PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA ZA BROKERSKO-DILERSKA DRUŠTVA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2014, 137/2014, 143/2014 - ispr. i 25/2018)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju poslovne knjige i kontni okvir za brokersko-dilerska društva, finansijski izveštaji i godišnji izveštaj o poslovanju brokersko-dilerskih društava i izveštaji koje brokersko-dilerska društva sastavljaju za potrebe statistike.

Sastavni deo ovog Pravilnika su:

1. kontni okvir za brokersko-dilerska društva (prilog 1),

2. finansijski izveštaji za brokersko-dilerska društva (prilog 2),

3. statistički izveštaj za brokersko-dilerska društva (prilog 3).

Pojmovi

Član 2

Pojedini pojmovi u smislu ovog pravilnika imaju sledeća značenja:

1. Komisija je Komisija za hartije od vrednosti,

2. Zakon je Zakon o računovodstvu ("Službeni glasnik RS", broj 62/13),

3. Agencija je Agencija za privredne registre,

4. Brokersko-dilersko društvo je pravno lice koje ima dozvolu obavljanje delatnosti investicionog društva u smislu zakona kojim se uređuje tržište kapitala,

5. MSFI su Međunarodni standardi finansijskog izveštavanja,

6. MRS su Međunarodni računovodstveni standardi,

7. Veliko pravno lice je pravno lice koje ispunjava kriterijume propisane Zakonom ili koje je Zakonom proglašeno za veliko pravno lice i koje je obveznik vođenja poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja u skladu sa Zakonom,

8. Redovni godišnji finansijski izveštaj je izveštaj koji treba da pruži istinit i pošten pregled finansijskog položaja i uspešnosti poslovanja pravnog lica i koji se sastavlja za prethodnu poslovnu godinu,

9. Vanredni finansijski izveštaj je izveštaj koji se sastavlja u slučajevima statusnih promena, otvaranja, odnosno zaključenja stečajnog postupka ili pokretanja, odnosno zaključenja postupka likvidacije nad pravnim licem.

II POSLOVNE KNJIGE

Poslovne knjige

Član 3

Poslovne knjige predstavljaju jednoobrazne evidencije o stanju i promenama na imovini, obavezama i kapitalu, prihodima i rashodima brokersko-dilerskog društva.

U poslovne knjige podaci se unose na osnovu računovodstvenih isprava.

Poslovne knjige vode se u skladu sa načelom nepromenljivog zapisa o nastaloj poslovnoj promeni.

Vođenje poslovnih knjiga

Član 4

Vođenje poslovnih knjiga brokersko-dilersko društvo, saglasno Zakonu, ne može da poveri drugom pravnom licu čija je pretežna delatnost pružanje računovodstvenih usluga.

Poslovne knjige vode se za poslovnu godinu koja je, po pravilu, jednaka kalendarskoj.

Brokersko-dilersko društvo vrši otvaranje poslovnih knjiga na početku poslovne godine na osnovu zaključnog bilansa stanja prethodne godine.

Novoosnovano brokersko-dilersko društvo otvara poslovne knjige na osnovu bilansa osnivanja, koji se sastavlja na osnovu popisa imovine i obaveza, sa stanjem na dan upisa u registar privrednih subjekata.

Čuvanje podataka

Član 5

Brokersko-dilersko društvo je dužno da koristi standardni računovodstveni softver koji omogućava funkcionisanje sistema internih računovodstvenih kontrola i onemogućava brisanje proknjiženih poslovnih promena.

Brokersko-dilersko društvo je dužno da uredno čuva računovodstvene isprave, poslovne knjige i finansijske izveštaje na način i u rokovima propisanim Zakonom.

Zaključivanje poslovnih knjiga

Član 6

Brokersko-dilersko društvo poslovne knjige zaključuje posle knjiženja svih poslovnih promena i obračuna na kraju poslovne godine, kao i u slučajevima statusnih promena, prestanka poslovanja i u drugim slučajevima u kojima je neophodno zaključiti poslovne knjige.

Brokersko-dilersko društvo poslovne knjige zaključuje najkasnije do roka za dostavljanje finansijskih izveštaja.

III KONTNI OKVIR I SADRŽINA RAČUNA U KONTNOM OKVIRU

Kontni okvir

Član 7

Brokersko-dilersko društvo poslovne promene knjiži na računima propisanim Kontnim okvirom za brokersko-dilerska društva.

Propisani trocifreni računi se, po potrebi, mogu raščlanjavati na analitičke račune saglasno zahtevima MSFI.

Komisija može doneti uputstvo o bližoj sadržini računa u Kontnom okviru za brokersko-dilerska društva.

Klasa 0: Stalna imovina

Član 8

Na računima grupe 00 Nematerijalna imovina - iskazuju se ulaganja u određena nematerijalna sredstva, koja služe za isporuku usluga, iznajmljivanje drugim licima ili se koriste u administrativne svrhe. Nematerijalna ulaganja priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 38, MRS 36 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 01 Materijalna imovina - iskazuju se zemljišta, građevinski objekti, investicione nekretnine, objekti i oprema u vlasništvu društva, objekti i oprema uzeti u finansijski lizing i ostala materijalna imovina koja ispunjava uslov za priznavanje po MRS, kao i ulaganja za pribavljanje nekretnina, postrojenja i opreme. Ulaganja u materijalnu imovinu priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 40 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 02 Učešća u kapitalu - iskazuju se učešća u kapitalu pravnih lica i priznaju se i vrednuju u skladu sa MSFI 1, odnosno drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računima grupe 03 Dugoročni finansijski plasmani - iskazuju se zajmovi matičnim, zavisnim i ostalim povezanim licima, otkupljene sopstvene akcije i ostali dugoročni plasmani. Dugoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 28, MRS 39, MSFI 9, MSFI 10, MSFI 11, MSFI 12 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računima grupe 04 Dugoročna potraživanja - iskazuju se potraživanja sa rokom dospelosti dužim od dvanaest meseci posle izveštajnog perioda koja se priznaju i vrednuju u skladu MRS 1 i drugim relevantnim MRS.

Klasa 1: Zalihe

Član 9

Na računima grupe 10 Zalihe - iskazuju se zalihe inventara čije se priznavanje i vrednovanje vrši u skladu sa MRS 2 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 11 Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja - iskazuju se nematerijalna ulaganja, investicione i druge nekretnine i oprema namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje će biti obustavljeno, a sredstva otuđena, u skladu sa MSFI 5.

Na računima grupe 12 Plaćeni avansi - iskazuju se avansi za sticanje svih oblika nematerijalne imovine, odnosno nekretnina, postrojenja i opreme, u skladu sa relevantnim MRS.

Klasa 2: Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 10

Na računima grupe 20-23 iskazuju se kratkoročna potraživanja po osnovu obavljanja delatnosti, potraživanja za kamatu, dividende i ostala ulaganja i ostala kratkoročna potraživanja koja se priznaju i vrednuju u skladu sa MRS 18, MRS 39, MSFI 13 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 24 Kratkoročni finansijski plasmani - iskazuju se zajmovi matičnim, zavisnim i ostalim povezanim licima, otkupljene sopstvene akcije i ostali kratkoročni plasmani sa rokom dospeća, odnosno prodaje koji je kraći od dvanaest meseci posle izveštajnog perioda, odnosno od dana bilansa. Kratkoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39, MSFI 9, MSFI 13 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 25 Gotovinski ekvivalenti i gotovina - iskazuju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, poslovni i devizni računi, gotovina u blagajni i ostala novčana sredstva.

Na računima grupe 26 Porez na dodatu vrednost - iskazuje se prethodni porez na dodatu vrednost prema nazivima računa ove grupe.

Na računima grupe 27 Aktivna vremenska razgraničenja i odložena poreska sredstva - iskazuju se troškovi plaćeni u toku poslovne godine koji se odnose na narednu poslovnu godinu i prihodi po osnovu kojih su nastali troškovi u tekućoj godini, a koji nisu fakturisani za tekuću godinu i iznosi poreza iz dobiti koji mogu da se povrate u narednim periodima po osnovu odbitnih privremenih razlika, neiskorišćenih poreskih gubitaka i kredita, u skladu sa MRS 12 i drugim relevantnim standardima.

Na računu grupe 28 Gubitak iznad visine kapitala prikazuje se gubitak iznad visine kapitala.

Klasa 3: Finansijska imovina

Član 11

Na računima grupe 30 Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - iskazuju se finansijski instrumenti sa fiksnim ili odredivim iznosima plaćanja i sa fiksnom dospelošću, za koje društvo ima nameru i sposobnost da ih drži do dospeća (obveznice i sl.) i vrednuju se u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Na računima grupe 31 Hartije od vrednosti raspoložive za prodaju - iskazuju se finansijski instrumenti koji su u skladu sa računovodstvenom politikom opredeljeni kao instrumenti raspoloživi za prodaju.

Na računima grupe 32 Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha - iskazuju se finansijski instrumenti koja se vrednuju po fer vrednosti kroz bilans uspeha, a koji su pribavljeni prvenstveno u svrhe ostvarivanja profita iz kratkoročnih fluktuacija cena ili marže dilera.

Na računima grupe 33 Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva do godinu dana - iskazuju se finansijski instrumenti koji se drži do dospeća, a iste dospevaju u roku koji je kraći od dvanaest meseci posle izveštajnog perioda, odnosno od dana bilansa.

Klasa 4: Kapital

Član 12

Na računima grupe 40 Osnovni kapital - iskazuje se akcijski kapital kao proizvod broja emitovanih akcija i njihove nominalne vrednosti.

Na računima grupe 41 Upisani a neuplaćeni kapital - iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih akcija utvrđen na osnovu odluke skupštine društva o izdavanju akcija.

Na računima grupe 42 Kapitalne rezerve - iskazuju se emisiona premija i ostale kapitalne rezerve.

Na računima grupe 43 Rezerve iz dobitka - iskazuju se rezerve iz dobiti (zakonske, statutarne i ostale rezerve).

