PRAVILNIK

O REGISTRACIJI, ODNOSNO ODOBRAVANJU OBJEKATA ZA PROIZVODNJU I PROMET HRANE ZA ŽIVOTINJE

("Sl. glasnik RS", br. 23/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju objekti za proizvodnju i promet hrane za životinje koji se registruju, odnosno odobravaju, način i postupak registracije, odnosno odobravanja objekata izgled obrasca zahteva za upis ovih objekata u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata, kao i sadržina i način vođenja Registra objekata i Registra odobrenih objekata.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) faza proizvodnje, prerade i prometa hrane za životinje jeste bilo koja faza proizvodnje, prerade i prometa, uključujući uvoz, primarnu proizvodnju, doradu, preradu, skladištenje, transport, prodaju i snabdevanje hranom za životinje;

2) odobravanje objekta za proizvodnju i promet hrane za životinje jeste postupak pokrenut po zahtevu stranke za upis u Registar odobrenih objekata i za utvrđivanje ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje delatnosti;

3) pokretna mešaona hrane za životinje (u daljem tekst: pokretna mešaona) jeste posebno opremljeno vozilo kojim se uslužno proizvode smeše, uključujući mediciniranu hranu za životinje;

4) registracija objekta za proizvodnju i promet hrane za životinje jeste postupak pokrenut po zahtevu stranke za upis u Registar objekata bez prethodnog utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje delatnosti.

Član 3

Objekti za proizvodnju i promet hrane za životinje koji se registruju ili odobravaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom su svi objekti koji su pod kontrolom subjekta u poslovanju hranom za životinje u kojima se ili iz kojih se obavlja delatnost proizvodnje i prometa hrane za životinje (u daljem tekstu: delatnost) u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa hrane za životinje.

Objekti za proizvodnju i promet hrane za životinje u kojima se obavlja delatnost iz stava 1. ovog člana dati su u Prilogu 1 - Objekti koji se registruju (u daljem tekstu: Prilog 1) i Prilogu 2 - Objekti koji se odobravaju (u daljem tekstu: Prilog 2), koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 4

Objekti za proizvodnju i promet hrane za životinje koji se registruju jesu objekti u kojima se obavlja jedna ili više delatnosti dati u Prilogu 1.

Član 5

Pravno lice, odnosno preduzetnik pre početka obavljanja delatnosti podnosi ministarstvu nadležnom za poslove veterinarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo) zahtev za upis objekta iz člana 4. ovog pravilnika u Registar objekata.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu 1 - Zahtev za upis objekata u Registar objekata, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Posle prijema zahteva iz člana 5. ovog pravilnika, Ministarstvo proverava da li je zahtev pravilno popunjen i na osnovu uredno podnetog zahteva vrši upis u Registar objekata i dodeljuje veterinarski kontrolni broj.

Član 7

Objekti za proizvodnju i promet hrane za životinje koji se odobravaju jesu objekti u kojima se obavlja jedna ili više delatnosti dati u Prilogu 2.

Član 8

Pravno lice, odnosno preduzetnik pre početka obavljanja delatnosti podnosi Ministarstvu zahtev za upis objekta iz člana 7. ovog pravilnika u Registar odobrenih objekata.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu 2 - Zahtev za upis objekata u Registar odobrenih objekata, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 9

Posle prijema zahteva iz člana 8. ovog pravilnika, Ministarstvo proverava da li je zahtev pravilno popunjeni i utvrđuje da li objekat za proizvodnju i promet hrane za životinje ispunjava propisane uslove.

Kada se utvrdi da objekat za proizvodnju i promet hrane za životinje ispunjava sve propisane uslove, objekat se odobrava, upisuje u Registar odobrenih objekata i dodeljuje mu se veterinarski kontrolni broj, koji je jedinstven za taj objekat i sastoji se od:

1) oznake α;

2) slova: RS, kao ISO oznaka Republike Srbije;

3) brojčane oznake od najviše osam cifara.

