.

Član 17

Zimska bašta postavlja se u skladu sa:

- tehničkim uslovima,

- projektom zimske bašte sa statičkim proračunom konstrukcije izrađenim od strane lica sa licencom odgovarajuće struke, i

- izjavom podnosioca zahteva za postavljanje zimske bašte o stabilnosti konstrukcije zimske bašte koja se postavlja na javnoj površini, kao i o bezbednosti i sigurnosti njenih korisnika.

Za priključenje zimske bašte na komunalnu i drugu infrastrukturu, odobrenje za priključenje izdaje nadležni organ, u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Član 18

Podnosilac zahteva za postavljanje zimske bašte uz zahtev dostavlja pisanu izjavu o postavljanju grejnih tela u okviru zimske bašte.

Ukoliko se u okviru zimske bašte postavljaju grejna tela, podnosilac zahteva za postavljanje zimske bašte je dužan da pribavi atest za grejna tela i izveštaj o pregledu i ispitivanju mera bezbednosti opreme, odnosno grejnih tela, izrađen od strane ovlašćenog pravnog lica.

Pregled grejnih tela vrši se periodično na poziv korisnika, a najmanje jedanput godišnje.

Član 19

Zimska bašta mora ispunjavati protivpožarne uslove u skladu sa zakonom i drugim propisima.

1. Posebni uslovi u okviru zona zaštite

a) Pešačka zona

Član 20

Letnja bašta u pešačkoj zoni postavlja se u skladu sa čl. 5. do 12, članom 13. st. 1, 2, 3. tačka 1. i stav 5. i članom 14. ovog pravilnika.

Ukoliko se ugostiteljski objekat nalazi u dvorištu ili pasažu, letnja bašta se postavlja u dvorištu.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, letnja bašta može da se postavi i na uličnom delu, ukoliko za to postoje prostorne mogućnosti i ako se time ne ograničava mogućnost postavljanja letnje bašte ispred ugostiteljskog objekta koji se nalazi na uličnom delu.

Član 21

Letnja bašta iz člana 20. ovog pravilnika može da se postavi:

- u Ulici kralja Aleksandra (parna strana), u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte, odnosno u osi ulice;

- u Ulici Zmaj Jovinoj, u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte;

- u Katoličkoj porti (parna strana), u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte;

- u Katoličkoj porti (neparna strana), u širini do 4,00 m, tako da letnja bašta bude uz ugostiteljski objekat;

- na Pozorišnom trgu, u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte;

- na Trgu slobode (neparna strana), u širini do 4,00 m, tako da letnja bašta bude uz ugostiteljski objekat;

- u ulici Modene (parna strana), tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 4,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte, kao i 2,00 m između letnje bašte i javne zelene površine;

- u ulici Modene (neparna strana), u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 2,50 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte;

- u ulici Mite Ružića, uz ugostiteljski objekat u širini do 2,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,50 m između letnjih bašti;

- u ulici Laze Telečkog, uz ugostiteljski objekat u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,50 m između letnjih bašti;

- u Njegoševoj ulici deo od Trga Slobode do Trifkovićevog trga, u širini do 3,00 m, tako da letnja bašta bude uz ugostiteljski objekat;

- u ulici Svetozara Miletića deo od ulice Zmaj Jovine do Grčkoškolske ulice, u širini do 3,00 m, tako da letnja bašta bude u osi ulice;

- u Dunavskoj ulici (parna strana), od kućnog broja 2 do kućnog broja 8 u širini do 3,00 m, ispred kućnih brojeva 10 i 12 u širini do 3,50 m, ispred kućnih brojeva 14 i 16 u širini do 5,00 m, i ispred kućnih brojeva 18 i 20 u širini do 6,00 m, tako da letnja bašta bude uz ugostiteljski objekat i;

- u Dunavskoj ulici (neparna strana), od kućnog broja 3 do kućnog broja 17 u širini do 3,00 m, ispred kućnih brojeva 19, 21 i 23 u širini do 3,50 m, a ispred kućnih brojeva 25 i 27 u širini do 8,00 m, na minimalnoj udaljenosti od 7,00 m od objekta sa parne strane ulice.

Letnja bašta može da se postavi u pešačkoj zoni pod uslovom da se obezbedi pristupni put za kretanje vatrogasnih vozila, najmanje širine 3,50 m i najmanje visine 4,50 m.

Slobodan prostor za kretanje pešaka između letnjih bašti iznosi najmanje 1,60 m.

Kada se letnje bašte postavljaju u nizu, po pravilu, niz se prekida na svakih c.c.a. 8,00 m.