Na računima grupe 44 Revalorizacione rezerve i nerealizovani dobici i gubici - iskazuju se efekti revalorizacije, rezerve po osnovu preračuna finansijskih izveštaja u drugoj funkcionalnoj valuti i nerealizovani dobici i gubici koji se uključuju u izveštaj o ostalom rezultatu u skladu sa MRS 1 Prezentacija finansijskih izveštaja.

Na računima grupe 45 Neraspoređeni dobitak - iskazuje se neraspoređeni dobitak ranijih godina i tekuće godine.

Na računima grupe 46 Gubitak - iskazuje se nepokriveni gubitak ranijih godina i tekuće godine.

Klasa 5: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 13

Na računima grupe 50 Dugoročna rezervisanja - iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove i rizike koji se priznaju i vrednuju u skladu sa MRS 37 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom.

Na računima grupe 51 Dugoročne finansijske obaveze - iskazuju se dugoročne obaveze iz emitovanih hartija od vrednosti i hartija od vrednosti koje se mogu konvertovati u kapital, obaveze iz uzetih kredita i ostale finansijske obaveze. Dugoročne obaveze priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39, MSFI 9, MSFI 13 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 52 Kratkoročne finansijske obaveze iskazuju se obaveze iz emitovanih hartija od vrednosti, obaveze iz uzetih kredita i ostale finansijske obaveze koje dospevaju u roku kraćem od godinu dana. Kratkoročne obaveze priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 53 Obaveze iz poslovanja - iskazuju se obaveze prema klijentima, obaveze iz zarada i ostale obaveze iz poslovanja, koje se priznaju i vrednuju u skladu sa relevantnim MRS.

Na računima grupe 54 Obaveze za poreze i doprinose - iskazuju se obaveze za poreze i doprinose na zarade, obaveze za porez iz rezultata i ostale obaveze za poreze i doprinose.

Na računima grupe 55 Obaveze za porez na dodatu vrednost - iskazuju se obaveze nastale po osnovu obračunatog poreza na dodatu vrednost prema nazivima računa ove grupe.

Na računima grupe 56 Pasivna vremenska razgraničenja i odložene poreske obaveze - iskazuju se unapred naplaćeni, odnosno obračunati prihodi i troškovi tekućeg perioda i odložene poreske obaveze, kao iznosi poreza na dobitak koji se plaćaju u narednim periodima po osnovu oporezivih privremenih razlika u skladu sa MRS 12.

Na računima grupe 57 Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja - iskazuju se obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja u skladu sa MSFI 5, koje se izmiruju ili gase prilikom otuđenja tih sredstava.

Klasa 6: Rashodi

Član 14

Na računima grupe 60 Rashodi po osnovu obavljanja delatnosti - iskazuju se troškovi marketinga, transakcioni troškovi, troškovi usluga kastodi banke i posrednika i drugi rashodi po osnovu obavljanja delatnosti.

Na računima grupe 61 Gubici na ostvarenoj razlici u ceni - iskazuju se realizovani gubici po osnovu prodaje finansijskih instrumenata.

Na računima grupe 62 Finansijski rashodi - iskazuju se finansijski rashodi iz odnosa sa matičnim, zavisnim i povezanim licima, rashodi po osnovu kamata, kursnih razlika i ostali finansijski rashodi.

Na računima grupe 63 Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi - iskazuju se troškovi po osnovu zarada, naknada zarada i drugih primanja zaposlenih i troškovi po osnovu naknada po ugovorima sa fizičkim licima.

Na računima grupe 64 Ostali poslovni rashodi - iskazuju se troškovi amortizacije, troškovi rezervisanja i ostali poslovni rashodi.

Na računima grupe 65 Nematerijalni troškovi - iskazuju se troškovi neproizvodnih usluga, reprezentacije, premija osiguranja, troškovi platnog prometa, članarina, poreza, doprinosa i ostali nematerijalni troškovi.

Na računima grupe 66 Ostali rashodi - iskazuju se gubici po osnovu prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji, u smislu MSFI 5 u iznosu manjem od neotpisane vrednosti, rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja i ostali nepomenuti rashodi.

Na računima grupe 67 Rashodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza - iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme, dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana i potraživanja kao i drugih ispravki vrednosti po osnovu vrednosnog usklađivanja u skladu sa MRS 16, MRS 38, MRS 36 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom.

Na računima grupe 68 Gubitak poslovanja koje se obustavlja, efekti promene računovodstvene politike, ispravke grešaka ranijih perioda i prenos rashoda, iskazuju se gubici prema nazivima računa ove grupe i prenos ukupnih rashoda na kraju perioda.

Klasa 7: Prihodi

Član 15

Na računima grupe 70 i 71 - iskazuju se prihodi od naknada po osnovu obavljanja investicionih usluga i aktivnosti i dodatnih usluga i ostali prihodi od obavljanja delatnosti.

Na računima grupe 72 Dobici iz ostvarene razlike u ceni - iskazuju se realizovani dobici po osnovu prodaje finansijskih instrumenata u odnosu na nabavnu vrednost istih.

Na računima grupe 73 Finansijski prihodi - iskazuju se prihodi iz odnosa sa matičnim, zavisnim i povezanim licima, prihodi od kamata, kursnih razlika , dividendi i učešća u dobitku i ostali finansijski prihodi i vrednuju prema MRS 18, MRS 21, MSFI 13 i drugim relevantnim MRS.

Na računima grupe 74 Ostali prihodi - iskazuju se dobici po osnovu prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji, u smislu MSFI 5 u iznosu većem od neotpisane vrednosti i prihodi od smanjenja obaveza, prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja i ostali nepomenuti prihodi.

Na računima grupe 75 Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine i obaveza - iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme, dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana i potraživanja, kao i drugih ispravki vrednosti po osnovu vrednosnog usklađivanja u skladu sa MRS 16, MRS 38, MRS 36 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom.

Na računima grupe 76 Dobitak poslovanja koje se obustavlja, efekti promene računovodstvene politike, ispravke grešaka ranijih perioda i prenos prihoda, iskazuju se dobici prema nazivima računa ove grupe i prenos ukupnih prihoda na kraju perioda.

Klasa 8: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 16

Na računima grupe 80 Otvaranje glavne knjige - iskazuju se početna stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog brokersko-dilerska društva.

Na računima grupe 81 Zaključak računa uspeha - iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda na dan bilansa.

Na računima grupe 82 Račun dobitka i gubitka - iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, poreski rashod perioda ili odloženi poreski rashod ili prihod perioda i prenos dobitka ili gubitka.

Na računima grupe 83 Zaključak računa stanja - iskazuje se zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja na dan bilansa.

Klasa 9: Vanbilansna evidencija

Član 17

Na računima grupe 98 Vanbilansna aktiva - iskazuju se finansijski instrumenti i novčana sredstva klijenata po osnovu trgovanja finansijskim instrumentima, upravljanja portfoliom, garancije, repo ugovori i ostala sredstva koja nisu u vlasništvu brokersko-dilerska društva.

Na računima grupe 99 Vanbilansna pasiva - iskazuju se obaveze po osnovu sredstava iskazanih na računima grupe 98.

IV FINANSIJSKI IZVEŠTAJI I GODIŠNJI IZVEŠTAJ O POSLOVANJU

MSFI i opšta računovodstvena načela

Član 18

Za priznavanje, vrednovanje, prezentaciju i obelodanjivanje pozicija u finansijskim izveštajima brokersko-dilersko društvo, kao veliko pravno lice u skladu sa Zakonom, primenjuje MSFI.

Pozicije u finansijskim izveštajima brokersko-dilersko društvo vrednuje u skladu sa opštim računovodstvenim načelima u skladu sa Zakonom.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, brokersko-dilersko društvo može odstupiti od opštih računovodstvenih načela samo u slučajevima primene pojedinih MSFI.

U slučaju iz stava 3. ovog člana, brokersko-dilersko društvo je dužno da u Napomenama uz finansijske izveštaje obelodani takvo odstupanje, razloge za odstupanje i efekte odstupanja na imovinu, obaveze, finansijsku poziciju i dobitak ili gubitak.

Finansijski izveštaji

Član 19

Godišnji finansijski izveštaj brokersko-dilerskog društva obuhvata sledeće izveštaje:

(1) Bilans stanja,

(2) Bilans uspeha,

(3) Izveštaj o ostalom rezultatu,

(4) Izveštaj o promenama na kapitalu,

(5) Izveštaj o tokovima gotovine,

(6) Napomene uz finansijske izveštaje.

Vanredni finansijski izveštaj brokersko-dilerskog društva obuhvata Bilans stanja i Bilans uspeha.

Bilans stanja

Član 20

Bilans stanja predstavlja pregled imovine, obaveza i kapitala na poslednji dan izveštajnog perioda sa uporednim podacima za prethodni period.

Rezultat poslovanja

Član 21

Ukupan rezultat poslovanja prikazuje se u Bilansu uspeha i Izveštaju o ostalom rezultatu.

Bilans uspeha predstavlja pregled prihoda, rashoda i rezultata poslovanja nastalih u određenom periodu.

Izveštaj o ostalom rezultatu čine stavke prihoda i rashoda (uključujući i reklasifikacije usled korigovanja) koje nisu priznate u Bilansu uspeha saglasno određenim MSFI), odnosno nerealizovani dobici i gubici nastali usled promena na kapitalu (osim promena nastalih iz odnosa sa vlasnicima kapitala).

Ukupan rezultat poslovanja iskazuje ukupnu dobit, odnosno raspodeljivu dobit iz redovnog poslovanja i neraspodeljivi deo dobiti nastao usled ekonomskih uslova poslovanja.

Izveštaj o tokovima gotovine

Član 22

Izveštaj o tokovima gotovine čine informacije o prilivima i odlivima gotovine i gotovinskih ekvivalenata tokom izveštajnog perioda.

U izveštaju se prikazuju stanje gotovine na početku i kraju perioda, prilivi i odlivi iz poslovnih aktivnosti, aktivnosti investiranja i aktivnosti finansiranja, kursne razlike po osnovu preračuna gotovine i neto priliv, odnosno odliv gotovine.

