PRAVILNIK

O POSTUPKU ZA PROCENU VREDNOSTI ODUZETE IMOVINE

("Sl. glasnik RS", br. 25/2018)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje postupak za procenu vrednosti oduzete imovine.

Član 2

Prilikom preuzimanja oduzete imovine, zaposleni u Direkciji za oduzetu imovinu (u daljem tekstu: Direkcija) zadužen za poslove procene oduzete imovine, vrši prvu procenu vrednost te imovine.

Procena vrednosti imovine treba da bude zasnovana na raspoloživim podacima u trenutku procene. Imovini kojom se ne trguje na tržištu i za koju se ne očekuje da se za nju može naći zainteresovani kupac, može se dodeliti vrednost nula.

Član 3

Ako se radi o složenim procenama vrednosti imovine, Direkcija može zatražiti mišljenje sudskog veštaka odgovarajuće struke.

Član 4

Procena vrednosti imovine vrši se u roku od 30 dana od dana preuzimanja imovine, a proverava se najmanje jedanput godišnje.

Član 5

O izvršenoj proceni vrednosti imovine zaposleni u Direkciji zadužen za poslove procene oduzete imovine sačinjava zapisnik, koji sadrži:

(1) naziv organa;

(2) radnju koja se preduzima i osnov postupanja Direkcije;

(3) mesto, datum i vreme kada se radnja preduzima;

(4) opis toka i sadržine preduzete radnje;

(5) podatke o ispravama koje su korišćene;

(6) rezultat procene, odnosno konstatovanu vrednost imovine;

(7) napomene.

Član 6

Vrednost nepokretne imovine određuje se na osnovu vrednosti utvrđene od strane Poreske uprave.

Član 7

U slučaju da Direkcija ne može da pribavi od Poreske uprave podatak od vrednosti nepokretne imovine, radi utvrđivanja vrednosti te imovine, Direkcija može zatražiti mišljenje veštaka odgovarajuće struke ili licenciranog procenitelja, koji će izvršiti procenu vrednosti nepokretne imovine primenom jedne od četiri metode u zavisnosti od vrste nepokretnosti koja se procenjuje, i to:

(1) metode fer tržišne vrednosti;

(2) metode građevinske vrednosti;

(3) metode prinosa na osnovu zakupa;

(4) metode izgradnje lokacije.

Član 8

Vrednost pokretne imovine procenjuje se poređenjem sa tržišnim cenama slične pokretne imovine.

Član 9

Vrednost motornih vozila procenjuje se prema katalogu Auto-moto Saveza Srbije ili tržišne vrednosti motornih vozila u trenutku preuzimanja. Kod utvrđivanja vrednosti u zapisnik se unose podaci o načinu na koji je ona utvrđena (internet sajt sa koga su uzeti podaci o vrednosti, model, tip, starost, broj pređenih kilometara, stepen očuvanosti, garažiranje, servisna knjižica i dr.).

Član 10

Vlasništvo u privrednim društvima, udeli ili akcije, procenjuju se primenom metode berzanske cene akcija, metode fer tržišne vrednosti kapitala, metode prinosa.

Član 11

Ukoliko preuzeto privredno društvo ima akcije ili udele u drugim pravnim licima i ta druga pravna lica se procenjuju na isti način kao i matično pravno lice.

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".