Član 22

U okviru letnje bašte iz člana 20. ovog pravilnika mogu da se postave slobodnostojeći suncobrani natur bele boje, sa jednim vertikalnim osloncem.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u okviru letnjih bašti u ulicama Mite Ružića i Laze Telečkog nije dozvoljeno postavljanje suncobrana.

U okviru letnje bašte iz člana 20. ovog pravilnika, koja se postavlja u dvorištu dozvoljeno je postavljanje podijuma i ograde u skladu sa članom 13. stav 3. tač. 2. i 3. i stavom 4. ovog pravilnika.

b) Petrovaradinska tvrđava

Član 23

Letnja bašta na Petrovaradinskoj tvrđavi postavlja se u skladu sa čl. 5. do 12, članom 13. st. 1, 2, 3. tačka 1. i stav 5. i članom 14. ovog pravilnika.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana postavlja se na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka:

1. na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta, ili

2. uz ugostiteljski objekat, tako da se između letnje bašte i kolovoza, odnosno javne zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

U okviru letnje bašte iz stava 1. ovog člana, mogu da se postave slobodnostojeći suncobrani natur bele boje sa jednim vertikalnim osloncem.

v) Centar Novog Sada i deo Petrovaradina

Član 24

Letnja i zimska bašta u centru Novog Sada i delu Petrovaradina postavlja se u skladu sa čl. 5. do 12. ovog pravilnika.

Letnja i zimska bašta iz stava 1. ovog člana postavljaju se na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka:

1. na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta, ili

2. uz ugostiteljski objekat, tako da se između letnje ili zimske bašte i kolovoza, odnosno javne zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

2. Posebni uslovi izvan zona zaštite

a) SPC "Vojvodina" i Stadion

Član 25

Letnja bašta na prostoru SPC "Vojvodina" i Stadiona postavlja se u skladu sa čl. 5. do 12. ovog pravilnika.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana postavlja se na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka:

1. na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta, ili

2. uz ugostiteljski objekat, tako da se između letnje bašte i kolovoza, odnosno javne zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

Zimska bašta na prostoru SPC "Vojvodina" i Stadiona postavlja se neposredno uz ugostiteljski objekat u skladu sa čl. 5. do 12, članom 15. st. 1. do 6. i čl. 16. do 19. ovog pravilnika.

b) Bulevar oslobođenja

Član 26

Letnja bašta na Bulevaru oslobođenja postavlja se u skladu sa čl. 5. do 12, članom 13. st. 1, 3. i 5. i članom 14. ovog pravilnika.

Zimska bašta na Bulevaru oslobođenja postavlja se u skladu sa čl. 5. do 12. i članom 15. st. 1. i 2. ovog pravilnika.

Letnja i zimska bašta iz st. 1. i 2. ovog člana postavljaju se do javne zelene površine na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta.

Širina letnje i zimske bašte iz st. 1. i 2. ovog člana može da bude najviše do 4,00 m.

Zimska bašta iz stava 2. ovog člana može da se postavi izvan širine ugostiteljskog objekta, uz saglasnost vlasnika susednog lokala ispred koga se postavlja zimska bašta.

v) Ostale javne površine na teritoriji Grada

Član 27

Letnja i zimska bašta na ostalim javnim površinama na teritoriji Grada, namenjenim za kretanje pešaka postavljaju se:

1. na minimalnoj udaljenosti od 1,60 m od ugostiteljskog objekta, ili

2. uz ugostiteljski objekat, s tim da se između letnje i zimske bašte i kolovoza, odnosno javne zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

Na mestima gde je povećana frekvencija kretanja pešaka (u blizini škola, banaka, zdravstvenih ustanova, većih objekata za snabdevanje, objekata ustanova kulture, autobuskih stajališta i slično), letnja i zimska bašta iz stava 1. ovog člana postavljaju se na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta.

U okviru letnje i zimske bašte iz stava 1. ovog člana mogu da se:

1. postave slobodnostojeći suncobrani odgovarajuće boje, sa jednim ili dva vertikalna oslonca, i

2. ispisuju reklamne oznake na elementima letnje bašte, izuzev na ogradi.

U pogledu ostalih uslova za postavljanje letnje i zimske bašte iz stava 1. ovog člana shodno se primenjuju odredbe čl. 5. do 12, člana 13. st. 1, 2, 3. tač. 1, 2. i 3. i stav 4. i čl. 14. do 19. ovog pravilnika.