Član 10

U slučaju da se utvrdi da su u objektu za proizvodnju i promet hrane za životinje ispunjeni propisani uslovi u pogledu objekta, prostorija, prostora i opreme, kao i opštih uslova higijene hrane za životinje, objekat se privremeno odobrava, privremeno upisuje u Registar odobrenih objekata i dodeljuje mu se veterinarski kontrolni broj.

Privremeno odobrenje iz stava 1. ovog člana može biti najduže do tri meseca.

Kada se u roku iz stava 2. ovog člana, u objektu za proizvodnju i promet hrane za životinje utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, objekat se odobrava, upisuje u Registar odobrenih objekata i zadržava dodeljeni veterinarski kontrolni broj.

Kada se u roku iz stava 2. ovog člana, u objektu za proizvodnju i promet hrane za životinje utvrdi napredak u odnosu na prethodno utvrđeno činjenično stanje u pogledu ispunjenja svih propisanih uslova, privremeno odobrenje se produžava, pri čemu ukupni period na koji se odnosi privremeno odobrenje ne može biti duži od šest meseci.

Kada se u objektu za proizvodnju i promet hrane za životinje kome je produženo privremeno odobrenje utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, objekat se odobrava, upisuje u Registar odobrenih objekata i zadržava dodeljeni veterinarski kontrolni broj, a ako se u objektu utvrdi da nisu ispunjeni svi propisani uslovi, objekat se ne odobrava, briše se iz Registra odobrenih objekata i ukida se dodeljeni veterinarski kontrolni broj.

Član 11

Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata sadrži sledeće podatke:

1) delatnost za koju je objekat upisan;

2) poslovno ime i sedište;

3) matični broj;

4) adresu objekta i naziv upravnog okruga gde se obavlja delatnost;

5) kod registrovanog ili odobrenog objekta;

6) veterinarski kontrolni broj;

7) kapacitet objekta;

8) vrsta životinje za koju se proizvodi, odnosno stavlja u promet hrana za životinje;

9) broj rešenja o ispunjenosti propisanih uslova, odnosno broj rešenja o upisu u Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata;

10) datum i broj rešenja o brisanju iz Registra objekata ili Registra odobrenih objekata;

11) napomene.

Pored podataka iz stava 1. ovog člana, Registar odobrenih objekata sadrži i podatak o roku privremenog upisa u ovaj registar.

Član 12

Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata iz člana 11. ovog pravilnika vodi se u elektronskom obliku i povezan je sa informacionim sistemom Ministarstva.

Član 13

U Registar objekata, odnosno Registar odobrenih objekata iz člana 11. ovog pravilnika upisuju se promene podataka nastale u vezi sa podacima koji su upisani u ove registre.

Član 14

U slučaju prestanka obavljanja delatnosti ili ako prestane da ispunjava propisane uslove, objekat za proizvodnju i promet hrane za životinje briše se iz Registra objekata, odnosno Registra odobrenih objekata iz člana 11. ovog pravilnika, u skladu sa Zakonom.

Član 15

Objekti za uzgoj, držanje i promet životinja upisani u odgovarajući registar koji vodi Ministarstvo, u skladu sa posebnim propisom, u delu koji se odnosi na hranjenje životinja koje su namenjene za proizvodnju hrane, smatraju se upisanim objektima za proizvodnju i promet hrane za životinje u Registar objekata u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

OBJEKTI KOJI SE REGISTRUJU

 

Kod

Objekti u kojima se obavlja delatnost proizvodnje i prometa hrane za životinje

Bliži opis

R1

R1-P

Proizvodnja aditiva

Proizvodnja aditiva, osim onih za koje je u skladu sa pravilnikom kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje propisano odobravanje objekta

R1-S

Stavljanje u promet aditiva

R2

R2-P

Proizvodnja predsmeša

Predsmeše proizvedene sa aditivima, osim onih za koje je pravilnikom kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje propisano odobravanje objekta