Prenos između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata ne smatra tokom gotovine.

Izveštaj o tokovima gotovine priprema se u skladu sa MRS 7 primenom direktne metode.

Izveštaj o promenama na kapitalu

Član 23

Izveštaj o promenama na kapitalu čine informacije o promenama na kapitalu tokom izveštajnog perioda.

U izveštaju se prikazuju početno stanje, korekcije usled materijalno značajnih grešaka, odnosno korekcije usled promena računovodstvene politike koja se primenjuje retrospektivno, promene tokom perioda i stanje na kraju perioda i to za komponente kapitala, ostalog kapitala i ostalog rezultata, ukupni kapital i gubitak iznad kapitala.

Podaci se iskazuju za svaku komponentu kapitala i ostalog rezultata označenih u zaglavlju kolona 3 do 12, i to za svaki red od 1 do 9 posebno za dugovna salda računa, a posebno za potražna salda računa.

Razlika ukupnih iznosa potražnih i dugovnih salda iz kolona 3 do 12 iskazuje se za odgovarajući redni broj u koloni 13 (ukupan kapital), ako je zbir potražnih salda računa tog reda veći od zbira dugovnih salda računa istog reda.

Razlika ukupnih iznosa dugovnih i potražnih salda iz kolona 3 do 12 iskazuje se za odgovarajući redni broj u koloni 14 (gubitak iznad visine kapitala), ako je zbir dugovnih salda računa tog reda veći od zbira potražnih salda računa istog reda.

Napomene uz finansijske izveštaje

Član 24

Napomene uz finansijske izveštaje sadrže opšte informacije o društvu za upravljanje, primenjene računovodstvene politike, primenjene osnove za vrednovanje pozicija u izveštajima, korekcije početnog stanja po osnovu greške ili promene računovodstvene politike, opise ili raščlanjavanja stavki obelodanjenih u finansijskim izveštajima i informacije o stavkama koje se nisu kvalifikovale za priznavanje u tim izveštajima, a značajne su za ocenu finansijskog položaja i uspešnost poslovanja brokersko-dilerskog društva i dodatne informacije u skladu sa zahtevima MSFI.

Za napomene uz finansijske izveštaje nije propisan poseban obrazac, a informacije iz stava 1 ovog člana prikazuju se arapskim brojevima prema redosledu obrazaca i pozicija u obrascima, odnosno prema redosledu MRS, odnosno MSFI.

Sastavljanje finansijskih izveštaja

Član 25

Brokersko-dilersko društvo sastavlja redovan godišnji finansijski izveštaj za prethodnu poslovnu godinu, odnosno vanredni finansijski izveštaj u slučajevima propisanim Zakonom.

Novoosnovano brokersko-dilersko društvo sastavlja redovan godišnji finansijski izveštaj za period koji počinje datumom upisa u registar privrednih subjekata, a završava se datumom izveštajnog perioda, a u obrascima finansijskih izveštaja ne prikazuje poslovanje u prethodnoj godini.

Finansijske izveštaje brokersko-dilersko društvo sastavlja na obrascima koji su sastavni deo pravilnika.

U obrasce iz stava 3. ovog člana iznosi se upisuju u hiljadama dinara i upisuju se na svim pozicijama označenim slovnim oznakama, rimskim i arapskim brojevima prema sadržini grupa računa i računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.

Komisija može doneti uputstvo o sadržini pozicija u obrascima finansijskih izveštaja.

Uputstvo iz stava 5. ovog člana objavljuje se na internet stranici Komisije.

Revizija finansijskih izveštaja

Član 26

Brokersko-dilersko društvo je obavezno da obezbedi reviziju finansijskih izveštaja koja se obavlja u skladu sa propisima kojima se uređuje revizija.

Godišnji izveštaj o poslovanju

Član 27

Brokersko-dilersko društvo sastavlja Godišnji izveštaj o poslovanju koji sadrži podatke propisane Zakonom, kao i podatke iz mesečnih izveštaja propisane pravilnikom Komisije kojim se propisuju organizacioni zahtevi koje treba da ispuni brokersko-dilersko društvo za pružanje investicionih usluga i obavljanje investicionih aktivnosti i dodatnih usluga.

Statistički izveštaj

Član 28

Statistički izveštaj sadrži opšte podatke o brokersko-dilerskom društvu i podatke o bruto promenama nematerijalne imovine i nekretnina, postrojenja, opreme, strukturi osnovnog i akcijskog kapitala, potraživanjima i obavezama, drugim prihodima, odnosno troškovima i rashodima.

Podaci se unose u sve predviđene kolone prema sadržini grupa računa i računa označenih u tabeli, iznosi se upisuju u hiljadama dinara, a broj akcija i zaposlenih u celom broju.

Dostavljanje finansijskih izveštaja i godišnjeg izveštaja o poslovanju

Član 29

Brokersko-dilerska društva je dužno da Komisiji do 30. aprila tekuće godine dostavi:

- godišnje finansijske izveštaje,

- godišnji izveštaj o poslovanju,

- odluku o usvajanju finansijskih izveštaja i godišnjeg izveštaja o poslovanju,

- izveštaj eksternog revizora o reviziji godišnjih finansijskih izveštaja,

- odluku o usvajanju izveštaja eksternog revizora.

Brokersko-dilersko društvo je dužno da, radi javnog objavljivanja, Agenciji dostavi redovne i vanredne finansijske izveštaje i dokumenta uz te izveštaje, na način i u rokovima propisanim Zakonom.

Brokersko-dilersko društvo je dužno da, radi obrade podataka za potrebe statistike, Agenciji dostavi statistički izveštaj, na način i u rokovima propisanim Zakonom.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Primena

Član 30

Brokersko-dilersko društvo je dužno da uskladi vođenje poslovnih knjiga sa odredbama ovog pravilnika najkasnije do dana pod kojim se sastavljaju finansijski izveštaji za 2014. godinu.

Odredbe ovog pravilnika se primenjuju počev od finansijskih izveštaja koji se sastavljaju na dan 31. decembra 2014. godine.

Prestanak važenja propisa

Član 31

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaju da važe Pravilnik o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za berze i brokersko-dilerska društva ("Službeni glasnik RS", br. 117/06, 5/07 - ispr. i 119/08) i Pravilnik o sadržini i formi finansijskih izveštaja za berze i brokersko-dilerska društva ("Službeni glasnik RS", br. 117/06, 119/08 i 13/09 - ispr.).

Završna odredba

Član 32

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1

KONTNI OKVIR ZA BROKERSKO-DILERSKA DRUŠTVA

 

Klasa 0: STALNA IMOVINA

00

NEMATERIJALNA IMOVINA

000

Softver i ostala prava

001

Goodwill

002

Ostala nematerijalna imovina

003

Avansi za nematerijalnu imovinu

004

Članstvo na regulisanom tržištu odnosno MTP

005

Članstvo u klirinškoj organizaciji i slična prava

009

Ispravka vrednosti nematerijalne imovine

01

MATERIJALNA IMOVINA

010

Zemljišta

011

Građevinski objekti

012

Investicione nekretnine

013

Kancelarijska oprema (nameštaj, računarska oprema)

014

Transportna sredstva

015

Ostala materijalna imovina

017

Avansi za materijalnu imovinu

018

Ulaganja na tuđim nekretninama i opremi

019

Ispravka vrednosti materijalne imovine

02

UČEŠĆA U KAPITALU

020

Učešća u kapitalu zavisnih pravnih lica (učešće u kapitalu preko 50%)

021

Učešća u kapitalu ostalih povezanih pravnih lica (učešće u kapitalu od 25% do 50%)

022

Učešća u kapitalu ostalih pravnih lica (učešće u kapitalu ispod 25%)

029

Ispravka vrednosti učešća u kapitalu

03

DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

030

Dugoročni zajmovi matičnom, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima u zemlji

031

Dugoročni zajmovi matičnom, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima u inostranstvu

032

Dugoročni plasmani u zemlji

033

Dugoročni plasmani u inostranstvu

034

Otkupljene sopstvene akcije

035

Ostali dugoročni plasmani

039

Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana

04

DUGOROČNA POTRAŽIVANJA

040

Potraživanja od matičnog i zavisnih pravnih lica

041

Potraživanja od ostalih povezanih lica

042

Sporna i sumnjiva potraživanja

043

Ostala dugoročna potraživanja

049

Ispravka vrednosti dugoročnih potraživanja

Klasa 1: ZALIHE

10

ZALIHE MATERIJALA

100

Materijal

101

Sitan inventar

102

Ostale zalihe

109

Ispravka vrednosti zaliha materijala

11

STALNA SREDSTVA NAMENJENA PRODAJI I SREDSTVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

110

Nematerijalna imovina namenjena prodaji

111

Investicione nekretnine namenjene prodaji

112

Ostale nekretnine namenjene prodaji

113

Postrojenja i oprema namenjena prodaji

114

Ostala materijalna imovina namenjena prodaji

115

Sredstva poslovanja koje se obustavlja

119

Ispravka vrednosti stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja

12

PLAĆENI AVANSI

120

Dati avansi za zalihe i usluge

129

Ispravka vrednosti plaćenih avansa za zalihe i usluge

Klasa 2: KRATKOROČNA POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA

20

POTRAŽIVANJA ZA NAKNADE I PROVIZIJE PO OSNOVU OBAVLJANJA INVESTICIONIH USLUGA

200

Potraživanja za naknade i provizije za prijem i prenos naloga koji se odnose na prodaju i kupovinu hartija od vrednosti

201

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu izvršenja naloga za klijenta

202

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu upravljanja portfoliom

203

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu investicionog savetovanja

204

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu usluga pokroviteljstva u vezi sa ponudom i prodajom hartija od vrednosti uz obavezu otkupa

205

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu usluga u vezi sa ponudom i prodajom hartija od vrednosti bez obaveze otkupa

206

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu obavljanja ostalih investicionih usluga

