MEMORANDUM
O SARADNJI IZMEĐU MINISTARSTVA FINANSIJA REPUBLIKE SRBIJE - UPRAVE ZA TREZOR I DRŽAVNOG TREZORA MAĐARSKE

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 2/2018)

Ministarstvo finansija Republike Srbije - Uprava za trezor i Državni trezor Mađarske (u daljem tekstu: Strane potpisnice) veliku pažnju i značaj posvećuju međunarodnoj stručnoj saradnji, i u cilju promovisanja saradnje na osnovu zajedničkog interesa, a radi obezbeđivanja racionalnog upravljanja javnim finansijama u kontekstu savremenih procesa integracije i iznalaženja zajedničkih rešenja za saradnju u upravljanju izvorima finansiranja, Strane potpisnice su se sporazumele o sledećem:

Predmet Memoranduma

1. Jačanje i razvoj saradnje između Strana potpisnica u granicama njihovih nadležnosti uz obostrano poštovanje, jednakost i interes Republike Srbije i Mađarske, u skladu sa njihovim zakonima i propisima.

Oblici saradnje

2. Strane potpisnice će razmenjivati informacije o sistemima državnih trezora, uključujući automatizovane informacione sisteme za izvršenje budžeta.

Razmena informacija će se vršiti kroz učešće i razmenu mišljenja i iskustava, na tematskim sastancima sa unapred određenim temama.

3. Strane potpisnice će razmenjivati informacije o problemima koji se javljaju u okviru poslova koje obavljaju.

4. Strane potpisnice mogu formirati zajedničke radne grupe za organizovanje sopstvenih ili zajedničkih sastanaka u cilju jačanja saradnje navedene u ovom Memorandumu.

Organizacija sastanaka

5. Sastanci predviđeni ovim Memorandumom održavaće se u Republici Srbiji ili Mađarskoj, na centralnom i/ili regionalnom nivou.

6. Strane potpisnice će imenovati učesnike sastanaka po sopstvenom izboru u skladu sa temama koje će biti obrađene. Pre održavanja sastanka, Strane potpisnice će unapred usaglasiti sva pitanja i teme o kojima će se razgovarati, kao i sve informacije i podatke koji su neophodni za organizaciju sastanka. Strane potpisnice će blagovremeno obavestiti drugu stranu o svim promenama koje bi mogle uticati na pripremu i koordinaciju sastanka.

7. Strane potpisnice određuju organizacione delove koji će međusobno direktno sarađivati u cilju ostvarivanja i koordiniranja aktivnosti saradnje Strana potpisnica, koje se sprovode u okviru ovog memoranduma, i to:

- Ministarstvo finansija Republike Srbije - Uprava za trezor - Grupa za stručno operativne poslove;

- Državni trezor Mađarske - Kabinet predsednika i potpredsednici za svaki stručni sektor.

8. Strane potpisnice će blagovremeno obavestiti drugu stranu, u pisanoj ili elektronskoj formi, o svim promenama u okviru timova koji su formirani za saradnju na organizaciji sastanaka.

Finansiranje

9. Kada se predstavnici Strana potpisnica upućuju na službeni put radi učešća na sastancima, sve troškove službenog puta snosi Strana potpisnica koja upućuje.

10. Strana potpisnica koja dočekuje snosi troškove organizovanja i sprovođenja sastanka.

Rešavanje sporova

11. U slučaju nesuglasica u pogledu tumačenja ili primene sadržine ovog Memoranduma, Strane potpisnice će takve sporove rešavati putem pregovora i konsultacija.

Izmene

12. Izmene ili dopune ovog memoranduma može predložiti bilo koja od Strana potpisnica. Ako se druga Strana potpisnica saglasi sa predlogom, izmene ili dopune Memoranduma beleže se u zapisnik.

Takav zapisnik čini sastavni deo ovog memoranduma i stupa na snagu danom potpisivanja.

Završne odredbe

13. Odredbe ovog memoranduma neće uticati na postojeće ugovore i sporazume čije su ugovornice Republika Srbija i/ili Mađarska.

14. Ovaj memorandum stupa na snagu danom potpisivanja.

15. Ovaj memorandum se zaključuje na neodređeno vreme, i svaka Strana potpisnica ga može raskinuti u bilo kojem trenutku, bez navođenja razloga, i to isključivo pisanim putem.

Strane potpisnice su saglasne da Memorandum ostaje na snazi još šest meseci nakon raskida, s tim što rok počinje da teče danom prijema pisanog obaveštenja o raskidu.

16. Ovaj memorandum je potpisan 9. februara 2018. godine, u dva originalna primerka, na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, pri čemu svi tekstovi imaju podjednaku važnost.

Ministarstvo finansija
Republike Srbije
Uprava za trezor
V.d. direktora,
Svetlana Ljubičić, s.r.

 

Državni trezor Mađarske
Predsednik,
prof. dr József Mészáros, s.r.