R2-PG

Proizvodnja predsmeša za potrebe sopstvenog gazdinstva

R2-PM

Proizvodnja predsmeša u pokretnoj mešaoni

R2-S

Stavljanje u promet predsmeša

R3

R3-P

Proizvodnja smeša

Potpune i dopunske smeše, sa ili bez aditiva, osim onih za koje je pravilnikom kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje propisano odobravanje objekta

R3-PM

Proizvodnja smeša u pokretnoj mešaoni

R3-PG

Proizvodnja smeša za potrebe sopstvenog gazdinstva

R3-S

Stavljanje u promet smeša

Potpune i dopunske smeše, sa ili bez aditiva

R4

R4-P

Proizvodnja hrane za kućne ljubimce

Potpune i dopunske smeše, osim onih za koje je pravilnikom kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje propisano odobravanje objekta

R4-S

Stavljanje u promet hrane za kućne ljubimce na veliko

Sva hrana za kućne ljubimce

R5

R5-P

Proizvodnja hraniva

Hraniva namenjena hrani za životinje

R5-S

Stavljanje u promet hraniva

Sva hraniva

R6

Transport koji je samostalna, odnosno uslužna aktivnost

Transport hrane za životinje

R7

Skladištenje hrane za životinje

Skladištenje u skladištu iz koga se ne stavlja u promet i koje nije deo proizvodnog objekta

R8

Pakovanje aditiva

Osim onih za koje je u skladu sa pravilnikom kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje propisano odobravanje objekta

R9

Pakovanje hraniva

Sve vrste hraniva namenjenih hrani za životinje

R10

Pakovanje predsmeša

Predsmeše proizvedene sa aditivima, osim onih za koje je pravilnikom kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje propisano odobravanje objekta

R11

Pakovanje smeša

Potpune i dopunske smeše, sa ili bez aditiva, osim onih za koje je pravilnikom kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje propisano odobravanje objekta

R12

Uvoz

Hrana za životinje za stavljanje u promet, uključujući hranu za kućne ljubimce

R13

Skladištenje i korišćenje zamene za mleko sa sadržajem ribljeg brašna za ishranu životinja na gazdinstvu na kome se drže i uzgajaju preživari

 

R14

Skladištenje i korišćenje ribljeg brašna, kao hraniva životinjskog porekla, za proizvodnju smeša za ishranu nepreživara na sopstvenom gazdinstvu, na kome se drže i uzgajaju samo nepreživari

 

R15

Skladištenje i korišćenje dikalcijum fosfata i/ili trikalcijum fosfata životinjskog porekla, kao hraniva životinjskog porekla, za proizvodnju smeša za ishranu nepreživara na sopstvenom gazdinstvu, na kome se drže i uzgajaju samo nepreživari

 

R16

Skladištenje i korišćenje proizvoda od krvi, poreklom od nepreživara, kao hraniva životinjskog porekla, za proizvodnju smeša na gazdinstvu na kome se ne drže i ne uzgajaju preživari

 

R17

Proizvodnja smeša sa upotrebom ribljeg brašna u objektima u kojima se ne proizvode smeše za preživare

 

R18

Proizvodnja smeša za životinje sa upotrebom dikalcijum fosfata i trikalcijum fosfata životinjskog porekla u objektima u kojima se ne proizvodi hrana za preživare

 

R19

Proizvodnja smeša za ribe i vodene životinje u objektima u kojima se ne proizvodi hrana za druge vrste životinja sa upotrebom prerađenog proteina životinjskog porekla (osim ribljeg brašna) od nepreživara

 

R20

Proizvodnja smeša za životinje sa upotrebom proizvoda od krvi poreklom od nepreživara u objektima u kojima se ne proizvodi hrana za preživare

 

R21

Proizvodnja zamene za mleko sa sadržajem ribljeg brašna za neodlučene preživare u objektima u kojima se ne proizvode druge vrste hrane za preživare

 