207

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu upravljanja MTP

209

Ispravka vrednosti potraživanja za naknade i provizije po osnovu obavljanja investicionih usluga

21

POTRAŽIVANJA ZA NAKNADE I PROVIZIJE PO OSNOVU OBAVLJANJA DODATNIH USLUGA

210

Potraživanja za naknadu i provizije po osnovu čuvanja i administriranja hartija od vrednosti za račun klijenata

211

Potraživanja za naknadu i provizije po osnovu odobravanja kredita ili zajmova investitorima

212

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu savetovanja u vezi sa strukturom kapitala, poslovnom strategijom i sličnim pitanjima

213

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu usluge deviznog poslovanja u vezi sa pružanjem investicionih usluga

214

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu istraživanja i finansijske analize kao i drugih oblika opštih preporuka u vezi sa transakcijama finansijskim instrumentima

215

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu obavljanja investicionih usluga i aktivnosti, kao i dopunskih usluga koje se odnose na osnov izvedenog finansijskog instrumenta

216

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu obavljanja poslova market mejkera

217

Potraživanja za naknade i provizije po osnovu obavljanja ostalih dodatnih usluga

219

Ispravka vrednosti potraživanja za naknade i provizije po osnovu obavljanja

22

POTRAŽIVANJA ZA KAMATU, DIVIDENDE I OSTALA ULAGANJA

220

Potraživanja za kamatu na kredite ili zajmove u vezi sa transakcijama sa hartijama od vrednosti

221

Potraživanja za kamate na ostale zajmove

222

Potraživanja za kamate od dužničkih hartija od vrednosti

223

Potraživanja za kamate na depozite

224

Potraživanja za kamate po repo ugovorima

225

Ostala potraživanja za kamatu

226

Potraživanja za dividende i učešća u dobiti

227

Ostala potraživanja za dividende i ostala ulaganja

229

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu, dividende i ostala ulaganja

23

OSTALA POTRAŽIVANJA

230

Potraživanja od zaposlenih

231

Potraživanja za više plaćen porez na dobitak

232

Potraživanja po osnovu preplaćenih ostalih poreza i doprinosa

233

Potraživanja po osnovu datih zajmova

234

Potraživanja po osnovu depozita

235

Potraživanja po osnovu repo ugovora

236

Potraživanja po osnovu zajmova hartija od vrednosti

237

Ostala potraživanja iz poslovanja

239

Ispravka vrednosti ostalih potraživanja

24

KRATKOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI

240

Kratkoročni plasmani matičnom i zavisnim pravnim licima

241

Kratkoročni plasmani povezanim pravnim licima

242

Kratkoročni plasmani ostalim pravnim licima

243

Kratkoročni plasmani u zemlji

244

Kratkoročni plasmani u inostranstvu

245

Deo dugoročnog plasmana koji dospeva do jedne godine

246

Otkupljene sopstvene akcije namenjene prodaji ili poništavanju

247

Ostali kratkoročni finansijski plasmani

249

Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana

25

GOTOVINSKI EKVIVALENTI I GOTOVINA

250

Hartije od vrednosti - gotovinski ekvivalenti

251

Tekući (poslovni) računi

252

Izdvojena novčana sredstva i akreditivi

253

Blagajna

254

Devizni račun

255

Devizni akreditivi

256

Devizna blagajna

257 

Ostala novčana sredstva

259

Novčana sredstva čije je korišćenje ograničeno ili vrednost umanjena

26

POREZ NA DODATU VREDNOST

260

Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po opštoj stopi (osim plaćenih avansa)

261

Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po posebnoj stopi (osim plaćenih avansa)

262

Porez na dodatu vrednost u datim avansima po opštoj stopi

263

Porez na dodatu vrednost u datim avansima po posebnoj stopi

264

Porez na dodatu vrednost obračunat na usluge inostranih lica

265

Naknadno vraćen porez na dodatu vrednost klijentima - stranim državljanima

266

Potraživanja za više plaćeni porez na dodatu vrednost

27

AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA I ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

270

Unapred plaćeni troškovi

271

Potraživanja za nefakturisani prihod

272

Razgraničeni troškovi po osnovu obaveza

273

Obračunati a nenaplaćeni prihodi

278

Odložena poreska sredstva

279

Ostala aktivna vremenska razgraničenja

28

(brisana)

Klasa 3: FINANSIJSKA IMOVINA

30

HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SE DRŽE DO DOSPEĆA

300

Dužničke hartije od vrednosti državnih institucija

301

Dužničke hartije od vrednosti finansijskih institucija

302

Dužničke hartije od vrednosti privrednih društava

303

Ostala ulaganja u finansijske instrumente koji se drže do dospeća

309

Ispravka vrednosti hartije od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata koji se drže do dospeća

31

HARTIJE OD VREDNOSTI RASPOLOŽIVE ZA PRODAJU

310

Dužničke hartije od vrednosti državnih institucija

311

Dužničke hartije od vrednosti finansijskih institucija

312

Dužničke hartije od vrednosti privrednih društava

313

Ostala ulaganja u finansijske instrumente raspoložive za prodaju

319

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju

32

HARTIJE OD VREDNOSTI PO FER VREDNOSTI KROZ BILANS USPEHA

320

Dužničke hartije od vrednosti državnih institucija

321

Dužničke hartije od vrednosti finansijskih institucija

322

Dužničke hartije od vrednosti privrednih društava

323

Ostala ulaganja u finansijske instrumente po fer vrednosti kroz bilans uspeha

329

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata po fer vrednosti kroz bilans uspeha

33

HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SE DRŽE DO DOSPEĆA - DEO KOJI DOSPEVA DO JEDNE GODINE

330

Dužničke hartije od vrednosti državnih institucija - deo koji dospeva do jedne godine

331

Dužničke hartije od vrednosti finansijskih institucija - deo koji dospeva do jedne godine

332

Dužničke hartije od vrednosti privrednih društava - deo koji dospeva do jedne godine

333

Ostala ulaganja koja se drže do dospeća - deo koji dospeva do jedne godine

339

Ispravka vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata koji se drže do dospeća - deo koji dospeva do jedne godine

Klasa 4: KAPITAL

40

OSNOVNI KAPITAL

400

Akcijski kapital

41

UPISAN A NEUPLAĆEN KAPITAL

410

Upisane a neuplaćene akcije

42

KAPITALNE REZERVE

420

Emisiona premija

421

Ostale kapitalne rezerve

43

REZERVE IZ DOBITKA

430

Zakonske rezerve

431

Statutarne rezerve

432

Ostale rezerve iz dobitka

44

REVALORIZACIONE REZERVE I NEREALIZOVANI DOBICI I GUBICI

440

Revalorizacione rezerve

441

Rezerve po osnovu preračuna finansijskih izveštaja prikazanih u drugoj funkcionalnoj valuti, odnosno valuti prikazivanja

442

Nerealizovani dobici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala

443

Nerealizovani gubici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala

444

Nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

445

Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

45

NERASPOREĐENI DOBITAK

450

Neraspoređeni dobitak prethodnih godina

451

Neraspoređeni dobitak tekuće godine

46

GUBITAK

460

Gubitak prethodnih godina

461

Gubitak tekuće godine

Klasa 5: DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE

50

DUGOROČNA REZERVISANJA

500

Rezervisanja za obaveze prema trećim licima

501

Rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih

502

Rezervisanja za troškove sudskih sporova

503

Ostala dugoročna rezervisanja

51

DUGOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

510

Obaveze koje se mogu konvertovati u kapital

511

Obaveze prema matičnom i zavisnim pravnim licima

512

Obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima

513

Obaveze po izdatim hartijama od vrednosti u periodu dužem od godinu dana

514

Dugoročni krediti u zemlji

515

Dugoročni krediti u inostranstvu

519

Ostale dugoročne obaveze

52

KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE

520

Kratkoročni krediti od matičnih i zavisnih pravnih lica

521

Kratkoročni krediti od ostalih povezanih pravnih lica

522

Kratkoročni krediti u zemlji

523

Kratkoročni krediti u inostranstvu

524

Deo dugoročnih kredita koji dospeva do jedne godine

525

Deo ostalih dugoročnih obaveza koje dospevaju do jedne godine

526

Obaveze po izdatim hartijama od vrednosti u periodu do godinu dana (obaveze za izdate obveznice, komercijalne zapise, obaveze po derivatima, obaveze po ostalim finansijskim instrumentima i obaveze po izdatim instrumentima plaćanja)

527

(brisan)

529

Ostale kratkoročne finansijske obaveze

53

OBAVEZE IZ POSLOVANJA

530

Obaveze prema klijentima u vezi trgovanja finansijskim instrumentima (primljeni avansi, depoziti)

531

Obaveze za naknade i ostale namene u vezi trgovanja finansijskim instrumentima (obaveze prema klirinškoj organizaciji, obaveze prema organizatoru tržišta, obaveze prema fondu za zaštitu investitora i ostale obaveze)

532

Obaveze prema dobavljačima

533

Obaveze za kamate

534

Obaveze za dividende

535

Obaveze po osnovu zarada i naknada zarada

536

Obaveze prema zaposlenima

537

Obaveze prema članovima uprave

538

Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima

539

Ostale obaveze iz poslovanja

54

OBAVEZE ZA OSTALE POREZE I DOPRINOSE

540

Obaveze za porez na dobitak

541

Obaveze za poreze i doprinose na zarade

542

Obaveze za doprinose koji terete troškove

549

Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine

55

OBAVEZE ZA POREZ NA DODATU VREDNOST

550

Obaveze za porez na dodatu vrednost po opštoj stopi (osim primljenih avansa)

551

Obaveze za porez na dodatu vrednost po posebnoj stopi (osim primljenih avansa)

552

Obaveze za porez na dodatu vrednost u primljenim avansima po opštoj stopi

553

Obaveze za porez na dodatu vrednost u primljenim avansima po posebnoj stopi

554

Obaveze za porez na dodatu vrednost obračunat na usluge inostranih lica

555

Obaveze za naknadno vraćen porez na dodatu vrednost klijentima - stranim državljanima