III DRUGI OBJEKTI I UREĐAJI

Član 28

Tehnički uslovi utvrđeni u članu 5. i čl. 9. do 12. ovog pravilnika, shodno se primenjuju i na postavljanje: pokretne tezge, izložbenog pulta za izlaganje voća i povrća, pultova za prodaju lubenica i dinja, uređaja za kokice, druge pečenjarske proizvode i sl., rashladnog uređaja, zabavnog parka, kontejnera koji se postavljaju u skladu sa odredbama Odluke o uređenju Grada Novog Sada, kao i opreme, odnosno objekata i uređaja za potrebe kulturnih, sportskih, humanitarnih i drugih manifestacija i promocija.

Član 29

Pokretna tezga je dimenzija 80x160 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijuma sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake crveno-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana na javnim površinama koje su po posebnim propisima i drugim aktima, poverene na upravljanje, održavanje i korišćenje Javnom komunalnom preduzeću "Lisje" Novi Sad i tezge koje koristi Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" Novi Sad, panel donjeg korpusa i pokrivka (krović) pokretne tezge ne mora biti u naizmeničnim trakama.

Deo za izlaganje robe mora biti oivičen trakom od nerđajućeg čelika, minimalne visine od 10 cm.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 30

Pokretna tezga je dužine 133,5 cm, prednjeg dela 244 cm, zadnjeg dela 103 cm, ukupne visine 225 cm, nadstrešnice 95 cm, konstrukcije od čeličnih profila, panela sendvič konstrukcije presvučene PVC folijom sive boje.

Član 31

Izložbeni pult za izlaganje voća i povrća je montažno-demontažna konstrukcija koja može da zauzima najviše 2 m2 javne površine, a postavlja se uz poslovni prostor radi izlaganja voća i povrća koje se u poslovnom prostoru prodaje.

Izložbeni pult za izlaganje voća i povrća postavlja se tako da zadnja strana pulta bude prislonjena uz izlog poslovnog prostora u kome podnosilac zahteva za postavljanje izložbenog pulta za izlaganje voća i povrća ima registrovanu delatnost.

Član 32

Uređaj za kokice je dimenzija 60x60 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijum sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake crveno-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Deo za pravljenje i smeštaj kokica mora biti oivičen bezbojnim sigurnosnim stalkom ili bezbojnim pleksiglasom, pune visine sa tri strane i minimalno 15 cm sa strane sa koje se koristi.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 33

Uređaj za kestenje je dimenzija 90x60 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijum sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake plavo-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Deo za pečenje i smeštaj kestenja mora biti oivičen trakom od nerđajućeg čelika, minimalne visine od 10 cm.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 34

Uređaj za kukuruz je dimenzija 90x60 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijum sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake žuto-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Deo za pripremu i smeštaj kukuruza mora biti oivičen trakom od nerđajućeg čelika, minimalne visine od 10 cm.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 35

Kombinovani uređaj je dimenzija 160x80 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijum sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake crveno-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Deo za pripremu i smeštaj proizvoda mora biti oivičen trakom od nerđajućeg čelika, minimalne visine od 10 cm.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 36

Podnosilac zahteva za postavljanje zabavnog parka dužan je da pre otpočinjanja rada zabavnog parka pribavi izveštaj o pregledu i ispitivanju mera bezbednosti opreme, odnosno objekata, aparata i uređaja koji se koriste u okviru zabavnog parka, izrađen od strane ovlašćenog pravnog lica.

Član 37

Elektroenergetski vod za snabdevanje električnom energijom uređaja koji se postavlja na javnoj površini mora biti prekriven metalnim zaštitnikom radi obezbeđenja od mehaničkog oštećenja kabla, u skladu sa standardima i normativima.

Član 38

Za postavljanje gradilišne ograde i gradilišne skele u funkciji izvođenja građevinskih radova shodno se primenjuju tehnički uslovi utvrđeni u čl. 10. do 12. ovog pravilnika.

Gradilišna ograda mora da bude od čvrstog materijala, statički stabilna i ne sme biti transparentna.

Ukoliko se gradilišna skela postavlja u zoni zaštite, izvođač radova, odnosno imalac odobrenja dužan je da postavi zastore na kojima moraju biti iscrtane konture budućeg objekta.

Zastori na građevinskoj skeli moraju da budu jednoobrazni i uredno zategnuti.

IV PRELAZNA I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Postupci započeti prema odredbama Pravilnika o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje objekata i uređaja na javnoj površini ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 17/13 i 9/16), okončaće se prema odredbama ovog pravilnika.

Član 40

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje objekata i uređaja na javnoj površini ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 17/13 i 9/16).

Član 41

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".