R22

Stavljanje u promet hraniva životinjskog porekla - proizvodi od mleka i od njih dobijeni proizvodi, iz objekta za preradu mleka, bez ograničenja u Republici Srbiji i/ili na ograničenom broju gazdinstva sa životinjama, u skladu sa propisom kojim se uređuje oblast sporednih proizvoda životinjskog porekla

 

R23

Korišćenje hraniva životinjskog porekla - proizvodi od mleka i od njih dobijeni proizvodi iz objekta za preradu mleka, za ishranu životinja na ograničenom broju gazdinstva u skladu sa propisom kojim se uređuje oblast sporednih proizvoda životinjskog porekla

 

R24

Primarna proizvodnja hrane za životinje životinjskog porekla i poslovi u vezi sa primarnom proizvodnjom

 

R25

Uzgajališta divljači

Uzgajališta divljači na kojima se vrši hranjenje divljači

 

Obrazac 1

 

ZAHTEV ZA UPIS U REGISTAR OBJEKATA

□ Upis
□ Promena podataka
Napomena: Označiti odgovarajući kvadratić. Ako se označi promena podataka popuniti odgovarajuće polje u kojima su se izmenili upisani podaci.

1. Podaci o subjektu u poslovanju

1.1. Naziv i sedište subjekta

 

1.2. Matični broj

 

1.3. Odgovorna osoba:
1.4. Ime i prezime
1.5. Radno mesto

 

 

 

2. Podaci o objektu

2.1. Adresa objekta

 

2.2. Upravni okrug

 

2.3. Odgovorna osoba:
2.4. Ime i prezime
2.5. Radno mesto

 

 

 

2.6. Telefon/faks
2.7. E-mail

 

 

3. Podaci o planiranoj delatnosti

3.1.

 

3.2.

 

3.3.

 

3.4.

 

3.5.

 

3.6.

 

4. Podaci o transportu (samostalni, odnosno uslužni, kao i ako je u sklopu proizvodnje i stavljanja u promet hrane za životinje)

4.1.

4.2.

4.3.

4.4.

4.5.

5. Izjava podnosioca zahteva

Ovim izjavljujem:
1) da su podaci koje sam upisao u ovaj obrazac tačni;
2) da su ispunjeni uslovi za obavljanje navedene delatnosti u skladu sa posebnim propisima;
4) o svakoj promeni podataka iz tač. 1-4. ovog obrasca obavestiću ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva u roku od 15 dana od njihovog nastanka.

 

Datum: ________________

 

Potpis odgovorne osobe:

 

 

_______________________

Napomena:

1. U tački 3. Podaci o planiranoj delatnosti treba popuniti sledeće:

- u tački 3.1. treba ukratko opisati svaku delatnost koja će se obavljati u objektu navodeći da li se proizvodi hrana za životinje sa posebnim potrebama, odgovarajući kod i vrstu životinja (goveda, svinje, živina, kućni ljubimci, ribe, krznašice...), uključujući i planirani kapacitet objekta;

- u tački 3.2. treba navesti koji aditivi će se proizvoditi, skladištiti, koristiti u proizvodnji predsmeša i smeša i/ili stavljati u promet;

- u tački 3.3. treba navesti koje aditive će sadržati predsmeše i smeše koje planiraju da se skladište i/ili stavljaju u promet;

- u tački 3.4, treba navesti koja hraniva životinjskog porekla će se koristiti na način koji je naveden u Prilogu 1 - Objekti koji se registruju dat u pravilniku kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje (kod R14-R24);

- u tački 3.5. treba navesti koje vrste životinja će se hraniti u uzgajalištu i koja hrana će se koristiti, posebno navodeći da li je hrana biljnog ili/i životinjskog porekla;

- u tački 3.6. treba navesti registarske brojeve vozila i fiksnu oznaku mešaone, ako je u pitanju jedna ili više pokretnih mešaona, na način da je moguća provera njenog korišćenja.