556

Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu razlike obračunatog poreza na dodatu vrednost i prethodnog poreza

56 

PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA I ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

560

Unapred obračunati troškovi

561

Obračunati prihodi budućeg perioda

562

Razgraničeni zavisni troškovi nabavke

563

Odloženi prihodi i primljene donacije

564

Razgraničeni prihodi po osnovu potraživanja

568

Odložene poreske obaveze

569

Ostala pasivna vremenska razgraničenja

57

OBAVEZE PO OSNOVU STALNIH SREDSTAVA NAMENJENIH PRODAJI I SREDSTAVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

Klasa 6: RASHODI

60

RASHODI PO OSNOVU OBAVLJANJA DELATNOSTI

600

Troškovi naknada drugih posrednika - investicionih društava

601

Transakcioni troškovi

602

Troškovi marketinga

603

Ostali rashodi po osnovu obavljanja delatnosti

61

GUBICI NA OSTVARENOJ RAZLICI U CENI

610

Realizovani gubici na ostvarenoj razlici u ceni od hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

611

Realizovani gubici na ostvarenoj razlici u ceni od hartija od vrednosti kojima se trguje

612

Realizovani gubici na ostvarenoj razlici u ceni po osnovu ostalih hartija od vrednosti

62

FINANSIJSKI RASHODI

620

Finansijski rashodi iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima

621

Finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima

622

Rashodi kamata

623

Negativne kursne razlike

624

Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule

625

Rashodi od učešća u gubitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja

629

Ostali finansijski rashodi

63

TROŠKOVI ZARADA, NAKNADA ZARADA I OSTALI LIČNI RASHODI

630

Troškovi zarada i naknada zarada (bruto)

631

Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

632

Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora

633

Troškovi naknada članovima uprave

634

Troškovi službenih putovanja

635

Troškovi rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih

639

Ostali lični rashodi i naknade

64

OSTALI POSLOVNI RASHODI

640

Materijalni troškovi

641

Troškovi amortizacije

642

Troškovi rezervisanja

643

Troškovi rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih

644

Troškovi usluga

645

Troškovi zakupnina

646

Troškovi marketinga

647

Troškovi istraživanja

649

Troškovi ostalih usluga

65

NEMATERIJALNI TROŠKOVI

650

Troškovi neproizvodnih usluga

651

Troškovi reprezentacije

652

Troškovi premija osiguranja

653

Troškovi platnog prometa

654

Troškovi članarina

655

Troškovi poreza

656

Troškovi doprinosa

659

Ostali nematerijalni troškovi

66

OSTALI RASHODI

67

RASHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI IMOVINE

670

Rashodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

671

Rashodi od usklađivanja vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme

672

Rashodi od usklađivanja vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana i hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

673

Rashodi od usklađivanja vrednosti zaliha

674

Rashodi od usklađivanja vrednosti potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana

679

Rashodi od usklađivanja vrednosti ostale imovine

68

GUBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA, EFEKTI PROMENE RAČUNOVODSTVENE POLITIKE, ISPRAVKE GREŠAKA RANIJIH PERIODA I PRENOS RASHODA

680

Gubitak poslovanja koje se obustavlja

681

Rashodi po osnovu efekata promene računovodstvenih politika

682

Rashodi po osnovu ispravki grešaka iz ranijih godina koje nisu materijalno značajne

689

Prenos rashoda

Klasa 7: PRIHODI

70

PRIHODI OD NAKNADA I PROVIZIJA ZA PRUŽANJE INVESTICIONIH USLUGA I AKTIVNOSTI

700

Prihodi od naknada i provizija za prijem i prenos naloga koji se odnose na prodaju i kupovinu hartija od vrednosti

701

Prihodi od naknada i provizija od izvršenja naloga za klijenta

702

Prihodi od naknada i provizija od upravljanja portfolijom

703

Prihodi od naknada i provizija investicionog savetovanja

704

Prihodi od naknada i provizija po osnovu usluga pokroviteljstva u vezi sa ponudom i prodajom hartija od vrednosti uz obavezu otkupa

705

Prihodi od naknada i provizija po osnovu usluga u vezi sa ponudom i prodajom hartija od vrednosti bez obaveze otkupa

706

Prihodi od naknada i provizija po osnovu upravljanja MTP

709

Ostali prihodi od naknada i provizija za investicione usluge

71

PRIHODI OD NAKNADA I PROVIZIJA OD DODATNIH USLUGA

710

Prihodi od naknada i provizija po osnovu čuvanja i administriranja hartija od vrednosti za račun klijenata

711

Prihodi od naknada i provizija po osnovu odobravanja kredita ili zajmova investitorima

712

Prihodi od naknada i provizija po osnovu savetovanja u vezi sa strukturom kapitala, poslovnom strategijom i sličnim pitanjima

713

Prihodi od naknada i provizija po osnovu usluge deviznog poslovanja u vezi sa pružanjem investicionih usluga

714

Prihodi od naknada i provizija po osnovu istraživanja i finansijske analize kao i drugih oblika opštih preporuka u vezi sa transakcijama finansijskim instrumentima

715

Prihodi od naknada i provizija po osnovu obavljanja investicionih usluga i aktivnosti, kao i dopunskih usluga koje se odnose na osnov izvedenog finansijskog instrumenta

716

Prihodi od naknada i provizija po osnovu obavljanja poslova market mejkera

719

Ostali prihodi od naknada i provizija po osnovu obavljanja dodatnih usluga

72

DOBICI IZ OSTVARENE RAZLIKE U CENI

720

Realizovani dobici na ostvarenoj razlici u ceni od hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

721

Realizovani dobici na ostvarenoj razlici u ceni od hartija od vrednosti kojima se trguje

722

Realizovani dobici na ostvarenoj razlici u ceni po osnovu ostalih hartija od vrednosti

73

FINANSIJSKI PRIHODI

730

Finansijski prihodi od matičnih i zavisnih pravnih lica

731

Finansijski prihodi od ostalih povezanih pravnih lica

732

Prihodi od kamata

733

Pozitivne kursne razlike

734

Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule

735

Prihodi od dividendi i učešća u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja

739

Ostali finansijski prihodi

74

OSTALI PRIHODI

75

PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI IMOVINE

750

Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja

751

Prihodi od usklađivanja vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme

752

Prihodi od usklađivanja vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana i hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

753

Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha

754

Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana

759

Prihodi od usklađivanja vrednosti ostale imovine

76

DOBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA, EFEKTI PROMENE RAČUNOVODSTVENE POLITIKE, ISPRAVKE GREŠAKA RANIJIH PERIODA I PRENOS PRIHODA

760

Dobitak poslovanja koje se obustavlja

761

Prihodi po osnovu efekata promene računovodstvenih politika

762

Prihodi po osnovu ispravki grešaka iz ranijih godina koje nisu materijalno značajne

769

Prenos prihoda

Klasa 8: OTVARANJE I ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA I USPEHA

80 

OTVARANJE GLAVNE KNJIGE

800

Otvaranja glavne knjige

81

ZAKLJUČAK RAČUNA USPEHA

810

Rashodi i prihodi

811

Prenos ukupnog rezultata

82

RAČUN DOBITKA I GUBITKA

820

Dobitak ili gubitak

821

Poreski rashod perioda

822

Odloženi poreski rashodi perioda

823

Odloženi poreski prihodi perioda

824

Prenos dobitka ili gubitka

83

ZAKLJUČAK RAČUNA STANJA

830

Izravnanje računa stanja

Klasa 9: VANBILANSNA EVIDENCIJA

98

VANBILANSNA AKTIVA

980

Novčana sredstva klijenata

981

Potraživanja klijenata

982

Potraživanja od Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti

983

Finansijski instrumenti u vezi sa ugovorom o upravljanju portfoliom klijenata odnosno o otvaranju i vođenju zbirnih računa

984

Data jemstva i garancije

985

Ugovorena vrednost derivata (aktivni konto)

986

Repo ugovori (kolateral)

987

Sredstva uzeta u operativni lizing (zakup)

989

Ostale aktivne vanbilansne stavke

99

VANBILANSNA PASIVA

990

Obaveze prema klijentu za primljena novčana sredstva

991

Ostale obaveze prema klijentu

992

Obaveze prema Centralnom registru

993

Obaveze prema klijentu u vezi sa upravljanjem portfoliom klijenta

994

Obaveza za data jemstva i garancije

995

Ugovorena vrednost derivata (pasivni konto)

996

Obaveze u vezi sa repo ugovorima

997

Obaveze za sredstva uzeta u operativni lizing

999

Ostale pasivne vanbilansne stavke

 

Prilog 2

FINANSIJSKI IZVEŠTAJI ZA BROKERSKO-DILERSKA DRUŠTVA

 

Obrazac 1

 

Popunjava brokersko-dilersko društvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Poslovno ime:

 

Sedište:

 

 

BILANS STANJA
BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

na dan _____._____. 20__. godine

- u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

AKTIVA

 

 

 

 

 

A. STALNA IMOVINA
(0002+0003+0006+0009+0010+0011+0012)

0001

 

 

 

00

I NEMATERIJALNA IMOVINA

0002

 

 

 

01

II MATERIJALNA IMOVINA (0004+0005)

0003

 

 

 

01 (osim 012 i deo 019)

1. Materijalna imovina

0004

 

 

 

012 i 019 (deo)

2. Investicione nekretnine

0005

 

 

 

02

III UČEŠĆA U KAPITALU (0007+0008)

0006

 

 

 

020, 021 i 029 (deo)

1. Učešća u kapitalu zavisnih i ostalih povezanih pravnih lica

0007

 

 

 

022 i 029 (deo)

2. Učešća u kapitalu ostalih pravnih lica (učešća u kapitalu ispod 25%)

0008

 

 

 

03 (osim 034)

IV DUGOROČNI PLASMANI

0009

 

 

 

31

V HARTIJE OD VREDNOSTI RASPOLOŽIVE ZA PRODAJU

0010

 