2. U tački 4. Podaci o transportu (samostalni, odnosno uslužni, kao i ako je u sklopu proizvodnje i stavljanja u promet hrane za životinje) treba popuniti sledeće:

- u tački 4.1. treba navesti vrstu hrane za životinje koja će se prevoziti, naročito da li će se prevoziti upakovana hrana za životinje ili hrana za životinje u rasutom stanju, koje aditive sadrži hrana za životinje, kao i da li će se prevoziti medicinirana hrana za životinje;

- u tački 4.2. treba navesti spisak vozila, kojima će se prevoziti hrana za životinje, sa registarskim brojem vozila, ako je kontejner fiksni;

- u tački 4.3. treba navesti spisak kontejnera, kojima će se prevoziti hrana za životinje, sa fiksnom oznakom kontejnera na način da je moguća provera njihovog korišćenja za prevoz hrane za životinje;

- u tački 4.4. treba navesti prikaz načina čišćenja, pranja i dezinfekcije, kojim se izbegava unakrsno zagađenje, ako je potrebno;

- u tački 4.5. treba navesti odobrenu proceduru čišćenja u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju mere ranog otkrivanja i dijagnostike zarazne bolesti transmisivnih spongioformnih encefalopatija, i to: prerađenog proteina životinjskog porekla, uključujući riblje brašno, dobijenih od nepreživara; dikalcijum fosfata i trikalcijum fosfata životinjskog porekla; proizvoda od krvi, dobijeni od nepreživara; smeša koje sadrže prerađen protein životinjskog porekla, uključujući riblje brašno, dobijenih od nepreživara, dikalcijum fosfat i trikalcijum fosfat životinjskog porekla i proizvode od krvi, dobijeni od nepreživara.

 

Prilog 2

 

OBJEKTI KOJI SE ODOBRAVAJU

 

Kod

Objekti u kojima se obavlja delatnost proizvodnje i prometa hrane za životinje

Bliži opis

O1

O1-P

Proizvodnja nutritivnih aditiva

Funkcionalne grupe: vitamini, provitamini i hemijske supstance sa sličnim efektom; elementi u tragovima; aminokiseline, njihove soli i analogne supstance; urea i njeni derivati

O1-S

Stavljanje u promet nutritivnih aditiva

O2

O2-P

Proizvodnja zootehničkih aditiva

Funkcionalne grupe: pospešivači svarljivosti, stabilizatora crevne mikroflore, supstance koje povoljno utiču na okolinu i ostale zootehničke dodatke

O2-S

Stavljanje u promet zootehničkih aditiva

O3

O3-P

Proizvodnja tehnoloških aditiva

Funkcionalna grupa antioksidansi sa određenim maksimalnim sadržajem u hrani za životinje

O3-S

Stavljanje u promet tehnoloških aditiva

O4

O4-P

Proizvodnja senzornih aditiva

Funkcionalna grupa boje: karotinoida i ksantofila sa određenim maksimalnim sadržajem u hrani za životinje

O4-S

Stavljanje u promet senzornih aditiva

O5

O5-P

Proizvodnja kokcidiostatika i histomonostatika

 

O5-S

Stavljanje u promet kokcidiostatika i histomonostatika

O6

O6-P

Proizvodnja predsmeša

Predsmeše koje sadrže:
1. zootehničke aditive, funkcionalna grupa ostali zootehnički aditivi;
2. nutritivne aditive:
- funkcionalna grupa vitamini, provitamini i hemijske supstance sa sličnim efektom: vitamin A i/ili vitamin D,
- elementi u tragovima: Cu i/ili Se,
3. kokcidiostatike i histomonostatike

O6-S

Stavljanje u promet predsmeša

O7

Proizvodnja za stavljanje u promet smeša uz korišćenje aditiva ili predsmeša koje sadrže aditive

Smeše ili predsmeše koje sadrže aditive:
1. zootehiičke aditive: funkcionalna grupa, ostali zootehnički aditivi;
2. koksidiostatike i histomonostatike

O8

Proizvodnja isključivo za potrebe sopstvenog gazdinstva, smeša uz korišćenje aditiva ili predsmeša koje sadrže aditive