 

 

30

VI HARTIJE OD VREDNOSTI KOJE SE DRŽE DO DOSPEĆA

0011

 

 

 

04

VII DUGOROČNA POTRAŽIVANJA

0012

 

 

 

 

B. OBRTNA IMOVINA (0014+0015+0016+0024)

0013

 

 

 

10, 12

I ZALIHE I PLAĆENI AVANSI

0014

 

 

 

11

II STALNA SREDSTVA NAMENJENA PRODAJI I SREDSTVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

0015

 

 

 

 

III POTRAŽIVANJA, PLASMANI I GOTOVINA
(0017+0018+0019+0020+0021+0022+0023)

0016

 

 

 

20

1. Potraživanja za naknade i provizije po osnovu obavljanja investicionih usluga

0017

 

 

 

21

2. Potraživanja za naknade i provizije po osnovu obavljanja dodatnih usluga

0018

 

 

 

22

3. Potraživanja za kamatu, dividende i ostala ulaganja

0019

 

 

 

23

4. Ostala potraživanja

0020

 

 

 

24 (osim 246)

5. Kratkoročni finansijski plasmani

0021

 

 

 

25

6. Gotovinski ekvivalenti i gotovina

0022

 

 

 

26

7. Porez na dodatu vrednost

0023

 

 

 

32, 33

IV. HARTIJE OD VREDNOSTI I DRUGI FINANSIJSKI INSTRUMENTI
(0025+0026)

0024

 

 

 

33

1. Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva do jedne godine

0025

 

 

 

32

2. Hartije od vrednosti po fer vrednosti kroz bilans uspeha

0026

 

 

 

278

V. ODLOŽENA PORESKA SREDSTVA

0027

 

 

 

27 osim 278

G. AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENJA

0028

 

 

 

 

D. UKUPNA AKTIVA = POSLOVNA IMOVINA (0001+0013+0027+0028)

0029

 

 

 

98

Đ. VANBILANSNA AKTIVA

0030

 

 

 

 

PASIVA

 

 

 

 

 

A. KAPITAL
(0402-0403+0404+0407+0408+0409-0410+0411-0414-0417) ³ 0

0401

 

 

 

40

I OSNOVNI KAPITAL

0402

 

 

 

41

II UPISAN A NEUPLAĆEN KAPITAL

0403

 

 

 

42

III KAPITALNE REZERVE (0405+0406)

0404

 

 

 

420

1. Emisiona premija

0405

 

 

 

421

2. Ostale kapitalne rezerve

0406

 

 

 

43

IV REZERVE IZ DOBITKA

0407

 

 

 

440, 441

V REVALORIZACIONE REZERVE

0408

 

 

 

442, 444

VI NEREALIZOVANI DOBICI PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI

0409

 

 

 

443, 445

VII NEREALIZOVANI GUBICI PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI

0410

 

 

 

45

VIII NERASPOREĐENI DOBITAK (0412+0413)

0411

 

 

 

450

1. Neraspoređeni dobitak prethodnih godina

0412

 

 

 

451

2. Neraspoređeni dobitak tekuće godine

0413

 

 

 

46

IX GUBITAK (0415+0416)

0414

 

 

 

460

1. Gubitak prethodnih godina

0415

 

 

 

461

2. Gubitak tekuće godine

0416

 

 

 

034, 246

X OTKUPLJENE SOPSTVENE AKCIJE

0417

 

 

 

 

B. DUGOROČNA REZERVISANJA I OBAVEZE (0419+0420+0424)

0418

 

 

 

50

I DUGOROČNA REZERVISANJA

0419

 

 

 

51

II DUGOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE (0421+0422+0423)

0420

 

 

 

514, 515

1. Dugoročni krediti

0421

 

 

 

511, 512, 513

2. Obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti u periodu dužem od godinu dana

0422

 

 

 

510, 519

3. Ostale dugoročne finansijske obaveze

0423

 

 

 

52

III KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE
(0425+0426+0427+0428+0429+0430+0431)

0424

 

 

 

520 do 524

1. Kratkoročni krediti

0425

 

 

 

526

2. Obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti u periodu od godinu dana

0426

 

 

 

525 i 529

3. Ostale kratkoročne finansijske obaveze

0427

 

 

 

53

4. Obaveze iz poslovanja

0428

 

 

 

54 (osim 540) i 55

5. Obaveze za porez na dodatu vrednost i ostale javne prihode

0429

 

 

 

540

6. Obaveze za porez na dobitak

0430

 

 

 

56 (osim 568)

8. Pasivna vremenska razgraničenja

0431

 

 

 

568

V. ODLOŽENE PORESKE OBAVEZE

0432

 

 

 

57

G. OBAVEZE PO OSNOVU STALNIH SREDSTAVA NAMENJENIH PRODAJI I SREDSTAVA POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA

0433

 

 

 

 

D. GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA
(0410+0414+0417-0402+0403-0404-0407-0408-0409-0411) ³ 0 = (0418+0432+0433-0029) ³ 0

0434

 

 

 

 

Đ. UKUPNA BILANSNA PASIVA
(0401+0418+0432+0433-0434)

0435

 

 

 

99

E. VANBILANSNA PASIVA

0436

 

 

 

 

U ________________

 

 

dana _____20__ godine

 

Zakonski zastupnik

 

Obrazac 2

 

Popunjava brokersko-dilersko društvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Poslovno ime:

 

Sedište:

 

 

BILANS USPEHA
BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

u periodu od _____ do _____ 20__ godine

- u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

Pozicija

AOP

Napomena broj

Iznos

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. POSLOVNI PRIHODI I RASHODI

 

 

 

 

 

I POSLOVNI PRIHODI (1002+1003)

1001

 

 

 

70, 71

1. Prihodi po osnovu obavljanja delatnosti

1002

 

 

 

72

2. Dobici iz ostvarene razlike u ceni

1003

 

 

 

 

II POSLOVNI RASHODI
(1005+1006+1007+1008+1009+1010)

1004

 

 

 

60

1. Rashodi po osnovu obavljanja delatnosti

1005

 

 

 

61

2. Gubici na ostvarenoj razlici u ceni

1006

 

 

 

63

3. Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi

1007

 

 

 

641

4. Troškovi amortizacije

1008

 

 

 

642

5. Troškovi rezervisanja

1009

 

 

 

64 (osim 641 i 642), 65

6. Ostali poslovni rashodi

1010

 

 

 

 

III POSLOVNI DOBITAK (1001-1004)

1011

 

 

 

 

IV POSLOVNI GUBITAK (1004-1001)

1012

 

 

 

73

V FINANSIJSKI PRIHODI (1014+1015+1016+1017)

1013

 

 

 

730

1. Finansijski prihodi od matičnih i zavisnih pravnih lica

1014

 

 

 

732

2. Prihodi od kamata

1015

 

 

 

733, 734, 735

3. Pozitivne kursne razlike, prihodi po osnovu efekata valutne klauzule, prihodi od dividendi i učešća u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja

1016

 

 

 

731,739

4. Ostali finansijski prihodi

1017

 

 

 

62

VI FINANSIJSKI RASHODI (1019+1020+1021+1022)

1018

 

 

 

620

1. Finansijski rashodi iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima

1019

 

 

 

622

2. Rashodi kamata

1020

 

 

 

623, 624, 625

3. Negativne kursne razlike, rashodi po osnovu efekata valutne klauzule i rashodi od učešća u gubitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja

1021

 

 

 

621 i 629

4. Ostali finansijski rashodi

1022

 

 

 

752

VII PRIHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI DUGOROČNIH FINANSIJSKIH PLASMANA I HARTIJA OD VREDNOSTI RASPOLOŽIVIH ZA PRODAJU

1023

 

 

 

672

VIII RASHODI OD USKLAĐIVANJA VREDNOSTI DUGOROČNIH FINANSIJSKIH PLASMANA I HARTIJA OD VREDNOSTI RASPOLOŽIVIH ZA PRODAJU

1024

 

 

 

74, 75 (osim 752)

IX OSTALI PRIHODI

1025

 

 

 

66, 67 (osim 672)

X OSTALI RASHODI

1026

 

 

 

 

XI DOBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA PRE OPOREZIVANJA
(1001-1004+1013-1018+1023-1024+1025-1026)

1027

 

 

 

 

XII GUBITAK IZ REDOVNOG POSLOVANJA PRE OPOREZIVANJA
(1004-1001+1018-1013+1024-1023+1026-1025)

1028

 

 

 

76-68

XIII NETO DOBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA, EFEKTI PROMENE RAČUNOVODSTVENE POLITIKE, ISPRAVKE GREŠAKA RANIJIH PERIODA

1029

 

 

 

68-76

XIV NETO GUBITAK POSLOVANJA KOJE SE OBUSTAVLJA, EFEKTI PROMENE RAČUNOVODSTVENE POLITIKE, ISPRAVKE GREŠAKA RANIJIH PERIODA

1030

 

 

 

 

B. DOBITAK PRE OPOREZIVANJA
(1027-1028+1029-1030)

1031

 

 

 

 

V. GUBITAK PRE OPOREZIVANJA
(1028-1027+1030-1029)

1032

 

 

 

 

G. POREZ NA DOBITAK

 

 

 

 

821

1. Poreski rashodi perioda

1033

 

 

 

822

2. Odloženi poreski rashodi perioda

1034

 

 

 

823

3. Odloženi poreski prihodi perioda

1035

 

 

 

 

D. NETO DOBITAK (1031-1032-1033-1034+1035)

1036

 

 

 

 

Đ. NETO GUBITAK (1032-1031+1033+1034-1035)

1037

 

 

 

 

E. NETO DOBITAK KOJI PRIPADA MANJINSKIM ULAGAČIMA

1038

 

 

 

 

Ž. NETO DOBITAK KOJI PRIPADA VLASNICIMA MATIČNOG PRAVNOG LICA

1039

 

 

 

 

Z. ZARADA PO AKCIJI

 

 

 

 

 

1. Osnovna zarada po akciji

1040

 

 

 

 

2. Umanjena (razvodnjena) zarada po akciji

1041

 

 

 

 

U ________________

 

 

dana _____20__ godine

 

Zakonski zastupnik

Pozicije na AOP 1038 i AOP 1039 popunjavaju samo kod konsolidovanih finansijskih izveštaja.

 

Obrazac 3

 

Popunjava brokersko-dilersko društvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Poslovno ime:

 

Sedište:

 

 

IZVEŠTAJ O OSTALOM REZULTATU
BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

za period od _____ do _____ 20__ godine

- u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

POZICIJA

AOP

Napomena broj

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

5

6

 

A. NETO REZULTAT PERIODA

 

 

 

 

I. NETO DOBITAK (AOP 1036)

2001

 

 

 

II. NETO GUBITAK (AOP 1037)

2002

 

 

 

 

B. OSTALI SVEOBUHVATNI DOBITAK ILI GUBITAK

 

 

 

 

a) stavke koje neće biti reklasifikovane u bilansu uspeha u budućim periodima

 

 

 

 

440

1. Promene revalorizacije

 

 

 

 

a) povećanje revalorizacionih rezervi

2003

 

 

 

b) smanjenje revalorizacionih rezervi

2004

 

 

 

442, 443

2. Nerealizovani dobici ili gubici po osnovu ulaganja u vlasničke instrumente kapitala

 

 

 

 

a) dobici

2005

 

 

 

b) gubici

2006

 

 

 

 

b) Stavke koje naknadno mogu biti reklasifikovane u Bilansu uspeha u budućim periodima

 

 

 

 

444, 445

1. Nerealizovani gubici i dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju

 

 

 

 

a) dobici

2007

 

 

 

b) gubici

2008

 

 

 

441

2. Rezerve po osnovu preračuna finansijskih izveštaja prikazanih u drugoj funkcionalnoj valuti, odnosno valuti prikazivanja

 

 

 

 

a) dobici

2009

 

 

 

b) gubici

2010

 

 

 

 

I. DOBITAK PO OSNOVU POREZA KOJI SE ODNOSI NA OSTALI REZULTAT PERIODA

2011

 

 

 

 

II. GUBITAK PO OSNOVU POREZA KOJI SE ODNOSI NA OSTALI REZULTAT PERIODA

2012

 

 

 

 

III. UKUPAN OSTALI SVEOBUHVATNI DOBITAK (2003+2005+2007+2009+2011) - (2004+2006+2008+2010+2012) ³ 0

2013

 

 

 

 

IV. UKUPAN OSTALI SVEOBUHVATNI GUBITAK (2004+2006+2008+2010+2012) - (2003+2005+2007+2009+2011) ³ 0

2014

 

 

 

 

V. UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI REZULTAT PERIODA

 

 

 

 

 

I. UKUPAN SVEOBUHVATNI DOBITAK (2001-2002+2013-2014) ³ 0

2015

 

 

 

 

1. Pripisan većinskim vlasnicima kapitala

2016

 

 

 

 

2. Pripisan vlasnicima koji nemaju kontrolu

2017

 

 

 

 

II. UKUPAN NETO SVEOBUHVATNI GUBITAK
(2002-2001+2014-2013) ³ 0

2018

 

 

 

 

1. Pripisan većinskim vlasnicima kapitala

2019

 

 

 

 

2. Pripisan vlasnicima koji nemaju kontrolu

2020

 

 

 

 

U ________________

 

 

dana _____20__ godine

 

Zakonski zastupnik

 

 

Obrazac 4

 

Popunjava brokersko-dilersko društvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Poslovno ime:

 

Sedište:

 

 

IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE
BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

u periodu od _____ do _____ 20__ godine

- u hiljadama dinara

Pozicija

AOP

Iznos

tekuća godina

prethodna godina

1

2

3

4

A. TOKOVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI

 

 

 

I. PRILIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
(3002+3003+3004+3005+3006+3007+3008+3009+3010)

3001

 

 

1. Prilivi od naknada po osnovu prijema i izvršenja naloga klijenta

3002

 

 

2. Prilivi od naknada po osnovu upravljanja portfoliom klijenta

3003

 

 

3. Prilivi od naknada po osnovu investicionog savetovanja

3004

 

 

4. Prilivi od naknada po osnovu usluga pokrovitelja

3005

 

 

5. Prilivi od naknada po osnovu usluga agenta emisije

3006

 

 

6. Prilivi od naknada po osnovu upravljanja MTP

3007

 

 

7. Prilivi od naknada za dodatne usluge

3008

 

 

8. Prilivi od hartija od vrednosti (dilerski poslovi)

3009

 

 

9. Ostali prilivi

3010

 

 

II. ODLIVI GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
(3012+3013+3014+3015)

3011

 

 

1. Odlivi po osnovu rashoda od obavljanja investicionih i dodatnih usluga

3012

 

 

2. Odlivi po osnovu prodaje hartija od vrednosti (dilerski poslovi)

3013

 

 

3. Odlivi po osnovu drugih troškova poslovanja poslovnih rashoda

3014

 

 

4. Ostali odlivi

3015

 

 

III. NETO PRILIV GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
(3001-3011)

3016

 

 

IV. NETO ODLIV GOTOVINE IZ POSLOVNIH AKTIVNOSTI
(3011-3001)

3017

 

 

B. TOKOVI IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA

 

 

 

I PRILIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
(3019+3020+3021+3022)

3018

 

 

1. Prilivi od prodaje materijalnih i nematerijalnih ulaganja

3019

 

 

2. Prilivi od prodaje akcija i udela

3020

 

 

3. Prilivi od dividendi, odnosno dobiti po osnovu ulaganja u akcije i udele

3021

 

 

4. Ostali prilivi

3022

 

 

II ODLIVI GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
(3024+3025+3026)

3023

 

 

1. Odlivi po osnovu materijalnih i nematerijalnih ulaganja

3024

 

 

2. Odlivi po osnovu kupovine hartija od vrednosti (dilerski poslovi)

3025

 

 

3. Ostali odlivi

3026

 

 

III NETO PRILIV GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
(3018-3023)

3027

 

 

IV NETO ODLIV GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI INVESTIRANJA
(3023-3018)

3028

 

 

V. TOKOVI IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA

 

 

 

I PRILIV GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
(3030+3031+3032+3033+3034)

3029

 

 

1. Prilivi od emisije akcija

3030

 

 

2. Prilivi od emisije dužničkih hartija od vrednosti

3031

 

 

3. Prilivi od dugoročnih kredita

3032

 

 

4. Prilivi od kratkoročnih kredita

3033

 

 

5. Ostali prilivi

3034

 

 

II ODLIV GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
(3036+3037+3038+3039+3040+3041)

3035

 

 

1. Odlivi po osnovu otkupa sopstvenih akcija

3036

 

 

2. Odlivi za otplate dugoročnih kredita

3037

 

 

3. Odlivi za otplate kratkoročnih kredita

3038

 

 

4. Odlivi za dividende

3039

 

 

5. Odlivi za kamate

3040

 

 

6. Ostali odlivi

3041

 

 

III NETO PRILIV GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
(3029-3035)

3042

 

 

IV NETO ODLIV GOTOVINE IZ AKTIVNOSTI FINANSIRANJA
(3035-3029)

3043

 

 

G. NETO PRILIV GOTOVINE (3016+3027+3042-3017-3028-3043)

3044

 

 

D. NETO ODLIV GOTOVINE (3017+3028+3043-3016-3027-3042)

3045

 

 

Đ. GOTOVINA NA POČETKU OBRAČUNSKOG PERIODA

3046

 

 

E. POZITIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

3047

 

 

Ž. NEGATIVNE KURSNE RAZLIKE PO OSNOVU PRERAČUNA GOTOVINE

3048

 

 

Z. GOTOVINA NA KRAJU OBRAČUNSKOG PERIODA (AOP 0022)
(3046+3044-3045+3047-3048)

3049

 

 

 

U ________________

 

 

dana _____20__ godine

 

Zakonski zastupnik

 

Obrazac 5

 

Popunjava brokersko-dilersko društvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Poslovno ime:

 

Sedište:

 

 

 

IZVEŠTAJ O PROMENAMA NA KAPITALU BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

u periodu od _____ do _____ 20__ godine

- iznosi u hiljadama dinara

Red. broj

OPIS

Komponente kapitala

AOP

40
Osnovni kapital

AOP

41
Upisani a neuplaćeni kapital

AOP

42 i 43
Rezerve

AOP

46
Gubi tak

AOP

034 i 246
Otkupljene sopstvene akcije

AOP

45
Neraspoređeni dobitak

1

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

1.

Početno stanje prethodne godine na dan 01.01.____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa

4001

 

4019

 

4037

 

4055

 

4073

 

4091

 

b) potražni saldo računa

4002

 

4020

 

4038

 

4056

 

4074

 

4092

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

4003

 

4021

 

4039

 

4057

 

4075

 

4093

 

b) Ispravke na potražnoj strani računa

4004

 

4022

 

4040

 

4058

 

4076

 

4094

 

3.

Korigovano početno stanje prethodne godine na dan 01.01.____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (1a + 2a - 2b) ≥ 0

4005

 

4023

 

4041

 

4059

 

4077

 

4095

 

b) korigovani potražni saldo računa (1b - 2a + 2b) ≥ 0

4006

 

4024

 

4042

 

4060

 

4078

 

4096

 

4.

Promene u prethodnoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

4007

 

4025

 

4043

 

4061

 

4079

 

4097

 

6) promet na potražnoj strani računa

4008

 

4026

 

4044

 

4062

 

4080

 

4098

 

5.

Stanje na kraju prethodne godine 31.12.____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (3a + 4a - 4b) ≥ 0

4009

 

4027

 

4045

 

4063

 

4081

 

4099

 

b) potražni saldo računa (3b - 4a + 4b) ≥ 0

4010

 

4028

 

4046

 

4064

 

4082

 

4100

 

6.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

4011

 

4029

 

4047

 

4065

 

4083

 

4101

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

4012

 

4030

 

4048

 

4066

 

4084

 

4102

 

7.