Smeše ili predsmeše koje sadrže aditive:
1. zootehničke aditive: funkcionalna grupa, ostali zootehnički aditivi;
2. koksidiostatike i histomonostatike: svi aditivi

O9

Proizvodnja hraniva i dopunskih smeša koji sadrže aditive u količini koja je 100 puta veća od najveće količine tog aditiva u potpunoj smeši, koja je namenjena za ishranu životinja sa posebnim potrebama

Hraniva i dopunske smeše:
1. zootehnički aditivi, funkcionalna grupa ostali zootehnički aditivi;
2. nutritivni aditivi:
- funkcionalna grupa vitamini, provitamini i hemijske supstance sa sličnim efektom: vitamin A i/ili vitamin D,
- elementi u tragovima: Cu i/iliSe,
3. kokcidiostatike i histomonostatike

O10

Proizvodnja za stavljanje u promet proizvoda, kao hraniva iz objekata

Proizvodnja za stavljanje u promet proizvoda, kao hraniva iz objekata u kojima se obavlja sledeće:
1. prerada sirovog biljnog ulja (osim objekata za proizvodnju hrane, koji su upisani u Centralni registar objekata u skladu sa propisom kojim se uređuje sadržina i način vođenja Centralnog registra objekata);
2. uljnohemijska proizvodnja masnih kiselina;
3. proizvodnja biodizela;
4. mešanje masti

O11

Proizvodnja medicinirane hrane za stavljanje u promet

 

O12

Proizvodnja medicinirane hrane za potrebe sopstvenog gazdinstva

 

O13

Distributeri medicinirane hrane za životinje

 

O14

Sušenje hrane za životinje direktnom primenom izvora toplote

Sušenje toplotom, čiji izvor može predstavljati rizik za zagađenje hrane za životinje koja se suši

O15

Skladištenje hrane za životinje

Skladištenje aditiva navedenih u kodu O1-O5 ovog priloga i predsmeša koje sadrže aditive navedene u kodu O6 ovog priloga u skladištu, koje nije deo proizvodnog objekata i iz njega se ne obavlja stavljanje u promet

O16

Skladištenje i korišćenje smeše sa sadržajem ribljeg brašna za ishranu životinja na gazdinstvu na kome se drže i uzgajaju preživari i nepreživari

 

O17

Skladištenje i korišćenje smeše sa sadržajem prerađenog proteina životinjskog porekla, poreklom od nepreživara, za ishranu životinja na gazdinstvu pa kome se drže i uzgajaju preživari i nepreživari

 

O18

Skladištenje i korišćenje smeša sa sadržajem dikalcijum fosfata i trikalcijum fosfata životinjskog porekla za ishranu životinja na gazdinstvu na kome se drže i uzgajaju preživari i nepreživari

 

O19

Skladištenje i korišćenje smeša sa sadržajem proizvoda od krvi, poreklom od nepreživara, za ishranu životinja na gazdinstvu na kome se drže i uzgajaju preživari i druge vrste farmski uzgajanih životinja

 

O20

Proizvodnja smeša sa upotrebom ribljeg brašna u objektima u kojima se proizvodi hrana za životinje za ishranu preživara i drugih vrsta životinja

 

O21

Proizvodnja smeša sa upotrebom dikalcijum fosfata i trikalcijum fosfata životinjskog porekla u objektima u kojima se proizvodi hrana za životinje za ishranu preživara i drugih vrsta životinja

 

O22

Proizvodnja smeše za ishranu riba i drugih vodenih životinja u objektima u kojima se proizvodi hrana i za druge vrste životinja (osim krznašica) sa upotrebom prerađenog proteina životinjskog porekla (osim ribljeg brašna) od nepreživara

 

O23

Proizvodnja smeše sa upotrebom proizvoda od krvi poreklom od nepreživara, za ishranu nepreživara u objektima koji proizvode i hranu za preživare

 

O24

Proizvodnja zamene za mleko sa sadržajem ribljeg brašna za neodlučene preživare u objektima u kojima se proizvode druge vrste hrane za preživare

 

 

Obrazac 2

 

ZAHTEV ZA UPIS OBJEKATA U REGISTAR ODOBRENIH OBJEKATA

□ Upis
□ Promena podataka
Napomena: Označiti odgovarajući kvadratić. Ako se označi promena podataka popuniti odgovarajuće polje u kojima su se izmenili upisani podaci.