Korigovano početno stanje tekuće godina na dan 01.01._____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (5a + 6a - 6b) ≥ 0

4013

 

4031

 

4049

 

4067

 

4085

 

4103

 

b) korigovani potražni saldo računa (5b - 6a + 6b) ≥ 0

4014

 

4032

 

4050

 

4068

 

4086

 

4104

 

8.

Promene u tekućoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

4015

 

4033

 

4051

 

4069

 

4087

 

4105

 

b) promet na potražnoj strani računa

4016

 

4034

 

4052

 

4070

 

4088

 

4106

 

9.

Stanje na kraju tekuće godine 31.12._____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (7a + 8a - 8b) ≥ 0

4017

 

4035

 

4053

 

4071

 

4089

 

4107

 

b) potražni saldo računa (7b - 8a + 8b) ≥ 0

4018

 

4036

 

4054

 

4072

 

4090

 

4108

 

 

Red. broj

OPIS

Komponente ostalog rezultata

 

 

 

 

AOP

440
Revalorizacione rezerve

AOP

441
rezerve po osnovu preračuna finansijskih izveštaja u drugoj funkcionalnoj valuti

AOP

442, 444
nerealizovani dobici po osnovu HOV

AOP

443, 445
nerealizovani gubici po osnovu HOV

AOP

Ukupan kapital
[∑(red b kol. 3 do kol. 12) - ∑(red a kol. 3 do kol. 12)] ≥ 0

AOP

Gubitak iznad visine kapitala
[∑(red a kol. 3 do kol. 12) - ∑(red b kol. 3 do kol. 12)] ≥ 0

1

2

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

1.

Početno stanje prethodne godine na dan 01.01._____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa

4109

 

4127

 

4145

 

4163

 

4181

 

4190

 

b) potražni saldo računa

4110

 

4128

 

4146

 

4164

 

2.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

4111

 

4129

 

4147

 

4165

 

4182

 

4191

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

4112

 

4130

 

4148

 

4166

 

3.

Korigovano početno stanje prethodne godine na dan 01.01._____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (1a + 2a - 2b) ³ 0

4113

 

4131

 

4149

 

4167

 

4183

 

4192

 

b) korigovani potražni saldo računa (1b - 2a + 2b) ³ 0

4114

 

4132

 

4150

 

4168

 

4.

Promene u prethodnoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

4115

 

4133

 

4151

 

4169

 

4184

 

4193

 

b) promet na potražnoj strani računa

4116

 

4134

 

4152

 

4170

 

5.

Stanje na kraju prethodne godine 31.12._____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (3a + 4a - 4b) ³ 0

4117

 

4135

 

4153

 

4171

 

4185

 

4194

 

b) potražni saldo računa (3b - 4a + 4b) ³ 0

4118

 

4136

 

4154

 

4172

 

6.

Ispravka materijalno značajnih grešaka i promena računovodstvenih politika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) ispravke na dugovnoj strani računa

4119

 

4137

 

4155

 

4173

 

4186

 

4195

 

b) ispravke na potražnoj strani računa

4120

 

4138

 

4156

 

4174

 

7.

Korigovano početno stanje tekuće godine na dan 01.01._____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) korigovani dugovni saldo računa (5a + 6a - 6b) ³ 0

4121

 

4139

 

4157

 

4175

 

4187

 

4196

 

b) korigovani potražni saldo računa (5b - 6a + 6b) ³ 0

4122

 

4140

 

4158

 

4176

 

8.

Promene u tekućoj _____ godini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) promet na dugovnoj strani računa

4123

 

4141

 

4159

 

4177

 

4188

 

4197

 

b) promet na potražnoj strani računa

4124

 

4142

 

4160

 

4178

 

9.

Stanje na kraju tekuće godine 31.12._____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a) dugovni saldo računa (7a + 8a - 8b) ³ 0

4125

 

4143

 

4161

 

4179

 

4189

 

4198

 

b) potražni saldo računa (7b - 8a + 8b) ³ 0

4126

 

4144

 

4162

 

4180

 

 

 

 

U ________________

 

 

Zakonski zastupnik

dana _____20__ godine

 

 

 

 

 

Prilog 3

STATISTIČKI IZVEŠTAJ ZA BROKERSKO-DILERSKA DRUŠTVA

 

Popunjava brokersko-dilersko društvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj

Šifra delatnosti

PIB

Poslovno ime:

 

Sedište:

 

 

STATISTIČKI IZVEŠTAJ BROKERSKO-DILERSKOG DRUŠTVA

za 20_____ godinu

I. OPŠTI PODACI O OBVEZNIKU

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

1. Broj meseci poslovanja (oznaka od 1 do 12)

9001

 

 

2. Broj stranih (pravnih ili fizičkih) lica koja imaju učešće u kapitalu

9002

 

 

3. Broj stranih (pravnih ili fizičkih) lica čije je učešće u kapitalu 10% ili više od 10%

9003

 

 

4. Prosečan broj zaposlenih na osnovu stanja krajem svakog meseca (ceo broj)

9004

 

 

II. PROMENE NEMATERIJALNE I MATERIJALNE IMOVINE

- iznosi u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Bruto

Ispravka vrednosti

Neto (kol. 4-5)

1

2

3

4

5

6

00

1. Nematerijalna imovina

 

 

 

 

 

1.1. Stanje na početku godine

9005

 

 

 

 

1.2. Povećanja (nabavke) u toku godine

9006

 

 

 

 

1.3. Smanjenja u toku godine

9007

 

 

 

 

1.4. Revalorizacija

9008

 

 

 

 

1.5. Stanje na kraju godine (9005+9006-9007+9008)

9009

 

 

 

01

2. Materijalna imovina

 

 

 

 

 

2.1. Stanje na početku godine

9010

 

 

 

 

2.2. Povećanja (nabavke) u toku godine

9011

 

 

 

 

2.3. Smanjenja u toku godine

9012

 

 

 

 

2.4. Revalorizacione rezerve

9013

 

 

 

 

2.5. Stanje na kraju godine (9010+9011-9012+9013)

9014

 

 

 

III. STRUKTURA OSNOVNOG KAPITALA

- iznosi u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

400

1. Akcijski kapital

9015

 

 

 

u tome: strani kapital

9016

 

 

IV. STRUKTURA AKCIJSKOG KAPITALA

- broj akcija kao ceo broj
- iznosi u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

 

1. Obične akcije

 

 

 

 

1.1. Broj običnih akcija

9017

 

 

deo 400

1.2. Nominalna vrednost običnih akcija - ukupno

9018

 

 

 

2. Prioritetne akcije

 

 

 

 

2.1. Broj prioritetnih akcija

9019

 

 

deo 400

2.2. Nominalna vrednost prioritetnih akcija - ukupno

9020

 

 

400

3. Svega - nominalna vrednost akcija (9018+9020= 9015)

9021

 

 

V. POTRAŽIVANJA I OBAVEZE

- iznosi u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

20, 21

1. Potraživanja naknade i provizije po osnovu obavljanja investicionih i dodatnih usluga (stanje na kraju godine)

9022

 

 

deo 237

2. Potraživanja u toku godine od društava za osiguranje za naknadu štete (dugovni promet bez početnog stanja)

9023

 

 

26

3. PDV - prethodni porez (godišnji iznos po poreskim prijavama)

9024

 

 

53

4. Obaveze iz poslovanja (potražni promet bez početnog stanja)

9025

 

 

535

5. Obaveze po osnovu zarada (potražni promet bez početnog stanja)

9026

 

 

536

6. Obaveze prema zaposlenima (potražni promet bez početnog stanja)

9027

 

 

533, 534

7. Obaveze za dividende i kamate (potražni promet bez početnog stanja)

9028

 

 

538

8. Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima (potražni promet bez početnog stanja)

9029

 

 

55

9. Obaveze za PDV (godišnji iznos po poreskim prijavama)

9030

 

 

 

10. Kontrolni zbir (od 9022 do 9030)

9031

 

 

VI. DRUGI TROŠKOVI I RASHODI

- iznosi u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

deo 649

1. Troškovi goriva i energije

9032

 

 

630

2. Troškovi zarada i naknada zarada (bruto)

9033

 

 

631

3. Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca

9034

 

 

632

4. Troškovi naknada fizičkim licima (bruto) po osnovu ugovora

9035

 

 

633

5. Troškovi naknada članovima uprave

9036

 

 

639

6. Ostali lični rashodi i naknade

9037

 

 

645

7. Troškovi zakupnina

9038

 

 

deo 659

8. Troškovi istraživanja

9039

 

 

641, 642

9. Troškovi amortizacije i rezervisanja

9040

 

 

652

10. Troškovi premija osiguranja

9041

 

 

653

11. Troškovi platnog prometa

9042

 

 

654

12. Troškovi članarina

9043

 

 

655

13. Troškovi poreza

9044

 

 

656

14. Troškovi doprinosa

9045

 

 

deo 659

15. Rashodi za humanitarne naučne i verske namene, sportske namene, kulturne, zdravstvene, obrazovne, za zaštitu čovekove sredine i za sportske namene

9046

 

 

659

16. Ostali nepomenuti rashodi

9047

 

 

 

17. Kontrolni zbir (od 9032 do 9047)

9048

 

 

VII. DRUGI PRIHODI

- iznosi u hiljadama dinara

Grupa računa, račun

OPIS

AOP

Tekuća godina

Prethodna godina

1

2

3

4

5

deo 74

1. Prihodi od povraćaja poreskih dažbina

9049

 

 

deo 74

2. Prihodi po osnovu donacija

9050

 

 

deo 74

3. Prihodi od zakupnina za zemljište

9051

 

 

deo 74

4. Prihodi po osnovu članstva

9052

 

 

 

5. Kontrolni zbir (od 9049 do 9052)

9053

 

 

 

 

U ________________

 

 

dana _____20__ godine

 

Zakonski zastupnik