1. Podaci o subjektu u poslovanju

1.1. Naziv i sedište subjekta u poslovanju

 

1.2. Matični broj

 

1.3. Odgovorna osoba:
1.4. Ime i prezime
1.5. Radno mesto

 

 

 

2. Podaci o objektu

 

2.1. Adresa objekta

 

2.2. Upravni okrug

 

2.3. Odgovorna osoba:
2.4. Ime i prezime
2.5. Radno mesto

 

 

 

2.6. Telefon/faks
2.7. E-mail

 

 

3. Podaci o planiranoj delatnosti

3.1.

 

3.2.

 

3.3.

 

3.4.

 

3.5.

 

3.6.

 

3.7.

 

3.8.

 

Datum: __________________

 

Potpis odgovorne osobe:

 

 

________________________

4. Izjava podnosioca zahteva

Ovim izjavljujem:
1) da su podaci koje sam upisao u ovaj obrazac tačni;
2) o svakoj promeni podataka iz tač. 1-3. ovog obrasca obavestiću ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva u roku od 15 dana od njihovog nastanka.

 

Datum: __________________

 

Potpis odgovorne osobe:

 

 

________________________

 

 

 

Napomena:

1) U tački 3. Podaci o planiranoj delatnosti treba popuniti sledeće:

- u tački 3.1. treba ukratko opisati svaku delatnost koja će se obavljati u objektu navodeći da li se proizvodi hrana za životinje sa posebnim potrebama, odgovarajući kod i vrstu životinja (goveda, svinje, živina, kućni ljubimci, ribe, krznašice...);

- u tački 3.2. treba navesti koje aditive, uključujući i odgovarajući kod O1-O9 naveden u Prilogu 2 - Objekti koji se odobravaju dat u pravilniku kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje, koji će se proizvoditi, skladištiti, koristiti u proizvodnji i/ili stavljati u promet;

- u tački 3.3. treba navesti aditive iz koda O1-O9 naveden u Prilogu 2 - Objekti koji se odobravaju dat u pravilniku kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje, koji će sadržati predsmeše i smeše koje planiraju da se skladište i/ili stavljaju u promet;

- u tački 3.4. treba navesti proizvođača premiksa ako će se proizvoditi medicinirana hrana za životinje;

- u tački 3.5. treba navesti koja će se hraniva životinjskog porekla koristiti na način koji je naveden u kodu O16-O24 Priloga 2 - Objekti koji se odobravaju, dat u pravilniku kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje;

- u tački 3.6. treba navesti registarske brojeve vozila i fiksnu oznaku mešaone, ako je u pitanju jedna ili više pokretnih mešaona, na način da je moguća provera njenog korišćenja;

- u tački 3.7. treba navesti prikaz mera kojima se na gazdinstvu sprečava hranjenje vrsta životinja kojima smeše nisu namenjene, ako je u pitanju gazdinstvo navedeno u kodu O16-O19 Priloga 2 - Objekti koji se odobravaju, dat u pravilniku kojim se uređuje registracija, odnosno odobravanje objekata za proizvodnju i promet hrane za životinje;

- u tački 3.8. treba opisati objekat i pripadajući krug objekta sa putevima, opremom i tehnološkim putevima proizvodnje tako da raspored prostorija i opreme bude jasan; broj vozila, kojima će se prevoziti hrana za životinje; dijagram toka proizvodnje sa proizvodnim tokovima i opisom tehnoloških postupaka; projektovan dnevni i godišnji proizvodni i skladišni kapaciteti.